Lk Saksanseisoja/lk Unkarinvizsla jälkikoirana

Koiran perusopetus

Valvoja: Maarit Seppänen

Helka

Lk Saksanseisoja/lk Unkarinvizsla jälkikoirana

Viesti Kirjoittaja Helka »

Onko kenelläkään kokemusta lk Saksanseisojasta/ lk Unkarinvizslasta jälkikoirana? Tarkoituksena olisi jompi kumpi näistä koirista hankkia osittain metsästykseen, mutta lisäksi olisi suunnitelmissa saada siitä myös verikoira, joka jäljestäisi hirvestyksessä/peurastuksessa loukkaantuneita eläimiä. Unkarinvizslasta ainakin rodullisten ominaisuuksiensa puolesta pitäisi tähän hommaan olla (kokemuksia?), mutta mites Saksanseisoja?

mauri harju
REPPUKOIRA!
Viestit: 310
Liittynyt: 5.6.2008 14:31

Viesti Kirjoittaja mauri harju »

Omistan molemmat yllä olevat koirat. Molemmat toimivat. Vizsla menee itse rauhallisesti jälkeä, eikä tarvitse edes valjaita. Lyhkänen on kytkettynä.

Petteri Nissinen
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1203
Liittynyt: 22.11.2005 17:38
Paikkakunta: Napapiiri
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Petteri Nissinen »

Mielestäni hommaan löytyy huomattavasti parempiakin rotuja. Jos tarkoitus on vain ajaa verijälkeä ja ehkä yrittää jäljittää satunnaisia haavakoita, niin seisojan ominaisuuksista menee siinä hommassa 99% hukkaan.
Kuva

O. Ruoho

Viesti Kirjoittaja O. Ruoho »

Älä sinä Petteri kirjoittele seisojan ominaisuuksista mitään, kun et tunnu niitä ymmärtävän. Joku voi vielä uskoa sinun juttuja, ja sen tähden luopuu jäljestys hommista. Kokemukseni perusteella voin kertoa sinulle, että haavoittuneen eläimen jäljestämisessä seisoja käyttää kaikkia metsästysominaisuuksiaan ja vielä ympäri vuoden. Aatteleppa ite. Kyllä siitä prosentteja kertyy enemmän kuin 1.

Kyseleppä Manulta, hän kyllä varmasti opettaa sullekkin jotain seisojien ominaisuuksista jäljityksessä. Kaikki porukalla jäljestämään nyt kun lintuluvatkin on kortilla ja ampukaa vaikka petoja luppoaikana ettei tuu aika pitkäksi.

Kesäterveisin Osmo Ruoho

Petteri Nissinen
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1203
Liittynyt: 22.11.2005 17:38
Paikkakunta: Napapiiri
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Petteri Nissinen »

No se nyt on ihan selvä etten seisojista mitään ymmärrä. Toisen neljännesvuosisadan se ainakin vaatii että näistä yhtään perille pääsee.

Mutta verijäljestä vissiin oli kyse, eli MEJÄstä. Siitä nyt en yhtä ykkösen koiraa enempää ymmärrä. Että olkoon sitten niin. Verijäljellä ja oikealla jäljestyksellä kun on vissi ero. Pelkästään jälkikoiraksi en edelleenkään seisojaa ottaisi, mutta "sivutoimena" se toki menee.

Oikein alleviivasinkin vielä tuon VAIN -sanan. Silti luetun ymmärtäminen tökkäsi. Mutta nythän meitä on kaksi; toinen ei ymmärrä seisojista ja toinen ei ymmärrä lukemaansa. ;)
Viimeksi muokannut Petteri Nissinen, 17.7.2008 12:07. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Kuva

Pasi Rintaniemi
NUO-luokan keskustelija
Viestit: 12
Liittynyt: 23.11.2005 13:38
Paikkakunta: Laihia
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Pasi Rintaniemi »

Osmo ja Manu kirjoittivat asiaa, meillä harrastettu verijälkeä 2 koiran kanssa kohtuu aktiivisesti muutama kesä sitten. Oma näkemykseni asiaa: koira oppii sitä mitä sille opetetaan, eikä jo aikaisemmin opitut asiat sotke koiran kyky käsitellä lintuja. Ehkä täällä palstalla muutamat painottavat liiankin syvällä rinta äänellä että seisojat ovat vain "lintukoiria" :o Vai onko "putkinäkö" tarttuva tauti.

Ari K

Viesti Kirjoittaja Ari K »

Ei ainakaan tässä keskustelussa näytä putkinäkö vaivaavaan ketään.

Mutta kyllähän seisoja on vähän kyseenalainen hankinta jos tarkoitus on vain haavoittuneen eläimen jäljestykseen koira saada (mitä keskustelun aloittajakaan ei tainnut tarkoittaa). Sivutoimenahan nuo hoitavat monipuolisina koirina tuonkin homman varsin hienosti.

Hilkka Lindberg
REPPUKOIRA!
Viestit: 422
Liittynyt: 26.11.2005 13:10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hilkka Lindberg »

Samasta aiheesta käytiin mielenkiintoinen keskustelu keväällä:
http://www.saksanseisojakerho.fi/forum/ ... 58&start=0

O. Ruoho

Viesti Kirjoittaja O. Ruoho »

No niin, nyt alkoi se juupas eipäs vaihe. Ammattifoorumilaisena sinun olisi pitänyt huomata että kommentoin ainoastaan käsitystäsi metsästysominaisuksien hukkaan menosta. Siitä missä metsästys tai koemuodossa koira menee hukkaan, en ota kantaa.

Metsästysominaisuuksien arviointi ja vaaliminen on varmasti niin vaikeaa, että sitä ei todelakaan opi pelkällä maalinnun tappamisella.

Nyt pitää lähteä valmistautumaan kivakoirakilpailun tuomarointiin. Siellä on varmasti metsästysominaisuudet koetuksella. En ehdi ennen tiistaita lukemaan foorumia, joten yrittäkää pärjäillä.

terv. Osmo Ruoho

Petteri Nissinen
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1203
Liittynyt: 22.11.2005 17:38
Paikkakunta: Napapiiri
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Petteri Nissinen »

...kommentoin ainoastaan käsitystäsi metsästysominaisuksien hukkaan menosta. Siitä missä metsästys tai koemuodossa koira menee hukkaan, en ota kantaa.
Oukki doukki, saivartelu on kivaa. Sanotaan se nyt sitten niin, että jos koiran ottaa VAIN noihin hommiin, niin hukkaan sen potentiaali menee.

Sen verran kuitenkin olen ollut A)hirvimettällä jahtaamassa rapamahalle ammuttuja hirviä B) ajamassa verijälkeä (MEJÄ), jotta minulla on "kuvitelma" mitä ne koirilta ja ohjaajalta vaativat ja mikä ero niillä on.

Käsi ylös kuka on seisojallaan jäljestänyt ravoille ammuttua hirveä vaikkapa nyt sen kolme-viisi kilometriä ja vielä väittää, että siihen hommaan ei löytyisi järkevämpää rotua. Osku sen on tietty tehnyt useammankin kerran iltapuhteena ja näkee seisojan siihen parhaiten soveltuvana, mutta entäs muut? Hitto kun olis joskus kiva saada joku sellainen ymmärrystä omaava guru vaikkapa tuonne savokainuun korpiin näyttämään vähän junteille mallia... ;)

Sellainen hallusinaatio päähän on myös syntynyt, että suurimmalla osalla verijäljen (MEJÄ) ajajista ei ole minkään valtakunnan käsitystä siitä mitä se oikean haavakkohirven saaminen mettästä pois oikein on. Siinä voi sille mejämestarille mennä äkkiä sormi suuhun.

Mutta toki jos tekemisen puute on, niin kannatettavaa hommaahan käytännön jäljestys on. Jos seisojalleen lisäaktiviteettiä jäljestyksestä haluaa, niin yhteys SMJ:n porukoihin. Siellä kaivataan loistavia jäljestäjiä mm. karhujen varalle.
Viimeksi muokannut Petteri Nissinen, 18.7.2008 07:00. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Kuva

Pekka Hautamäki
REPPUKOIRA!
Viestit: 156
Liittynyt: 24.11.2005 17:09
Paikkakunta: Koskenkorva

Viesti Kirjoittaja Pekka Hautamäki »

Ei elukan tartte olla aina suuri (sorkkaelukka), ku koira jäljestää. Hyvät sorsakoirat on melkein järjestäen hyviä jäljestäjiä. Sorsamettällä näkee hyvin, että mikä koira osaa pelkästään noutaa ja mikä osaa myös jäljestää.
Lätsä följyhyn ja menoksi

Jussi Järvinen
KVA -keskustelija
Viestit: 80
Liittynyt: 23.11.2005 20:06
Paikkakunta: Ivalo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jussi Järvinen »

No jaaa…
Kuka se on suurin kukko tunkiolla? Eikö aikamiehille löydy mitään mistä kinata?
Samalla asialla koko porukka, eikö?
Älkää takertuko pilkkuihin hyvät ystävät. Rakentavasti poijaat, rakentavasti…

-j-

Helka

Viesti Kirjoittaja Helka »

Lintukoiraksihan se saksanseisoja tulisi, mutta tarvetta verikoiralle olisi, kun metsästysseurallamme ei ole omaa ole ja haavakkojen ajossa menee hukkaan aina monta tuntia ennen kun paikalle saadaan naapuriseurasta lainattu verikoira. Tuskin koira pysyviä traumoja saa, jos se joutuu yhden hirven ja peuran kauden aikana metsästä hakemaan :wink: Tarkoitus oli vaan tiedustella löytyykö potentiaalia, mutta sain sitten aikaan isomman kinan aiheesta... Kiitos kuitenkin kaikille vastauksista, saksanseisoja taitaapi tulla talouteen, kunhan vaan sopiva pentue löytyy.

Jukka Rouhiainen
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 59
Liittynyt: 25.11.2005 17:00
Paikkakunta: Muurame

Viesti Kirjoittaja Jukka Rouhiainen »

Kyllä saksanseisojan ominaisuuksista menee isoin osa hukkaan käytettäessä pelkästään maalintukoirana... :wink:
Jukka Rouhiainen
________________
Koirat tekevät sitä, mitä niille opetetaan. Ongelmana on, ettemme tiedä, mitä oikeastaan olemme opettaneet.

Pekka Hautamäki
REPPUKOIRA!
Viestit: 156
Liittynyt: 24.11.2005 17:09
Paikkakunta: Koskenkorva

Viesti Kirjoittaja Pekka Hautamäki »

Helka kirjoitti:Tarkoitus oli vaan tiedustella löytyykö potentiaalia, mutta sain sitten aikaan isomman kinan aiheesta...
Tästä aiheesta on kinattu jo paljon aikaisemminkin...
Saksanseisojakerhossa puhutaan paljon koiran monikäyttöisyydestä mutta me ei vielä olla oikein sisäistetty tätä monikäyttöisyyttä :shock:
Lätsä följyhyn ja menoksi

Vastaa Viestiin