Saksanseisojakerhon erikoisnäyttely 2012 6 16

Näyttelyissä käyminen

Valvoja: Maarit Seppänen

Seppo Koivula
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1040
Liittynyt: 13.12.2005 13:12

Saksanseisojakerhon erikoisnäyttely 2012 6 16

Viesti Kirjoittaja Seppo Koivula »

Saksanseisojakerhon erikoisnäyttely Jyväskylässä 16.6.2012
http://www.saksanseisojakerho.fi/

Ilmoita koirasi erikoisnäyttelyyn!
Ohjeet täältä!
http://www.kskkh.com/erkkari/ilmoittautuminen.htm

Aikaa on 28.5.2012 asti.
Ilmoittautumiset 28.5.2012 mennessä SKL-FKK:n lomakkeella, kopio maksukuitista mukaan liitettynä, osoitteella:

Erikoisnäyttely 2012
Kaija Lepoaho,
Kotilahdentie 29
41450 Leppälahti


Ilmoittautumismaksut:
-Ilm.maksu 32 € (sis. käsiohjelman)
-Pennut ja veteraanit 27 €
-Yli 10-v. veteraanit ilmaiseksi

Tiedustelut:
Kaija Lepoaho 040 - 5684 426 ja Tiina Pakarinen 040 - 7197 830

http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 4bf49eba45
Viimeksi muokannut Seppo Koivula, 5.5.2012 07:47. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

Seppo Koivula
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1040
Liittynyt: 13.12.2005 13:12

Erikoisnäyttelyllä tarkoitetaan

Viesti Kirjoittaja Seppo Koivula »

Erikoisnäyttely
http://www.saksanseisojakerho.fi/index. ... &Itemid=32

Erikoisnäyttelyllä tarkoitetaan rotujärjestön tai rotua harrastavan yhdistyksen erikoisnäyttelyä harrastamilleen roduille. Rotujärjestön ja rotua harrastavan yhdistyksen erikoisnäyttelyiden lukumäärä määräytyy sen mukaan, mikä oli sen lukumääräisesti suurimman rodun rekisteröintimäärä hakemisaikaa edeltävänä vuonna: yksi erikoisnäyttely kutakin alkavaa 500 rekisteröityä koiraa kohti. Erikoisnäyttelyihin saavat osallistua kaikki rotujärjestöön näyttelyn hakemishetkellä kuuluvat rodut.
Saksanseisojakerhon erikoisnäyttely eli päänäyttely on ainoastaan mannermaisille kanakoiraroduille tarkoitettu virallinen koiranäyttely, jossa noudatetaan Suomen Kennelliiton koiranäyttelysääntöjä. Erikoisnäyttelyn järjestää tyypillisesti jokin seisojaharrastajien alueyhdistys. Näyttelyyn yritetään löytää ulkomuototuomareiksi sellaisia henkilöitä, jotka ovat erityisen hyvin perehtyneet arvostelemiinsa rotuihin. Lisäksi pyritään siihen, ettei tuomarikohtainen koiramäärä paisu kohtuuttoman suureksi, jotta tuomarilla on aikaa paneutua jokaiseen arvostelemaansa koiraan hiukan tavanomaista tarkemmin. Jokainen koira myös mitataan erikoisnäyttelyssä. Saksanseisojakerhon erikoisnäyttely järjestetään vuosittain kesäkuussa, yleensä ennen juhannusta. Tapahtuma on paisunut seisojaharrastajien mukavaksi koko viikonlopun kesätapahtumaksi, jossa tapaa tavanomaista koiranäyttelyä huomattavasti enemmän eri rotujen edustajia ja aktiivisia seisojaharrastajia. Näyttelyn päätteeksi on perinteisesti järjestetty näyttelyillallinen, jonka aikana ulkomuototuomarit kertovat lyhyesti päivällä arvostelemistaan koirista. Näyttelyviikonlopun aikana järjestetään perinteisesti myös Saksanseisojakerhon tottelevaisuuskilpailu ja ampumamestaruuskilpailu. KAER-kokeisiin kuuluvan vesi- ja jälkityökokeen suorittaminen on myös yleensä mahdollista viikonlopun aikana.

Seppo Koivula
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1040
Liittynyt: 13.12.2005 13:12

Muutoksia yhteispohjoismaisiin näyttelysääntöihin 1.1.2012

Viesti Kirjoittaja Seppo Koivula »

Muutoksia yhteispohjoismaisiin näyttelysääntöihinEspoo, 15.12.2011 - Kennelliiton valtuusto hyväksyi kokouksessaan 27.11.2011 muutoksia yhteispohjoismaisiin näyttelysääntöihin. Muutokset tulevat voimaan 1.1.2012.

http://www.kennelliitto.fi/FI/kennellii ... toihin.htm

Valtuusto hyväksyi yhteispohjoismaisten näyttelysääntöjen muutokset seuraavasti:

Kohtaan 10 Arvosteluperusteet tehdyt muutokset:

• Kohdasta 10.1. Laatuarvostelu poistetaan viimeinen kappale ”Jokaisessa luokassa neljä parasta koiraa sijoitetaan paremmuusjärjestykseen, mikäli ne ovat saaneet laatuarvostelussa vähintään maininnan erinomainen.”

• Kohta 10.2. Kilpailuarvostelu, muutettiin seuraavanlaiseksi:
Kilpailuarvostelussa tuomari sijoittaa luokittain erinomainen ja erittäin hyvä laatumaininnalla palkitut neljä (4) parasta koiraa paremmuusjärjestykseen. Nämä saavat merkinnän sijoituksesta arvosteluunsa.

Kohta 11 Arvosteluluokat, muutokset merkitty kursiivilla:

• Kasvattajaluokka (KAS) on laatuarvostelu, jossa kilpailee neljän samanrotuisen koiran muodostama ryhmä. Koirien on oltava saman kasvattajan kasvattamia tai samalle FCI:n vahvistamalle kennelnimelle rekisteröityjä. Lisäksi koirien on oltava palkittu laatumaininnalla erinomainen tai erittäin hyvä tässä näyttelyssä.

• Jälkeläisluokka (JÄL) on laatuarvostelu, jossa kilpailee neljä uroksen tai nartun saman rotuista jälkeläistä, jotka on palkittu laatumaininnalla erinomainen tai erittäin hyvä. Jälkeläisluokka voidaan järjestää vain rotujärjestön/ rotua harrastava yhdistyksen erikoisnäyttelyissä. Jos tuomari katsoo ryhmän olevan riittävän tasalaatuinen ja korkeatasoinen, hän voi antaa kunniapalkinnon.

Yhteispohjoismaisten näyttelysääntöjen muutokset tulevat voimaan 1.1.2012. Näyttelysäännöt ovat voimassa viisi vuotta vuoden 2012 alusta lukien valtuuston kokouksessaan 30.5.2010 tekemän päätöksen mukaisesti.

Lue lisää: Koiranäyttelysäännöt 2012

http://www.kennelliitto.fi/NR/rdonlyres ... 45FF-B014-

Lisätietoja:
Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry.
Näyttely- ja ulkomuototuomaritoimikunnan esittelijä Paula Rekiranta
puh. (09) 8873 0219
paula.rekiranta(at)kennelliitto.fi
Viimeksi muokannut Seppo Koivula, 5.5.2012 08:09. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Seppo Koivula
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1040
Liittynyt: 13.12.2005 13:12

Koiranäyttelyn aakkoset

Viesti Kirjoittaja Seppo Koivula »

Koiranäyttelyn aakkoset
Koiranäyttelyiden suosio kasvaa jatkuvasti. Kaikkien Suomessa järjestettävien näyttelyiden tiedot julkaistaan Koiramme–lehdessä sekä Suomen Kennelliiton nettisivuilta. Kaikkien rotujen näyttelyihin voivat osallistua puhdasrotuiset rekisteröidyt koirat. Ryhmä- ja erikoisnäyttelyiden kohdalla on tarkistettava, että oma rotu arvostellaan kyseessä olevassa näyttelyssä.


Koiranäyttelyyn valmistautuminen


Näyttelyissä on paikalla satoja ja jopa tuhansia koiria ja ihmisiä. Tilaisuus saattaa pelottaa koiraa, jos se on tottunut olemaan vain omassa tutussa ympäristössään samojen ihmisten parissa. Koiran kanssa kannattaakin liikkua mahdollisimman paljon muiden koirien ja ihmisten parissa ja totuttaa se siihen, että vieraat ihmiset koskevat ja tutkivat sitä.


Oma jännitys kannattaa yrittää karistaa olemalla rento ja rauhallinen, sillä jännitys tarttuu koiraan.


Harjoituskoiranäyttelyt eli Match Showt ovat erinomaisia paikkoja harjoitteluun. Niistä saa tietoa muun muassa paikallisista koirakerhoista, koirapuistoista ja ilmoitustauluilta. Niihin ei ilmoittauduta etukäteen vaan paikan päällä yleensä noin tunti ennen Match Shown alkua.


Koiran ilmoittaminen näyttelyyn


Koiranäyttelyihin ilmoittaudutaan lomakkeella, jonka voi tulostaa Kennelliiton nettisivulta tai tilata Kennelliiton toimistosta. Ilmoittautumislomakkeita jaetaan myös näyttelyissä ja tapahtumissa. Useimmiten se löytyy myös näyttelymainoksesta eli ”pämmästä” (PM).


Ilmoittautumislomake täytetään huolellisesti. Koiran rekisterinumeron on oltava oikein, sillä se takaa, että koira päätyy oikeaan luokkaan ja sen tiedot löytyvät näyttelyluettelosta oikein. Näyttelyn ajan ja paikan pitää olla oikein, sillä monien näyttelyiden ilmoittautumiset menevät samaan paikkaan.


Koira ilmoitetaan arvosteluluokkaan sen iän mukaan. Luokkien alaikärajan tulee täyttyä viimeistään näyttelyä edeltävänä päivänä. Kaksipäiväisissä näyttelyissä alaikärajan tulee täyttyä näyttelyä edeltävänä perjantaina. Ikärajat ovat:

pentuluokka 7 kk - alle 9 kk

junioriluokka 9 kk - alle 18 kk

nuortenluokka 15 kk - alle 24 kk

avoin-, valio- ja käyttöluokka alkaen 15 kk

veteraaniluokka alkaen 8 v


Jos koira voi ikänsä puolesta osallistua useampaan luokkaan, on luokkaa valitessa huomioitava koiran kehitysvaihe sekä muiden samassa luokassa kilpailevien iät. Koiran kasvattajalta kannattaa pyytää apua luokan valinnassa. Kansainvälisistä näyttelyistä on muistettava, että juniori- ja veteraaniluokkien koirat eivät voi sääntöjen mukaan kilpailla CACIBista.


Ilmoittautumisen mukaan liitetään aina maksukuitti tai kopio. Ilmoittautumismaksu ja tilitiedot löytyvät samasta paikasta kuin muut tiedot näyttelystä. Viimeinen ilmoittautumispäivä on ehdoton. Myöhässä maksetut ja/tai lähetetyt ilmoittautumiset palautetaan.


Koiran rokotusten voimassaolo on tarkistettava hyvissä ajoin ennen näyttelyä. Voimassa olevat rokotusmääräykset löytyvät Koiramme–lehden näyttelytiedoista sekä Kennelliiton nettisivuilta. Asian voi tarkistaa myös omalta eläinlääkäriltä.


Noin viikkoa ennen näyttelyä tulee postitse näyttelykirje, arvosteluaikataulu, numerolappu ja ajo-ohjeet. Jos tuomari on vaihtunut eikä varatuomaria ole ilmoitettu ennalta, osallistumisen voi peruttaa ja saada rahat takaisin.


Paperit ja tarvikkeet mukaan


Näyttelyssä koiralla on oltava mukana rekisteripaperit, rokotustodistus, näyttelyhihna, makuualusta tai häkki, makupaloja, vesikuppi ja vettä. Koiranäyttely on kauneuskilpailu, joten koiran on oltava puhdas, takuton ja tarvittaessa trimmattu.


Näyttelyaikataulun ajat ovat ohjeellisia: kehä voi olla myöhässä, mutta se voi olla etuajassakin. Näyttelypaikalla on siis oltava noin tunti ennen oman rodun arvioitua arvosteluaikaa. Kehästä myöhästynyt koira voi jälkikäteen saada laatuarvostelun mutta ei voi osallistua kilpailuluokkiin


Sisääntulossa tehdään lääkärintarkastuksia ja mikrosirujen tarkistuksia pistokokeina. Kaikkien koirien rokotustodistukset tarkistetaan. Sisääntulosta voi ostaa näyttelyluettelon, josta näkee mm. muut arvosteluun osallistuvat koirat. Näyttelypaikalle pääsee yksi henkilö koiran mukana numerolapulla ilmaiseksi.


Tapahtumat kehässä


Kehään mennään numerojärjestyksessä ja luokittain. Luokissa koirat on laitettu aakkosjärjestykseen koiran rekisterinimen mukaan. Luokat ovat aina samassa järjestyksessä. Jos jossain luokassa ei ole osallistujia, siirrytään seuraavaan luokkaan. Jokaisessa luokassa sijoitetaan enintään neljä koiraa paremmuusjärjestykseen.


Ensin arvostellaan pentuluokan urokset ja niiden jälkeen pentuluokan nartut. Pentuluokissa ei käytetä laatuarvostelua vaan kilpailuarvostelua. Pennut saavat kirjallisen arvostelun ja ne laitetaan paremmuusjärjestykseen. Tuomari voi halutessaan jakaa kunniapalkinnon pennuille, jotka hän katsoo sen arvoisiksi. Urospentujen voittaja kilpailee narttujen voittajan kanssa rotunsa parhaan pennun arvosta, mikäli ne molemmat ovat saaneet kunniapalkinnon. Voittaja on rotunsa paras pentu (ROP-pentu) ja toinen vastakkaisen sukupuolen paras pentu (VSP-pentu).


Virallisissa luokissa arvostellaan ensin kaikki urokset ja sitten nartut. Luokat etenevät järjestyksessä junioriluokka, nuortenluokka, avoinluokka, käyttöluokka, valioluokka ja veteraaniluokka. Käytössä on laatuarvostelu eli jokainen koira saa kirjallisen arvostelun ja laatupalkintoa osoittavan nauhan.

Kaikki erinomaisen (ERI) saaneet koirat kilpailevat kilpailuluokassa luokkasijoituksista 1-4. Tuomari voi harkintansa mukaan antaa sekä kilpailuarvostelussa sijoittuneille että muille luokassa kilpailleille erinomaisella palkituille koirille sertifikaatin arvoisen (SA).

Kun kaikki urokset on arvosteltu, seuraa paras uros -luokka. Siihen osallistuvat koirat, jotka ovat sijoittuneet omassa luokassaan neljän parhaan joukkoon laatumaininnalla erinomainen (ERI) ja lisäksi tuomari on jakanut SA:n. Näistä tuomari valitsee jatkoon neljä koiraa, jotka hän sijoittaa paremmuusjärjestykseen. Tuomari voi antaa sertifikaatin (SERT) parhaalle siihen oikeutetulle koiralle, jolla ei vielä ole Suomen muotovalion arvoon oikeuttavia näyttelytuloksia. Varasertifikaatin (VASERT), voi saada toiseksi paras koira, jolla ei ole Suomen muotovalion arvoon oikeuttavia näyttelytuloksia. Mikäli kaikki sijoittuneet koirat ovat jo Suomen muotovalioita tai niillä on siihen oikeuttavat näyttelytulokset, kutsutaan kehään takaisin ne paras uros -luokan koirat, jotka voivat kilpailla sertifikaatista tai varasertifikaatista. Nykyisillä säännöillä alle kaksivuotias koira voi ottaa vastaan rajattoman määrän sertifikaatteja tai varasertifikaatteja. Valionarvoon oikeuttavat näyttelytulokset täyttyvät, kun koira on yli kaksivuotias.


Kansainvälisissä näyttelyissä on sertifikaattien lisäksi jaossa kansainvälisiä sertifikaatteja CACIBeja ja varaCACIBeja (VACA). CACIBista ja VACAsta voivat kilpailla koirat, jotka ovat saaneet laatumaininnan erinomainen ja SA:n kilpaillessaan nuortenluokassa, avoimessa luokassa, käyttöluokassa tai valioluokassa.


Kun narttujen luokat on arvosteltu samaan tapaan kuin urosten, paras uros ja paras narttu kilpailevat rotunsa parhaan arvosta. Toisesta tulee rotunsa paras (ROP) ja toisesta vastakkaisen sukupuolen paras (VSP).


Myös veteraaneista valitaan rotunsa paras veteraani (ROP-vet.) ja vastakkaisen sukupuolen paras veteraani (VSP-vet.). ROP- ja VSP-veteraanin arvosta kilpailevat veteraaniluokkien voittajat, mikäli ne on palkittu laatumaininnalla erinomainen (ERI). Veteraani voi olla myös rotunsa paras tai sijoittua paras uros/paras narttu -luokissa, mutta pennut eivät osallistu muihin kuin omiin pentuluokkiinsa.


Rotunsa parhaan valinnan jälkeen on kasvattajaluokkien vuoro. Kasvattajaluokassa kasvattaja kilpailee neljän kasvattamansa samanrotuisen koiran muodostamalla ryhmällä, joiden on oltava palkittuja laatumaininnalla erinomainen kyseessä olevassa näyttelyssä. Kasvattajaluokissa ei jaeta laatupalkintoja, vaan ne järjestetään paremmuusjärjestykseen kuten pentuluokissa. Jos tuomari katsoo ryhmän olevan riittävän tasalaatuinen ja korkeatasoinen, hän voi antaa kunniapalkinnon. Jos paras kasvattajaryhmä saa kunniapalkinnon, se on rodun paras ryhmä (ROP-kasv.).


Liikkuminen kehässä


Kehätoimitsijat kutsuvat koirat kehään niiden näyttelynumeroilla. Yleensä tuomari juoksuttaa ensin kunkin luokan koirat kaikki yhdessä kehän ympäri. Koiria juoksutetaan kehässä vastapäivään ja koira liikkuu esittäjän vasemmalla puolella, jotta tuomari näkee koirien liikkeet paremmin. Sen jälkeen hän arvostelee yksitellen jokaisen koiran.


Arvosteluvuorossa oleva koira viedään tuomarin pöydän eteen tai muuhun osoitettuun paikkaan siten, että tuomari näkee koiran sivulta. Pienemmät rodut arvostellaan pöydällä, jonne koiran voi nostaa heti, kun se vapautuu edelliseltä. Tuomari tutkii koiran, katsoo purennan ja tunnustelee koiran rakenteen. Uroksilta tarkistetaan kivekset. Koiran tulee sallia tutkiminen. Tuomari saattaa kysyä koiran ikää. Mikäli tuomari on ulkomaalainen, kehätoimitsija auttaa vastaamisessa. Koiran arvosteluun vaikuttavat asiat, esimerkiksi lääkärintodistukset, esitetään kehätoimitsijalle.


Tämän jälkeen koiraa liikutetaan tuomarin ohjeiden mukaan. Koiran on tarkoitus ravata tasaisesti, ei hyppiä ja pomppia tai roikkua lahkeessa. Tuomari saattaa pyytää juoksuttamaan koiraa kohtisuoraan itsestään poispäin ja takaisin tai tekemään kolmion, jossa juostaan ensin kehän yhtä kulmaa kohti, sitten suoraan toista kulmaa kohden ja takaisin tuomarin luo. Näin tuomari näkee parhaiten koiran taka-, etu- ja sivuliikkeet.


Tämä jälkeen tuomari sanelee koiran arvostelun kehätoimitsijalle. Koiran pitää seistä kauniisti, kylki tuomariin päin. Koiraa ei saa seisottaa liian lähelle tuomaripöytää, koska tuomarin on vaikea nähdä se kunnolla. Koko arvostelun ajan on huolehdittava, että koira on aina ohjaajan ja tuomarin välissä.


Kehätoimitsija tuo nauhan, jonka väri kertoo koiran saaman laatuarvostelun. Arvostelu perustuu rotumääritelmään, ja tuomari palkitsee koiran sen mukaan, kuinka hyvin hän katsoo sen vastaavan sitä. Punainen nauha merkitsee rotunsa erinomaista edustajaa ja vain punaisen nauhan saaneet koirat jatkavat kilpailua. Jos nauha on sininen (erittäin hyvä), keltainen (hyvä) tai vihreä (tyydyttävä), tuomarin mielestä koirassa on joitain virheitä. Koiran kilpailu päättyy ja arvostelun voi noutaa kehätoimitsijalta.


Kun kaikki luokan koirat on yksittäisarvosteltu, vuorossa on kilpailuluokka. Kilpailuluokkaan osallistuvat kaikki luokassaan punaisen nauhan saaneet koirat.

Kehätoimitsijat ovat kehässä niin tuomarin kuin koiran ohjaajan apuna ja heiltä voi kysyä neuvoa koko kehän ajan.


Ryhmäkilpailut


Iltapäivällä, kun kaikki kehät on saatu päätökseen, on ryhmäkilpailujen vuoro. Ryhmäkilpailuissa valitaan päivän paras veteraani, päivän paras kasvattajaryhmä, jokaisen FCI:n roturyhmän paras ja lopuksi näyttelyn paras koira. Veteraanin valintaan osallistuvat kaikki rotunsa parhaat veteraanit kaikista ryhmistä, kasvattajakisaan kaikki rotunsa parhaat kasvattajaryhmät. Rotunsa parhaat koirat kilpailevat sijoituksista ryhmittäin.


Roturyhmiä on kymmenen. Jokaisen ryhmän voittaja osallistuu viimeiseksi järjestettävän Best in Shown eli näyttelyn kauneimman koiran valintaan. Kaikissa kilpailuissa sijoitetaan neljä koiraa tai ryhmää paremmuusjärjestykseen.


Koiran täytyy osallistua kaikkiin luokkiin ja kilpailuihin, joihin sillä on oikeus osallistua. Vain näyttelytoimikunnan luvalla voi poistua paikalta aikaisemmin.


Näyttelylyhenteitä


Koiranäyttelyt vilisevät erilaisia lyhenteitä: jokaiselle luokalle, laatupalkinnolle, tittelille ja kisalle on omat lyhenteensä. Lyhenteitä käytetään arvostelukaavakkeissa sekä ilmoitettaessa koiran tuloksia esimerkiksi rotulehdissä tai nettisivuilla.


Luokkien lyhenteet

PEK = pentujen kilpailuluokka

JUN = junioriluokka

JUK = junioriluokan kilpailuluokka

NUO = nuortenluokka

NUK = nuortenluokan kilpailuluokka

AVO = avoin luokka

AVK = avoimen luokan kilpailuluokka

KÄY = käyttöluokka

KÄK = käyttöluokan kilpailuluokka

VAL = valioluokka

VAK = valioluokan kilpailuluokka

VET = veteraani luokka

VEK = veteraaniluokan kilpailuluokka

KAS = kasvattajaluokka

KAK = kasvattajaluokan kilpailuluokka


Laatuarvostelu, lyhenteet ja nauhojen värit

ERI = erinomainen (punainen)

EH = erittäin hyvä (sininen)

H = hyvä (keltainen)

T = tyydyttävä (vihreä)

HYL = hylkäävä (harmaa) annetaan koiralle, joka ei rakenteeltaan tai käytökseltään vastaa rotumääritelmää tai se on selvästi vihainen.

EVA = ei voida arvostella (ruskea) tämä maininta annetaan koiralle, jonka liikkeitä on mahdoton arvostella tai joka jatkuvasti välttelee tuomarin käsittelyä ja tekee mahdottomaksi tarkistaa purenta tms.

sertifikaatin arvoinen (SA) = vaaleanpunainen

Kilpailuluokissa ja ryhmäkilpailuissa sijoituksia osoittavat värit

1 = punainen

2 = sininen

3 = keltainen

4 = vihreä


KP = kunniapalkinto (lila) voidaan jakaa pentu- ja kasvattajaluokissa

SERT = sertifikaatti (sini-valkoinen)

VASERT = varasertifikaatti (vaaleansininen)

CACIB = ”kansainvälinen sertifikaatti”, joita tarvitaan kansainvälisen muotovalion arvoon (valkoinen)

VACA = vara-CACIB (oranssi)

MVA = muotovalio (puna-vihreä)


PU = paras uros (PU-1 = paras uros, PU-2 = toiseksi paras uros jne.)

PN = paras narttu

ROP = rotunsa paras (puna-keltainen)

VSP = vastakkaisen sukupuolen paras (vihreä-valkoinen)

RYP-1, RYP-2, RYP-3, RYP-4 = sijoitus ryhmäkilpailussa.

BIS-1, BIS-2, BIS-3, BIS-4 = sijoitus näyttelyn kauneimman koiran Best in Shown valinnassa

Veteraani ja kasvattajakisoistakin käytetään lyhenteitä BIS, perään lisätään lyhenne BIS-VET tai BIS-KAS osoittamaan, mitä kilpailua tarkoitetaan. Esim. BIS-VET 1, BIS-VET 2 jne.


Tittelilyhenteet

Koirien rekisterinimien eteen lisätään sen mahdolliset valio- ja/tai voittajatittelit.

MVA = muotovalion arvo, MVA:n eteen lisätään sen maan tunnus, jonka muotovalio koira on. Esim. Suomen muotovalio on FIN MVA, Ruotsin S MVA.

KANS MVA = kansainvälinen muotovalio

KVA = käyttövalion arvo. Tähän eteen lisätään maatunnus, esim. FIN KVA on Suomen käyttövalio, S KVA Ruotsin käyttövalio.

VVA= vetovalion arvo

JVA = jäljestämisvalion arvo

TVA= tottelevaisuusvalion arvo

VPVA = vesipelastusvalion arvo

AVA = agilityvalion arvo


Voittajatittelit lyhennetään samalla tavalla, V = voittaja. Eteen lisätään maan tunnus, jos se on jokin muu kuin Suomen Voittaja ja perään tittelin vuosiluku. Suomen Voittajasta käytetään lyhennettä V-04, esim. SV = Ruotsin Voittaja, EstV= Eestin voittaja.


Joka vuosi järjestetään ns. maanosanäyttelyitä, joissa on jaossa mm. seuraavia titteleitä:

EUV = Euroopan Voittaja

EUJV = Euroopan Juniori Voittaja
EUVV = Euroopan Veteraani Voittaja

MV = Maailman Voittaja

JMV= Juniori Maailman Vvoittaja

PMV = Pohjoismaiden Voittaja

PMJV= Pohjoismaiden Juniori Voittaja

Titteleiden perään lisätään vuosiluku. Jos koira on esim. useana vuonna saavuttanut Voittaja-tittelin, merkitään se esim. V-00,-02,-04 tai MV-02,-03.


Lisätietoja:

Koiranäyttelysäännöt
http://www.kennelliitto.fi/NR/rdonlyres ... 4459-8A93-

Ilmoittautuminen koiranäyttelyyn
http://www.kennelliitto.fi/FI/toiminta/ ... ohjeet.htm

Seppo Koivula
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1040
Liittynyt: 13.12.2005 13:12

Epäviralliset koiranäyttelyt

Viesti Kirjoittaja Seppo Koivula »

EPÄVIRALLISET NÄYTTELYT 2011

http://www.kennelliitto.fi/FI/toiminta/ ... enshow.htm

Epävirallisten koiranäyttelyiden järjestämisohje, voimassa 1.1.2011 alkaen (pdf)

Seppo Koivula
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1040
Liittynyt: 13.12.2005 13:12

Koirarokotteet

Viesti Kirjoittaja Seppo Koivula »

Koiran rokotussuositus

Rokota vain terveitä ja matolääkittyjä koiria. Nartut suositellaan rokotettaviksi ennen astutusta. Eri rokotteita ei suositella annettaviksi samanaikaisesti. Elävien rokotteiden antoväliksi suositellaan 3-4 viikkoa. Rokotusten välin on oltava vähintään kaksi viikkoa. Tiineiden tai immunosuppressoitujen eläinten rokottamista eläviä viruksia sisältävillä rokotteilla ei suositella.

http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/e ... rokotteet/

HUOM! Koiranäyttelyn järjestäjien rokotusvaatimukset voivat poiketa tässä esitetyistä suosituksista

Anu Auno
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 77
Liittynyt: 25.11.2005 13:54
Paikkakunta: Koria/Kouvola

Viesti Kirjoittaja Anu Auno »

Yritin kurkata erikoisnäyttelyn aikataulua näyttelyn sivulta (jonne se ilmoitetaan päivitetyn), mutta Aikataulut sivulla lukee vain että aikataulu ilmestyy n. viikkoa ennen näyttelyä. Apua.

Anu Auno
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 77
Liittynyt: 25.11.2005 13:54
Paikkakunta: Koria/Kouvola

Viesti Kirjoittaja Anu Auno »

Broblem solved. Blondi älysi päivittää aikataulusivun...

Seppo Koivula
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1040
Liittynyt: 13.12.2005 13:12

Saksanseisojakerhon erikoisnäyttely

Viesti Kirjoittaja Seppo Koivula »

Saksanseisojakerhon erikoisnäyttely
Jyväskylässä la 16.6.2012 (Laajavuori)
http://www.kskkh.com/erkkari/index.htm

Näyttelyyn ilmoitetut rodut 20 / 324 koiraa ja 48 pentua, yhteensä 375 mannermaista kanakoiraa.

180 auvergnenseisoja / 3 koiraa
http://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtus ... g=fi&R=180

179 bourbonnais'nseisoja / 9 koiraa
http://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtus ... g=fi&R=179

202 bracco italiano / 17 koiraa
http://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtus ... g=fi&R=202

95 bretoni / 39 koiraa
http://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtus ... ng=fi&R=95

118 isomünsterinseisoja / 5 koiraa
http://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtus ... g=fi&R=118

107 korthalsingriffoni / 5 koiraa
http://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtus ... g=fi&R=107

102 pienimünsterinseisoja / 19 koiraa
http://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtus ... g=fi&R=102

114 pont-audemerinspanieli / 6
http://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtus ... g=fi&R=114

98 saksanseisoja, karkeakarvainen / 91 koiraa
http://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtus ... ng=fi&R=98

119 saksanseisoja, lyhytkarvainen / 82 koiraa
http://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtus ... g=fi&R=119

117 saksanseisoja, pitkäkarvainen / 9 koiraa
http://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtus ... g=fi&R=117

320 slovakianseisoja, karkeakarvainen / 1 koira
http://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtus ... g=fi&R=320

165 spinone / koiraa 13
http://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtus ... g=fi&R=165

239 unkarinvizsla, karkeakarvainen / koiraa 5
http://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtus ... g=fi&R=239

57 unkarinvizsla, lyhytkarvainen / 20 koiraa
http://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtus ... ng=fi&R=57

Pentuluokassa lisäksi rodut, joita ei ole edellisessä listassa.

108 picardienspanieli 4 koiraa
http://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtusivu.aspx?R=108

106 sininen picardienspanieli 1 koira
http://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtusivu.aspx?R=106

222 stabyhoun 12 koiraa
http://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtusivu.aspx?R=222

99.2 weimarinseisoja, pitkäkarvainen 8 koiraa
http://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtusivu.aspx?R=99.2

99.1 weimarinseisoja, lyhytkarvainen 13 koira
http://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtusivu.aspx?R=99.1

Jukka Hokkanen
REPPUKOIRA!
Viestit: 127
Liittynyt: 23.11.2005 16:19
Paikkakunta: Petäjävesi

Viesti Kirjoittaja Jukka Hokkanen »

Olipas karkkareilla erit tiukassa.

Seppo Koivula
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1040
Liittynyt: 13.12.2005 13:12

LYHYTKARVAINEN SAKSANSEISOJA

Viesti Kirjoittaja Seppo Koivula »

KEHÄ 1 Tuomari: Gerd Schad, Germany
LYHYTKARVAINEN SAKSANSEISOJA
ERI 46 koiraa ja EH 35 koiraa.

KEHÄ 5 Tuomari: Joanna Pronin, Suomi
LYHYTKARVAINEN SAKSANSEISOJA

PENTULUOKKA 5-7kk-UROKSET
321 CHARLESWOOD PLAYBOY FI14517/12 PEN POIS
322 CHARLESWOOD POKERFACE FI14516/12 PEN 1KP, ROP-PENTU, BIS-


PENTULUOKKA 5-7kk-NARTUT

323 CHARLESWOOD OLIVIA FI14526/12 PEN POIS
324 CHARLESWOOD PATRICIA FI14522/12 PEN 1KP, VSP-PENTU
325 PITKÄSAAREN ONNA FI12462/12 PEN 2KP

Eija Maaninka
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 47
Liittynyt: 24.11.2005 07:52
Paikkakunta: Kanta-Häme/Rovaniemi/Kemijärvi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Eija Maaninka »

KEHÄ 2 Tuomari: Werner Elflein, Germany
KARKEAKARVAINEN SAKSANSEISOJA
Laskujeni mukaan kehässä pärjättiin näin:
ERI 4 KPL
EH 63 KPL
H 16 KPL
EVA 1 KPL
POISSA 9 KPL
Kehän reunalla oli "mielenkiintoista" arvuutella koirien tuloksia, jotta oiskohan nyt EH vaiko H :D :D :D :D
järkevämminkin aikansa voisi käyttää, en vain ole vielä keksinyt miten..

Jukka Hokkanen
REPPUKOIRA!
Viestit: 127
Liittynyt: 23.11.2005 16:19
Paikkakunta: Petäjävesi

Viesti Kirjoittaja Jukka Hokkanen »

Mikäs niissä nyt sitten yleisesti ottaen oli vikana? Siis muu kuin parta ja karva, joita joku ymmärtämätön kuitenkin kohta vastaisi.

Eija Maaninka
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 47
Liittynyt: 24.11.2005 07:52
Paikkakunta: Kanta-Häme/Rovaniemi/Kemijärvi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Eija Maaninka »

Asia, jonka minä ymmärtäisin selitykseksi on liikkeet. Tuomari haki puhdasta liikettä, ehkä?
Kävin nimittäin kysymässä tuomarilta asiaa, koska vain oma EH:n saanut kasvatti oli valittu parhaat liikkeet kilpailuun ainoana koirana ROP ja VSP koiran lisäksi , (muut seikat kuin liike pudotti 'Pädin' saamaa tulosta). Ihmettelin asiaa siinä vielä ääneen, ja siihen tuomari vain totesi minulle; Keine broblem, ei ollut muita täydellisiä liikkujia...
:D Niinpä sitten Sasarnon Ardbeg alias Pädi sai 'tittelin' parhaat liikkeet 8) , ROP ja VSP olivat kadonneet jo kehän laidalta, kun valinta tehtiin.
Me ja tiedä sitten syistä muuten, olihan kehässä liuta upeita koiria, titteleitä nimien edessä ja muitakin näyttelyissä hyvin menestyneitä koiria.
järkevämminkin aikansa voisi käyttää, en vain ole vielä keksinyt miten..

Titta Pitkänen
Suuri guru
Viestit: 664
Liittynyt: 13.12.2005 00:03
Paikkakunta: Kuopio / Käpälämäki

Viesti Kirjoittaja Titta Pitkänen »

Ainakin kaikki meidän koirat oli liian pieniä, kapeita ja vaatimattomia. Ja keskivertoliikkujia.

Arvostelut oli 1-2 lausetta, josta palkintosijan (huonouden) varsinainen syy ei meikäläiselle ihan auennut.

Nyt kuitenkin SSK:n vuosikokouksen roturyhmän puheet pyörii mielessä, jossa koirien koon kasvamista ja raskautta pidettiin KKSS:n suurimpana ongelmana.

Erin saaneet koirat oli kuitenkin varmasti erinsä ansainneet.

Mielenkiinnolla katsoin kuitenkin esim. näiden koirien tuloksia... Stebas Nora, Ferhill´s Inari, Vintiläntuuli RC Tuiskutuuli, Vintiläläntuuli NK Niila, Kiefer´s Duva... Puhumattakaan muista tosi upeista ja lupaavista nuorista koirista.
Mitä enemmän opin tuntemaan Miestäni, sitä enemmän rakastan myös seisojaani ;)

Vastaa Viestiin