rotuvertailua

Pennun valintaan, hoitamiseen yms. liittyvää keskustelua. Tässä keskusteluosiossa ei pentukauppaa!

Valvoja: Maarit Seppänen

Vastaa Viestiin
Jaana.P

rotuvertailua

Viesti Kirjoittaja Jaana.P » 25.3.2006 12:19

Moikka,

antakaapas kanakoirarotuja paremmin tuntevat neuvoja rotuvalintaan:

mieheni on innokas metsämies, minä taas fanaattinen palveluskoiraharrastaja. Talomme onkin tähän saakka täyttynyt parista pk-rodusta, mutta pikkuhiljaa on tultu siihen tulokseen, että kyllä miehenkin pitää saada oma harrastuskoira lintumetsälle.

Löytyisikö kanakoiraroduista meille molemmille harrastuskaveria? Itse olen todella innostunut vetohiihdosta, ja todennut kuinka lk saksanseisojat siihen mainiosti soveltuvat. Mielelläni harrastaisin ja kisaisin myös esim. tokossa (ja ehkä agilityssäkin?). Lk saksanseisoja kiinnostaakin meitä molempia, mutta myös muut rodut ovat vielä mietinnöissä.

Mitä rotua suosittelisitte, jotta harrastusmahollisuudet olisivat mahdollisimman monipuoliset. Kuinka paljon kanakoirarotuja käytetään muissa kuin perinteisessä metsästyskäytössä?

Avatar
Petteri Nissinen
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1203
Liittynyt: 22.11.2005 17:38
Paikkakunta: Napapiiri
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Petteri Nissinen » 25.3.2006 12:34

Teille soveltuu varmasti lähes mikä vaan 7-ryhmän rotu, sillä mikään kertomasi harraste ei sulje yhtään rotua pois. Sellaista viimeisen päälle miellyttämisenhalua ei ehkä niin paljon löydy kuin perinteisiltä palveluskoiraroduilta, mutta yhteistyökykyisiähän nämä toki ovat. Seisojia käytetään metsästyksen ohessa paljon muuhunkin, kuten olet varmasti jo huomannut. Mielestäni asetelmanne on oikeinkin hyvä, sillä kertomistasi harrasteista on varmasti metsästyskäytössä enemmän hyötyä kuin haittaa. Metsästys ja koiran ominaisuuksien vaaliminen siinä käytössä on kuitenkin pidettävä ykkösenä ennen muita sen kanssa puuhattavia harrastuksia. Pelkäksi toko-/agilitykoiraksi seisojaa ei pidä ottaa.

P.S. Voi muuten jäädä se PK-homma vähemmälle kun tutustut tähän haasteelliseen harrastusmuotoon, eli kanakoiralla metsästämiseen... vie mennessään ;)
Viimeksi muokannut Petteri Nissinen, 25.3.2006 13:52. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Kuva

Avatar
Eero Könönen
Suuri guru
Viestit: 729
Liittynyt: 22.11.2005 19:48
Paikkakunta: Savo-Karjala

Viesti Kirjoittaja Eero Könönen » 25.3.2006 12:47

Saksanseisojat ovat monipuolisia metsästyskoiria, joiden harrastuskautta voi luontevasti jatkaa esim. peruskuntoa ylläpitävällä valjakkohiihdolla. Tottelevaisuuskoulutus on roduilla välttämätön, joten toko sopii haluttaessa rinnalla kuvioihin. Agility saa kanakoiraväessä yleensä aikaan allergisia reaktioita, kilpailuviettiä voi mieluummin tyydyttää esim. kaer-kokeissa, myös siis koirahiihto, toko jopa mejä sopivat pirtaan - näyttelyitäkään väheksymättä.
Kk ja Lk ovat olemukseltaan ja käytöltään samassa sarjassa, joten valintaan vaikuttanee vähemmän olennaiset seikat, kuten karvoituksen käytännöllisyys ja esteettinen silmä. :wink:
Kuva

Vieras

Viesti Kirjoittaja Vieras » 25.3.2006 13:06

Metsästyksen ohella käyn itse ahkerasti tokotreeneissä palveluskoirapuolella seisojani kanssa (lkss). Pistää aina silloin tällöin hymyilyttämään, kun ohjaajat ihmettelevät seisojani yhteistyökykyisyyttä elikkä erinomainen toko-koiranakin! Alussa jokunen ohjaaja ei tunnistanut kunnolla rotua (!) ja kertoili tarinaa miten mahdotonta on saada metsästyskoirasta yhteistyökykyinen! Siinä sitä kummasteltiin lisää, kun selvisi millainen otus mulla matkassa on. Tuntuu välillä vielä elävän legendana nämä metsästyskoirat (ja niiden omistajat) oman tiensä kulkijoina. Lkss vei mut mennessään, mainio harrastuskoira, aivan ihana kotioloissa, suosittelen!

Avatar
Eero Könönen
Suuri guru
Viestit: 729
Liittynyt: 22.11.2005 19:48
Paikkakunta: Savo-Karjala

Viesti Kirjoittaja Eero Könönen » 25.3.2006 15:00

Anonymous kirjoitti:...miten mahdotonta on saada metsästyskoirasta yhteistyökykyinen...
Metsästyksessä jos missä punnitaan koiran ja ihmisen yhteistyö! :!:
Kuva

2.vieras

Viesti Kirjoittaja 2.vieras » 25.3.2006 15:24

Palveluskoiraharrastajasta seisojan omistajaksi itsestä riippumattomista syistä(en metsästä,mies metsästää)joutuneeksi,voin todeta,että paluuta en edes harkitse. Koirahiihto ja lenkkeily ovat minun juttujani.Luonnetta meidän seisojalla on enemmän kuin palveluskoirilla ja palveluhalukkuutta löytyy,jos koira kokee hyötyvänsä. Suurimman osan vuotta seisoja on muussa kuin meysästyskäytössä,joten meillä ainakin toimii hyvin emännän koirana,kun tuota isäntää ei lenkkeilyt kiinnosta.

Vieras

Viesti Kirjoittaja Vieras » 25.3.2006 18:24

Sitä minäkin olen selittänyt asiaan vihkiytymättömille, että metsästyksessä jos missä punnitaan ihmisen ja koiran välinen yhteistyö. Ihan mukava muuttaa ihmisten käsityksiä metsästyksestä ja metsästyskoirista, varsinkin näistä seisojista. Joskin puolin ja toisin jakaminen on kannattavaa, kyllä palveluskoirapuoleltakin on monta hyvää koulutusjippoa jäänyt mieleen ja seisojaimmeisenä mut on niissä piireissä otettu ihan hienosti vastaan. Jaana P. - kyseleppäs alueesi paikallisesta kanakoirayhdistyksestä (näet SSK:n linkeistä), milloin niillä on treenejä tms. muuta toimintaa ja käykääpäs miehen kanssa jututtamassa väkeä niin pääsette käsitykseen tästä harrastuksesta, jos lähipiirissä ei seisojiin hurahtanutta ole. Toimintaa kannattaa mennä mukaan jo, vaikkei koiraa olisikaan.

Jaana.P

Viesti Kirjoittaja Jaana.P » 27.3.2006 09:34

Kiitos kovasti kommenteista.

Olen ehdottomasti samaa mieltä siitä, että metsästyskoiran on ehdottomasti päästävä toteuttamaan itseään sille ominaisessa käytössä, ihan samoin ajatellaan pk-puolellakin :) Kaikki muu lisä on hyvää plussaa.

Mitä enemmän vertailemme kanakoirarotuja, sitä vaikeampaa rotuvalinta tuntuu olevan :) Mutta kiireellä tätä ei pilata, ja rauhassa katsastellaan ja kuulostellaan, mikä meidän sekalaiseen seurakuntaan sopii parhaiten. Pari rottista, kaksi innokasta koiraihmistä, ja iso maalaispihapiiri odottaa innokkaasti uutta pentua :)

Avatar
Petteri Nissinen
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1203
Liittynyt: 22.11.2005 17:38
Paikkakunta: Napapiiri
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Petteri Nissinen » 27.3.2006 09:46

Jos vertailu tapahtuu vain kirjojen tai nettikirjoitusten perusteella niin vaikeaksi menee. Etsipä lähin kanakoirakerho ja suuntaa sen toimintaan mukaan. Pääset tutustumaan erilaisiin koiriin ihan "livenä" ja saat taatusti paljon ajatuksia puolin jos toisin. Sitten vaan suodatat sieltä tarvitsemasi tiedot ja muistat havainnoida itsekin miten koirat toimivat ja millaisia ne ovat. Siitä se lähtee...
Kuva

Jaana.P

Viesti Kirjoittaja Jaana.P » 27.3.2006 10:03

tähän samaan ketjuun yksi tyhmä ja epäolennainen kysymys saksanseisojista.

Netistä löysin kuvia yksivärisistä ruskeista karkkareista. Tuo väri miellytti kovasti silmää! Kuinka yleinen tämä ruskea väri on, luonnossa en sellaista ole nähnyt? Entä onko yksivärinen musta sallittu väri? Muistelen näyttelyssä joskus sellaisen nähneeni, mutta voi olla että kokematon silmäni on erehtynyt pointteria luulemaan lk seisojaksi :oops:

Tarkoituksemme on tutustua rotuihin myös luonnossa, tämä netti on vain oivallinen keino saada lisätietoa näin ensialkuun sillä tällä hetkellä tunnen olevani todellakin aloittelija, vaikka pk-puolelta löytyykin vuosien taival.

Avatar
Eero Könönen
Suuri guru
Viestit: 729
Liittynyt: 22.11.2005 19:48
Paikkakunta: Savo-Karjala

Viesti Kirjoittaja Eero Könönen » 27.3.2006 10:29

Katso vaikkapa Kerhon sivuilta Lkss: rotumääritelmä tai jalostuksen tavoiteohjelma. Ei kuitenkaan kannata kiinnittää ensisiaisesti väriin huomiota rotuihin tutustumisessa ja koiranvalinnassa.
Kuva

Avatar
Eija Maaninka
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 47
Liittynyt: 24.11.2005 07:52
Paikkakunta: Kanta-Häme/Rovaniemi/Kemijärvi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Eija Maaninka » 27.3.2006 10:40

Karkeakarvaisissa on yksivärinen ruskea sallittu väri, kokomusta taas ei. Lyhytkarvaisissa kokomusta on ok.
järkevämminkin aikansa voisi käyttää, en vain ole vielä keksinyt miten..

Emma

Viesti Kirjoittaja Emma » 30.3.2006 12:01

Erakko mainitsi, että kanakoiraväki on allerginen agilitylle, mutta miksi?
Kysyn ihan mielenkiinnosta kun kuitenkin tuntuu, että kaikki muut lajit hyväksytään.
Olisi hauska kuulla perusteluita :)
Itse harrastan koirieni kanssa hyvin monipuolisesti ja vaikka toiset lajit tukee metsästystä paremmin niin ei sillä nyt loppujen lopuksi ole niin väliä vaikka joku käy agilityssä vai tekeekö jotain muuta.
Itselläni weimari kotona kasvamassa ja sen kanssa on tarkoitus pääasiassa käydä metsällä, tokoilla ja muuten urheilla mutta ei agility ole poissuljettua (joskin siihen tuskin jää aikaa).
Sen sijan käyn kirppukoirani kanssa agilityssä ja se on sille mainiota liikuntaa (ja mulle...) :)

Avatar
Seppo Lehtovirta
Suuri guru
Viestit: 613
Liittynyt: 24.11.2005 13:24

Viesti Kirjoittaja Seppo Lehtovirta » 30.3.2006 13:13

Saksanseisoja, niin kuin kaikki muutkin seisovat lintukoirat ovat liian arvokkaita uhrattavaksi tuollaisen leikkihomman kautta pois perinnäisestä tehtävästään. Tuota kauttahan se sohvaperunaksi ja seurakoiraksi jalostus alkaa.
Niin kuin itsekin olet näköjään huomannut, tuohon harrastukseen löytyy näitä monirotuisiakin koiria jalostetavaksi, miksi siis pitäisi yrittää muuntaa jaloa metsästyskoiraa ”pikkutyttöjen” (ja joskus –poikienkin) harrastuskoiraksi?

Aina kun näiden koirien kanssa kilpaillaan jossakin muissa kuin niille ominaisissa lajeissa, suunnataan kiinnostusta seisojan hankkimiseksi ja käytettäväksi muissa, tai muussa, kuin sille parhaiten soveltuvassa lajissa, eli metsästyksessä.
Jotta ymmärtäisi koiran käyttäytymisen riistatilanteessa, täytyy ymmärtää myös saaliin käyttäytyminen ja sitä ohjaavat seikat ko. tilanteessa.

Avatar
Eero Könönen
Suuri guru
Viestit: 729
Liittynyt: 22.11.2005 19:48
Paikkakunta: Savo-Karjala

Viesti Kirjoittaja Eero Könönen » 30.3.2006 13:13

Emma kirjoitti:...toiset lajit tukee metsästystä paremmin...(joskin siihen tuskin jää aikaa).
Itse tuossa jo tuumailit ihan osuvasti. :idea: Metsästyskäyttökoirilla jos "vakavasti" harrastaa rodunomaista toimintaa, ei yleensä ole aikaa, energiaa tai tarvetta touhulle, joka ei suoranaisesti palvele koulutusta tai tue varsinaista käyttöä. Fyysisen kunnon ja psyykkisen vireystilan ylläpito esim. seisojilla onnistuu mainiosti sen "oman lajin" parissa. :) Hyväksyttäväähän toki agilitykin temppuratoineen on, mutta suurin osa roturyhmämme harrastajista (toivottavasti!) on enemmän kotonaan pelloilla, metsissä, luhtarannoilla ja tuntureissa, tyydyttämässä omaansa ja koiransa luontaista metsästysviettiä. :D
Kuva

Vastaa Viestiin