Junkkarin tarkoitus...?

Junkkarin tiedotuskanava

Valvoja: Maarit Seppänen

Lumo

Junkkarin tarkoitus...?

Viesti Kirjoittaja Lumo » 11.9.2006 09:48

Lueskelin näitä junkkari keskusteluja ja paljon näyttää puhuttuvan koirien suuri ikäjakauma ja monissa keskusteluissa junkkariin mennään ihan selvästi kilpailemaan...

Ajattelin lähinnä osallistua junkkarin kaer kokeeseen ihan sillä tarkoituksella että saisin tuomareilta palautteen koiran luontaisesta kyvystä riistalle ja muuta hyödyllistä tietoa koulutuksen jatkamiseen ja jopa joskus mahdolliseen jalostukseen???

Tästä heräsikin kysymys, että olenko menossa koirani kanssa muiden naurun alaiseksi? Koirani on täyttänyt juuri vuoden ja ensimmäiset riistatilanteet takana ja hyvinkin vaihtelevalla menestyksellä, eikä todellakaan vielä hommat varmalla pohjalla... :roll:

Mikä on siis junkkarin tarkoitus?

Viivi

Viesti Kirjoittaja Viivi » 11.9.2006 10:04

Alkuperäinen tarkoitus ei varmaankaan ole ollut että lähdetään kilpailemaan sinne... Toisilla koirilla voi olla takana jo syksy metillä ja syyspennuilla (niinku meillä molemmilla) ei välttämättä ole riistatöitä vielä ollenkaan. :roll:
Että täällä ollaan kans tulossa hakemaan palautetta koiran luontaisista taipumuksista riistalla, ja kuulemaan ulkomuotokatselmuksen arvion koirasta. Ja tullaan tutustumaan uusiin ja vanhoihin koira ihmisiin. Jos siellä naurun alaiseksi joutuu niin hyvähän se on että jollain on hauskaa... :lol:

Maarit Seppänen
Site Admin
Viestit: 181
Liittynyt: 26.11.2005 11:44
Paikkakunta: Alastaro

Viesti Kirjoittaja Maarit Seppänen » 11.9.2006 10:44

:D Eikun mukaan vaan, tapaamaan muita harrastajia. Junkkari on vain yksi päivä koiran elämästä; ei sen ihmeellisempää. :D Näin jälkeenpäin oikein hävettää :oops: miten tietämättömänä mentiin ekaan junkkariin. Joku varmaan sai hyvät naurut meidän toilailuista; mutta jos se teki jonkun onnelliseksi: se suotakoon! :wink:

Tero Kumpulainen
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 59
Liittynyt: 17.1.2006 18:48

Viesti Kirjoittaja Tero Kumpulainen » 11.9.2006 11:23

Lainattu Junkkarilinkistä kerhon sivuilta:
"Junkkari on nuorten koirien jalostuskatselmus, johon voivat osallistua tapahtumaa edeltävänä vuonna syntyneet mannermaiset kanakoirat. Katselmus on jaettu kahteen osaan; ulkomuoto-osaan ja käyttöominaisuusosaan. Käyttöominaisuusosassa käyttöominaisuudet arvostellaan peltoriistalla suoritettavalla nuorten luokan KAER-kokeella. Suuren osallistujamäärän vuoksi on SSK.n hallitus päättänyt jakaa eri rotujen ulkomuoto- ja käyttöominaisuusosat eri päiville (arvottu). Kts. ohjelma. Kilpailullisuutta tapahtumaan tuo kolmantena päivänä järjestettävä parhaimpien koirien välinen loppukilpailu."

Mielestäni tuo kertoo kaiken oleellisen. Tarkoituksena siis koirien luontaisten ominaisuuksien esille tuominen. Miettiä tietysti voi, kuinka paljon noihin luontaisiin ominaisuuksiin on koulutuksella onnistuttu vaikuttamaan ja kuka positiivisesti ja kuka negatiivisesti :wink:
Ei sinne kannata pipo liian tiukalla mennä. Itse lähdin koiran kanssa, joka ei ollut vielä kertaakaan seisonut riistaa. Mielenkiinnosta kuitenkin osallistuin ja hyvänä kokemuksena otin tuon tapahtuman. Näkipähän erilaisia koiria isäntineen ja emäntineen, sai tuntumaa KAER- kokeeseen ja sai vaan yleisesti viettää aikaa samanhenkisten ihmisten parissa.

Taannoin, kun jututin erästä ystävääni, jolla on juuri junkkari-ikäinen koiruus, niin hänkin arpoi kovasti osallistumista ko. tapahtumaan vedoten juuri koiran toimimattomuuteen yms. Yritin kannustaa häntä mukaan sillä tuolla ei kyllä menetä mitään. Jos joku saa kiksejä siitä, ettei toisen koira (vielä) toimi, niin saakoon. Se on vain hänen ymmärtämättömyyttään. Joillakin tosin voi olla mielessä vain kilpailu, mutta sekin hälle suotakoon. Meitä on moneen junaan...

Eikun avoimin mielin kohti mukavaa tapahtumaa. :D

Lumo

Viesti Kirjoittaja Lumo » 11.9.2006 11:28

Sen vuoksi halusinkin avata keskustelun, ettei itse tarkoitus unohtuisi ja varmistaakseni itselleni että olen jollain tavalla junkkarin säännöt ymmärtänyt. Siitäpä puheenollen, junkkarin säännöt voisi laittaa paremmin esille???

Tero Kumpulainen
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 59
Liittynyt: 17.1.2006 18:48

Viesti Kirjoittaja Tero Kumpulainen » 11.9.2006 12:12

Mielestäni nuo säännöt ovat aika selkeästi esitettynä tuolla sääntöluettelossa. Sieltä kun klikkaa sen auki, löytyy aikalailla alkupuolella Kanakoirien erikoiskokeiden säännöt. Tämä pitää sisällään kaiken olennaisen, mitä Junkkariin osallistuvan tarvitsee kokeen kulusta tietää. Suosittelen muuten jokaista osallistujaa lukemaan.

Siellähän tuo muuten sivulla 25 on myös Junkkarin tarkoitus kerrottu:

1 § Kokeen tarkoituksena on vuosittain rekisteröityjen koirien kokoaminen pentueittain samaan kokeeseen niiden luontaisten metsästystaipumusten selvittämiseksi jalostustyötä varten.

Petri_

Viesti Kirjoittaja Petri_ » 11.9.2006 12:37

Eipä minulla ole kuin yksi huolenaihe koskien Junkkaria. Minkä kokoinen se voittajaloimi on? Hieman huolestuttaa onko se sopiva isolle urokselle?

Ainut ongelma voiton suhteen on se, että koira ei seiso eikä tottele. Kerran on pellolla käyty ja koira oli kuin huvipuistossa.

Älä Lumo ressaa. Junkkarissa törmäillään, tai siis tavataan. :D

Viivi

Viesti Kirjoittaja Viivi » 11.9.2006 12:48

Ainut ongelma voiton suhteen on se, että koira ei seiso eikä tottele. Kerran on pellolla käyty ja koira oli kuin huvipuistossa.
:lol: Sittenhän meitä on kaksi! :lol:

Niin ja meillä huolettaa että jos se voittajan loimi onkin liian iso...sehän hukkuu tuo meidän pikkuinen seisojanalku sinne sisään... :wink:

Lumo

Viesti Kirjoittaja Lumo » 11.9.2006 13:00

Tarkoitinkin just että ne säännöt olisivat junkkari-ilmoituksen yhteydessä luettavissa, eikä erikseen haettavissa, sääntöluettelossa... No joo, pikku pilkun viilausta :D

Ja meidän kohdalla voi ihan hyvin todeta, että junkkarissa törmäillään :P

Tokihan koiran saa tekemään vaikka mitä sirkustemppuja tiettyyn aikaan mennessä, mutta tuskimpa se on itsetarkoitus tässä kokeessa.

Susikko

Junkkari kokemuksia

Viesti Kirjoittaja Susikko » 30.9.2008 18:25

Viime vuonna oltiin ensimmäistä kertaa tapahtumassa mukana. Meno oli railakasta, rentoa ja muutenkin mukavaa. Tosin muutamia pointteja, joita itselle tuli mieleen jo viime vuonna ja vahvistui velipojan käytyä koiransa kanssa tänä vuonna.

Koska ulkomuotokatselmus on vain katselmus, niin eikö tätä linjausta voisi ottaa myös mukaan KAER -päivään? Kirjoitin jo tuonne Jälkipeli -palstalle aiheesta, sillä aloitteleva kanakoiraharrastaja tarvitsee tukea ensimmäisen koiransa kanssa ja KAER päiväkin olisi antoisampi uusille koiranohjaajille, jos koira saisi enemmän hakuaikaa ja koiranohjaaja vinkkejä tuomarilta työskentelyyn koiran kanssa. Kun KAER -päivä menee kilpailuksi, niin ensikertalainen on ihan pihalla mitä tapahtuu milloinkin ja tuomarin mielestä parhaat koirat saavat hakuaikaa.

Monet Junkkariin osallistuvat tulevat hakemaan oppia ja kokemuksia muilta koiranohjaajilta/koirilta. Peltokoepäivä on tässä erittäin hyvä, mutta ei se paljoa anna ja innosta, kun ajat satoja kilometrejä tapahtumaan katsomaan toisten koirien juoksua pellolla. Riistatilanne virheistä, kuten omatoiminen ylösnosto, peräänmeno, jne.. jos näitä Junkkarissa tapahtuu ei koiraa tulisi ihan heti tulisi sulkea pihalle.

Noutokoulutus/-harjoitus on hyvä lisä Junkkarin tapahtumissa, mutta ensikertalaisille voisi pitää yleisempääkin koulutusta/luentoa esim. ulkomuotokatselmuspäivän yhteydessä.

Pertti Tuorilainen
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 61
Liittynyt: 1.10.2008 18:39
Paikkakunta: Kiuruvesi

Viesti Kirjoittaja Pertti Tuorilainen » 2.10.2008 18:05

Itse olin 7 ryhmässä ja siellä oli kyllä niin reilu tuomari että se antoi kaikille tasapuolisesti hakuaikaa. Jokainen vuorollaan ja kolme hakuerää.

Kuulin itsekkin siellä käyneiltä että vähemmistörotuja saatetaan kävelyttää jononjatkona ihan vaan siksi että tietylle/tietyille koirille saadaan se riistatyö vaikka väkisin. Se mielessä menin sinne mutta täytyy tosiaan sanoa että ei ollut semmosesta tietoakaan.

Oli törmäystä ja peräänmenoa ja jänisajoa jne jne mutta ei ketään hyllytetty missään vaiheessa. Joten tulin siihen päätökseen että taitaa olla aikalailla siitä kiinni kuka on tuomarina.

Avatar
Petteri Nissinen
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1203
Liittynyt: 22.11.2005 17:38
Paikkakunta: Napapiiri
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Petteri Nissinen » 2.10.2008 18:47

Kun KAER -päivä menee kilpailuksi, niin ensikertalainen on ihan pihalla mitä tapahtuu milloinkin ja tuomarin mielestä parhaat koirat saavat hakuaikaa.
KAER ei ole kilpailua. Se finaalipäivä on sitten raaka kilpailupäivä. Toinen asia mikä tuossa edellä mietitytti on se perässä kävelyttäminen ja että ei anneta samalla tavalla hakuaikaa. Hakuaikaa ei ole tarkoituskaan antaa tasapuolisesti vaan tarjota kaikille koirille mahdollisuus kokeilla mahdollisuuksiaan linnulla. Jos koira X vartin aikana pölyyttelee tusinan lintuja taivaalle, niin se alkaa olla esittänyt sen mitä se osaa. Korkeintaan hakua kannattaa enää katsella ja nouto. Sen sijaan jos toinen koira hakee puolituntia ilman tapahtumia, niin sille tietenkin yritetään saada se mahdollisuus linnulle.

Vaikka kokeissa käynti ja koetapahtumat pitäisikin olla mukava tapahtuma, jossa kaikilla on kivaa, niin se ei ole KAERin tarkoitus. Mielestäni KAER-kokeet palvelevat jalostusta, eivätkä ole harrastusmuoto eivätkä saisi sellaiseksi tullakaan. Metsästys on sitten se harrastus näille koirille ja ohjaajille.
Kuva

Seppo Koivula
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1040
Liittynyt: 13.12.2005 13:12

JUNKKARI 2008

Viesti Kirjoittaja Seppo Koivula » 2.10.2008 21:17

JUNKKARI 2008

Lyhytkarvainen saksanseisoja sai hakuaikaa keskimäärin n. 40 min.
Koirien hakuaika vaihteli ollen lyhimmillään 14 min ja pisimmillään 120 min.

Seuraamani ryhmän kaikille koirille tarjottiin mahdollisuus onnistua riistatyössä.

KAER kokeessa harvoin kaikki koirat onnistuvat, vaikka kokeen järjestäjät ja tuomarit aina pyrkivät toimimaan koiran parhaaksi.
Koetoiminta on melko työlästä hommaa, niin koiralle kuin ihmisillekin.
Harrastuksessa mukana olevat haluavat nauttia toiminnasta, joten itse kukin toimii vain ja ainoastaan yhteisen hyvän edistämiseksi.

Kun kokeita järjestetään ja koirien ominaisuuksia arvioidaan, on pyrkimys saada esille koiran käyttöominaisuudet.
Joskus koiran päivän suoritustaso selviää nopeasti, toisinaan joudutaan asiaa punnitsemaan hieman kauemmin.
Kun koiran päivän tulostaso on tuomarille selvinnyt, koiran kokeilu useimmiten lopetetaan.

Pekka Hautamäki
REPPUKOIRA!
Viestit: 156
Liittynyt: 24.11.2005 17:09
Paikkakunta: Koskenkorva

Viesti Kirjoittaja Pekka Hautamäki » 3.10.2008 10:08

Itte olin molemmat päivät "pyövelinä" kolmos ryhmässä. Vuorenmaa lupas aamulla, että kaikille pyritään saamaan pari kertaa mahdollisuus riistalle, tosin tässä kyllä pikkasen lipsuttiin. Tais nimittäin osalla olla vähä useampiakin mahdollisuuksia :lol: :lol: :lol:
Lätsä följyhyn ja menoksi

Susikko

Lucky Shot!!

Viesti Kirjoittaja Susikko » 15.10.2008 22:07

Kyllähän se on kilpailua heti ensimmäisestä päivästä, jos meinaa vielä jatkoille päästä...

Itse lähdin hakemaan kokemuksia ja uusia vinkkejä koiran koulutukseen ja yhteistyöhön koiran kanssa. Itse ei omia toilailuja tule nähdyksi...

Vastaa Viestiin