rodun valinta?

Pennun valintaan, hoitamiseen yms. liittyvää keskustelua. Tässä keskusteluosiossa ei pentukauppaa!

Valvoja: Maarit Seppänen

Vastaa Viestiin
Pia Rännänen
Pentu
Viestit: 1
Liittynyt: 9.4.2014 11:47

rodun valinta?

Viesti Kirjoittaja Pia Rännänen »

Hei,

Etsin seisovaa lintukoiraa, joka pärjäisi turkkinsa puolesta Kuusamon korkeuksilla. Täällä voi normaalitalvina olla yli -40 C pakkasta viikkotolkulla, joten koiralla on ehdottomasti oltava lämmin turkki, jotta se pystyy ulkoilemaan ilman mahdotonta pukemista. Lyhytkarvaiset rodut eivät tule tästä syystä kysymykseen. Myöskin kesäinen valtava hyttysten määrä estää lyhytkarvaisten rotujen käytön. Lisäksi koiran on oltava riittävän pitkäjalkainen, että se pystyy liikkumaan maastossa myös lumiseen aikaan.

Harrastan lintujen rengastusta ja koiran käyttötarkoitus tulisi olemaan hieman poikkeuksellinen, sillä tavoitteena olisi kouluttaa koirasta kahlaajan poikasten (ja ehkä myös pesien) etsintään kykenevä käyttökoira. Useiden lajien poikaset pakenevat jonkin matkaa, jonka jälkeen ne painautuvat maahan. Koira ei saisi koskea lintuun, vaan sen tulisi etsiä maahan painautunut linnunpoikanen (yksi toisensa jälkeen) ja osoittaa sen sijainti ohjaajalleen. Tämän jälkeen ohjaaja tulisi paikalle ja poimisi linnunpoikasen. Poikasten suojaväri on verrattoman hyvä, joten liikkumattoman poikasen löytäminen esim. paljaalta hiekka/sorapinnalta puolen metrin päästä on varsin hankalaa puhumattakaan aluskasvillisuuden peittämästä maastosta.

Tällä hetkellä en usko tulevani käyttämään koiraa näyttelyissä, joten ulkonäkö on toissijainen tekijä pennun valinnassa. Eli käyttötarkoitukseeni kelpaisi myös sellainen yksilö, jolla olisi esim. värinsä puolesta heikkouksia näyttelyuraa silmälläpitäen.

Voisiko pitkäkarvainen saksanseisoja olla oikea rotuvalinta? Jollei ole, niin mitä rotua suosittelisitte? Minkä hintaisia pennut ovat? Millä aikataululla pentu olisi mahdollista saada? Mistä saisin lisätietoa kasvattajista yms. asioista?

Pasi Putkonen
AVO-luokan keskustelija
Viestit: 25
Liittynyt: 28.12.2005 18:17
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja Pasi Putkonen »

Niin ja lisäksi vaihtoehdoksi karkeakarvainen saksanseisoja. Hintaluokka on n. 1000 €. Pentulistat ja suunnitelmat löytyvät kohdasta rodut>kyseinen rotu>pentueet.

Jarmo Pesola
AVO-luokan keskustelija
Viestit: 26
Liittynyt: 6.2.2007 15:40
Paikkakunta: Muhos

Re: rodun valinta?

Viesti Kirjoittaja Jarmo Pesola »

MOIT!
Kovat vaatimukset tuon sään suhteen. harvat koirarodut kestävät pitkään äijjän mukana -40 ja yli kylmyydessä. Seisojista ei mikään. Nuotajapuolen roduista Vain Tolleri.
Saksanseisoja urkilla alkaa "pähkinät" muuttuun viininpunaisiksi alle (noin) -25 asteella kutakuinkin tunnissa ja nartulla jähtyy ensin nisät (minkä vuoksi mm. pupukoirien pakkasrajaa mettämiehet pitää -20 tienoilla). Eli yleensä ulkolaisrotujen pakkasen sieto on heikko pl. pystykorvarodut.

Säävaatimustesi takia sanoisin sinulle, jotta suomalaiset pystykorvarodut niistä sää alkaa olla kohta mukava kun pakkanen menee alle -24 ja tolleri (eli nova scotinanoutaja) kestävät ulkona mukanasi kokopäivän. Suomenlapinkoira saattaisi olla taipuisin koulutettava tehtävääsi linnunmerkkaamiseen. Itse kokeilisin ns. Hakuruutu -tapaa.

Toivottavasti vastaus on ajoissa...

Vastaa Viestiin