kotona tiedottamisen opetaminen

Keskustelua kanakoiran riistatyöstä.

Valvoja: Maarit Seppänen

Vastaa Viestiin
lapinhullu

kotona tiedottamisen opetaminen

Viesti Kirjoittaja lapinhullu » 16.3.2007 21:07

:?: olen kokeillut kotona tidottamista, jonkun aikaa ruokakupilla seuraavasti, ruokakupin eteen koira istumaan odotan joskus jopa 5min
menen tarpeeksi kauas koirasta vihellan koiraa tulee luokse sivulle istumaan kehun ja sen jalkeen kasken etsia linnun koira on 2v en tieda
miten pelaa linnulle mutta uteliaana syksya oodotellen,meilapain taalla etelassa kun on lintuja niin vahan sanokaa mita mielta olette onko muun laisia kokemusia koiralle ammuttu 1\2vuotiaan metso et nain taalla etelassa

Tommi Väisänen

Viesti Kirjoittaja Tommi Väisänen » 16.3.2007 22:16

mitä tahasa asiaa koira tuleeki kertomaan,kovasti vaan kyselen että missä on,näytä.Kummasti tuo ilmentää aina.Ikä hulilla on pikkisen reilu 10 kk.Ja ku kyselee että missä tipi niin käy osottaan että missä se noutosiipi ja dami lymyää.

Käpälämäen Ukko

Viesti Kirjoittaja Käpälämäen Ukko » 16.3.2007 23:51

Eipä ymmärrä vielä Iisa mikä on oikeesti tipi.... :lol:

Tommi Väisänen

Viesti Kirjoittaja Tommi Väisänen » 17.3.2007 05:48

se onki se tipi-sana osa sitä sinun paljo käyttämää mielikuva harjotusta :lol:

Avatar
Petteri Nissinen
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1203
Liittynyt: 22.11.2005 17:38
Paikkakunta: Napapiiri
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Petteri Nissinen » 17.3.2007 08:49

Nojoo. Teknisestihän sen saa noin toimimaan "tiedottavana" kaikenlaiselle asialle. Eri asia on sitten se, tiedottaako koira linnulta. Se, että se tiedottaa damille/kupille/siivelle tms. ei takaa lainkaan sitä, että se tiedottaisi myös linnulle. Ruuan vonkuminen on kuitenkin eri asia kuin seisonnalta irtoaminen ja linnulle tiedottaminen.

Tiedottamisen idea on mielestäni siinä, että koira on ymmärtänyt yhteistyön merkityksen ohjaajan kanssa. Mielestäni oikeassa tiedotuksessa on kyse paljon muustakin kuin ehdottomasta luoksetulosta. Hienointa tiedotuksessa on juuri se hetki, kun koira ensikerran oivaltaa itsekin tiedotuksen merkityksen. Silloin koirasta oikein näkee miten se viennissä neuvoo ukkoa tekemään kaiken oikein.
Viimeksi muokannut Petteri Nissinen, 18.3.2007 06:47. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Kuva

Käpälämäen Ukko

Viesti Kirjoittaja Käpälämäen Ukko » 17.3.2007 19:38

Siihen mielikuvaharjoitukseenhan kuului " eikä sitten lurjustella".. sen oot unohtanu Tomppa...

Minna Keränen
AVO-luokan keskustelija
Viestit: 21
Liittynyt: 28.8.2006 08:25
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja Minna Keränen » 17.3.2007 21:45

Meillä 5-vuotias seisoja oppi jo melko nuorena, että tiedottamalla saa aina palkinnon tai kehut (hyvän mielen). Ruoalle persona se on tietenkin yrittänyt mm. tyhjentää 15 kg:n murosäkkiä, papana kerrallaan (tiedotus, äijä perään ja palkkioksi papana) sekä tietenkin sitä lattiatasossa olevaa leipäkaappia, jonka oven se saa itse auki, mutta ei uskalla ilman lupaa mennä mitään ottamaan..
Tuleepahan kuntoilua sekä äijälle, että koiralle kun ramppaavat olohuoneen ja keittiön väliä :)
"koira on harvoin onnistunut
nostamaan ihmisen omalle
viisaudentasolleen, mutta
ihminen on usein pudottanut
koiran omalle tasolleen."
- James Thurber

Avatar
Seppo Lehtovirta
Suuri guru
Viestit: 613
Liittynyt: 24.11.2005 13:24

Viesti Kirjoittaja Seppo Lehtovirta » 18.3.2007 11:46

Tiedottamisella ja kerjäämisellä mielestäni on eroa yhtä paljon kuin yöllä ja päivällä.
Seisojaa ei tarvitse opettaa tiedottamaan. Joissakin tapauksissa tiedotus vain täytyy houkutella esiin tai vahvistaa sen ilmentämistä. ( aiemmin kirjoitettuja juttuja noista kyllä löytyy ) Tiedotus on seisovalle koiralle osa lauman luonnollista metsästystapahtumaa/saaliin saannin varmistamista.

Luontaisia toimintojahan me pyrimme jalostuksellakin vahvistamaan, miksi siis arvostaisimme/arvostelisimme opetettuja toimintoja?

Mielestäni paras tapa vahvistaa tiedotusta, on pyrkiä metsästämään ensimmäinen syksy tiedotuksen esiintultua pelkästään tiedotukselta, sekä palkita koira onnistuneesta riistatyöstä, linnun maksa ja sydän riittää siihen hyvin, ja pysyyhän samalla koirakin todellisen metsästyksen syrjässä kiinni.

Mielestäni tuo ruokakupin käyttö ei oikein istu tiedotukseen, koska se nähdäkseni on enemmän luvankysymistä ruokailun aloittamiseen kuin tiedottamista. Toisaalta sekin mielestäni kuitenkin on ihan hyvä asia, koska laumassa yleensä johtavassa asemassa on se joka hallitsee ruokailutapahtumaa.
Jotta ymmärtäisi koiran käyttäytymisen riistatilanteessa, täytyy ymmärtää myös saaliin käyttäytyminen ja sitä ohjaavat seikat ko. tilanteessa.

Vastaa Viestiin