Kumpiko parempi?

Keskustelua kanakoiran riistatyöstä.

Valvoja: Maarit Seppänen

Vastaa Viestiin
ÄiJäNmÄyRä

Kumpiko parempi?

Viesti Kirjoittaja ÄiJäNmÄyRä » 23.3.2009 13:45

Nuori koira kyseessä..
Eli koira pysähtyy saadessaan vainun riistasta..saattaa katsoa minuun, että...kuule tuola jotain tuntuis olevan...jos kehoitan sitä jatkamaan, se nopeasti/rohkeasti tarkentaa linnulle. Onko tämä JATKA komento kokeissa "hyväksyttävää"?? Jos taas lähden tukemaan koiraa kävellen se ehkä hitaammin nousee linnulle, jolloin myös on vaarana että linnut lähtevät minut havaittuaan..eli mitenkä?MOLEMMAT NOVIISEJA..

Avatar
Petteri Nissinen
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1203
Liittynyt: 22.11.2005 17:38
Paikkakunta: Napapiiri
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Petteri Nissinen » 23.3.2009 13:55

Ei se kiellettyä kokeissa ole, mutta ainahan se ihanne on, että koira itse ja omatoimisesti tarkentaa linnulle ja pyrkii sen painamaan. Vaaranahan tuossa on se, että koira alkaa pian kysellä sinulta lupaa ollessan epävarma. Sinähän et voi tietää milloin koiran täytyy tarkentaa ja milloin ei. Loppupelissä koirasta voi tulla jopa liian herkkä seisoja, jolloin se ottaa seisonnan jo käryille ja sitten mennään sinun usuttamana kohti lintua. Varsinkin jalkavamman linnun kyseessä ollessa peli on tällöin menetetty.

Eli omasta mielestäni parasta olisi kun koiran linnunkäsittelyyn ei puututtaisi mitenkään. Omatoimiset nostot tietysti ovat kiellettyjä, samoin kuin tahalliset pöllyyttämiset. niitä ei pidä sallia. Muistettava on kuitenkin, että koiralle sattuu virheitä, ei se kone ole. Joskus se tarkentaa liikaa, joskus se vainua saamatta törmää lintuihin. Jos näissä tilanteissa koiraa rankaistaan - siis vahingosta - niin jälleen kerran on vaarana saada koirasta turhan herkkä seisoja, jopa tilanteita pelkäävä linnun kiertäjä - blinkkari.
Kuva

Vastaa Viestiin