Kuinka opetetan pentu hiljaiseksi?

Koiran perusopetus

Valvoja: Maarit Seppänen

Vastaa Viestiin
Aappo

Kuinka opetetan pentu hiljaiseksi?

Viesti Kirjoittaja Aappo » 1.2.2005 16:29

Miten opetetaan pentu olemaan hiljaa kerrostaloasunnossa? Edellinen seisojani kuoli kuukausi sitten. Sen opettaminen oli tuskallista, enkä saanut sitä oppimaan muuten, kuin ottamalla kotoa vanhemman koiran kaveriksi. Nyt ei ole vanhempaa koiraa avustamaan ja pelkään, että asunnosta tulee häätö, jos pentu huutaa kurkkusuorana yksin jäädessään.

Vinkkejä, kiitos!

[%sig%]

vepe

Re: Kuinka opetetan pentu hiljaiseksi?

Viesti Kirjoittaja vepe » 1.2.2005 18:40

En ole alan asiantuntija mutta oman koirani opetin näin:
Aitasin osan asunnosta, laitoin koirani toiselle puolelle ja menin itse toiselle puolelle. Odotin kunnes koira oli hiljaa, huutoon en reagoinut millään tavalla. Hiljaisuuden saavutettua nostin koiran pois ja kehuin. Jatkoin joka päivä. Kun koira oli tajunnut asian ytimen, menin ulko-ovesta ulos ja toimin samoin.

Aloitin harjoittelun kun koiralla oli vähän luottamusta minuun, mutta kuitenkin mahdollisimman nuorena (Uni tulee äkkiä eikä jaksa huutaa kovin kauaa).

Aloitin aitauksella jotta huutoa kestäisi vähemmän aikaa ja jotta koira ymmärtäisi nopeammin asian ytimen.

Haittapuolia:
Huutoa on aluksi jolloin naapurit voivat häiriintyä. Tein harjoitukset kuitenkin siihen aikaan jolloin se häiritsi mahdollisimman vähän ja väsyneellä koiralla.

Nykyisin koirani ei edes "evää väräytä" kun se jää yksin.

Intsi02

Re: Kuinka opetetan pentu hiljaiseksi?

Viesti Kirjoittaja Intsi02 » 1.2.2005 18:56

Aloita menemällä vaikka toiseen huoneeseen, laita ovi kiinni ja tule takaisin melkein saman tien. Aloita niin pienellä ajalla, ettei koira ehdi ruveta elämöimään. Lisää aikaa vähitellen ja häivy välillä rappukäytävään ja ulos asti. Älä tee lähtemisistä tai tulemisista mitään numeroa, menet ja tulet vaan muina miehinä ja koira oppii, että kyllä se sieltä aina takaisin tulee. Äläkä tule takaisin muuta kuin koiran ollessa hiljaa - muutenhan se oppii, että haukkumalla saa ennen pitkää isännän takaisin kotiin! ;)

Jollain on kuulemma ollut apua siitä, että koiralla on ollut sisällä häkki, ikäänkuin toimittamassa koirankopin virkaa. Kun koira alkaa pitää häkkiä turvallisena "pesäkolonaan", se kömpii sinne nukkumaan yksin jäädessään. Ehkä tuotakin kannattaisi kokeilla?

En minäkään mikään asiantuntija ole, oma koira kun oppi nopeasti. Tuire Kaimion uudessa kirjassa on kuulemma jotain hyviä vinkkejä, tosin en tarkemmin tiedä mitä, kun en ole kirjaa lukenut...

Lassi Hed

Re: Kuinka opetetan pentu hiljaiseksi?

Viesti Kirjoittaja Lassi Hed » 1.2.2005 19:48

Minun pentu (kohta 1 v) keksi kesällä ryhtyä mölisemään kerrostaloasunnossamme. Kakaralla oli ja on vanhempi koira kaverinaan, mutta se ei tuntunut ulvomista ja räksytystä hidastavan. Marssin eläinkauppaan ja ostin sitruunapannan. (en uskonut hetkeäkään että se toimisi tehokkaasti) Ensimmäisen päivän jälkeen asunnossa oli kiva sitruunantuoksu kun palasin ja panta tyhjä. Seuraavana päivänä ei sitruunan tuoksua ja panta toimi kunnolla kun testasin. Panta laitetaan edelleen kakaran kaulaan kun lähdemme pois kotoa, eikä se enään ole mölissyt. On käsketty naapureita kuuntelemaan tarkasti,mutta hiljaista on ollut. Ei varmaan toimi kaikilla koirilla mutta ainakin tällä se toimii mainiosti. Kannattaa kokeilla vaikka laina vehkeellä ensin.

Kasper

Re: Kuinka opetetan pentu hiljaiseksi?

Viesti Kirjoittaja Kasper » 2.2.2005 13:12

Tuire Kaimion kirjaa Pennun kasvatus, pennusta kunnon koiraksi kannattaa tosiaan lueskella. siinä on hyviä vinkkejä yksinolon harjoitteluunkin. Samoja asioita tuli tosin jo tässäkin esille Vepeltä ja Intsiltä, eli osan asunnosta voi aidata koiralle ja yksinoloharjoitukset aloitetaan pienestä hetkestä. Ensin käväistään huomaamatta nurkan takana piilossa, pian pääsee jo livahtamaan käytävään ja viemään roskapussin ulos. Takaisin voi mennä, kun koira on hiljaa ja asiasta ei saa tehdä suurta numeroa. Jos huuto jossain vaiheessa alkaa, palataan takaisin helpompiin harjoituksiin. Sitruunapanta on tutuilla toiminut ongelmatapauksissa, mutta pennun kanssa kannattaa alkaa varovasti yksinoloon totuttamalla. Sitten vasta järeät keinot käyttöön, kun ei muu auta.

Kairankiertäjä

Re: Kuinka opetetan pentu hiljaiseksi?

Viesti Kirjoittaja Kairankiertäjä » 2.2.2005 15:24

Joskus piti harjoitella tuota yksinoloa nimenomaan kerrostalossa. Mie jätin koiran yksin ensin toiseen huoneeseen ja tulin sen luokse vasta kun se oli hiljaa. Kun se sujui menin rappukäytävään ja kuuntelin siellä ihan oven lähellä. Kun koira hiljeni hetkeksi, niin menin heti sisälle.
Kun koira oppi että ukko tulee takaisin vaikken haukukkaan, niin se oli siinä.

[%sig%]

Ari K

Re: Kuinka opetetan pentu hiljaiseksi?

Viesti Kirjoittaja Ari K » 3.2.2005 12:29

Meillä myös auttoi sitruunapanta, kun totutuksesta huolimatta pentu rupesi nauttimaan omasta äänestään (ikkunasta kun vakoilin kotiin tullessa, niin siellähän se jollotti ja heilutteli häntää tietämättä minun läsnäolostani mitään).

Samaan malliin meni meillä kuin oli Lassillakin mennyt, eli yhtenä päivänä haisi raikas sitruuna ja se oli sitten siinä. Nyt tämän tuoreemman pennun kanssa ei ongelmia sitten ollutkaan kun oli vanhempi koira kaverina.

Aappo

Re: Kuinka opetetan pentu hiljaiseksi?

Viesti Kirjoittaja Aappo » 3.2.2005 16:28

Kiitos uskonvahvistuksesta asiaan, nyt pitäisi löytää vain sopiva pentu, uros ja mielellään pienikoisesta( kuitenkin näyttelykelpoisen kokoinen) käyttölinjasta...Onkohan kellään tiedossa?

Koira tulee täyttämään ison loven sydämmestä jonka entinen kk-seisoja jätti, metsästyskaveriksi ja ulkoiluttajaksi, ettei aivan jämähdä sohvaperunaksi...

Vastaa Viestiin