Talviopetus

Koiran perusopetus

Valvoja: Maarit Seppänen

Vastaa Viestiin
Tepika

Talviopetus

Viesti Kirjoittaja Tepika » 8.2.2005 14:34

Mitä työ tiettä näin talvella nuoren koiran kanssa? Ei näy lintuja. Hakuako vain opetatte riistattomassa hangessa? Vai tokoa punnerratte? Vai otatteko ihan levon ja leppoisen olon merkeissä talvikauden? Olisi ihan kiva tietää miten hyödynnätte tämän talviajan. Ekaa seisojaa tässä viedään talven läpi. Niin eihän myö ny ihan laakereilla levätä, myökään. Pikkuisen tokoa, lenkkeilyä, hiihtoa ja tälläista. Mutta jotenkin tuntuisi että sitä lintuhommaa vaan pitäisi painaa päälle. Olenkohan ihan mettässä koko touhussa?

[%sig%]

Sami G

Re: Talviopetus

Viesti Kirjoittaja Sami G » 9.2.2005 09:50

Minusta nuorelle koiralle kannattaa tähän aikaan vuodesta opettaa sitä noutoa, noutoa, noutoa...

Tiedän että kuulostaa tylsältä mutta oman vähäisen kokemukseni myötä voin sanoa, että kannattaa panostaa siihen. Se on kuitenkin niitä harvoja asioita jotka on todellakin KOULUTETTAVA, oikotietä onneen ei ole.

Ensimmäisen koirani kohdalla en oikein jaksanut olla siitä noudosta riittävän kiinnostunut, niinpä sitä treenattiin sitten kolmivuotiaalla alusta alkaen. Nykyinen 8 kk pentu alkaa jo pikkuhiljaa ymmärtää homman pointin mutta välillä meinaa itku tulla kun tuntuu ettei homma onnistu, ei sitten millään. No, useimmiten kuitenkin jo onnistuu.

Toki aikaa jää muuhunkin: tokoa, lenkkeilyä, metsätreeniä mahdollisuuksien mukaan ym. ym.

[%sig%]

Tepika

Re: Talviopetus

Viesti Kirjoittaja Tepika » 9.2.2005 11:59

Noutoa on harjoiteltukin. Istuu hyvin paikalla, lähtee noutamaan vauhdilla, ottaa hyvin suuhunsa noutoesineen, tuo luokse, luovuttaa SEISTEN. Jos vaadin istumista, tipahtaa esine maahan. Ei siis ymmärrä pitää sitä suussaan loppuun asti. Mikä neuvoksi? Entäs jos pureskelee? Olisiko vaan syytä ottaa se lintu sulamaan sieltä pakkasesta ja harjoitella sillä, ja pakastaa uudelleen, vai?
Siipeä olen kiertänyt nahalla päällystetyn puunoutoesineen ympärille. En tiedä onko hyvä. Välillä noudetaan rukkastakin.

Sami G

Re: Talviopetus

Viesti Kirjoittaja Sami G » 9.2.2005 13:36

Kuulostaa samalta kuin meillä. Ajattelin jättää tuon luovutuksen treenin keväämmälle että penikka vähän kasvaisi ja viisastuisi.

Uskon että on hyvä kokeilla noutoa mitä erilaisimmilla esineillä, myös linnulla. Älä anna aluksi linnun sulaa kokonaan, meillä ainakin alettiin silloin jyrsimään sitä ja nouto unohtui :-) Itse uskon myös siihen ettei liian montaa harjoitusta yhdellä kertaa, ettei mielenkiinto lopu. 5-10 hyvin mennyttä suoritusta eri esineillä ja seis.

Koppelo

Re: Talviopetus

Viesti Kirjoittaja Koppelo » 9.2.2005 14:31

Talvi on hyvää aikaa vahvistaa yhteistyötä. Tulet huomaamaan kuinka tärkeä saumaton kummunikaatio on, kun syksyllä ollaan tosi toimissa linnuilla. Itse lenkitän koiraa pennusta lähtien joka päivä metsässä vapaana. Välillä ilman erityitä syytäkin on hyvä ottaa luoksetulo tai liikkeestä maahan meno. Molempia taitoja tarvitaan metsästyksessäkin. Saati sitten täällä kaupungissa, kun tuppaa poluilla olemaan muitakin ihmisiä ja koiran ulkoiluttajia. Ei mitään hinkkaamista eli käsky tai pari/lenkki. Minusta tuo Sami G:n ehdotus 10-15 noutoharjoituksesta per kerta tuntuu tosi paljolta. Pennulle riittää mielestäni 1-5 harjoitusta.Voi jäädä yhteenkin kertaan, jos heti onnistuu. Ja muista AINA kehua erityiesti nuorta koiraa, kun se tekee toiveidesi mukaisesti. Ei tämä homma vaikeaa ole, kun käyttää tervettä järkeä ja malttaa mielensä, mutta oikotietä onneen ei ole.

Sami G

Re: Talviopetus

Viesti Kirjoittaja Sami G » 9.2.2005 16:48

Koppelo: Minusta siinä jutussani lukee kyllä 5-10 toistoa.

Itselläni on tyylinä ottaa pari noutoa kapulalla jossa on jokunen höyhenen tapainen kiinni(helpoin homma). Sitten kerran tai pari raskaampaa noutokapulaa(puinen missä on palikat päissä) ja lopuksi kerran tai kaksi pakastetavilla. Jos noilla määrillä koiralta into lopahtaa, vika on kyllä muualla kuin toistojen määrissä.

[%sig%]

JoukoB

Re: Talviopetus

Viesti Kirjoittaja JoukoB » 9.2.2005 17:38

Noin 8 tunnin sulatusaika riittä kivasti, lintu pintapehmeä, sisältä jäässä = voi pakastaa uudelleen ja uudelleen, kietaisee sanomalehteen, imaisee kosteuden pois.

nim.merk:Vuosikerta riistoja pakkasessa.

Vastaa Viestiin