Ekoihin näyttelyihin!

Koiran perusopetus

Valvoja: Maarit Seppänen

Kasper

Ekoihin näyttelyihin!

Viesti Kirjoittaja Kasper » 10.11.2004 19:07

Meidän karkkarilla olisi ensimmäiset kunnon näyttelyt edessä ja kaipaisimme neuvoja vanhoilta konkareilta!
Kävimme yksissä pentunäyttelyissä harjoittelemassa ja poika tykkäsi kovasti!Ongelmana vain oli se, että kyseisessä näyttelyssä ei ollut muita saksanseisojia. Esitetäänkö saksanseisojat siis samoin, kuin muutkin kanakoirat? Vai onko jotain rodulle ominaisia asioita, joihin pitäisi esim. seisomaan asettaessa kiinnittää huomiota? Tuomarin mukaan koiran liikkeet olivat hyvät, mutta hän varoitti passauksesta, mikä on kuulema yleistä varsinkin kaupunkikoirilla. Millä keinoin sitä voi välttää?

Petteri_N

Re: Ekoihin näyttelyihin!

Viesti Kirjoittaja Petteri_N » 11.11.2004 13:03

Joku näyttelyihminen vastannee muihin kysymyksiin, mutta yksi seikka kiinnitti huomioni...

Koira passaa? Ettet tarkoita peitsausta (APUVA-miehen kävelytyyliä ;-) )?

Ainakin isommat koirat peitsaavat herkästi jos liikut liian hitaasti. Pienellä rytminmuutoksella saat koiran kyllä ravaamaan.

Kasper

Re: Ekoihin näyttelyihin!

Viesti Kirjoittaja Kasper » 13.11.2004 10:16

Tarkoitan sitä, että saman puolen jalat osuvat maahan lähes samaan aikaan. Ravissahan vastakkaisen etu- ja takajalan kuuluisi olla maassa samanaikaisesti.
Meillä suurin syy epäpuhtaaseen raviin oli varmaan siinä, että koira oli kehätilanteesta hämillään ja yritti hyppiä jatkuvasti esittäjää vasten. Lenkillä juostessa ravaa kyllä kauniisti. Tuota juoksutahdin nopeuttamista pitää kyllä kokeilla! Kiitos =)

Petteri_N

Re: Ekoihin näyttelyihin!

Viesti Kirjoittaja Petteri_N » 14.11.2004 20:53

"Tarkoitan sitä, että saman puolen jalat osuvat maahan lähes samaan aikaan. Ravissahan vastakkaisen etu- ja takajalan kuuluisi olla maassa samanaikaisesti."

Tämä juuri on peitsaamista.

Eija

Re: Ekoihin näyttelyihin!

Viesti Kirjoittaja Eija » 15.11.2004 17:01

Niin tuo passi taitaa olla islanninhevosten oma askellaji ja eroaa peitsaamisesta siinä että siinä on ns. liitovaihe jolloin mikään raaja ei ole maassa. Molemmissa saman puolen etu- ja takajalat liikkuvat samaan suuntaan yhtäaikaa. Niin että olisi se Kasperin koira voinut mennä passiakin, tosin epätodennäköisesti sellaista vauhtia saa aikaiseksi näyttelykehässä.

[%sig%]

näyttelyfriikki

Re: Ekoihin näyttelyihin!

Viesti Kirjoittaja näyttelyfriikki » 15.11.2004 20:56

Kyllä karkkarit esitetään samalla lailla kuin muutkin kanakoirat.

Esittämistä kannattaa harjoitella, koska sillä on suuri merkitys ja varsinkin ROP-koiraa valittaessa jopa tosi suuri merkitys.
Juoksemista kannattaa harjoitella tarpeeksi isolla alueella, että pystyy
keskittymään koiraan kunnolla. Lisäksi kannattaa olla toinen mukana katsomassa nimenomaan sen ettei koira peitsaa ja , että juoksutus vauhti on sopiva jolloin liikkeet näyttää parhaimmalta.

Näyttelyssä pyydä jotain henkilöä kehän reunalta katsomaan peitsaako koirasi ( jos et sitä vielä ole oppinut huomaamaan juoksutettaessa ) ja reippaasti huutamaan jos peitsaa. Pysäytä koira ja lähde uudelleen liikkeelle niin se usein vaihtaa askel-lajia.Voit myös laittaa jalan sen eteen vauhdissa jolloin se sekoaa askelissaan ja vaihtaa askel-lajia.

Sillä on myös merkitystä juoksuttaako koiraa lujaa vai hiljaa.
Jos koira on parhaimmillaan lujassa vauhdissa niin kehässä pitää sitten myös näyttää se tuomarille vaikka pitäisi ootella että muut menevät alta pois.

Seisomista kannattaa myös harjoitella. Paras on jos jo pennusta asti harjoittelee koiran seisomaan laittoa.
Molemmat takajalat yhtä kauas taakse ja kintereestä alaspäin 90 asteen kulmaan.

Muista aina, että koira on sinun ja tuomarin välissä ja muista katsoa miten tuomari on sijoittunut kun juoksutat etu ja takaliikkeitä. Katso, että KOIRA on tuomarin linjassa etkä sinä.

Parashan olisi jos voisi videoida harjoitukset ja katsoa sitten millaisessa vauhdissa ja asennossa koira esiintyisi parhaalla mahdollisella tavalla.

Tsemppiä kehiin!

Merja

Re: Ekoihin näyttelyihin!

Viesti Kirjoittaja Merja » 15.11.2004 22:38

Miten sitten pennulle opetaan parhaiten näyttelyasentoa? Millainen näyttelyasennon tulee olla? Siis pitääkö hännän olla miten, entä pään jne?

veijo toimela

Re: Ekoihin näyttelyihin!

Viesti Kirjoittaja veijo toimela » 15.11.2004 23:27

...tuossa syy, miksi meikäläinen ei ole oikein näyttelyissä pärjänny...mutta noinhan se pitäs tehä.

Jotenki virtaa riittää ittelläki enemmän tuonne methän. Voiskohan joskus joku esittää noita meikäläisen mettäkavereitaki?

jukka rouhiainen

Re: Ekoihin näyttelyihin!

Viesti Kirjoittaja jukka rouhiainen » 16.11.2004 12:50

Koiranäyttelyissä olen havainnut, ettei siellä harjoittelematta parjää ! Metsällä ja KAER:ssa ohjaajan ja koiran luontaiset lahjat voivat riittää pitkällekin. Kokenut kehäkettu en ole, mutta joistakin ohjeista voi kenties saada oppia. Näyttelykehässä karkeasti voi jakaa onnistumisen elementit seuraavasti: 1/3 millainen koira, 1/3miten se esiintyy ja 1/3 miten se esitetään. Jos tuomari joutuu houkuttelemaan koiran omistajan jalkojen välistä, mittaus tai hampaiden esittäminen ei onnistu, ei serteistä kannata haaveilla. Hyvin liikkuva ja hyvin esitetty koira todennäköisesti voittaa parempirakenteisen huonosti liikkuvan ja huonosti esitetyn.

Eräs esittämäni uros ei tahtonut millään seisoa kunnolla. Nurkan taakse koiran kanssa, pari seisontaa mukana olleelle riekon siivelle ja kehään. Seisoi tosi nätisti, heti kun tein valeheiton kehässä...toinen ei tohtinut kunnolla liikkua kehässä; siipi virvelin nokkaan ja puskan taakse leikkimään "siipikoulutusta". Parille ohikulkijalle kun olin selittänyt ettei virveli ollut tarkoitettu koiran kurittamiseen, niin kehässä juoksuintoa riitti hetken. Juuri sen hetken, jota sertikehässä tarvittiin...eräässä ROP kehässä edessä juokseva uros osoitti pieniä agressiivisuuden merkkejä, juoksin välittömästi aivan kiinni sen takalistoon. Uroksen juoksu häiriytyi pahasti sen koettaessa näytellä hampaita takana juoksevelle nartulle. ROP-pytty kotiin toteamuksella:jaa ettei luonnetta huomioida näyttelyissä..

Konstit on monet sano mummo, kun kissalla...Joka tapauksessa omalla koiralla näyttelyyn tottumisen ja hyvän liikkumisen opettelu mielestäni parempi kuin "ammattiesittäjä". Näyttelyissä nimittäin kehittyy oma silmä näkemään seisojille tärkeitä asioita, alkujännityksen jälkeen se jopa mielenkiintoista..se kehässä ravaaminen !

PäiviK

Re: Ekoihin näyttelyihin!

Viesti Kirjoittaja PäiviK » 17.11.2004 13:45

Kannattaa tosiaan harjotella omalla kotipihalla ensin näyttelyitä varten, niin on sitte homma ittellä hanskassa ku menee kehään. Koirathan osaa usein seisoa nätisti ihan vapaastikin, mutta isännät/emännät ei tiiä miten päin olisivat. Jos roplaa koko ajan koiran jalkoja johonki suuntaan ja juoksuttaessa nostaa hihnasta kuin puudeleita konsanaan, niin johan siinä alkaa koiraaki jänskättämään ja ihmetyttämään mikäs tää juttu on. Kehään kun menee, on hyvä muistaa että sielä ei oo kiire minnekään. Jos ite on kovasti jännittäjätyyppiä, niin kannattaa hommata joku toinen esittämään, meitä vapaaehtosia kyllä löytyy.

Ja se näyttelyasento, katoppa kun koira joskus kun koira joskus pysähtyy kesken lenkin ryhdikkäänä seisomaan ja kattelee jonnekin kauemmaksi, siinä se aikalailla on. Ei sitä koiraa mihinkään kummallisiin asentoihin tarvi vääntää, vaan semmonen tasapainonen ja ryhdikäs asento; Etujalat vierekkäin, niin että ne on pystysuorassa eestä ja sivulta katottuna. Selkä on suorassa tai laskee vähän peräpäätä kohti. Takajalat ei ole mahan alla, mutta niitä ei myöskään venytellä ihan suoriksi taakse. Kaula on melko pystyssä ja nokka osottaa eteenpäin. Häntä roikkuu rentona tai vispaa ilosesti, miten ny koira tykkää.

Varsinkin jos koira on villin puoleinen kannattaa hommata vähän ohuempi näyttelyhihna ja laittaa se kaulalle ihan ylös korvien juureen varsinkin juoksutettaessa -> koiraa on helpompi hallita, eikä se turpa viipota koko ajan maassa kiinni. Hihnalla ei tarvi kuristaa koiraa, vaan pitää se napakkana, että pysyy "tuntuma" koiraan. Tai parasta jos koiran voi juoksuttaa ihan vapaalla hihnalla.
Seisotettaessa kannattaa esim. tukea kädellä koiran leuan alta, jolloin koira pysyy ryhdissä. Tosin jos koira seisoo kauniisti ihan itekkin, niin parempi pitää näppinsä erossa rekusta ja nypläillä vaan sitä hihnaa.

Esim. ruottin kerhon sivuilta löytyy hyvät mallikuvat "näyttelyasennosta".
http://www.smelinkweb.com/ImageLibrary/ ... orsteh.jpg
http://www.smelinkweb.com/ImageLibrary/ ... ravhar.jpg

Näyttelyt on mukava harrastus, mutta niitä ei kannata ottaa liian vakavasti. Kyllä nuo koirat on komeimmillaan ihan muissa hommissa :)

[%sig%]

Kasper

Re: Ekoihin näyttelyihin!

Viesti Kirjoittaja Kasper » 17.11.2004 19:24

Kiitokset neuvoista! Meilläkin ollaan keskitytty enemmän perusopetukseen ja metsästelyn aloitteluun, joten näyttelytreenit ovat jääneet vähiin! Pitää nyt yrittää harjoitella ahkerammin sitäkin puolta, ettei tarvitse lähteä näyttelyistä naama punaisena kotiin. Olisi kuitenkin tarkoitus käydä ainakin muutaman kerran kehässä näyttäytymässä. Varsinkin kun koiralla ei tunnu olevan mitään sitä vastaan!

joukoB

Re: Ekoihin näyttelyihin!

Viesti Kirjoittaja joukoB » 17.11.2004 20:40

Yksi hyvä konsti opetella oikeaa seisoma-asentoa, ei sillä että olisin itse harjoitellut ;), kuullut vain.

Lattialle peili pystyyn, niin että näkee koiran siitä.

Tomppav

Re: Ekoihin näyttelyihin!

Viesti Kirjoittaja Tomppav » 11.12.2004 16:10

reilukerhosta päivää tuommoset telekkuamiset kehässä mistä jukka kirjotti...

Saksu

Re: Ekoihin näyttelyihin!

Viesti Kirjoittaja Saksu » 15.3.2005 10:37

Miten muuten valmistaudutte lk saksanseisojan kanssa näyttelyyn? Kuinka paljon aikasemmin pesette sen, jos pesette ollenkaan? Millaista hihnaa käytätte näyttelyssä? Miten olette saaneet koiran opetettua juoksemaan nätisti rinnalla?

Meidän koira, kun ei sitä ideaa tunnu oppivan.. innostuu hiukan liikaa, kun pitäis ravata kauniisti. Koira joko alkaa hyppimään tai laukkaamaan eikä taatusti juokse rinnalla vaan edistää koko ajan! Seisoa kyllä nätisti osaa ja pitkänkin ajan käskystä.

Tekis mieli ilmottaa koira Oulun näyttelyyn, mutta jos kehäkäyttäytyminen ei onnistu niin taitaa jäädä väliin. Yksi toinen häiriötekijä koiralle on vielä toiset koirat. Meidän koira kun luulee, että heti sais alkaa leikkimään muiden koirien kanssa, kun niitä on lähettyvillä. Ollaan kyllä käyty arkitottis treeneissä toisten koirien kanssa ja siellä jaksaa jonkin aikaa keskittyä omaan suoritukseen, mutta jos toinen koira tulee liian lähellä keskittyminen herpaantuu. Pitäisi kai vielä enemmän treenata muiden koirien kanssa, mutta kun siihen ei ole ollut kovin paljon mahdollisuutta johtuen mm. tokokertojen vähyydestä.

Realisti

Re: Ekoihin näyttelyihin!

Viesti Kirjoittaja Realisti » 17.3.2005 09:42

Hei!

Sait hyviä vinkkejä mutta muista kuitenkin, että show on aina show. Koiran esittelyllä on merkitysti mutta tuomari on ihminen ja voit silti saada parin viikon päästä samalta tuomarilta ihan tyrmäävän lausunnon vaikka edellisessä näyttelyssä hän olisi palkinnut koirasi hyvin. Kokemusta on tästä ja saman voi havaita kun lukee tietokantaa. Puhumattakaan siitä, että samasta koirasta saat eri tuomareilta totaalisen ristiriitaiset lausunnot. Tuttu tuomari antaa aivan toisen lausunnon kuin vieras, joka ei tiedä että, olet juuri "se henkilö". Jos koira esitetään hyvin, niin vaikka kyse on showsta, on aika erikoista, että toinen tuomari voi antaa lausunnon: erinomainen ja toinen lausunnon: hyvä. Mutta harrastaa kannattaa silti, koska kaikkea ei voi puolueettomasti mitata metrimitalla.

[%sig%]

Vastaa Viestiin