Mille linnulle?

Keskustelua kanakoiran riistatyöstä.

Valvoja: Maarit Seppänen

Vastaa Viestiin
Miikka Kirjalainen
AVO-luokan keskustelija
Viestit: 32
Liittynyt: 31.5.2006 08:20
Paikkakunta: E-S
Viesti:

Mille linnulle?

Viesti Kirjoittaja Miikka Kirjalainen » 18.9.2006 13:41

Mitä kokemuksia palstalaisilla on eri lintulajeista koiran kouluttamisessa. Millä linnulla (metso, teeri, riekko, peltopyy, fasaani, lehtokurppa...) pentua kannattaa kouluttaa? Mitkä ovat eri lajien hyviä ja huonoja puolia yms?

Pekka Hautamäki
REPPUKOIRA!
Viestit: 156
Liittynyt: 24.11.2005 17:09
Paikkakunta: Koskenkorva

Viesti Kirjoittaja Pekka Hautamäki » 18.9.2006 13:45

Unohda tarhalinnut. Vie villeille linnuille, niin se oppii käsittelemään niitä.
Lätsä följyhyn ja menoksi

Avatar
Anna Pesonen
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 67
Liittynyt: 23.11.2005 12:37
Paikkakunta: Ruokolahti
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Anna Pesonen » 18.9.2006 14:42

Lähtisin siitä, että mitä meinaat tulevaisuudessa pääasiassa metsästää. Esim. itellä ei ole fasaaneja lähimaillakaan, paitsi jos siirtoistutukset on vielä hengissä.

Fasaaneilla aloteltiin, että saatiin ees jonkinlaisia kokemuksia. Tarhafasaanit on vaan siitä "huonoja", että ne saattaa jäädä suuhun kokonaan tai ainakin pyrstösulat. Hyvissä ajoin nuorena luontoon siirretyt tarhafasut on huomattavasti parempia, jos semmosille on mahdollista päästä. Metsäkanalinnut taas on arempia, mut jos niitä halajaa, niin parempi viedä koira hyvissä ajoin metälle, et oppii just Pekan neuvojen mukaan käsittelemään. Jos koirasta tulee fasaaneja metsästämällä oikein röyhkee ja se menee liian lähelle, niin metsälinnut jää luontoon kasvamaan :)

Nemo

Viesti Kirjoittaja Nemo » 18.9.2006 21:17

Meillä fasaaneja on taas käytetty alusta saakka koiran koulutuksessa, vaikka monet sanovat että nuorta koiraa ei saisi fasaanille viedä. Meillä se on auttanut avanssin kehittymiseen parempaan suuntaan, kun koira on saanut linnun suuhunsa. Peräänmenoja ei ole ollut sitten viime kevään, eiköhän se samalla tavalla lähde metsäkanalinnunkin perään jos haluaa... :D Tottakai luonnonlinnut ovat se mitä tulevaisuudessa tullaan metsästämään, mutta me olemme kokeneet fasaaneilla koulutuksen erittäin antoisaksi ja huomanneet sen, että koira osaa käyttää aivojaan riistatilanteessa, olkoon sitten kyseessä vaikka se tarhafasaani. Ja uskon, että nuorelle koiralle on hyvä saada lintukontakteja niin paljon kuin mahdollista, ja niitä kaikenlaisia lintukontakteja. Tämä on sitten ainoastaan minun mielipiteeni.

Niinkuin joku jossain täällä palstalla sanoi: "kyllä se koira tietää miten sen pitää linnun kanssa toimia, onhan seisojia jalostettu siihen tarkoitukseen jo pitkään".

Jussi Järvinen
KVA -keskustelija
Viestit: 80
Liittynyt: 23.11.2005 20:06
Paikkakunta: Ivalo
Viesti:

riistatyö

Viesti Kirjoittaja Jussi Järvinen » 18.9.2006 21:38

Ongelmat ovat niin suhteellisia. Tarhafasaaneilla koirat oppivat seisomaan aivan liian lähellä ja kun siirrytään metsälinnuille niin useasti nuoret koiraja ja vanhemmatkin eivät saa niitä tilanteita parsittua edes tyydyttävästi kasaan. Yrittävät päästä seisomaan yhtä lähelle kuin tarhafasaaneja ja se ei yleensä onnistu.
Tämä tietty on vain yksi ongelma muitten joukossa miksi en omaa koiraani vie kuin aikuisena tarhafasaaneille jos sittenkään.

-jussi-

Nemo

Viesti Kirjoittaja Nemo » 18.9.2006 22:29

Kuten sanottu, mielipiteet tässä asiassa eriävät aikalailla.

Varmasti tarhafasaaneilla treenaus aiheuttaa joillekin koirille ongelmia metsäkanalinnulle mentäessä, mutta olen myös nähnyt voittajaluokan koiria joilla on tehty riistatöitä fasaanilla pitkin ikää. Ja metsältä tullaan kotiin repussa komeita metsoja ja teeriä...

Jokainen tallaa tyylillään.

Avatar
Anna Pesonen
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 67
Liittynyt: 23.11.2005 12:37
Paikkakunta: Ruokolahti
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Anna Pesonen » 19.9.2006 06:15

Asiaa puhutte kumpikin :) Ja ongelmat ovat varmaan juuri koirakohtaisia.

Jos saisi valita, eikä rahankäytöllä olisi rajaa niin perustaisin pienen fasaanitarhan, josta laskisin sata lintua hyvissä ajoin maastoon ja sitten syksyllä treenailisin koiraa myös niillä... ehkä joskus näin teenkin. Jokainen harjoittelee resurssien mukaan. Mutta kyllä pohjoisen koirat ovat hieman etulyöntiasemassa :wink:

(Ja kaikki nämä tekstit tulevat 1,5 vuoden koirakokemuksella.)

Miikka Kirjalainen
AVO-luokan keskustelija
Viestit: 32
Liittynyt: 31.5.2006 08:20
Paikkakunta: E-S
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Miikka Kirjalainen » 19.9.2006 12:35

Näin olen itsekkin ymmärtänyt noiden tarhalintujen osalta. Metsässä teerillä ja metsoilla on pentua totuteltu linnulle. Nyt olisi mahdollisuus käydä ns. ylivuotisilla fasuilla ja peltopyillä ja olen miettinyt kannattaako? Ylivuotisilla siksi kun tarhat oli tyhjätty keväällä tuon lintulentsun pelossa.

I-monsteri

Viesti Kirjoittaja I-monsteri » 19.9.2006 14:09

Tulinen koira ja tarhafasaani on omien kokemusten mukaan yhdistelmä, mitä en kellekkään suosittele. Mahdollisuus kun oli, niin otettiin fasuja koiraa varten. Tarhattiin, kasvateltiin ja päästettiin maastoon. Nyt nämä "kotikanat" pyörivät nurkissa ja koirien irtipito pihalla yhtä nostoa ja peräänmenoa. Fasaanit ovat käteviä niin kauan, kun ovat tarhassa ja voi tarvittaessa harjoittaa koiraa. Tämä on vaan yksi moka, mikä on tullut tehtyä uutta harrastusmuotoa sisäänajaessa.

Avatar
Seppo Lehtovirta
Suuri guru
Viestit: 613
Liittynyt: 24.11.2005 13:24

Viesti Kirjoittaja Seppo Lehtovirta » 20.9.2006 11:21

Anna kirjoitti: Jos saisi valita, eikä rahankäytöllä olisi rajaa niin perustaisin pienen fasaanitarhan, josta laskisin sata lintua hyvissä ajoin maastoon ja sitten syksyllä treenailisin koiraa myös niillä... ehkä joskus näin teenkin.
Tuo 100 lintua ja pieni tarha on, rakas ystävä, mahdoton yhtälö. Ja toden näköisesti tuolla määrällä lintuja hankkisit itsellesi enemmän ongelmia kuin hyötyä.
Pärjäät varmaan ihan mainiosti kymmenelläkin linnulla. Mutta niillekin on rakennettava kunnon tarha, ei mitään kanakoppia, koska niiden on voitava vahvistaa lentolihaksiaan, eli korkeuttakin orsille pitää löytyä. Eivätkä ne saa tottua ihmisiin tai koiriin. Kanakopissa kasvatat lintuja jotka eivät koskaan nouse puuhun nukkumaan ja jotka sitten tulevaisuudessa ovat näitä "riippuliitäjiä" jotka nousevat ilmaan kuin pommikoneet. Oikein kasvatettuna fasaani jo kolme viikoisena siivittää kevyesti puunlatvojen koerkeudelle.
Jotta ymmärtäisi koiran käyttäytymisen riistatilanteessa, täytyy ymmärtää myös saaliin käyttäytyminen ja sitä ohjaavat seikat ko. tilanteessa.

Avatar
Anna Pesonen
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 67
Liittynyt: 23.11.2005 12:37
Paikkakunta: Ruokolahti
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Anna Pesonen » 20.9.2006 13:36

Kirjoitin tuon hieman pilke silmän kulmassa tietämättä sen enempää fasaanien kasvatuksesta :) Tod.näk. ajatus ei toteudu kuitenkaan koskaan. Meillä päin Ruokolahdella on yksi fasaanitila, josta lintuja saa tarvittaessa mukavaa korvausta vastaan. Sen ajan ja rahan mitä kuvittelen lintujen kasvatuksen vievän, laitan mielummin useampiin pohjoisen matkoihin. Seuran metsissä on tarpeeksi kanalintuja omiin tarpeisiin, ettei noita fasaaneja tässä vaiheessa enää tarvita... Mut katotaan tilanne sit uudestaan, kun/jos seuraava karkkarinpentu joskus kotiutuu meille!

Vastaa Viestiin