Riistaongelmia?

Keskustelua kanakoiran riistatyöstä.

Valvoja: Maarit Seppänen

marppi

Viesti Kirjoittaja marppi » 6.2.2008 14:54

Tuohon esitettyyn kysymykseen on vaikea vastata.Meidän koiran kohdalla nuo kaikki "kamaluudet" voi esim. supin kohdalla toteutua. Riekon tuo pureksimatta ja luovuttaa istuen.

Hilkka Lindberg
REPPUKOIRA!
Viestit: 422
Liittynyt: 26.11.2005 13:10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hilkka Lindberg » 7.2.2008 11:35

[quote="Seppo Lehtovirta
Seisova koira käsittelee riistan ennen ylösottoa, karkottava koira ei riistaa käsittele, se ajaa sen suoraan ylös. Ylösajon jälkeen suoritetaan riistalaukaus jonka jälkeen, toivottavasti, päästään suorittamaan saaliin nouto. Noin karkeasti rajaten, riistasta tulee saalis siinä vaiheessa kun siihen syntyy omistusoikeus.

Jos sanon käsitykseni tuosta noutajien ”metsästyskäytöstä”, niin se aiheuttaa oletettavasti herneen maailmanmarkkinahinnan nousun, siispä en sano. Olen kuitenkin iloinen siitä että, edes osaa noutajista käytetään apuna metsästyksessä. Läheskään kaikki linnunmetsästäjät eivät tarvitse seisovaa kanakoiraa, moni tulee toimeen harrastuksessaan aivan hyvin pelkällä noutajallakin.

Varmaan monessa seisojakodissa nuo luettelemasi nouto-ongelmat hieman hymyilyttävät, eivät toki kaikissa. Mutta monikaan niistä ei ole perimässä kulkevia, eli oikeampi ajatussuunta olisi että miten niiden synty ehkäistään että ei tarvitsisi niitä sitten korjailla.

[/quote]

No ei nyt kannata kenenkään säikähtää, eihän tuota tutkimusta olla lainkaan tekemässä seisojille, ainostaan noutajien riistankäsittelyä nyt laajemmin kysellään. Hieman huvittaa kun täällä palstalla käy jotain (väärin) kyselemään niin alkaa mahdoton säätäminen ja vääntäminen siitä että sopiiko se juttu nyt minkäkin otsikon alle ja sopiiko kysellä nyt ylipäätään vaikeista asioista. :wink: Eikä tästä keskustelusta ollut tarkoitus tulla mitään seisojat vs noutajat juttua?

Riistasta sen verran että meillä kunnioitetaan kaikkea riistaa ennen ja jälkeen ampumisen. Kaikki riista syödään mitä alas saadaan, lehtokurpat, kyyhkyset, vesilinnut, metsäkanalinnut. Saaliiksi saadaan myös variksia, joita koirat noutavat. Näitä ei syödä. Siksipä arvostan suuresti koiraa joka ei riko sitä riistaa.

Silloin aikoinaan kun aloimme haaveilemaan omasta seisojasta, niin saimme kuulla monenlaita kommentia seisojien vaikeasta koulutettavuudesta ja "lihamylly"-taipumuksista. Onneksi tuo meidän nuorukainen on ollut pehmeähkö, helppo koira kouluttaa ja sillä on syvä pehmeä ote riistasta. Yhden yksilön perusteella on kummiskin aika vaikea tehdä kovin varmoja johtopäätöksiä, ja kun meillä on kohta ajankohtaista hankkia toinen seisoja, niin ihan itsekkäistä syistä laitoin nuo kysymykset tällekin palstalle. Avoimin mielin tässä ollaan liikenteessä, seuraava seisoja kun ei välttämättä ole lk saksanseisoja.
Rehellisiä, asiallisia kommenteja kaipailen eri seisojarotujen osalta. En minäkään nyt niin sinisilmäinen ole että uskon siihen ettei seisojilla olisi ihan samanlaisia ongelmia tuon riistankäsittelyn suhteen kuin noutajillakin. Siitä haluaisin virittää keskustelua missämäärin ne ongelmat ovat perinnöllisiä, jotka ovat melkein mahdottomia ratkaistavia. Ja minkäverran ongelmat taas johtuvat koutuksesta ja ohjaajasta.

Avatar
Titta Pitkänen
Suuri guru
Viestit: 664
Liittynyt: 13.12.2005 00:03
Paikkakunta: Kuopio / Käpälämäki

Viesti Kirjoittaja Titta Pitkänen » 7.2.2008 13:04

Tuosta perinnöllisestä taipumuksesta sen verran että hyvin virkeä, villi, äkkipikainen, malttamaton, rauhaton koira on usein vain samankaltainen kuin vanhempansa. Tämä melkein poikkeuksetta aiheuttaa sen että koira joka käy koko ajan ylikierroksilla, tahtoo tehdä siihen noutoon(kin) niitä erilaisia kuvioita, ne ei muistuta niitä eleettömän täydellisiä suorituksia. Pentuaika on tietysti aina pentuaika, rauhallisellekin koiralle.

Toisaalta; täyspaska hermorakenne ei ole suotavaa seisojillekaan, se kun tuppaa aiheuttamaan kaikennäköisiä ongelmia. Siitä huolimatta näitä koiria käytetään jalostukseen, koska se nyt "ei vielä ole mikään merkittävä ongelma rodun piirissä". Mitä se nyt haittaa jos koira vähän ääntelee odottaessaan omaa hakuvuoroaan, sehän vaan osoittaa intoa riistalle.... :roll:

Parhaat koirat mitä itse olen metsästyskäytössä nähnyt ovat olleet hiljaisia, rauhallisia, eleettömiä, niin kotona kuin tositoimissakin. Mutta liika on aina liikaa, rauhatonta koiraa voidaan jollain tavalla hillitä, mutta narulla ei voi työntää, eli koiraan sitä virtaa on melko hankala lisätä. Koiran kokonaisvaltainen sähläävä olemus aika usein kertoo myös jauhavista leuoista. Ja taas rotuun katsomatta.
Mitä enemmän opin tuntemaan Miestäni, sitä enemmän rakastan myös seisojaani ;)

Avatar
Petteri Nissinen
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1203
Liittynyt: 22.11.2005 17:38
Paikkakunta: Napapiiri
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Petteri Nissinen » 7.2.2008 17:36

"lihamylly"-taipumuksista.
Minäkin olen kuullut noita puheita. Arvaapa ketkä niitä veisteli? :D;)
Kuva

Hilkka Lindberg
REPPUKOIRA!
Viestit: 422
Liittynyt: 26.11.2005 13:10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hilkka Lindberg » 7.2.2008 17:42

Sittenhän meillä on Petterin kanssa yhteisiä tuttuja... :lol: :wink:

kalakukko

Morjensta kaikille.

Viesti Kirjoittaja kalakukko » 7.2.2008 22:13

"
Onko seisojilla minkäverran ongelmia riistan käsittelyn suhteen?


1. koira ei ota mitään tai tiettyä riistaa
2. koira kuumenee liikaa riistasta
3. koira rikkoo riistan
4. koira syö riistaa
5. koira ravistelee riistaa
6. koira kierii riistan päällä
7. koira hautaa riistan

"
Kysymyksen asettelu tuossa tutkimuksessa on niin kyseenalainen että mikäli
lähtökohta kysymysten esittämiseen on näinkin huonosti toteutettu, koko tutkimuksen
arvo on yhtä samakuin lumiukon sulamisen tutkminen auringon paisteen vaikutuksesta keväällä.

Kaikkiin yllä esitettyihin kohtiin pätee yksi lause "näinhän koira luontaisesti toimii"
kaikki muu on ihmisen aikaan samaa harhaa ja on täysin turhuutta ajatella että koirat
rotuun katsomatta osaisi toimia luonnostaan ylläolevan kaltaisesti taikka vastaisesti.

Eikös näitä ihmisen pääkopan aikaansaamia malleja ole jo tutkittu isommalla joukolla ajat
sitten ja paikkakunta taisi olla Auswitch.


8. Koiran pyörii paskassa ennen metsälle lähtöä. Osaako joku sanoa mitä tämä ikiaikainen tapa
kertoo koirasta.T: Koiraton.

Heikki Sarvikivi
REPPUKOIRA!
Viestit: 257
Liittynyt: 25.11.2005 15:50
Paikkakunta: Kanakoiraharrastuksen kehto

Viesti Kirjoittaja Heikki Sarvikivi » 20.4.2008 14:24

:roll:

Vastaa Viestiin