haistaa, hyökkää päälle ja perään !!

Keskustelua kanakoiran riistatyöstä.

Valvoja: Maarit Seppänen

gary

haistaa, hyökkää päälle ja perään !!

Viesti Kirjoittaja gary »

Vuoden vanha uros ja hermot pakkaa isännällä mennä. Talvella koira sai ekan seisonnan kohti latoa...ja eikun avanssi. No, peltopyyt oli ladon sisällä ja siitähän alkoi melkoinen pöllyyttäminen. No, se seisonta on sitten jääny toistaiseksi viimeiseksi.
Nyt syksyllä on oltu pellolla lähes tulkoon joka päivä ja riistakosketuksia tulee yleensä useampia per ilta....vaan joka kerta sama. Koiralla oikein "nousee" korvat pystyyn, kun se saa vainun linnuista ja eikun päälle ja perään....ja se mitä sanotaan 50% tottelevaisuudesta metsällä, ei pidä paikkaansa! Koira tottelee korkeintaan 1 promillen siitä mitä kotona ilman riistan hajua. Komennettuani koiraa maahan se jatkaa linnun perään ja tulee 300 metrin lenkin jälkeen takaisin ja sitten maahan ;) Tätä päällekäymistä ei ainakaan oo helpottanu se, että koira on löytyny jo 5 haavakko kyyhkyä ja joka kerta seisomatta ottanu suuhun ja istuen luovuttanu isännälle.

Narun kanssa on turha pellolla juosta, kun koira on niin laajahakuinen, että pitäis olla pioneerien kela selässä, notta sais köyden piisaamaan.
Antakaas kokeneet neuvoja! Vai onko ainoa neuvo, että isännälle sähköpantaa, jotta malttaas mielensä ja rauhoittuisi.

P.S. taidetaan junkkari juosta kynnöspelloilla.

Vieras

Viesti Kirjoittaja Vieras »

Narun kanssa tietolinnuille, joita Lapualla varmaan riittää tai toisen koiran seisonnalle ja näissä kontrollia narulla. Lisäksi kuumakallen päätä kannattaa jäähdytellä pysyttelemällä linnuista erossa, ei ainakaan useita kosketuksia päivässä.
Hakukoulutusta tuonikäiselle linnuista tyhjissä maastoissa, näitäkin varmaan löytyy.
Joskus koira mukaan vaikka kyyhkyspassiin narussa ja pudotuksia, mutta noudat itse ja koira jää ampumapaikalle. Ehkä paikalla tms. käsky ennen laukausta. Saattaa hoksata, että se onkin työ äijä joka ne pyydystää eikä hän.
Jos on opetettu maahanmeno myös pillillä niin riistatilanteessa se saattaa olla tehokkaampi kuin huutaminen.

Vieras

Viesti Kirjoittaja Vieras »

ja vielä..
näissä tapauksissa voi kokeilla myös siivelle seisottamista ongenvavan päässä, ei tästä ehkä tapaa kannata ottaa, mutta silloin tällöin sillä voi muistutella seisojan tehtävistä...
Eikä aikataulu ole tämän vuoden Junkkariin mennessä,vaan ehkä ensi vuoden Nokkalan ralliin eli jäitä hattuun.

leksa

Viesti Kirjoittaja leksa »

Mene ja tiedä, mutta monet "asiantuntijat" sanovat, että nuorena todella riistaintoisesta ja sitä kautta "villistä" seisojasta voi saada todella loistavan pelin, mutta se vaatii aikaa ja omistajalta pitkää pinnaa. Yleensä ne koirat jossain vaiheessa tajuavat, ettei seisomatta tule saalista. Eli malttia vaan ja älä nyt ainakaan ammu yhtään alas ennen kuin koira seisoo varmasti (vaikka siihen menis vuosi).
Tietolintuja ja narua kannattaa ehdottomasti kokeilla. Omalla koiralla oli sama ongelma nuorena. Itse en juurikaan torunut vaikka se ajoi itsenäisesti lintuja ilmaan. Muutaman kerran vein sen sitten narun kanssa tietolinnuille ja kehuin sitä seisonnalla (ja samalla käskin "odota"). Näistä tilanteista lopulta parin minuutin seisonnan jälkeen avanssi ja linnut alas. Näin oppi koira seisomaan eikä enää ajanut lintuja ylös oma-aloitteisesti.

Vieras

Viesti Kirjoittaja Vieras »

Joo, mutta perään taitaa tollanen mennä. SSSköä vaan maltillisesti.

kauhanen

Viesti Kirjoittaja kauhanen »

mä en ymmärrä tuollaisia ohjeita, että ei linnuille, onhan se ny saatava selville toppuuttaako se koira vai ei, tuhannen lintua joko syksyssä tai sitten kymmënessä vuodessa, jos kerran lapualla asuu niin antaa palaa ja joka jeesuksen kerta kun koheltaa niin kesustelut päälle, jo on hullu koira jos ei ala toppuuttamaan.

Vieras

Viesti Kirjoittaja Vieras »

hetken mietittyäni rohkenen vastata että kyllä koiras saa pysähtyyn ihan varmasti, ja kun se on noinkin hurja, tuskin mitään patoutumia nostonkaan suhteen tulee ilmenemään, koita nyt kuitenkin vielä laillisilla keinoilla :wink:
jos et kaveria saa, eikä asia ole korjaantunut, niin tuu nykäseen hihasta kultamaljassa.

gary

Viesti Kirjoittaja gary »

No niin...koitin rauhoitella itseäni pari päivää ja tänään illalla lähdin uutta intoa puhkuen pellolle. Koitin pillillä pitää koiran kohtuu lähellä (alle 100m)...ja kuinkas ollakkaan taas koiralla "korvat pystyyn" ja menoksi!!! Suoraan peltopyyparven keskelle ja vielä hyppien perään, jos vaikka olis saanu jonkun suuhun. Minä puhalsin pilliin pää punaisena, manasin sekaan ja karjuin! Pienen saattelun jälkeen meni maahan...mitäs siinä teet...koira kattoo tyytyväisenä päälle, että " kato, taas löytyi!"

Mä luotan 100% tuon nokkaan, joten junkkaris kait pitää tuomarilta ensin kysyä, että haluatko, että etsitäänkö ensin linnut ja katsotaan muita varten mihin ne laskee...vai etsitäänkö sitten linnut, kun muut ei niitä löydä...MUTTA EI MEILLÄ AINAKAAN SEISTÄ!

P.S. Peltopyitä on hyvin ja isoja (15-20) parvia.

Vieras

Viesti Kirjoittaja Vieras »

heh heh, hyvä että lintuja löytyy.
no sehän pysähtyy näköjään, mulla oli kuule kerran koira jonka hain autolla ylihärmästä sen löydettyä raamatusta pyitä, ja sekin toimii tällä hetkellä.
ota koira syliin ja kanna se koko matka siihen paikkaan mstä olis kataleptinen :) seisonta pitänyt tapahtua, jollet jaksa koko matkaa niin huilaa välillä koira sylissä, sitä nääs harmittaa se aika paljon, saattaa tepsiä pelkästään se.....jatka lintujen lentoharjoituksia, pärjäävät paremmin junkkarikoirille :)

Vieras

Viesti Kirjoittaja Vieras »

varmaan et ymmärrä paljon muutakaan

kauhanen

Viesti Kirjoittaja kauhanen »

:) ai että käväsis vaan kerran viikossa toteamassa notta ei seiso edelleenkään, menee kuule syksy nopiasti ja toinen perään, kyllä se vaan kuule niin on että tuollainen käytös ei ole normaalia seisovalle koiralle, jotain tarttee tehdä ja pian, se että koira täytyy opettaa/pakottaa seisomaan kertoo jo paljon, varsinkin jos sisaruksilla esiintyy samaa vikaa, toivottavasti ei.
pillit ja huutaminen on kokeiltu, ei näytä tehoovan, joten muut keinot käyttöön, tuollaisenakaan koiralla ei tee mitään, se on sitten jokaisen asia kauanko viittii kohellusta katsella, itse en kauaakaan.
onko koira ollut jo pennusta taluttimessa kuljetettaessa hankala, suu auki jokapaikkaan tempova ja tohkeissaa kaikista näkemistään asioista, tuskin se kulkee sivulla rauhallisesti ja kotona makaa paikallaan ja ainoastaan päästettäessä pellolle sekoaa, kahta persoonaa ei koirilla ole.

Vieras

Viesti Kirjoittaja Vieras »

Luitkohan vaan kolme sanaa, vähän kuin piru raamattua. No joillekin pitää tietty vääntää rautalankaakin. Mutta pääasiassahan tässä ei toki olekaan kysymys sinun ongelmistasi vaan ketjun aloittajan, joten tämä tästä.

gary

Viesti Kirjoittaja gary »

Tuon vieraan kirjoitteluihin en ota kantaa, kun noista viesteistä en saa mitään tolkkua.

Mutta sen verran kommenttia, että kyllähän tuolla koiralla virtaa on niin pirusti, mutta niin taitaa olla tämän rodun kaikilla edustajilla(LKSS) ;)

Kyllä se remmis pelaa hienosti ja dummit haetaan vedestä normaalien sääntöjen mukaisesti. Sisälläkin on oltu siivosti(mitä ny nuorena tuhos alakerran) :) :) ja vaimo tykkäs!
Se vaan tuntuu yksinkertaisesti sokeutuvan ja kuuroutuvan, kun saa riistan hajut. Vahva usko on ittellä, että siitä tulee vielä hyvä peli, mutta uutena harrastajana kaipaa joskus kokeneempien apua ja tämä viestintäkanava on hyvä apu siihen.

Vieras

Viesti Kirjoittaja Vieras »

Garylle sanoisin että,tottelevaisuus täytyy ylittää vietti,jos näin ei ole sulla ei ole koira käsissä elikkäs sillä ei ole sitä todellista Isäntää,ja se isännäksi rupeaminen ei aina ole lasten eikä naisten katsottavaa,mutta näin se vain on. Sannoo Himangan Äijä !

Seppo Lehtovirta
Suuri guru
Viestit: 613
Liittynyt: 24.11.2005 13:24

Viesti Kirjoittaja Seppo Lehtovirta »

Et Kari varmaan huomannut että koira on ensimmäisessä riistatyössään seisonut ja edennyt vasta luvalla, noin minä tuon ainakin käsitin.

Minun mielestäni koira on tehnyt tuossa tilanteessa omalta osaltaan "viisaan" ratkaisu, se sitä vain ei ole meidän kannaltamme katsottuna.
Eli sekasortoisesta parvesta ladon sisältä on ehkä mahdollista saada lintu kiinni.
Tuo Karin (vieraana) kirjoittama neuvo on yksi, ja saattaa ajan kanssa toimiakin hyvinkin. Eli tuo lähtöpaikalle kantaminen.
Mutta älä ystävä hyvä pillitä tuota hienoa (laajaa) hakua kasaan, voi olla ettet sitä saa uudestaan aukaistua kun sitä joskus tarvitsisit.
Jos tuo on niin kuin nyt olen tuosta kirjoittamastasi antanut itseni olettaa, niin koira on muuten ihan ok. rauhallinen muissa tilanteissa mutta lintuja tavatessa "kuuppa" sekoaa. Eli se nyt toistaa tuota ensimmäisestä riistatyöstään omaksumaansa toimintamallia. Olenko mielestäsi ymmärtänyt asian oikein.
Jotta ymmärtäisi koiran käyttäytymisen riistatilanteessa, täytyy ymmärtää myös saaliin käyttäytyminen ja sitä ohjaavat seikat ko. tilanteessa.

Vastaa Viestiin