impulssipanta

Koiran perusopetus

Valvoja: Maarit Seppänen

Lumo

impulssipanta

Viesti Kirjoittaja Lumo » 26.1.2006 13:43

Mielipiteitä impulssipannan käytöstä? Onnistuneet ja epäonnistuneet kokemukset?

Tea Malms

Viesti Kirjoittaja Tea Malms » 26.1.2006 14:01

Jotta kuinka? Impulssipanta on minun tietääkseni hienompi nimi sähköpannalle, joka on siis Suomessa pannassa. :shock:

Avatar
Petteri Nissinen
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1203
Liittynyt: 22.11.2005 17:38
Paikkakunta: Napapiiri
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Petteri Nissinen » 26.1.2006 14:18

http://www.saksanseisojakerho.fi/forum/ ... k%F6pan%2A

Tuolla siitä on jauhettu kyllästymiseen saakka... Ei tosin aivan ensimmäisillä sivuilla...
Kuva

Tea Malms

Viesti Kirjoittaja Tea Malms » 26.1.2006 14:20

Tattista vaan. Saiskohan vähän vinkkiä, että miltä sivulta kannattaa aloittaa lukeminen? :lol:

Jukka Hokkanen
REPPUKOIRA!
Viestit: 127
Liittynyt: 23.11.2005 16:19
Paikkakunta: Petäjävesi

Viesti Kirjoittaja Jukka Hokkanen » 26.1.2006 17:06

Eihän se impulssipanta nyt mitenkään kielletty ole. Nehän niitä mainostaa lehet poikineen pantaa, joka antaa ääni-impulsseja, kun koira pysähtyy. Sitä kutsutaan tiedottamiseksi ja siitä saa erityispisteitä kokeissa. Köyhät joutuu opettaan koiran itse käymään kertomassa, milloin ne luulee niillä jotain tietoo olevan, mutta impulssipannalla se käy itsestään ja sitä tosi kanakoiramies osaa arvostaa.

Tea Malms

Viesti Kirjoittaja Tea Malms » 26.1.2006 17:10

Ahaa. Onkin kyse ääniimpulsseista. Olen helpottunut (eikä tarvitse lukea 10-sivuista ketjua).

Vieras

Viesti Kirjoittaja Vieras » 26.1.2006 18:50

No...impulssi kuin impulssi. :) Tätä ääni impulssipantaa on yleensä kutsuttu piippipannaksi, hajuimpulssipantaa sitruunapannaksi ja sähköpantaa yksinkertaisesti vain impulssi- tai sähköpannaksi, jonka käyttö tosiaan on laissa kielletty.
Tuota ääni-impulssi- eli piippipantaa ei missään tapauksessa voi rinnastaa tiedottamiseen, eikä siitä saa pisteitä koska sen käyttö kokeissa on kielletty.
Nykyään noiden ”apulaitteiden” käyttö harrastajien keskuudessa on ilmeisesti lisääntymään päin, suurin piirtein samassa suhteessa kuin tuo ”uusavuttomuuskin”. Se vain on nykykehityksen hinta ja suunta. Osa vanhemmista ja kokeneimmista harrastajista noita laillisiakin laitteita nähdessään saattavat hieman salaa hymyillä, mutta tuskin kuitenkaan tuomitsevat, sillä kaikkea, enemmän tai vähemmän ihmeellistä, sitä varhaisina alkuaikoina on lähes jokaisen päässä pyörinyt, jolle näin vanhempana voi vain hymyillä.
Tarkoitushan kuitenkin kanakoiraharrastuksessa on hyödyntää ja esiintuoda koiran jalostuksellisia ominaisuuksia, eikä suinkaan kehitellä apuvempaimia kanakoirametsästyksen apuvälineiksi.
Noita apuvälineitä tarvitsee joskus ihminen, koira ei koskaan, on se jalostus sen verran hyvin onnistunut.
Tästä ei pidä loukkaantua, kyllä se siitä, vempaimilla tai ilman. :wink:

Avatar
Seppo Lehtovirta
Suuri guru
Viestit: 613
Liittynyt: 24.11.2005 13:24

Viesti Kirjoittaja Seppo Lehtovirta » 26.1.2006 18:52

Yllä oleva teksti on minun kirjoittamani, kirjautuminen vain unohtui :oops:
Jotta ymmärtäisi koiran käyttäytymisen riistatilanteessa, täytyy ymmärtää myös saaliin käyttäytyminen ja sitä ohjaavat seikat ko. tilanteessa.

Avatar
Titta Pitkänen
Suuri guru
Viestit: 664
Liittynyt: 13.12.2005 00:03
Paikkakunta: Kuopio / Käpälämäki

Viesti Kirjoittaja Titta Pitkänen » 26.1.2006 19:04

Tästä apuvempainten käytöstä sen varran että hirvi/ajokoiraporukoissakin taitaa olla joillain se vitsaus kun koirat ovat pennusta asti tottuneet siihen että ukko seuraa jäljillä tutkan kanssa, eikä koiran tarvitse näinollen koskaan "etsiä" omistajaa... Jotkin koirat kuulema suksiivat metsässä kilometrejä, jopa kymmeniä, riistan perässä, eivätkä edes yritä lähteä kampeamaan kotiin päin. Jäävät odottelemaan että kyllä se omistaja tulee sitten joskus hakemaan vaikka vieraasta pitäjästä. Tosi surullista katsottavaa kun patterit ovatkin pannasta loppuneet ja omistajat sitten ajeleevat satoja kilometrejä löytääkseen koiran. :? Yleensä apuvälineet "helpottavat" koulutusta, mutta niiden (väärällä?)käytöllä voi olla myös haittavaikutuksia.

Ja lisäpointtina se, että ennenvanhaan ihan oikea sähköpanta pelasti monen koiran hengen, kun sitä sitten käytettiin viimeisenä konstina. Esimerkiksi liikkuvien autojen kimppuun hyökkäilevä koira ei ole pitkäikäinen, tai naapurin lehmiä jahtaava koira myöskään... Mitenkään sähköpantaa puolustelematta kuitenkaan. Väärissä käsissä nahkaremmikin voi tuottaa koiralle sietämätöntä tuskaa. :?
Mitä enemmän opin tuntemaan Miestäni, sitä enemmän rakastan myös seisojaani ;)

Tommi Väisänen

Viesti Kirjoittaja Tommi Väisänen » 26.1.2006 21:20

ja kokeita aatellen nuitten avulla kouluttamalla saahaan myöski vikoja peiteltyä. :(

Jukka Hokkanen
REPPUKOIRA!
Viestit: 127
Liittynyt: 23.11.2005 16:19
Paikkakunta: Petäjävesi

Viesti Kirjoittaja Jukka Hokkanen » 26.1.2006 22:27

Unohdin vielä kertoa niitä kokemuksia siitä ääni-impulssipannasta. Kertovat, että lintu pysyy paremmin piikissä, kun se panta piippaa. Tämä ymmärrykseni mukaan johtuu siitä, että kun koira pysähtyy ja panta alkaa piippaamaan, luulee lintu, että koira pani pakin päälle eikä siitä siis ole enää vaaraa. Olettehan varmasti kaikki kuulleet, miten kuorma-autotkin nykyään piipittää, kun ne peruuttaa. Tämä pätee kuulemma parhaiten, jos sattuu olemaan mahdottoman suuri seisoja. Lintu luulee sitä kuorma-autoksi. Ihan pohjoisen linnuilla ei takuuta pannalle, mutta ruuhkasuomessa kuulemma näin.

Seisojasivuilta olen joskus lukenut kokeiluja siitä, kun oli seisojalle pantu gepsi selkään. Jos sen tilalle vaihtaisi kännykän ja koira sillä seisonnasta tiedottais ei kai tosikompikaan tuomari voisi jättää tiedotuspisteitä antamatta?

Avatar
Seppo Lehtovirta
Suuri guru
Viestit: 613
Liittynyt: 24.11.2005 13:24

Viesti Kirjoittaja Seppo Lehtovirta » 26.1.2006 22:36

Tuo on taatusti jo kirjoitettu huumori mielessä. :lol: :lol: :lol: :lol:
Jotta ymmärtäisi koiran käyttäytymisen riistatilanteessa, täytyy ymmärtää myös saaliin käyttäytyminen ja sitä ohjaavat seikat ko. tilanteessa.

Tommi Väisänen

Viesti Kirjoittaja Tommi Väisänen » 26.1.2006 22:42

tuossa tapuksessa mä lähen ens syksynä sitte metälle ja otan työkalun mukaan.Pahvi piirturiin niin siitähä saa palkanki.Ja tauot on pakko pitää. :lol: :lol: :lol:

Vieras

Viesti Kirjoittaja Vieras » 26.1.2006 22:53

Tattista... kyseistä pantaa en ole käyttänyt, vaikkakin joskus mielessä käynyt kun monta päivää tunturissa tahkonnu ja yrittäny parhaansa tehdä, mutta silti se "pirulainen" käyttäytyy kuin ajokoira :D Parin kasvattajan kanssa asiasta olen keskustellut ja ei ne ihan pannaan koko hommaa julistaneet, vähän samoilla linjoilla olivat kuin Susihukkanenkin.

kiitokset mielipiteistä!

Lumo

Viesti Kirjoittaja Lumo » 26.1.2006 22:54

Ja perskules kun toi kirjautuminen unohtui tohon edelliseen....

Vastaa Viestiin