Verinäytteiden otto geenitestiä varten Junkkarissa 2008

Junkkarin tiedotuskanava

Valvoja: Maarit Seppänen

Vastaa Viestiin
Salla Finnilä
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 63
Liittynyt: 9.2.2006 09:52
Paikkakunta: Pohojois-Pohojammaa
Viesti:

Verinäytteiden otto geenitestiä varten Junkkarissa 2008

Viesti Kirjoittaja Salla Finnilä »

Saksanseisojakerho ry järjestää osana Terveystietoprojektia 2007-2011 verinäytteiden oton geenitutkimusta varten Junkkarissa 2008. Verinäytteitä otetaan Karhunmäen salissa lauantaina ja sunnuntaina klo 10-14. Verinäytteen voi antaa myös muista kuin Junkkari-ikäisistä mannermaisista seisojista. Näytteenotto on ensimmäiselle 300 ilmainen!

------------------

Geenitestit: mitä ne ovat ja miten sinne pääsee?

Dosentti Hannes Lohen tutkimusryhmä tutkii eri koirarotujen perinnöllisiä sairauksia ja niiden tunnistamista geenitestien avulla. Tutkimus auttaa perinnöllisten sairauksien tunnistamista ja hoitoa myös ihmisillä. Jotta periytyvän sairauden taustalla oleva tautigeeni voidaan tunnistaa, tarvitaan näytteitä kokonaisista koiraperheistä (sairaista yksilöistä, niiden terveistä sisaruksista ja vanhemmista; mahdollisesti myös sisarpuolista ja isovanhemmista). Tutkimusmateriaalina käytetään koirien verinäytteitä. Jatkotutkimuksissa tarvitaan näytteitä myös muista rodun terveistä yksilöistä; erityisesti niistä koirista, jotka ovat ylittäneet tyypillisen sairastumisiän. Eli käytännössä kaikki koirat ovat tervetulleita tutkimukseen. Lisätietoja Saksanseisoja 1/2007 ja www.koirangeenit.fi.

Näytteenottotilaisuuteen osallistuminen:
• Verinäyte otetaan putkeen, johon merkitään koiran tunnistetiedot.
• Mahdolliset tiedot koiran sairaushistoriasta ja sen sukulaisten terveydestä.

- Lämmin kiitos Lea Laitiselle ja Hanna Savolaiselle järjestelyistä.

Salla Finnilä
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 63
Liittynyt: 9.2.2006 09:52
Paikkakunta: Pohojois-Pohojammaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Salla Finnilä »

Junkkarissa otettiin verinäytteitä yhteensä 101 koirasta, mikä on varsin hyvä saldo. Kiitos näytteenottajille ja aktiivisille koiranomistajille!

Sitten parannettavaa: kuulin muutaman kasvattajan ilmoittaneen, että koiria ei saa viedä testiin, jotta jalostustoimikunta ei saa tietoa. Tuolla toisella palstalla mietittiin, miksi terveysasioista ei puhuta ja tiedoteta. Tässä siis vastaus. Olemme täsmälleen niin pimeällä keskiajalla kuin itse haluamme. Onneksi asenteet ovat muuttumassa, ainakin toivottavasti. Kukaanhan ei tahallaan sairaita koiria jalosta tai koiraansa sairastuta, eihän? Huonolle tuurille ei mitään voi, mutta vahinkoa ei tarvitse laittaa kiertämään.

Hannes Lohen geeniprojektista ja sen merkityksestä ihmislääketieteelle:
http://www.kaleva.fi/plus/index.cfm?j=754065

Koiranjalostusta ja koirien terveyttä voi omalta osaltaan avittaa täyttämällä ja palauttamalla terveyskyselyn
http://www.saksanseisojakerho.fi/html/kysely.pdf
Vastauksia otetaan mielellään myös terveistä koirista!
:)
Salla Finnilä

Vastaa Viestiin