Ohjeita Saksanseisoja-lehden avustajille

Täältä voit lähettää terveisiä kerhon toimihenkilöille. Tämä osio toimii myös tiedotuskanavana käyttäjille.

Valvoja: Maarit Seppänen

Vastaa Viestiin
Tapio Mäki
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 64
Liittynyt: 1.1.2007 20:09
Paikkakunta: Ylihärmä

Ohjeita Saksanseisoja-lehden avustajille

Viesti Kirjoittaja Tapio Mäki » 15.1.2010 12:17

OHJEITA SAKSANSEISOJA-LEHDEN AVUSTAJILLE TAI SELLAISIKSI AIKOVILLE

Jos et ole vielä avustaja, mutta sinulla on tietoa ja halua kirjoittaa SAKSANSEISOJAAN, nyt on sen aika. Oletpa sitten intohimoinen valokuvaaja, kirjoittaja tai muuten aktiivinen harrastaja.

Jos SAKSANSEISOJASSA ei ole mielestäsi tarpeeksi kiinnostavia aiheita, tartu toimeen ja tarjoa juttuja toimitukselle. Älä pelkää kielioppivirheitä tai muutakaan jutuntekoon liittyvää terminologiaa, vaan tarjoa aihettasi suoraan SAKSANSEISOJAN päätoimittajalle. Tavoitat Tapio Mäen puhelimitse numeroista (044) 272 6622. Sähköpostiosoite on tapio.maki(ät)netikka.fi

Lehteen tarkoitettu tekstimateriaali tulisi toimittaa aivan perustekstinä. Paras tiedostomuoto on Rich Text Format, jonka pääte on .rtf. Se löytyy useimmista tekstinkäsittelyohjelmista tallennusvaihtoehtojen joukosta. Myös aivan puhdas .doc-pääte sopii käsikirjoitukseen.

Jutun voi aloittaa ns. ingressillä eli esittelykappaleella, jossa kerrotaan mitä artikkeli käsittelee. Toimitus voi tehdä sen itsekin, joten se ei ole välttämätön.

Väliotsikot tuovat ryhtiä ja luettavuutta tekstiin. Sama pätee riittävän tiheään kappalejakoon. Vältä liian pitkiä lauseita - yksi asia per lause on hyvä neuvo.
Jos et ole varma, miten kirjoittaisit, mieti miten kertoisit asiasta kaverillesi. Sitten kirjoita se. Olet jo alussa. Sitten kerää lisätietoa asiasta ja kirjoita se loogisessa järjestyksessä. Jos käytät lyhenteitä, selvitä ne aina selkokielisinä.

Toivon mukaan juttukokonaisuudessa on mukana myös kuvia, joten kuvatekstit olisi hyvä tehdä valmiiksi. Kuvien tiedostonimet pitää liittää kuvatekstin alkuun. Kuvia voidaan etsiä myös kerhon arkistosta.

Kuvatiedostoja ei saa liittää sisälle tekstiasiakirjaan, vaan ne pitää lähettää erikseen joko e-mailin liitteenä tai cd:lle poltettuna tarpeeksi suurina tiedostoina (nettiresoluutio EI riitä). Digikameran jpeg-pakatun tiedoston voi lähettää sellaisenaan pienentämättä sitä.

Jos kuvasi on kansikelpoista, pyri toimittamaan pystykuvia. Niitä tarvitaan hyviin kansiin! Kansikuvissa pyritään ilmestymisajankohtaan sopivaan tyyliin, talvella talvikuva jne.

Kaikkia juttuaiheesta otettuja kuvia ei kannata lähettää vaan on syytä tehdä esikarsinta. Aiheesta riippuen 3-20 kuvaa on sopiva määrä. Vielä kerran: pystykuvia tarvitaan kansikuviksi - niitä ei ole koskaan liikaa.

YHTEYSTIEDOT JUTTUJEN JA KUVIEN LÄHETTÄMISEKSI:
Tapio Mäki, Kurjentie 20 D1, 62375 Ylihärmä
Sähköpostit osoitteeseen: tapio.maki(ät)netikka.fi

Vastaa Viestiin