Markkeerauskyky

Koiran perusopetus

Valvoja: Maarit Seppänen

Vastaa Viestiin
Hilkka Lindberg
REPPUKOIRA!
Viestit: 422
Liittynyt: 26.11.2005 13:10
Viesti:

Markkeerauskyky

Viesti Kirjoittaja Hilkka Lindberg » 3.8.2007 18:13

Minkälaisia markkeeraajia seisojat ovat? Luonnistuuko helposti vai vaatiiko enempikin opastusta?

Hilkka Lindberg
REPPUKOIRA!
Viestit: 422
Liittynyt: 26.11.2005 13:10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hilkka Lindberg » 5.8.2007 08:24

siis, markkeeraus=koiran kyky muistaa yhden tai useamman linnun pudotuspaikka ja noutaa riista suoraviivaisesti muistinsa avulla ilman että menee hauksi tai ohjaukseksi...

Avatar
Petteri Nissinen
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1203
Liittynyt: 22.11.2005 17:38
Paikkakunta: Napapiiri
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Petteri Nissinen » 5.8.2007 11:14

Treenaus vahvistaa ko. toimintaa paljon. Yksilöiden välillä näyttäisi olevan paljonkin eroa. Itse olen yhdistänyt ohjaus ja markkeeraustreenit.

Markkeerauksessa on mielestäni muutamia avoimia kysymyksiä. Esim. miten eläin, jolla on hyvin kaksiulotteinen näkökyky, voi arvioida matkoja? Suunnan muistamisessa ei ole mitään ihmeellistä enkä näe mitään syytä miksei seisojakin niitä muistaisi kun se vaan palautetaan suurinpiirtein samalle paikalle, josta se havainnot teki.
Kuva

markoa

Viesti Kirjoittaja markoa » 5.8.2007 12:44

Eikö tämä olisi kuulunut tuonne nouto osioon?

Nähdäkseni koirat käyttävät kaikkia aistejaan suorittaessaan mitä tahansa tehtävää. Tarkalla koiralla homma näyttää siltä kuin se olisi nähnyt mihin lintu putoaa, koska se menee suoraan linnulle. Olen useasti kuitenkin saanut todeta että linnun tipahamispaikka on eri mistä koira sen otti, vaikka koira meni suoraan linnulle. Luulen että Petteri on aika oikeassa asian suhteen, eli koira näkee mihin suuntaan lintu tipahti ja etsii sitä tietoa sekä kuonoaan hyväksi käyttäen linnun.

Tuota usean linnun muistamista en oikein tiedä.. kun ainakin itellä tulee ohjattua jo noutoon lähetettäessä koira johonkin suuntaan. Joskus se menee haeskellen, joskus kuin ohjus suoraan linnulle. Ompahan tuo menny joskus kuin ohjus linnun ohikki :?

Avatar
Petteri Nissinen
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1203
Liittynyt: 22.11.2005 17:38
Paikkakunta: Napapiiri
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Petteri Nissinen » 5.8.2007 12:56

Tuon useamman noudettavan "muistamisen" huomaa hyvin kun heittää koiralle vaikkapa kolme damia. Yhden yli (taakse), kaksi sivuille. Sitten käskee noutamaan ensin yhden (kädellä suunta). Kun koira nyt palaa takaisin ja luovuttaa noutoesineen, niin varsinkin tuo vanhempi alkaa jo vilkuilla kummalle damille ukko seuraavaksi hänet lähettää. Tätä olen treenannut, sillä siinä mielestäni yhdistyy sekä tuo "muistin" kehittäminen, että ohjaus. Noutohan tuossa vaiheessa pitää jo olla kunnossa.

Tuolla jotain lisää: Ohjauksen opettaminen noudon avulla

Useita yliammuntaan saatuja noutoja samaan aikaa kanakoiraväelle tuskin monesti tulee. Fasaaniherrajahdeissakaan ei kukaan taida käydä "metsästämässä"...
Viimeksi muokannut Petteri Nissinen, 5.8.2007 13:17. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Kuva

markoa

Viesti Kirjoittaja markoa » 5.8.2007 13:06

Tuotaniin.. aikalailla tuollatavoin ollaan reenailtu. Tosin ajatuksena ollu vain tuo ohjaus noudossa. kirjoituksessa oli hyviä lisävinkkeäjä. Siitä iso kiitos.

Pitääpä ihan vasiten seurata että miten sessen muisti pelaa.

Hilkka Lindberg
REPPUKOIRA!
Viestit: 422
Liittynyt: 26.11.2005 13:10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hilkka Lindberg » 5.8.2007 14:02

Ajattelin lähinnä tuota kyyhkysjahtia, kun siellä saattaapi tulla tilanteita että jahtiseurue ampuu usean linnun yhtäaikaa, ja ne tipuu monesti vielä puimattomaan viljapeltoon. Silloin ei koiran parane kovin laajaa hakua käydä tekemään, vaan parasta olisi jos se muistinsa avulla löytää linnut suoraviivaisesti.

Koirissa on todellakin yksilöllisiä eroja markkeerauskyvyn suhteen. Osa ei tahdo muistaa millään sitä toista, saatikka kolmatta pudotusta. Liekkö sitten jotain tekemistä hermorakenteen kanssa. Muistia voidaan myös treenata erityisillä muistimarkkeeraus-harjoituksilla. Myöskin markkeeraustehtävien pituutta pitää muistaa vaihdella. Monesti käy niin, etenkin jos itsekseen harjoittelee, että markkeerausheitoista pruukaa tulla samanpituisia. Koira oppii hyvin menemään tälle tietylle etäisyydelle, mutta pitempi/lyhkäisempi matka sitten onkin jo ongelma. Kaksoismarkkeerauksia voidaan vaikeuttaa matkan, ajan, maaston ja heittokulmien suhteen. Koiran vaikeampi muistaa jos markkeeraukset tulevat kovin linjaan.
Noutajien kokeissa on markkeeraustehtävä eri kuin ohjattu nouto.

markoa

Viesti Kirjoittaja markoa » 5.8.2007 15:29

Kyisesestä jahtimuodosta kun en kokemusta omaa, niin herää muutama kysymys. Kuinka paljon niitä lintuja yhellä kertaa ammutte, eli onko koiralla edes mahdollisuutta nähdä kaikkia pudotuksia? Miten pidätte koiran että että näkee minne ne linnut putoaa?

Hilkka Lindberg
REPPUKOIRA!
Viestit: 422
Liittynyt: 26.11.2005 13:10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hilkka Lindberg » 5.8.2007 16:54

Kyyhkysjahtihan on ihan mielenkiintoinen tapa aloittaa metsästyskausi. Täällä meilläpäin se alkaa olla verrattavissa tapahtumana jo sorsastuskauden avaukseen. Saalismäärät riippuu ja vaihtelee paljon:) Lähinnä siitä kenen kyyhkyspellolla on lintujen mielestä parhaimmat eväät, siellä myös ovat kyyhkysparvet. Välillä saalista siis tulee vähempi ja välillä taas vähän enempi.

Meidän tuleva jahtistrategia on sijoittaa 5-6 passipaikkaa aika likelle toisiaan metsäsaarekkeeseen kyyhkysten ruokintapellon viereen ja ehkä 1 passipaikka keskelle viljapeltoja lintujen lentoreitille. Koiria mukana omia 2-3 ja 1 vieraileva koira. Koirat kannattaa sijoittaa joko passipuskiin, tai heti sen eteen että ne pystyvät seuraamaan tilanteita. Kyyhkyset ovat arkoja lintuja, joskus koirankin näkeminen on niille liikaa.

Ei varmaan kannata viedä seisojaamme (9kk) heti aamun hässäkkään, vaan sitten vasta iltapäivän rauhallisempaan jahtiin opettelemaan olemaan hiljaa ja rauhassa passipaikalla. (siinä sitä taitaakin olla ensialkuun harjoittelemista). Toivottavasti saamme sille jonkin helpon noutotilanteenkin. Aikapa sen rupeaa sitten näyttämään minkälaisella muistikapasiteetilla koira on varustettu ja miten markkeeraukset alkaa sujumaan.

Tuure Woltter
NUO-luokan keskustelija
Viestit: 13
Liittynyt: 24.11.2005 21:36
Paikkakunta: keskipohjanmaa

Viesti Kirjoittaja Tuure Woltter » 5.8.2007 19:45

Hilu !!! :lol: Kaikella ystävyydellä,mutta meilläpäin loppuu kyllä aika äkkiä nuo Markkeeraukset kun maanomistajat huomaa että heidän viljapellossa jahtimiehet huseeraa koirineen.Elikkäs välttäkää pudottamasta lintuja pysty viljaan niin saadan puinnin jälkeenkin mennä koirinemme ko. pellolle hyvällä omallatunnolla !!!!

Hilkka Lindberg
REPPUKOIRA!
Viestit: 422
Liittynyt: 26.11.2005 13:10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hilkka Lindberg » 5.8.2007 20:30

Aivan, näin juuri asia on, kuten Himangan Äijä sanoo! Puimattomaan viljapeltoon ei ole koirallakaan mitään asiaa ilman maanomistajan lupaa!

Siksipä olemme antaneet tänäkin vuonna itsellemme ja metsästysvieraillemme luvan metsästää omilla maillamme, kyyhkysten ruokintapelloilla ja niitä ympäröivillä omilla ohrapelloillamme. :wink:

Avatar
Petteri Nissinen
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1203
Liittynyt: 22.11.2005 17:38
Paikkakunta: Napapiiri
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Petteri Nissinen » 5.8.2007 21:39

Ei liity varsinaisesti asiaan, mutta me olemme tehneet nuo kyyhkypellot aina kauemmas pystyviljasta. Joskus tosin on käyty sängellä, esim. viime syksynä oli pelloiltamme jo viljat puitu ennen aloitusta. Melkoisen mylläkän siellä kyllä koira saa pitää että viljaa alkaa kunnolla lakoamaan. Onneksi on niin sutjakoita koiria, että ei paljon tähkät taivu :D
Kuva

Vastaa Viestiin