Vieraiden tulo taloon

Koiran perusopetus

Valvoja: Maarit Seppänen

Vastaa Viestiin
A.D

Vieraiden tulo taloon

Viesti Kirjoittaja A.D » 19.8.2004 08:35

Olisiko teillä hyviä vinkkejä seuraavaan tilanteeseen?
Meillä on lyhytkarvainen ss uros. On erittäin innokas kaveri. ja innostuu todella paljon kun vieraita tulee taloomme. Hyppii! Minua ei hypi, johtuneeko siintä että olen lyhyt tms.? mutta pääsääntöisesti hyppii kaikkia ihmisiä. Lisäksi on niin innoissaan, että kuseksii muutaman lirauksen/tipan (ei aina) ja olen laittanut merkille, että uhrit on yleensä miehiä?
Koira on laitettu paikalle odottamaan vieraita, mutta kun tulee käsky "vapaa" niin riehuminen alkaa. Koira on nyt 2 vuotta.

[%sig%]

Päivi K

Re: Vieraiden tulo taloon

Viesti Kirjoittaja Päivi K » 8.10.2004 08:03

Meidän vuoden vanha poika tahtoo kans pomppia välillä suorastaan kattoon kun ihmisiä tulee sisälle. Itse olen ollut havaitsevinani seuraavaa säännönmukaisuutta:
Päälle hyppiminen on pahinta,jos tulija on kiinnostunut koirasta. Itse saan hyppimään sen aina, jos puhun sille iloiseen ja kiittävään sävyyn (=kimitän) sisälle tullessani. Vahingossa se myös oppi, että koulutuksen jälkeinen "vapaa" käsky ja varsinkin sen yhteydessä (vahingossa) tehty käsien heilautus merkitsevät sitä, että pitää loikata suoraan naamaa kohti. Myös koirista pitävät ja sen ensimmäisenä tervehtivät vieraat ovat tassunjälkiä täynnä ylintä hiustupsua myöten.

Toruminen, istumiskäsky, huulista tai kaulapannasta kiinni ottaminen, tai kyynärpään tai polven "eteen" laittaminen eivät auta.

Sen sijaan, kun raahustan sisälle väsyneenä neljän kauppakassin kanssa, ei hyppimistä juurikaan tapahdu. (Poikkeuksena tilanteet, joissa koira on ollut pitkään yksin tai liian kauan (2 päivää) ilman kunnon lenkkiä.) Yleensä silloin myös lysähdän melko pian istumaan, koira saa käydä moikkaamassa ja nuuskimassa naaman ja homma toimii.

Samoin vieraat, jotka eivät erityisesti tervehdi koiraa, säästyvät hyppimiseltä. Koira kyllä menee heidän varpaiden päälle istumaan rapsutettavaksi, joten arkuudesta tai vihamielisyydestä ei koiran osalta ole kyse.

Siispä suosittelisin tarkkailemaan IHMISTEN käyttäytymistä! Vähemmän huomiota ja koiraan kohdistuvia "sisälletuloseremonioita". Rapsutuksia vasta sitten kun homma on rauhallista!

Myönnän kyllä, että homma on kehittelyasteella meilläkin. Asiaa olen testaillut vasta itse, sisälle tulevia vieraita on mielestäni noloa ruveta "kouluttamaan".

Janet Tervashonka

Re: Vieraiden tulo taloon

Viesti Kirjoittaja Janet Tervashonka » 8.10.2004 10:01

Meillä on 7 koiraa, jotka asuvat sisällä ja voitte kuvitella millainen show alkaa, kun vieraita tulee! Meillä on 3 yliystävällistä koiraa, 1 täysin välinpitämätön, 1 joka saattaa kokeilla hampaitaan vieraiden takapuoleen, 2 hyvin arkaa. Meillä vieraiden rauhallinen sisääntulo on ratkaistu niin, että arat ja vihainen teljetään peräkamariin ja lasketaan sitten vasta, kun vieraat jo ovat istumassa. Kaikki sujuu todella rauhallisesti, vieraat voivat ihan rauhassa puuhata naulakolla kenkineen ja vaatteineen. Peräkamarin pojatkin tulevat sitten aivan hiljaa ja kiltisti tervehtimään tulijoita.

Mielestäni ei ole mitenkään noloa ohjeistaa vieraita koirien varalta. Ollaanhan kuitenkin minun kotonani, jossa on minun koiriani ja minä loppujen lopuksi niitä joudun kestämään vieraista toiseen. Kaikki ihmiset, jotka käyvät meillä usein tietävät, että koiriin ei saa kiinnittää mitään huomiota. Kun tulee ensikertalaisia, menen ulos kertomaan tilanteen. Kun tilanne on aivan rauhallinen (15-30minuutin kuluttua), koiria voi silitellä.

Perheen ihmisethän ovat myös koirien johtajia, ja hvyän johtajan ominaisuuksiin kuuluu mennä ensin ovelle tarkastamaan, onko vieras hyvällä vai pahalla asialla. Perheen isännät ja emännät kättelevät ensin vieraat ja sitten vasta koirilla on lupa mennä mukaan hääräämään.

Sanna

Re: Vieraiden tulo taloon

Viesti Kirjoittaja Sanna » 11.10.2004 10:42

Hei!
Ihan mielenkiinnosta kysyisin Janetilta että miten teidän koirien yhteiselo sujuu, miten tulevat toimeen keskenään kun on noin iso lauma? Miten suhtautuvat aina uuteen laumanjäseneen?

Janet Tervashonka

Re: Vieraiden tulo taloon

Viesti Kirjoittaja Janet Tervashonka » 11.10.2004 11:35

Kiva, kun joku on kiinnostunut meidän koirista! Vastauksen selventämiseksi täytyy sinun täytyy ensin tietää hauvojen iät, rodut ja sukupuolet.
Siri lk narttu 10 vuotta
Laina shelttinarttu 5 vuotta
Voo saksanpaimenkoirauros 4 v
Foni lapinporokoirauros 4 v
Vertti kk mäyrisuros 2 v
Netto shelttiuros 1v
Apri lk narttu 1 v

Näin tämä menee: Voo on ehdoton kunkku talossa (ihmisten jälkeen). Sitten ehkä olisi Siri, mutta Apri kovasti yrittää vallata sen paikkaa. Siihen olemme joutuneet puuttumaan kovalla (eläinsuojelulain mukaisella) kädellä. Epävarmana omasta asemastaan Apri alkoi noin puolen vuoden iässä hyökkäillä silmittömästi mäyriksen ja shelttien kimppuun, mutta nykyisin riittää pelkkä ihmisen katse rauhoittamaan tilanteen. Myös Siri on saanut pariin kertaan kokea nuoren seisojan hampaat. Kaikkien muiden asema on suunnilleen iän mukaisessa kronologisessa järjestyksessä.

Kaikki koirat asuvat sisällä ja saavat vapaasti olla aidatulla pihalla tai sisällä. Ruokailu sujuu niin, että jokaisella on oma ruokailupaikka. Minkäänlaista murinaa tai nahinointia ei suvaita, kun ruokia annostellaan, tai ko yksilö saa vauhdikkaan lähdön keittiöstä. 4 koiraa syö keittiössä, 3 tuvassa ja aina samoilla paikoilla ja samssa järjestyksessä annetaan kupit. Vaikka koko lauma häärää ympärillä, kun kuppeja laitetaan maahan, eivät ne koskaan mene toistensa kupeille, vaan se alkaa aina syömään, jonka kuppi kulloinkin lattialle ilmestyy.

Kun on tämänkokoinen lauma koiria, täytyy aina tietää vaaratilanteet, jolloin tappeluita saattaa syntyä ja ennakoida ne. Eräs melko varma nahinoinnin paikka on, kun kaikki pääsevät yhtäaikaa lenkille. Toinen tilanne voi tulla silloin, kun koiria lasketaan autosta ulos ja kotiinjäänyt porukka päivystää tulijoita auton vieressä. Silloin, kun kaikki lasketaan yhtäaikaa ovesta sisälle taloon, ne täytyy laskea tietyssä järjestyksessä. Onneksi mitään vakavampaa ei ole sattunut.

Uuden tulokkaan saapuessa (ei ole lähitulevaisuudessa suunnitelmissa!!), vanhemmat koirat ovat mielestäni suhtautuneet tosi mukavasti. Emme itsekään tee asiasta mitään ohjelmanumeroa tai yritä ylisuojella pentua. Siinä se menee pari päivää puolin ja toisin ihmetellessä ja yleensä nuorimmasta päästä sitten tämä lauma alkaa leikittää pentua.

Ja minkälaista on elämä seitsemän sisäkoiran kanssa? Luulen, että hiekkalaatikossa asuminen on aika lähellä todellisuutta.

Sanna

Re: Vieraiden tulo taloon

Viesti Kirjoittaja Sanna » 11.10.2004 21:22

Mielenkiintoista Janet!

Sillä kyselin kun itsellä ollut ongelmia kun vanhat koirat eivät kertakaikkiaan ole hyväksyneet uusia pentuja. Vanhat koirat eivät olleet seisojia vaan paimenkoiria.
Eivät siis alunalkaenkaan sietäneet uusia tulijoita ja tilanne vain paheni ajan myötä! Tällä hetkellä meillä 2 seisojaa jotka kyllä tulevat toimeen keskenään. Useampia koiria en uskalla hankkiakaan...

Ja meillä myös yritettiin tukea vanhempien johtaja-asemaa esim. vanhat koirat sai ruuat ensin, menivät ovesta ensin, niitä huomioitiin ja lenkitettiin
yhdessä ja erikseen yms. mutta mikään ei auttanut tilannetta.

Mutta mukavaa lukea että joku pärjää 7 koiran kanssa ilman suurempia haavereita!!

koirahullu

Re: Vieraiden tulo taloon

Viesti Kirjoittaja koirahullu » 2.1.2005 12:54

Kannataa hankkia Koirien käytöskoulu (Colin Tennant) kirja, koska siitä löytyy todell hyviä neuvoja koiran käyttäytymisen kehittämiseen... Juuri tuohon ongelmaasi sieltä löytyy loistava opetus menetelmä...

Eija

Re: Vieraiden tulo taloon

Viesti Kirjoittaja Eija » 2.1.2005 17:42

Janet *nostaa peukkua* täällä eletään myös seitsemän kanssa ja sisäkoirina =) Hyvin on mennyt, laumassa ei ongelmia. Täyspäiset sosiaaliset koirat pärjää laumassa =)

Sanna

Re: Vieraiden tulo taloon

Viesti Kirjoittaja Sanna » 4.1.2005 19:39

Janet ja Eija:

Vielä sen verran kiinnostaa tuo ison koiralauman kanssa eläminen että kysyn miten olette järjestäneet asiat kun nartuilla on juoksut? Miten urosten ja narttujen vahtiminen onnistuu vai pidättekö ne erillään? Ja miten juoksut vaikuttaneet uroksiin, ovatko aivan sekaisin kun jollain nartulla juoksu? Kiitos vastauksista jo etukäteen!

Eija

Re: Vieraiden tulo taloon

Viesti Kirjoittaja Eija » 4.1.2005 23:10

Pitänee minunkin selvittää koiriemme hierarkiaa. Meillä kun on varsinainen nooan arkki, liki kaikkia on kaksi =D ainut pariton on lauman vanhin ja ainut uros eli 10 vuotias suursnautseri. Pappa on herrasmies, ei liehittele ennen kuin nartulla on parhaat päivät eli siihen asti on rauhaisaa. Sitten loppuukin rauha talosta. Pappa päättää silloin jatkaa sukua keinolla millä hyvänsä. Ovet paukkuu ja jotlaus on sen mukaista. Silloin on papan aika lähteä muualle lomalle =). Tosin nyt on sellaiset puitteet että voidaan pitää pappa kotosalla juoksujen ajankin sillä sisä- ja ulkotarhat tehdään. Ja mikä parasta tytöt pitävät juoksut peräkkäin, yksi aloittaa muut peesaa. Paitsi vanhin saksanpaimenkoira narttuni (6v) ei tietenkään pidä juoksuja, sillä se on leikattu. Ko. narttu on sitten ehdoton kingi. Sen rauhallinen ja itsevarma luonne pitää muut nuhteessa, samalla hioo pahimmat särmät "kuumissa" tilanteissa joita voi tulla esim. yhtä aikaa äkätystä hylätystä luusta. Tappelua ei synny kun daami kävelee paikalle. Tosin harvoin on edes "kuumia" tilanteita, kun koirat ovat hyvin sosiaalisia ja ovat ns. hyvähermoisia. Nuorempi saksari on vasta vajaan vuoden. Piti ensimmäisen juoksunsa tuossa syksyllä. Pikkukaveri on erittäin terävä ja saalispainotteinen koira, uskon myös että puolustusviettikin heräilee (joka olisi toivottavaa). Nuori narttu on alkanut selvästi hakemaan paikkaansa laumassa, toistaiseksi on lauman viimeinen. Sitten on lk. saksanseisojat, 9v ja 3v. Vanhempi on hierarkiassa nartuista toinen. Pitää paikkansa vanhalle daamille arvokkaan rauhallisesti. Henkinen yliote pitää, vaikka nuorelle hulttiolle (saksarille) on joskus pitänyt irvistää. Nuorempi seisoja on sitten arvojärjestyksessä siinä epämääräisessä ryhmässä beaglejen kanssa. Beaglet ovat 6v äiti ja 3v tytär. Ne elävät niin rinnan että niistä on mahdotonta sanoa tarkkaa arvojärjestystä. Beaglet tosin ovat luonteeltaan seisojia kipakempia. Äiti ja tytär ovat joskus ottaneet matsia, mutta matseissa on enemmän ääntä kuin toimintaa, yrittävät tasoittaa tietä uholla. Että sellainen nooan arkki...tosin hassusti narttuparit =D
Niin vielä tuosta uroksesta. En tiedä vaikuttiko syksyllä tyttöjen juoksut vanhaan mieheen niin että eturauhanen alkoi reistaamaan. Eturauhasongelmat ymmärtääkseni ovat yleensä maskuliinisten testosteroonihirmujen ongelmia, joten voi olla että taustat johtaa sinnekin. Ja tietysti ikä tekee tehtävänsä. Mutta ongelma oli jo vakava. Toispuoleinen laajentuma ja korkea kuume. Pappa ei kyennyt enää pidättämään vaan laski allensa. Heräsi siihen että pissas allensa...ja pappa rukka oli häpeissään kun ei voinut pidättää. Onneksi apua on saatavana, kipulääke, antibioottia ja hormoonipiikki. Violaa ja pappa voi taas hyvin. Seuraavat juoksut paljastaa onko hormoonihoito laskenut papan viriiliyttä vai vieläkö kyyti olisi kylmää...ja seuraavat myös paljastaa aiheuttaako juoksut myös papalle eturauhasongelmia. Voipi olla että sitten harkitsen jo kivesten poistoa...

Vastaa Viestiin