Koiran omistajan vastuu

Kohteena olevien harjoituslintujen vaikutus koiran kykyyn käsitellä riistaa

Valvoja: Maarit Seppänen

Vastaa Viestiin
raxi

Koiran omistajan vastuu

Viesti Kirjoittaja raxi »

Sattuipa tuossa viimesyksynä, että koira sai sorsajahdin yhteydessä joutsenen poikasen pyrstösulista kiinni. No onneksi kerkisin hätiin ja poikanen selvisi vahinkoittumattomana. Nyt kun noita joutsenia on melkein joka lammella niin pelkään että niitten kanssa voi tulla vielä vaikeuksia syksyn jahdissa. Osaisiko joku valaista että mikä on koiran omistajan vastuu jos koira vahinkoittaa tai tappaa rauhoitetun eläimen metsästyksen yhteydessä? Ja mitenkä koiran voi opettaa 'joutsen vapaaksi'?

toimeve

Re: Koiran omistajan vastuu

Viesti Kirjoittaja toimeve »

Yritin tavata lakitekstiä, ja päädyin seuraavhan lopputulemhan (korjatkaa ihimeessä, jos/kun mennee methän):

kyseessä metsästysrikkomus (tahallinen tai huolimattomuuttaan). Metsästysrikkomuksesta voidaan tuomita sakkorangaistukseen.

Yritin hakea tämän ko. tapauksen tyyppistä kohtaa laista, jossa olis määritelty korvaus rauhoitetusta eläimestä, mutta en löytäny viittausta koiran tekemhin vahinkoihin. Taitaapi päteä sama homma, kuin olisit itse aiheuttanut ko. metsästysrikkomuksen.

Korjatkaa lainoppineemmat...

lumiukko

Re: Koiran omistajan vastuu

Viesti Kirjoittaja lumiukko »

Joskus selasin laista kohdan, jossa kerrottiin yksiselitteisesti, että elukan kuin elukan omistaja on vastuussa sen tekemistä tuhotöistä. Se menee minun järkeni lävitse helposti, jopa yhä enenevässä määrin ameriikkalaistuvassa oikeuskäytännössämme, jossa jopa houkutuksen aiheuttanut uhri voi olla (osa)syyllinen tekijän rikkomukseen/rikokseen.

Ilmeisesti vahingon saa siirrettyä vakuutuksella muidenkin kukkarolle.

Ei kai järkeen perustuva vastuu voi olla tapauksessa epäselvä. Siksi ymmärrän kysymyksen kuinka voin välttyä vastuulta.

Jan Kankkonen

Re: Koiran omistajan vastuu

Viesti Kirjoittaja Jan Kankkonen »

Kyhmyjoutsenen "korvaushinta" vanhaa rahaa 3500,00 ja laulujoutsen 12000,00. Kalliiksi saattaa siis tulla joutsenen listiminen, tekee sen sitten koira tai ihminen. Kyhmyjoutseniin törmää ainakin täällä rannikolla varmasti jokaisella reissulla. Koirat eivät onneksi osoita juurikaan mielenkiintoa niihin.

Vastaa Viestiin