Mistä löytyy oikea eläinlääkäri?

Näyttelyissä käyminen

Valvoja: Maarit Seppänen

kepuli

Mistä löytyy oikea eläinlääkäri?

Viesti Kirjoittaja kepuli »

Tervehdys koirakansa!
Kaverini on hommannut Saksasta seisojan, jonka häntä on typistetty pentuna, kuten siellä yleisesti on tapana. Nyt on kuitenkin ongelmaksi ilmennyt kielto, jonka mukaan Suomessa ei saa osallistua näyttelyihin eikä sitten ilmeisesti kokeisiinkaan koira, joka on typistetty. En tätä tiennyt kun suosittelin kaverille koiran tuontia Saksasta työkeikan päätteksi :oops: . Tarkoituksena olisi kuitenkin kiertää porukalla kokeita ja näyttelyitä pääasiassa täällä rakkaassa kotimaassa.

Ilmeisesti kokeneemmat harrastajat ovat kuitenkin löytäneet porsaanreiän tästä säännöstä, koska näitä typistettyjä koiria on tänne tuotu muitakin ja myös esitetty kokeissa ja näyttelyissä. Koetin kovasti etsiä tietoa, mutta en sitä kyennyt löytämään. Sen verran löysin googlettamalla, että eläinlääkäri voi kirjoittaa todistuksen, että koiran häntä on typistetty onnettomuuden takia. Tämä on toisen roturyhmän keskustelupalstan tietoa, mutta ehkä se toimii myös seisojilla. Tämän todistuksen kanssa sitten voi mennä näytelmiin ja kokeisiin :D .

Luulin, että tämä on ihan yleinen homma ja niinpä kysyin omalta eläinlääkäriltä rokotuksen yhteydessä voisiko hän kirjoittaa vastaavan todistuksen kaverilleni, mutta hän kohteliaasti kieltäytyi, ilmeisesti jotain ammattietiikkajuttuja. Kyllä niille normaalisti on raha kelvannut, rokotuskeikkakin kahdelle koiralle melkein 100 euroa :evil: .

Lupasin kaverilleni hommata sellaisen konitohtorin, jolle etiikat ja säännöt eivät ole sydämen asioita. Voisiko joku ystävällinen harrastaja laittaa sellaisen lekurin yhteystiedot, jolta tälläisen todistuksen saa. Ei ole väliä mistä päin Suomea löytyy, kunhan vain löytyy. Tietenkin soittamalla kaikki Suomen elukkatohtorit läpi saattaisin löytää itsekin, mutta täältä tiedon saa varmasti helpommin. Auttakaa miestä mäessä!

Suurkiitos jo etukäteen harrastuksen tukemisesta!

Jussi Järvinen
KVA -keskustelija
Viestit: 80
Liittynyt: 23.11.2005 20:06
Paikkakunta: Ivalo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jussi Järvinen »

Kyllä tämän koiran kohdalla on kokeet vain haave ja näyttelyt. Koiran kohtalo on metsästyksen apuri ja perheenjäsen. Tässä on vain vanhaan päätökseen tyytyminen.

-jussi-

markoa

Viesti Kirjoittaja markoa »

Tarkennuksena vielä Jussin vastaukseen, ettei pelkkä eläinlääkärin todistus amputaatiosta riitä. Joten voit ihan rauhassa lopettaa sen oikean eläinlääkärin etsimisen.

Olet ehkä sotkenut asioita. Ei ole vaikeaa löytää eläinlääkäriä, joka eläinsuojelullisista syistä tekee sen amputaation. Tälläisessäkin tapauksessa täytyy häntä ensin kuvata ja hyväksyttää amputaatio. Siis jos mielii suomessa näyttelyihin ja kokeisiin sen jälkeenkin. Muissa pohjoismaissa voipi startata.

Heikki Pöllänen
REPPUKOIRA!
Viestit: 151
Liittynyt: 24.11.2005 18:49
Paikkakunta: Kuopio

Re: Mistä löytyy oikea eläinlääkäri?

Viesti Kirjoittaja Heikki Pöllänen »

kepuli kirjoitti:
Ilmeisesti kokeneemmat harrastajat ovat kuitenkin löytäneet porsaanreiän tästä säännöstä, koska näitä typistettyjä koiria on tänne tuotu muitakin ja myös esitetty kokeissa ja näyttelyissä.
Muutamia lyhythäntäisiä tuontikoiria on todellakin parina viime vuonna arvosteltu ja palkittukin NUO-luokassa. Joukossa on koiria jotka eivät täytä Kennelliiton määräyksiä eikä niitä olisi saanut arvostella. Poikkeuksiin on oltava Kennelliiton hyväksyntä ja siitä omistajalla esittää todistus. Sitä eivät typistetyt koirat voi saada, mutta amputoidut tietyin edellytyksin voivat. Asiasta tiedotetaan maaliskuun Saksanseisojalehdessä.

Titta Pitkänen
Suuri guru
Viestit: 664
Liittynyt: 13.12.2005 00:03
Paikkakunta: Kuopio / Käpälämäki

Viesti Kirjoittaja Titta Pitkänen »

Viime viikolla juuri olin eläinlääkärin luennolla joka sivusi mm. tätä aihetta. Eläinlääkäri mainitsi että eläinsuojelullisista syistä typistetyt koirat hyvin harvoin kuitenkaan typistetään siihen rodun idealimittaan, vaan se lyhennetään juuri siitä mistä pakko on.

Mutta toki jos tällainen konitohtori löytyy niin kertokaa siitä toki täällä, ihan mielenkiintoista olisi nähdä seuraukset... :o
Mitä enemmän opin tuntemaan Miestäni, sitä enemmän rakastan myös seisojaani ;)

Jukka Hokkanen
REPPUKOIRA!
Viestit: 127
Liittynyt: 23.11.2005 16:19
Paikkakunta: Petäjävesi

Viesti Kirjoittaja Jukka Hokkanen »

Niin tai jos jostain löytys näyttelytuomari ja koetuomari, jolle etiikat ja säännöt ei olis sydämen asioita. Vietäs kaikki töpöt, klenkut, alamittaset ja toimimattomat koirat sille niin serttejä ja ykkösiä ropisis ihan näyttely- ja koemaksun hinnalla. Voisi vaikka sitten ilmoittautuessa kertoa, minkä tuloksen haluais ja maksu määrättäis vaatimusten mukaan.

Petri Keinänen
AVO-luokan keskustelija
Viestit: 16
Liittynyt: 20.10.2008 05:52
Paikkakunta: Erämaa

Näyttelyt

Viesti Kirjoittaja Petri Keinänen »

Olisi mielenkiintoista nähdä kuka laittaa sen elukkalääkärin nimen julki. Ihan vaan mielenkiinnosta jälkiseuraamusten vuoksi. Onhan näitä juttuja kuullut ja on vuosia sitten oma eläinlääkäri ehdottanut amputaatiota koiralleni, kun harmittelin pitkää häntää joka ei miellyttänyt silmää. Onko sitten typistyskiellosta seurannut mitään hyvää. Kyllä se typistetty seisoja edelleen on komea näky. :wink: :wink:
Aloittelija

Tommi Väisänen

Viesti Kirjoittaja Tommi Väisänen »

Surullista luettavaa harrastuksestamme ja mitä tämä kertoo valitettavan suuresta osaa harrastajistamme nykypäivänä...mentaliteetti "minulla on oikeuksia,ei velvollisuuksia" nostaa päätään ikävä kyllä. Siinä unohdetaan säädökset, ohjeet velvoitteet...muistetaan vain ne oikeudet. :evil:
Sitten mietitään ja valitetaan että kun syrjitään.

Kepuleilla arveluttavan kepulit konstit.

marja katajamaa
REPPUKOIRA!
Viestit: 482
Liittynyt: 23.11.2005 18:25
Paikkakunta: avvil-city
Viesti:

Viesti Kirjoittaja marja katajamaa »

Asian tiimoilta on ollut prosessi käynnissä jo muutaman vuoden ajan. Ole yhteydessä Kennelliittoon, niin kertovat minkälainen eläinlääkintälomake koiralla tulee olla täytettynä. Kyseessähän on TUONTIkoira maasta, jossa hännän lyhentäminen ko. rodulta on sallittua eläinsuojelullisista syistä.
Kuva

Hilkka Lindberg
REPPUKOIRA!
Viestit: 422
Liittynyt: 26.11.2005 13:10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hilkka Lindberg »

Eikös joihinkin näyttelyihin saa osallistua myös typistetyllä koiralla? Esim, Euroopan Voittaja? Ja mitenkähän mahtaa olla Pohjoismaiden Voittaja (Suomessa seuraavan kerran 2013) tai Maailman Voittaja näyttelyt ( Suomessa 2014)?

Jotenkin tuntuu että Kepulilla taitaa olla koiruus mielessä, tuskin tosissaan asiaa kyselee. :)
Viimeksi muokannut Hilkka Lindberg, 23.2.2010 16:20. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Titta Pitkänen
Suuri guru
Viestit: 664
Liittynyt: 13.12.2005 00:03
Paikkakunta: Kuopio / Käpälämäki

Viesti Kirjoittaja Titta Pitkänen »

Mutta kyllä ihan tavallisissakin inttinäyttelyissä näkee mm. dobbereitta ja snautsereita kaikkine typättyine korvineen, en sitten tiijä millä verukkeella ne sitten arvostellaan.
Mitä enemmän opin tuntemaan Miestäni, sitä enemmän rakastan myös seisojaani ;)

Mauri Koivuporras
REPPUKOIRA!
Viestit: 110
Liittynyt: 21.2.2007 13:34

Re: Näyttelyt

Viesti Kirjoittaja Mauri Koivuporras »

Kossi kirjoitti: Onko sitten typistyskiellosta seurannut mitään hyvää. Kyllä se typistetty seisoja edelleen on komea näky. :wink: :wink:
Niin, enpä nyt niin siihen komeuteen ottaisi kantaa.
Mutta kyllä se vain niin on, että monilla rodulla, joilla aiemmin hännät typistettiin, esiintyy nykyään verisiä ja hyvinkin paksun arpikudoksen omaavia hännänpäitä. Ja veri roiskuu heti kun koira risukossa käy. Ei se typistyskielto ainakaan näitä koiria ole auttanut.
Vaan taitaa se tuokin olla geeneissä. Osa samanrotuisista kun ei tuosta kärsi.

Jyrki Simola
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 49
Liittynyt: 25.11.2005 23:51
Paikkakunta: Vähäkyrö
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jyrki Simola »

Minultakin kyseltiin tänään tätä tuontipennun typistys asiaa. Löysin kennelliiton sivuilta typistys-haulla seuraavan linkin:

http://www.kennelliitto.fi/FI/kennellii ... tytFCI.htm
Pieni on kaunista mutta tehokasta

Hannele Tammivuori

Viesti Kirjoittaja Hannele Tammivuori »

Se on sellainen juttu, että kun olet tuomassa ulkomailta mannermaista seisojan pentua, niin täytyy heti tehdä selväksi kasvattajalle, että kun pennut syntyy, niin yhdelle jätetään häntä. Ei ole pakko tuoda typistettyhäntäistä pentua. Itseltäni on kolme pentua lähtenyt jenkkilään ja he pyysivät, että pätkästäisiin hännät, niin jouduin toteamaan, että meidän maassa sellainen on kiellettyä. Tällä hetkellä kaikilta kolmelta koiralla on typistetty häntä, mutta se tehtiin jenkkilässä.

Saksassahan on sääntö, että metsästyskoirilta saa typistää hännän.

On se koettu näyttelyssäkin, kun kaverin koiralta jouduttiin amputoimaan hännästä pätkä (ei rotumääritelmän pituuteen). Tuomarille näytettiin kennelliiton virallinen oranssinvärinen todistus, vaan ei kelvannut tuomarille. Koira arvosteltiin ja kehuttiin erinomaiseki yksilöksi, mutta muistaakseni tuomio oli nolla (nyt en ole ihan varma) täytyy varmistaa.
Kaveri soitti kennelliittoon ja kysäisi, että miten tämä on mahdollista, niin kennelliitosta sanottiin, että tuomarin ei tarvitse hyväksyä todistusta.
Mitä tästä toteamme.Ensi maksat kun menet elukkalääkäriin ja häntä kuvataa ja lääkitää. Sitten virallinen todistus kennelliittoon ja maksat vielä siitäkin. Loppujen lopuksi koko prosessi oli turhaa ja kallista.
Itse amputaatio helpotti koiran elämää.

Emma Pirilä
REPPUKOIRA!
Viestit: 136
Liittynyt: 11.4.2007 09:25
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Emma Pirilä »

Vähän tulee mieleen tuosta viestistä, että onko huono provo.

Jos koira tuodaan ulkomailta niin kyllä kait sitä pitäisi ottaa vähän selvää asioista etukäteen?
Mutta kuten edellä on todettu, kyllä tuon koiran kohtalo taitaa olla metsästyskaveri ilman sen kummempia koe-tai näyttelypaineita.
Itselläkin tarkoitus tuoda koira ulkomailta kesällä Suomeen ja kasvattaja just kertoi, että oli nähnyt unta että unohti jättää yhden pennun typistämättä :shock: :lol:

Vastaa Viestiin