Kysymyksiä kokeneille.

Pennun valintaan, hoitamiseen yms. liittyvää keskustelua. Tässä keskusteluosiossa ei pentukauppaa!

Valvoja: Maarit Seppänen

Vastaa Viestiin
Vieras

Kysymyksiä kokeneille.

Viesti Kirjoittaja Vieras »

Hei.

Kyselisin hieman pentu koiran koulutuksesta.

Missä vaiheessa/ikäisenä olette aloittaneet omien koirienne koulutuksen esim. nouto yms?

Mitä puolivuotiaan lkss:n tulisi jo hallita?

Minkä ikäisenä suosittelette koiralle ammuttavan ensimmäiset linnut?

Kertokaa myös hyväksi koettuja koulutustapoja ja vinkkejä pentu koiran hoitoon.

Kiitoksia kaikille..

Petri_

Re: Kysymyksiä kokeneille.

Viesti Kirjoittaja Petri_ »

Anonymous kirjoitti: Missä vaiheessa/ikäisenä olette aloittaneet omien koirienne koulutuksen esim. nouto yms?
Yhteiskuntakelpoiseksi ohjaaminen alkaa heti, kun koira tulee taloon. Omaa koiraa aloin kouluttamaan varsin vanhana, vasta vuoden ikäisenä. Tuntui, että koira ei aikaisemmin ollut kypsä vaatimuksille. Leikinomaista ohjaamista oikeaan suuntaan tuli toki harrastettua vaihtelevalla intensiteetillä.
Anonymous kirjoitti: Mitä puolivuotiaan lkss:n tulisi jo hallita?
Olisi hyvä, ettei se enää kauheasti pissaisi sisälle.
Anonymous kirjoitti: Minkä ikäisenä suosittelette koiralle ammuttavan ensimmäiset linnut?
Iästä viis. Koiralle ammutaan riistaa siinä vaiheessa, kun se on siihen valmis.
Anonymous kirjoitti: Kertokaa myös hyväksi koettuja koulutustapoja ja vinkkejä pentu koiran hoitoon.
Vinkki: Pidä hermot kurissa. Jos oma mittari on punaisella niin älä kouluta tahi opeta.

Pennulle kannattanee opettaa peruspakettia kuntoon -luokse tulo, istuminen ja luvalla ruokakupille.

Tommi Väisänen

Viesti Kirjoittaja Tommi Väisänen »

kokeneena en ittiäni pidä,sen teen heti selväksi.On vasta toinen koira,siis lkss menossa.Ja ikää tuolla hulilla on huomenna 4 kk:tta.
Pentu ku tuli taloon,alko jumalaton ulos opettaminen eli joka välissä ulos.Käytännön syistä sitä piti käyttää remmin nokassa tarpeillaan,tie kulkee sen verran lähellä eikä aitausta oo.Samalla tuo oppi myöski sen missä alueella liikutaan ja missä kulkee oman pihan rajat.Vaivaa vaatii mutta palkitse.
Aina ku ulos lähdettiin,pentu sievästi takapuolesta painamalla ja istu.Helppo tapa opettaa istumisen merkitys.Sitte vasta remmi kaulaan ja menoksi.
Ruokakupilla on alusta asti ollu ensin istu ja ota.Siihen lisätty pikkuhiljaa myöski maahanmeno.Aina ku pentu on ymmärtänyt mitä mikäki "komento" tarkottaa,siihen on liitetty myöski käsimerkki.
Luoksetulo on "opetettu" tuon Flexin avulla.Pentu touhuamaan omiaan,pillistä merkki ja pentu luokse vetämällä niin että hipulat vinkuu ja nurmikko on rullalla ja hyvittelyt.Tätä vain 2-3 kertaa ja sama muutaman päivän päästä uusiksi.Yllättävää mietnkää koira oppii.Tavan luoksetuloa pitää myös muistaa harrastaa.
Siivelle on pentu päässy 2 kertaa.Enempää ei tarvi koskapa siipi aiheutti pennulle semmosen kataleptisen oireen.Sitte joskus hamassa tulevaisuuessa nuita seisontajuttuja katelalan oikeilla linnuilla.Mule riittää nyt tieto että se "siru" siellä pennun korvien välissä on oikia eikä missään vinkuintiassa tehty.
Riistattomilla mailla on kulettu,metässä marjassa ja järven rannassa kahlaamassa jossa pentu tykkää juosta ja pyytää lumpeita.
Vaatimuksia ei oo kovinkaa vielä esitetty pennulle.Luoksetulo on tässä vaiheessa kaikista ehdottomin,sillä pärjää pitkälle ja sen pitää aina merkitä mukavaa ja hyvää asiaa!!
Ai niin, ruokakupille pääsee vasta ku on paikallaan,pari kertaa alussa se piti ottaa uusiksi.Eli lupaa joutuu odottaan.

Nämä on sitte näitä omia kokemuksia.

Tommi Väisänen

Viesti Kirjoittaja Tommi Väisänen »

ai prkl...nyt musta tuli reppukoira. On se tuo Admin sitte kiero. :lol:

Nemo

Viesti Kirjoittaja Nemo »

Jokainen kouluttaa koiraansa omalla tavallaan, mutta sen verran voin sanoa yhden lkss:n kokemuksella (ja yhden ei ajoissa -koulutetun setterin kanssa eläneenä) että ajoissa kannattaa koulutus aloittaa, sen helpompaa on tulevaisuudessa toimia koiran kanssa.

Meillä alkoi koulutus tavallaan heti, kun pentu tuli kotiin. Istumista ja maahanmenoa harjoteltiin heti kun järkytys uuteen kotiin tulemisesta oli hieman laantunut :) Ja viikossa se ne oppi. Makupalojen kanssa olen kaiken sille opettanut ja toimii :D Koira on nyt 1v4kk ja edelleen tehdään samoja asioita. Sisäsiisteys kannattaa myös tehdä selväksi heti, ettei sitten tosiaan tarvitse vuotisen koiran jätöksiä siivoilla kämpästä.. :? Senkin pentu oppii äkkiä.

Lintuhommien harjottelun jokainen aloittaa kanssa omalla aikataulullaan, meillä poju seisoi siipeä 3kk:n ikäisenä ja siipi on edelleen osa treenausta. Lintukontakteja kannattaa "haalia" mahdollisimman paljon, se kaikki vahvistaa sitä mitä se tulevaisuudessa tulee tekemään. Siitä, minkäikäisenä koiralle "pitäisi" pudottaa ensimmäinen tipu, ei varmaankaan ole mitään sääntöä, vaan sen tekee jokainen koira sitten kun tavallaan on siihen valmis, eli meillä ainakin sitten, kun suurimmat peräänmenot on saatu karsittua ja avanssi on kunnossa (meidän tämänhetkinen ongelma... :lol: ). Sitä on vaikeaa selittää, mutta sen tietää kyllä sitten, kun ei yhtään ole itellä semmonen olo että josko ei kuitenkaan vielä... Ja on se vaan niinkin että ei sitä voi tietää mitä tapahtuu vasta kun sitten kun koiralle se lintu puotetaan, olkoon se sitten tehnyt siihen saakka vaikka kuinka hienoja riistatöitä ilman tiputusta.

Koiran kanssa on myös tärkeää alusta saakka puuhailla kaikkea muutakin, ja leikkiä ei saa unohtaa. Leikkikalut on sitten vaan erikseen kun ne noutoesineet sun muut.

Runsain mitoin hellyyttä ja aktiviteettia! Kyllä se koira sitten palkitsee sinut niillä hienoilla riistatilanteilla ja uskollisuudellaan! :D

anu

Viesti Kirjoittaja anu »

Täälläkään ei mitään ammattilaisia olla, mutta jokunen saksanseisoja on täälläkin huushollissa asustellut.Nykyään pöydän alta löytyy 3.5v seisoja ja 3v setteri.
Kuten muillakin, myös meillä pennun koulutus aloitettiin heti sen saavuttua, sisäsiisteys oli ensimmäinen listalla. Siisteyden oppimisessa on koirakohtaisia eroja, meillä nykyinen seisoja oppi todella hitaasti, kun taas sitteri oli 10vkon ikäisenä lähes sisäsiisti.

Ensimmäisenä myös opetin että, kun mennään ulos ensin istutaan ja sitten tulee panta kaulaan, eikä ovi aukea ennenkuin suut on supussa(tämän ovat oppineet myös meillä hoidossa olleet koirat 8) ). Ruokaan meilläkin kosketaan vasta kun on saatu lupa, ja molemmat tietävät, että halutessani voin ottaa kupin poies,eikä ylimääräisiä murinoita kuulu.
Vähitellen meilläkin alettiin leikinvarjolla opettelemaan istumista, maahan menoa ja luoksetuloa, joiden vaatimustaso nousi koiran iän myötä. Seisoja oppi nuo käskyt aika nopeasti, ilman mitään makupaloja. Setterin koulutus kävi helpommin: se matki kaikki mitä seisoja teki ja oppi ns. sivussa. :lol:

Kuten Petri_ kirjoitti edellä, hyvät hermot ovat valttia koiran koulutuksessa. Joskus pitää myös olla aavistuksen viisaampi kuin koira..

Rotikko

kysymyksiä kokeneille

Viesti Kirjoittaja Rotikko »

hei,

täällä ihan uusi jäsen - päätin heti käyttää hyväkseni tätä foorumia:
meillä on perheessä jo 3,5 v rotikkouros (täysi puudeli luonteeltaan) ja mieheni on innokas kanalintujen metsästäjä ja edessä olisi koiran hankinta ja olemme päätyneet saksanseisojaan (miehen kokemukset erittäin hyviä). Kysymyksiä:

- kuka kasvattaa pitkäkarvaisia saksanseisojia Suomessa?
- mitä kokeneet harrastajat suosittelevat tällaisessa tapauksessa; olisiko uros vai narttu parempi kaveri rotikolle? Kyseessä todella hyvänluonteinen uros.

Koirat tulevat olemaan jatkuvasti ulkona mukana; mökillä, veneessä, tallilla, hevosen kanssa maastossa, ja saksanseisoja sitten tietysti metsässä miehen kanssa "omissa töissään"; siinä vaatimuksia.... 8)
Eli olemme aktiivinen pienperhe, jolla koirat aina mukana kun mahdollista, jopa töissä!

kaikki vinkit ja neuvot otetaan kiitollisina vastaan :D

terv. Rotikko, joka odottaa jo seuraa

Tiina Pakarinen
AVO-luokan keskustelija
Viestit: 23
Liittynyt: 26.11.2005 23:09
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tiina Pakarinen »

Tälläinen henkilö varmasti tietää jotakin suomalaisista pitkäkarvaisten kasvattajista :D (kopsattu Jalostustoimikunnan yhteystiedot sivulta, josta löytyy myös kyseisen henkilön puhelin numero)

Pk-saksanseisoja pentuvälitys
Jalostustoimikunnan siht.
Saija Suomaa
saija.suomaa@saksanseisojakerho.fi.
Kuva

Vastaa Viestiin