Sulkasatoiset sorsat

Keskustelua kanakoiran riistatyöstä.

Valvoja: Maarit Seppänen

Vastaa Viestiin
Avatar
Eero Könönen
Suuri guru
Viestit: 729
Liittynyt: 22.11.2005 19:48
Paikkakunta: Savo-Karjala

Sulkasatoiset sorsat

Viesti Kirjoittaja Eero Könönen » 12.7.2009 11:18

Näin sorsatuskauden lähestyessä:

Varjopuolensa tuossa osaavan sorsakoiran käytössäkin.
Sen lisäksi, että haavakot tulee korjuuseen, joukossa on myös sulkivia naarassorsia.
Asian tekee keljuksi se, että jahtikaudella sulkivat sorsat ovat juuri sitä tuottavaa kannan osaa: kokeneita, vanhoja naaraita.
Ne koiran edestä räpiköivät tai sen hampaisiin jäävät linnut eivät siis läheskään aina ole raanaan ammuttuja reppanoita - niitä seisojakaan ei toisistaan erota.

Ongelmallehan ei sinänsä paljon ole tehtävissä, silmämääräisesti kun nopeissa tilanteissa moista eroa ei voi huomata ja vaikka huomaisikin, on se yleensä liian myöhäistä.
Pehmeäotteiselta koiralta saattaisi linnun ehjänä vielä pelastaakin ja päästää sukua jatkamaan.

Ennalta ehkäisevästi kannattaisikin välttää päästämästä koiraa hakuun rauhallisille reheville kosteikoille, joilla ei ole juurikaan räiskitty (ei tarvetta haavakoiden keruulle). Semmoisilla sulkimiseensuojaisilla alueilla tyydyttäisiin käyttämään koiraa täsmätöihin, kuten noutamaan pudotuksia.

Lohdullista on, että yli 80% sorsasaaliista on nuoria yksilöitä. Seisojan kanssa työskennellessä saattaa ikäjakauma olla epäedullisempi...

Onko muilla asiasta sama kutina?
Kuva
(Kuvassa lymyää nuori haavakko.)

RKTL:n ja Helsingin yliopiston vesilintujen siipikeräyksen tuloksia on luettavissa uusimmassa Metsästäjä-lehdessä, sen mukaan karkeasti lukien puolet saaliiksi saaduista vanhoista naaraista on ollut sulkasatoisia - pohjoisempana jopa reilut 2/3.
Tutkimusaineisto on kerätty metsästäjiltä vuosina -05-07.
Kuva

markoa

Viesti Kirjoittaja markoa » 12.7.2009 15:40

Joup... mutta ainakin meilläpäin vähäisen metsästyspaineen alueilla ei kovin montaa sorsaa syksyssä heinokoista löydä. Siitä voi esittää kiitokset vapon ja ympäristöviranomaisten suuntaan. Enkä muista niistä vähistä kovin montaa koiran edessä räpistelleenkään. No aina joskus, mutta silloinkin on ainakin suurimmaksi osaksi ollut kyseessä oletetun havakon etsintäoperaatio. Iltalennoilla se täsmätyöskentely on aika vähäistä, kun silloin ei sorsan vuoksi paukaha.. Vähäisen turvetuotannon, eli kovemman metsästyspaineen alueilla näitä sulkasatoisia löytyy, mutta niin myös haavakoita...

JiiPee

Viesti Kirjoittaja JiiPee » 12.7.2009 19:28

Viime syksy antoi hyvää esimakua sorsastuksesta seisojan kanssa, koirani oli silloin reilu parivuotias. Muutaman reissun aloituksen jälkeen tein koiran kanssa järvelle ja talteen kerättiin lintuja aika lailla, osa linnuista oli varmaan näitä sulka satoisia lintuja. Semmonen tunne jäi, että aidot haavakot koira saa helpommin napsittua kiinni, mitä näitä sulkasatoisia.

Markus Pekkinen
AVO-luokan keskustelija
Viestit: 22
Liittynyt: 26.11.2005 09:51

Viesti Kirjoittaja Markus Pekkinen » 13.7.2009 08:51

Oman kokemuksen mukaan nuo sulkasatoiset linnut ovat löytyneet saarista ja yleensäkin selvästi metsän puolelta. Eli kauempaa rantaviivasta.

Juha Leppänen
AVO-luokan keskustelija
Viestit: 32
Liittynyt: 19.3.2007 18:10

Viesti Kirjoittaja Juha Leppänen » 16.7.2009 08:41

Muutaman kerran on Hailuodossa tavattu näitä sulkasatoisia.Tuo mitä JP arveli pitää varmasti paikkansa.Helpompi se haavakko on koiralle kuin ne sulkasatoiset,ja parempi niin.

Vastaa Viestiin