ULKOMUOTOTUOMARILUETTELO

Näyttelyissä käyminen

Valvoja: Maarit Seppänen

Vastaa Viestiin
Seppo Koivula
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1040
Liittynyt: 13.12.2005 13:12

ULKOMUOTOTUOMARILUETTELO

Viesti Kirjoittaja Seppo Koivula » 5.11.2009 07:59

Ulkomuototuomarit

Ulkomuototuomari on Kennelliiton luottamushenkilö, jonka tehtävänä on kehässä lausua käsityksensä koirista puolueettomasti ja ammattitaitoisesti.
Ulkomuototuomari toimii koiranäyttelyissä asiantuntijana ja määrittelee, kuinka hyvin esitettyjen koirien ulkomuoto vastaa FCI:n (Fédération Cynologique Internationale) hyväksymää virallista rotumääritelmää. Arvostellessaan hän muistaa aina vastuunsa rodun jalostuksen ohjaamisessa.
Suomalaisissa koiranäyttelyissä ulkomuototuomari sanelee kehätoimitsijalle arvostelunsa koirista. Näytteilleasettaja saa siitä oman kappaleensa.
Kennelliitto ja rotujärjestöt kouluttavat ulkomuototuomareita. Koulutuksen tarkoituksena on valmistaa päteviä ja vastuustaan tietoisia ulkomuototuomareita, pyrkiä yhtenäistämään ulkomuotoarvostelua sekä pitämään tuomarikuntaa jatkuvan kehityksen tasalla.

http://www.kennelliitto.fi/FI/toiminta/ ... otuomarit/


ULKOMUOTOTUOMARILUETTELO
2009

http://www.kennelliitto.fi/NR/rdonlyres ... 121009.pdf

Ulkomuototuomarit ry
http://www.saunalahti.fi/umt/index.html

Raija Tammelin 60 ruusua!
http://www.saunalahti.fi/umt/tammelin_raija.htm

Europeisk Dommerguide

http://www.fci-judge.org/nkkapp/domweb/ ... -FI&_exp=0

Seppo Koivula
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1040
Liittynyt: 13.12.2005 13:12

Ulkomuototuomarit ry Foorumin päävalikko -> Koiranäyttely

Viesti Kirjoittaja Seppo Koivula » 20.3.2011 12:25

Tuomarisopimus UK:n Kennelklubin kanssa

http://www.createphpbb.com/umt/viewtopi ... mforum=umt

Aivan. En ymmärrä, miksi tätä uutisoitiin niin näyttävästi, kun se ei tosiasiassa muuttanut mitään. Toivottavasti se on kuitenkin jonkinlainen askel siihen suuntaan, että Englanti avautuisi muulle maailmalle hieman enemmän ja siellä oivallettaisi, että muissakin maissa on suuria näyttelyitä, hyviä koiria ja kokeneita ja päteviä tuomareita.

Brittituomareita ei siksi kutsuta tänne niin paljon, koska hyvin harvoilla on useiden rotujen arvosteluoikeudet. Useimmat ovat yhden tai parin rodun spesialisteja, eikä meidän järjestelmässämme ole monellekaan sellaiselle käyttöä, paitsi jos kyseessä ovat suurilukuiset rodut kuten noutajat, colliet tms. Koska meillä on myös paljon enemmän rotuja kuin mitä heillä tunnustetaan, briteillä ei ole monien meillä aivan yleisten rotujen arvosteluoikeuksia lainkaan.

Toinen asia on sitten se, että monilla englanninkielisistä maista (= maista, joissa ei ole laatuarvostelua lainkaan, pelkkä kilpailuarvostelu eikä kirjallisia arvosteluja anneta) tulevilla tuomareilla on suuria vaikeuksia sisäistää meidän systeemiämme. He eivät ole tottuneet antamaan kirjallisia arvosteluja ja siksi niistä voi tulla joskus varsin kummallisia, eivätkä he ole tottuneet siihen että pitää sanoa suoraan, että koirassa on virheitä. Monille tuntuu olevan hyvin vaikeaa käyttää muita arvosanoja kuin ERI, tai sitten toiset eivät anna ERIä juuri lainkaan. Me, jotka olemme kasvaneet omaan systeemiimme, emme ymmärrä miksi se on toisille niin vaikea, mutta jos meidän sääntöjämme ei kunnolla selvitetä ensimmäistä kertaa FCI-maassa arvostelevalle britille, mistäpä hän kaikkea voisikaan tietää. Toki kokeneet, paljon FCI-maissa arvostelevat monien rotujen brittituomarit ovat oppineet käyttämään eri laatuarvosanoja, mutta heitä ei ole kovin monta.

Vastaa Viestiin