Kokemusperäisiä vikkejä pennun valintaan

Pennun valintaan, hoitamiseen yms. liittyvää keskustelua. Tässä keskusteluosiossa ei pentukauppaa!

Valvoja: Maarit Seppänen

Vastaa Viestiin
Jukka Rouhiainen
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 59
Liittynyt: 25.11.2005 17:00
Paikkakunta: Muurame

Kokemusperäisiä vikkejä pennun valintaan

Viesti Kirjoittaja Jukka Rouhiainen » 15.8.2012 12:49

Valitse aina rotu omien metsästyspainotuksien mukaan. Mannermaiset kanakoirat ovat monipuolisia käyttökoiria, niitä ei pidä ostaa sohvaperunoiksi. Mitä useammanlaisia metsästysmahdollisuuksia voit koirallesi tarjota, sen enemmän pääset nauttimaan hienoista kokemuksista. Samalla opit tuntemaan koirasi luonnetta, käyttäymistä ja ominaisuuksia ja voit ohjata sitä oikeaan käyttäymiseen erilaisessa metsästyksessä.
Hyvä mannermainen kanakoira on aina pitkän, määrtietoisen ja aktiivisen koulutuksen tulos, pelkän perimmän avulla ei koeykkäsiä sen paremmin kuin hyvin metsällä toimivaakaan seisojaa synny.

Vain astutushetkellä voidaan perimän ajatellä olevan 100 %. Sen jälkeen perimä-% koko ajan laskee. Syntymähetkellä voidaan ajatella perimän olevan 90 %, koska kantavan nartun kokemukset, hoito ja ympäristö vaikuttavat myös pentuihin. Luovutushetkellä, parin kuukauden ikäisenä perimän vaikutus on edelleen laskenut pentuaikaisten kokemusten, hoidon, emän ja kasvattajan (sekä muitten pennun tapaamien ihmisten) vaikutuksesta kahteen kolmasosaan. Kaksi vuotiaalla perimän osuus on alle puolet ja viisivuotiaalla perämä vaikuttaa alle yhdellä kolmasosalla.
Silti perimän vaikutus ei koskaan täysin katoa ja edellä oleva koskee metsästystä. Ulkomuodon kohdalla perimän osuus on paljon suurempi. Luonteessa perimän osuus on näiden välimaastossa.

Keskimäärin arvioisin yli viisi vuotialilla seisojilla perimän osuudeksi 20 %, pentulaatikkoajan saman verran ja loput muodostuu koiran luovutuksen jälkeisen ajan kokemuksista ja sen saamasta koulutuksesta ja harjoituksesta metsästykseen.

Eli suurin osa hyvän metsästyskoiran toiminnasta on kiinni omistajasta !
Jalostuksen, nykyisten koekäytäntöjen ja vastuulisen kasvatustoiminnan ansiosta ylivertainen osa mannermaisista seisojista omaa perimässään mahdollisuudet kehittyä hyväksi metsästyskoiraksi. Terveys ja luonne ovat myös hyvällä tasolla.
Silti mikään ei takaa, ettei juuri sinun koirasi sairastu vakavasti, ole luonteeltaan sinulle hankala tai omaa metsästysominaisuuksia, joista sinulle ei ole hyötyä. Näihin tilanteisiin ei löydy syyllisiä, tuon riskin kantavat kaikki pennun hankkijat.

Tulkitsen yllä olevaa niin, että perimään emme voi jalostaa ominaisuuksia, jotka perustuvat koiran oppimiseen. Tuolloin kuvaa astuu perinnöllinen taipumus koulutettavuuteen ja oppimiskyky helpottamaan omistajan koulutustyötä. Hyvät koetulokset kertovat aina koulutettavuudesta seisovaksi lintukoiraksi. Mutta hyvät tulokset eivät periydy, se on omistajan tehtävä kouluttaa koiransa sellaiseksi! :wink:

Alustuksesta tuli pitempi kuin ajattelin :oops: , toivottavasti saan pian myös (ikuisuuspohdinnalle :wink: ) eli valintapähkinälle pentulaatikon äärellä kirjoitusaikaa järjestymään.
Jukka Rouhiainen
________________
Koirat tekevät sitä, mitä niille opetetaan. Ongelmana on, ettemme tiedä, mitä oikeastaan olemme opettaneet.

Vastaa Viestiin