poikueet 2005

Kohteena olevien harjoituslintujen vaikutus koiran kykyyn käsitellä riistaa

Valvoja: Maarit Seppänen

jussi järvinen

poikueet 2005

Viesti Kirjoittaja jussi järvinen »

Miten poikueet on onnistuneet , vesi - ja maalintupoikueet ja fasaani ?

Ivalossa vesilintuja näyttää olevan runsaammin kuin edellisvuonna ja poikasia näkyy uivan emon perässä vähintäänkin sopivasti.
Hanhia lenteli kyllä vähemmän kuin viime vuonna.
Riekkoja jäi hyvin keväällä , nyt en ole vielä uskaltanut viedä koiria maastoon kun ei ole varmaa tietoa lentääkö poikaset vielä täällä.
Teeret on hyvin lisääntyneet, saa nähdä tarviiko tänä vuonna enää ajella Sodankylän puolelle päästäkseen teeripaistin makuun.
Tähän aikaan vuodesta kun ajelee öisin täällä niin jäniksiäkin on joka mutkassa ruokailemassa, enemmän kun ennen. Ja mikä mukavinta, yhtään lokkipoikuetta ei ole näkynyt....

[%sig%]

erkki

Re: poikueet 2005

Viesti Kirjoittaja erkki »

Hyvältä näyttää Uudellamaalla ja Pohjois-Hämeessä ainakin kyyhkyjen, vesilintujen ja fasaanien osalta. Vesilinnuista haapana on menestynyt erityisen hyvin. Metsälinnuista ei ole vielä tietoa.

[%sig%]

veijo toimela

Re: poikueet 2005

Viesti Kirjoittaja veijo toimela »

Omat huomiot tienvarsilta (vielä ei ole hillajängillä käyty joten täytynee tyytyä siihen, mitä autosta ja pyörällä on tieltä havainnoinu) sellasia, että teerillä ja koppeloilla pojat lentelevät jo, ei mithän loihakasta menoa mutta maasta irti kuitenki. Näissä tilantheissa nähäny tosin vain muutaman 2-4 poikasta, joten toiset lymyää vielä tai sitten niitä ei ole enempää. Toivottavasti tuo eka vaihtoehto.

Mettissä kevväällä näky hyvin kaikenlaisia seisottavia lintuja, että eikhän niitä syksylläki ole sen verran, että vaikka Jussiki joutuu käymhän täälä niin ittellekki jottain jää =o)

Vesilinnut on aina arvotus, kun varsinki sorsat on semmosilla paikoilla ettei niitä viitti erikshen lähtiä kattelemhan, tulevat sitten noitten lettojänkien rimmiltä ja maanreunoilta hyvällä koiralla ammuttavaksi jos niitä sielä on.

Jäniskoira vois kyllä olla hankinta, jolla ainaki riistalihassa pysyis vaikka lintukannat huonot oliski...

[%sig%]

erakko

Re: poikueet 2005

Viesti Kirjoittaja erakko »

Käytiin "käsvarressa" ja viikon aikana niukasti riekkohavaintoja alueella, jossa syksyllä oli hyvin lintua (tosin nyt ei ollut tietenkään koirat hommissa).
Yksi varsinainen poikuushavainto jätti kuitenkin tunnun, että olisikohan se pelätty taantuma aluillaan.
Kuinkahan sitten nuo tunturimittarituhot vaikuttanee asiaan - näytti edellisvuotinen tuho uusiutuvan. Nyt on kyllä yltäkylläisesti toukkaravintoa, mutta mitenkäs talvella, kun pitäisi silmuilla pärjätä?!

[%sig%]

Petteri_N

Re: poikueet 2005

Viesti Kirjoittaja Petteri_N »

Eipä niitä nyt muutenkaan tähän aikaan näy. Väistelevät aika hyvin tunturissa kulkijaa. Silti samoilla seuduilla käy siivenhavina syksyllä.

Missäs päin käsivartta tuli käytyä? Itse juppasen sunnuntai-iltana Lätäsenon varteen...

Jyrki Leskinen

Re: poikueet 2005

Viesti Kirjoittaja Jyrki Leskinen »

Keski-Suomessa sekä vesilinnulla että kanalinnuilla poikueet ovat ilmeisesti onnistuneet varsin hyvin. Jyväskylän yliopiston teeritutkija professori sanoi haastattelussa, että teereen poikueet ovat onnistuneet erittäin hyvin tänä kesänä. Itsellä on havaintoja lähinnä vesilinnuista ja niillä ainakin näyttäisi olevan perässään isot poikueet ja isot poikaset.

erakko

Re: poikueet 2005

Viesti Kirjoittaja erakko »

Kalkkoivi, Vuontisjärvet, Kutukoski, Goddovarri jne., hyönteistä piisas ja kalloo tuli!

[%sig%]

Petteri_N

Re: poikueet 2005

Viesti Kirjoittaja Petteri_N »

Noniin, tulin sieltä samoista maisemista kuin erakko eilen ja olihan tuolla riekkoa. Jalkamiestenkin edestä lähti poikueita aina kun jonnekin siirty. Olivat vaan koivikossa, avotunturissa oli melkein tyhjää lukuunottamatta muutamaa mehukkaassa matalassa pajukossa majaillutta poikuetta. Kalkkoivin tien varressa, ennen autiotupaa näkyi melkosen mukava riekkopoikue, noin 15 piiperoa emon perässä...

Pieniä oli vielä poijjat, tosin yhdessä poikueessa oli jo melkosia möhkäleitä.

Pohjosen särkee (harjusta) ja taimenta tuli, mutta tavoittelemamme päävieras, lohi, pysyi vielä vissiin jossain Isokurkkion alla.

erakko

Re: poikueet 2005

Viesti Kirjoittaja erakko »

Poroerotuspaikan tienoilla oli samanmoinen, melkonen katras: ainakin tusina punatulkun kokoista, jo pyristelevää repppanaa. Eipä tosiaan paljakan puolella juurikaan.
Isoja nuo "pohjosen särket": perhorekorttikin nousi (53 cm). Mittataimenia evvääks asti. Lätäksen lohet väistettiin sovinnolla.

[%sig%]

Jan Kankkonen

Re: poikueet 2005

Viesti Kirjoittaja Jan Kankkonen »

Näyttäisi olevan teeret isokokoisia ja poikaskoot kohtuullisia ainakin tässä kodin lähettyvillä. On tosin tullut mieleen lähinnä kesyt fasaanit kun on seurannut lintujen käyttäytymistä. Eli ovat antaneet koiran seistä lyhyimmillään parista kolmesta metristä ja lentoonlähtö on muutaman kerran meinannut jäädä niin myöhäiseksi, että koiran turpaan päätyminen on ollut hyvin lähellä. Tällaisilla linnuilla pidetään näköjään jo monin paikoin "metsäkokeita". Mitäköhän nämä kokeet mahtavat mitata koirasta?

Petteri_N

Re: poikueet 2005

Viesti Kirjoittaja Petteri_N »

Sorsastuksen aikaan käppäili Kuusamossa koppelopoikue autotallin ja talon välistä muina miehinä (väli alle 10 m.). Emo katteli parkkipaikalla Primeran avonaiseen konttiin, että jaahah, vai tommosilla torrakoilla sitä tänä vuonna meikäläistä osotellaan.

Kaks mettopoikaa ja kaks koppeloa. Ei suurensuuri katras, mutta mukavahan noita oli muutaman metrin päästä katsella. Koirilla vaan oli vaikeeta auton perässä kun kävelivät siitä häkin vierestä ohi...

erakko

Re: poikueet 2005

Viesti Kirjoittaja erakko »

Mittaavat ne ainakin koiran peräänmenoalttiutta/tottelevaisuutta. Toisaalta kokenut koira "tietää", ettei teeriä seisota parista kolmesta metristä, kuten vaikkapa lehtokurppaa tai häkkifasaania.
Poikueet piilossa täällä itäisessä Savo-Karjalassa. Eipä noita uskalla paljon etsiskelläkään, kun karhuperhe majailee parhailla marjamailla!

(niin, tää oli kommentti J.K:n viestiin)

[%sig%]

Viestiä muokattu (24.08.05 15:00)

Jan Kankkonen

Re: poikueet 2005

Viesti Kirjoittaja Jan Kankkonen »

Enpä tiedä miten kokeneen koiran pitäisi olla, että tämä toteutuisi. Myös "vanhukset" joilla on metsästetty satoja päiviä toimivat näitten kanssa ihan samoin. Myöhemmin syksyllä etäisyys on yleensä kymmenissä metreissä.
Hyvältä kuitenkin näyttää metsästystä ajatellen, ilmeisesti suotuisten olosuhteiden ansiosta poikueet ovat verrattain isoja ja linnut hyvin kehittyneitä.

erakko

Re: poikueet 2005

Viesti Kirjoittaja erakko »

Sitten vielä vesilinnuista: Jo toinen (tai 3.?) vuosi peräkkäin, että heinäsorsat onnistuneet ok., mutta haapana, tavit ja erityisesti telkkä todella surkeasti. Ja suuntahan oli Itä-Savo/P.-Karjala.

[%sig%]

Kirsi Henttu

Re: poikueet 2005

Viesti Kirjoittaja Kirsi Henttu »

Meillä Pohjois-Kymenlaakson yläkulmalla teeret ja metsot lisineet lupaavan oloisesti. Ensimmäiset hirvikärpäshavainnot omassa niskassa 16.8., onko muualla jo kuoriutuneet?

Vastaa Viestiin