Pennun valinta

Pennun valintaan, hoitamiseen yms. liittyvää keskustelua. Tässä keskusteluosiossa ei pentukauppaa!

Valvoja: Maarit Seppänen

Jyrki

Pennun valinta

Viesti Kirjoittaja Jyrki » 27.5.2002 12:24

Pentulaatikon vieressa herää varmasti monenlaisia kysymyksiä. Antakaapas mielipiteenne mihin seikkoihin kannattaa pennunvalinnassa kiinnittää huomiota.

Mika

Re: Pennun valinta

Viesti Kirjoittaja Mika » 6.7.2002 14:28

Itse ainakin kiinnitän eniten huomiota luonteeseen! Se on mielestäni koirassa kuitenkin kaikkein tärkein asia. Ulkonöällä ei ole mitään merkitystä metsästyksen kannalta!

Vieras

Viesti Kirjoittaja Vieras » 24.11.2005 10:52

Mitälie tarkoitat ulkonäöllä? Minusta myös koiran fyysisillä ominaisuuksilla on merkitystä metsällä.

Vieras

Viesti Kirjoittaja Vieras » 24.11.2005 15:03

Tärkeä asia on tietysti pennun luonne ja sen perusteella voi hieman yrittää arvailla, minkalainen koira siitä kasvaa. Kuitenkin 80% aikuisen koiran ominaisuuksista tulee kasvatuksen/koulutuksen tuloksena ja näin ollen hyvä ja tasapainoinenkin pentu on helposti ja nopeasti pilattavissa. Mikä sitten on hyvä luonne? Se riippuu paljon omistajasta. Jollekkin sopii hieman rauhallisempi yksilö paremmin ja joku haluaa nimenomaan pentulaatikon aktiivisimman riiviön. Viimeksi mainittua en ainakaan suostuisi myymään kokemattomalle ensimmäiseksi seisojaksi.

Tietysti kannattaa katsoa myös tarkasti ulkonäköä. Rotumääritelmän mukainen koira varmasti on rakenteensa puolesta sopivin metsästyskäyttöön ja tietysti myös myöhemmin jalostukseen. Ylisuuren ja liian pieneltä vaikuttavan pennun ottamista kannattaa välttää, mikäli ajatukset ovat tulevaisuudessa koe- ja näyttelymenestyksessä ja sitä käyttä ehkä myös jalostyskäytössä. Tasaisen kokoinen pentue on tavoite ja niin, että myös vanhemmat ovat normaalikokoisia, mielellään vielä ei ylä-eikä alareunassa rotumääritelmää kokonsa suhteen.

Kannattaa varmistaa myös lonkkakuvaustulokset mahdollisimman monelta sukulaiselta ja hammas- ja kivesviat vanhempien suvuista. Koiranet on oiva apuväline. Sieltä löytyy kaikkien kasvattajien koko "tuotanto". Ja melkoisen mielenkiintoista luettavaa onkin. :idea:

Jukka Hokkanen
REPPUKOIRA!
Viestit: 127
Liittynyt: 23.11.2005 16:19
Paikkakunta: Petäjävesi

Viesti Kirjoittaja Jukka Hokkanen » 24.11.2005 17:15

Kun kerran olet päässyt pentulaatikon viereen, olet varmaan nuo sukuasiat jo selvitellyt. Sitten vaan poissuljennan kautta. Uros vai naaras, puolet pois. Jos epätasainen pentue, suurin ja pienin pois. Kaikista vilkkain ja flegmaattisin pois, ja jäljellä on pari, joista tietenkään et saa mitään, kun ne on jo varattu. Ja taas alusta. Kaikki keinot, joilla saat itsesi vakuuttumaan siitä, että tämä on juuri se pentu, jonka haluan, ovat yhtä hyviä. Jos jäljellä on vain yksi, vakuuta itsellesi, että se on juuri se, jonka olisit muutenkin halunnut,(ellei siinä todella ole sellaista piirrettä, että et sitä voi ottaa, jolloin etsit uuden pentulaatikon ja alat alusta). Siis kuten jo varmaan arvaat, olen sitä mieltä, että pentulaatikolla tarvitaan vain hyvää tuuria. Itse halusin rauhallisen, pienen, valkopohjaisen nartun ja esitin toiveeni kasvattajalle. Sain juuri sellaisen, kiitos vaan Jouni. Kasvattaja on kuitenki seurannut pentuja 7 viikkoa ja tietää niistä enemmän kuin kukaan guru pentulaatikon vierestä ikinä näkee edes muutamassa päivässä. Eli siis tärkeämpää kuin valita pentulaatikosta oikein on valita pentulaatikko oikein!

markoa

Viesti Kirjoittaja markoa » 19.1.2006 15:51

Onhan noita kaikenmailman testejä ja sensellaisia yritetty kehittää, muuta Hokkasen mielpide vastannee loppujen lopuksi sitä ainoaa oikeaa. Sen jälkeen kun nämä vanhemmat, sukupuoli ja mahdollisesti väritys ovat valittuna sekä selvästi vialliset pennut suljettu pois tarvitaan: "vain hyvää tuuria."
Onpahan vielä käynyt niinkin että selvästi "viallisesta" onkin sattunut tulemaan erittäin hyvä rotunsa edustaja, joten selvästi viallisena voi loppujen lopuksi karsia vain sairaat ja epämuodostuneet pennut pois. Tämäkin tapahtuu useimiten ihan luonnollisesti.

Vieras

Viesti Kirjoittaja Vieras » 19.1.2006 21:02

Niin tuuristahan se on kiinni enimmäkseen, että sattuu saamaan mieleisensä pennun. Koiranalun joka on anatomisesti virheetön, luonteeltaan mielyttävä ja vielä metsästysominaisuuksiltaan valioainesta. Pennun valitsija voi valinnoillaan hieman pienentää, ehkä, tuurin osuutta.

Mutta mitenkäs on sen pentu raukan mahdollisuus valita se mieleisensä isäntä/emäntä. Että saisi isännän, joka antaa riittävät mahdollisuudet kehittyä henkisesti ja ruumiillisesti sellaiseksi metsästyskaveriksi jollaiset vaatimukset on itse asettanut. Puhumattakaan niistä vaatimukista jotka pentu varmasti mielellään asettaisi saamastaan koulutuksesta, liikunnasta, elinoloista, metsästysmahdollisuuksista jne...
Siinä sitä tuuria tarvitaan! :wink:

Pitkis

Viesti Kirjoittaja Pitkis » 20.1.2006 08:29

Tuossa edellisessä kirjoituksessa otetaan esille todella tärkeitä asioita eli omistajan vastuu koiraansa kohtaan. Tässä asiassa kasvattajan merkitys korostuu eli täytyy yrittää kartoittaa tulevien pennun ostajien mahdollisuuksia tarjota koiralle hyvä koti. Kun tapaa tulevia pennunottajia muutaman kerran, saa luultavasti jonkinlaisen käsityksen asiasta. Sitten tietysti pitää itse antaa kirjalliset ohjeet pennun hoidosta ja jatkuva yhteydenpito pentuetapaamisineen ovat kasvattajan konsteja varmistaa pennulle hyvä hoito uudessa kodissa. Ihanne tilanne on, kun kysyntää pentuetta kohtaan on enemmän kuin niitä on tarjolla. Ei tarvitse myydä pentua sellaiseen kotiin, mikä herättää tässä suhteessa epäilyksiä.

ckn

Oikea pentulaatikko

Viesti Kirjoittaja ckn » 5.7.2007 13:59

Täältlä semmoinen pentulaatikko löytyy. :lol:

http://personal.inet.fi/koti/amarillon/

Ja lisätietoa asukkeiden historiasta löytyy täältä

http://www.uudenmaankanakoiraharrastajat.fi/pentuja.htm

Jokainen voi nyt käyta ihan itse paikalla kokeilemassa edellä mainittuja neuvoja.

Ai niin tuo laatikko sijaitsee Perhossa ja tulee rikastutamaan Kitinevan kennelin historiaa. Itse olen tuon nartun omistaja. 8)

koiruuksia laatikosta löytyy 8 urospentua ja 3 natunalkua.

Kesäterveisin
CKN

Seppo Koivula
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1040
Liittynyt: 13.12.2005 13:12

PENTUTESTAUS

Viesti Kirjoittaja Seppo Koivula » 19.3.2010 15:29

PENTUTESTAUS

http://www.jangas.com/pentutestaus.htm

Kiinnostus pentutestaukseen lisääntyi 1970-luvulla, mutta jo sitä ennen pentuja on testattu etsittäessä parhaiten soveltuvia koiria esimerkiksi armeijan ja poliisin tarpeisiin. Koiria käytetään lukemattomin eri tavoin ihmisen apuna ja siitä syystä testejäkin on kehitetty selvittämään erilaisia ominaisuuksia. Suomessakaan pentutestaus ei ole tuntematonta, muun muassa Opaskoirakoulu, Rajavartiolaitos, poliisi ja armeija testaavat pentuja. Testeistä ehkä tunnetuin on Campbellin testi, jonka pohjalta voidaan koittaa valita "täydellinen seurakoira". Tässä testissä tutkitaan pennun sosiaalista kiintymystä, valmiutta seurata ihmistä sekä pakkoa, sosiaalista dominanssia ja arvoasemaa. Uudet kehittyneemmätkin testit pohjaavat Campbellin testiin. Opaskoiria arvioidaan puolestaan Pfaffenbergerin testin avulla. Pentutestit suoritetaan yleensä noin 7 viikon ikäiselle pennulle, joten kasvattajan on helppo testauttaa koko pentue ennen luovutusta.

Miksi pentuja sitten pitäisi testata ja mitä hyötyä siitä on kasvattajalle? Useimmiten pentutestistä on apua, kun koitetaan selvittää, mikä pentu sopisi kullekin omistajalle. Metsästyskäyttöön sopii toisenlainen pentu kuin mummon seurakoiraksi ja on kaikkien osapuolten onni (niin kasvattajan, pennun kuin uuden omistajankin), että sopiva pentu asettuu taloksi. Testejä voidaan myös pitkällä tähtäimellä hyödyntää jalostuksessa yhdessä luonnetestien ja koetulosten kanssa. Tämä kuitenkin vaatii useamman sukupolven testaamista ja seurantaa, eikä yhden pentueen testaamisesta ole vielä juurikaan hyötyä jalostukselle. Mutta jostainhan kaikki alkaa ja pentuetestaus voi yllättää kasvattajankin tuloksillaan.

Seppo Koivula
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1040
Liittynyt: 13.12.2005 13:12

OPASKOIRIEN KOULUTUS

Viesti Kirjoittaja Seppo Koivula » 20.3.2010 13:08

OPASKOIRIEN KOULUTUS

http://www.opaskoirakoulu.fi/koulutus/koulutfi.htm

Opaskoirakoulun suorittama yhteistyökoulutus käsittää esikurssit, yhteistyökurssit, koirankäyttäjien kotoa käsin suoritettavan koulutuksen ja opaskoirien täydennyskoulutuksen. Monta kilometriä täytyy taivaltaa koiran kanssa, ennen kuin yhteistyö alkaa sujua. Yhteistyön hyvä onnistuminen on kiinni koiran taluttimen molemmista päistä. Sanotaankin, että toimivan yhteistyön edellytykset ovat hyvä koira, hyvä käyttäjä ja hyvä koulutus.

Seppo Koivula
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1040
Liittynyt: 13.12.2005 13:12

Poliisikoirien koulutus

Viesti Kirjoittaja Seppo Koivula » 22.3.2010 09:13

Poliisikoirien peruskoulutus

http://www.poliisi.fi/poliisi/pkoira/ho ... endocument

Hallittavuus

Koulutuksessa ei tähdätä sirkustemppuihin, vaan koiran hallintaan erilaisissa poliisityöhön kuuluvissa tilanteissa. Koiran on oltava ohjaajansa hallinnassa ja ohjattavissa erilaisissa työtilanteissa, eikä koiran käyttö saa koskaan haitata muuta poliisityötä. Koiran on seurattava halukkaasti, istuttava, mentävä maahan, jäätävä paikoilleen ja irtaannuttava ohjaajan käskystä. Koiran on noudettava ohjaajan heittämä esine sekä suoritettava ohjaajan sille antamat tehtävät halukkaasti ja täsmällisesti. Koiran on oltava sosiaalinen, tultava toimeen myös muiden koirien kanssa ja sovelluttava ryhmätoimintaan.

Poliisikoirien erikoiskoulutus

http://www.poliisi.fi/poliisi/pkoira/ho ... endocument

Peruskoulutuksen jälkeen partiokoirat saavat koulutuksen yhteen erikoisalaan. Erikoiskoiria koulutetaan huumausaine- tai räjähdysaine-etsintöihin, ruumisetsintään, palonsyyntutkinnassa avustamiseen tai hajutunnistukseen. Koulutuksessa koira opetetaan olemaan koskematta löytöönsä ja ilmaisemaan löytönsä istuen, menemällä maahan, haukkuen, jääden seisomaan tai muulla ohjaajansa ymmärtämällä tavalla.

Poliisikoiranohjaajaksi

http://www.poliisi.fi/poliisi/pkoira/ho ... endocument
Poliisikoiranohjaajan koulutukseen kuuluu 12 viikkoa lähiopetusta puolentoista vuoden aikana. Ennen ensimmäisen lähiopetusjakson alkua koulutettavalla on ollut koira jo muutaman kuukauden tai pennusta asti.

Kurssien aikana koiranohjaaja suorittaa koiransa kanssa poliisikoirien käyttäytymiskokeen, kestävyyskokeen ja eri osa-alueiden koulutustarkastukset.

Seppo Koivula
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1040
Liittynyt: 13.12.2005 13:12

Sotakoira

Viesti Kirjoittaja Seppo Koivula » 23.3.2010 09:58

Tervetuloa sotakoiraosaston sivustolle.

http://www.mil.fi/maavoimat/joukot/skos/index.dsp

Yleistä :

http://www.mil.fi/maavoimat/joukot/skos/yleista.dsp

Pääesikunnan terveydenhuolto-osasto ohjaa valtakunnallista koiratoimintaa. Tykistöprikaatin sotakoiraosasto toteuttaa käytännön toiminnan vaatimukset.

Suomen puolustusvoimilla on tällä hetkellä käytössään 180 sotakoiraa. Suurin osa koirista ostetaan 1-3vuotiaina tunnetuista saksanpaimenkoirien kasvattajilta ja yksityisiltä koirien omistajilta. Vaatimuksena on fyysisesti terve koira, jonka käyttöominaisuuksilla (voimakkaat vietit, hyvä ohjattavuus ja kuormitettavuus, tasapainoinen hermorakenne) on pääpaino. Ostettavaksi tarjotut koirat tutkitaan omalla Eläinklinikalla eläinlääkärin toimenpitein. Se kattaa koiran täydellisen terveystarkastuksen. Luusto- ja kasvuhäiriöiden vuoksi mm. koiran kaikki nivelet, selkä sekä lonkat röntgenkuvataan. Kokeiluaika on noin 4 viikkoa. Koiria saadaan myös omalla kasvatustoiminnalla mikä kattaa kolmanneksen koirien hankinnoista sekä lahjoituksina yksityisiltä henkilöiltä.
Sotakoiraosasto kouluttaa puolustusvoimien palkattua henkilöstöä, kansainvälisiin tehtäviin lähtevät koiranohjaajat mm. KFOR sekä varusmiehiä. Varusmieskoulutusta on lisäksi Kainuun Prikaatissa Kajaanissa. Varusmiesten peruskoulutukseen kuuluu jälki, tottelevaisuus ja suojelu.
Tykistöprikaatin sotakoiraosasto toteuttaa koirille laadunvalvontaa. Tähän kuuluu mm. koirien koulutustason tarkastuksia, koirien käytön seurantaa joukko-osastoissa ja varikoilla sekä tarkastuskäyntejä edellä mainituissa paikoissa.

Koiranohjaajakoulutus

http://www.mil.fi/maavoimat/joukot/skos/tehtava.dsp

- Yleistietoa sotakoirista
- Eläinlääkintähuolto
- Koiran käyttäytyminen ( Etologia )
- Tottelevaisuuskoulutus
- Jälkikoirakoulutus
- Kirjallinen koe

Tottelevaisuuskoulutus

http://www.mil.fi/maavoimat/joukot/skos/toiminta.dsp

Suoritusvaatimukset:
Kytkettynä seuraaminen
Vapaana seuraaminen
Istuutuminen
Maahanmeno ja luoksetulo
Seisomaan jääminen
Hyppääminen
Noutaminen
Eteenlähettäminen
Paikallaolo häiriön alaisena

Koulutus lyhyesti:

Oppimiselle on olemassa kaksi kanavaa: klassinen ja instrumentaalinen ehdollistuminen. Klassinen ehdollistuminen tarkoittaa tunteilla, vieteillä tai vaistoilla oppimista. Koira oppii tietyssä tilanteessa ( jossa annetaan tietynlaisia ärsykkeitä ) vapauttamaan juuri tietynlaista viettiä ja käyttäytymistä. Tässä oppimismallissa tilanteet, aika, esineet ja paikat kytkeytyvät viettialueisiin. Viettialueet ovatkin tämän oppimistavan ydin.

Seppo Koivula
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1040
Liittynyt: 13.12.2005 13:12

Ympäristötekijät

Viesti Kirjoittaja Seppo Koivula » 24.3.2010 16:00

Periytyvyys ja sen matematiikka
30.7.2001
Katariina Mäki
MMM,tutkija

Helsingin yliopisto, Kotieläintieteen laitos / kotieläinten jalostustiede

katariina.maki@animal.helsinki.fi.

http://www.koiranjalostus.fi/katariina1.pdf

Fenotyyppi ja genotyyppi

Koiran perimää, sen geenikoostumusta, kutsutaan genotyypiksi (G). Koiran olemukseen vaikuttaa myös ympäristö (E); näkemämme ominaisuudet eivät ole pelkästään geenien aiheuttamia, vaan geenien ja ympäristön yhteisvaikutuksen tulosta. Tätä näkyvää olemusta kutsutaan ilmiasuksi eli fenotyypiksi (P):
P=G+E


Ympäristötekijät

Ympäristötekijät vaikuttavat koiraan koko sen eliniän. Niiden vaikutus alkaa jo kohdussa, jolloin emän hyvä hoito ja ruokinta antavat pennulle hyvät eväät elämää varten. Suotuisalla ympäristöllä voidaan muovata koiraa myönteiseen suuntaan, mutta on muistettava, että nämä hankitut ominaisuudet eivät periydy: koiran perinnöllinen laatu pysyy aina samana, riippumatta ympäristöstä. Jalostusvalintaa varten onkin tärkeää erotella geenien vaikutus ympäristön vaikutuksesta, eli poistaa ympäristön vaikutus mahdollisimman tehokkaasti koiran tuloksesta (G=P-E).
Ympäristötekijät voidaan jakaa systemaattisiin, pysyviin ja satunnaisiin ympäristötekijöihin:
• Systemaattiset eli ns. kiinteät ympäristötekijät vaikuttavat koiraan ennustettavissa olevalla tavalla, ja niitä ovat esimerkiksi sukupuoli ja ikä. Tiedämme etukäteen, että hyvin nuori koira ei ole kokeissa parhaimmillaan, ja että iän karttuessa tulokset paranevat. Jotta eri ikäiset koirat olisivat keskenään vertailukelpoisia, iän vaikutus on otettava huomioon arvostelussa.
• Satunnaiset ympäristötekijät ovat ennalta arvaamattomia, odottamattomia tekijöitä esimerkiksi koiran suorittaman kokeen aikana. Ne joko parantavat tai huonontavat koiran tulosta. Satunnaisia tekijöitä ovat mm. mittausvirheet, sää ja erilaiset häiriöt esimerkiksi tottelevaisuuskokeen aikana.
• Pysyvät ympäristötekijät ovat tavallaan kiinteitä tekijöitä, vaikka ne eivät vaikuta systemaattisesti koiran tuloksiin. Vaikutuksen suuntaa ja suuruutta ei etukäteen tiedetä. Pysyviä ympäristötekijöitä ovat esimerkiksi pentuajan ruokinta ja nuorena tapahtunut loukkaantuminen, ne vaikuttavat samalla tavalla koiran peräkkäisiin tuloksiin.

Ympäristötekijöistä vain systemaattiset voidaan ottaa tehokkaasti huomioon, ja satunnaisten tekijöidenkin vaikutus saadaan tasoittumaan, kun tehdään useita mittauksia tai arvosteluja ja otetaan niistä keskiarvo. Pysyviä tekijöitä ei yleensä pystytä ottamaan huomioon tai niiden vaikutuksen suuruutta ei tiedetä.

Seppo Koivula
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1040
Liittynyt: 13.12.2005 13:12

Pennun / omistajan valinta

Viesti Kirjoittaja Seppo Koivula » 25.3.2010 10:48

Pennun / omistajan valinta

1. Geneettisesti terve koira
2. Erinomainen hermorakenne, rohkea, tasapainoinen, luokse päästävä, miellyttämishaluinen …
3. Erinomainen hajuaisti (aistit), kyky tulkita vähäisiä hajuvinkkejä
4. Käyttöön sopiva rakenne
5. Pennun ja omistajan tulee ymmärtää toisiaan
6. Koulutus, TOTTELEVAISUUS, YHTEISTYÖKYKY, TOTTELEVAISUUS
7. Toiminta, pennulle annetaan riittävästi mahdollisuuksia kehittyä
8. Ympäristötekijä, luodaan positiiviset olosuhteet ja minimoidaan ei toivotut tekijät
9. Rodun valinta, valitaan pentu rodusta, joka sopii olosuhteisiin jotka omistaja kykenee tarjoamaan
10. Tutustu huolellisesti pennun suvun taustoihin, kun valitset koirallesi vanhemmat

Vastaa Viestiin