Kuinka paljon seisojanne on metsällä vuodessa?

Pennun valintaan, hoitamiseen yms. liittyvää keskustelua. Tässä keskusteluosiossa ei pentukauppaa!

Valvoja: Maarit Seppänen

Vieras

Kuinka paljon seisojanne on metsällä vuodessa?

Viesti Kirjoittaja Vieras » 6.4.2006 15:20

Haluaisin tietää kuinka paljon teidän koiranne ovat viikkoina metsällä vuodessa. Ja toiseksi haluaisin mielipiteitä siitä, mikä on seisojalle "tarpeeksi" metsästystä. Siis voiko ottaa saksanseisojan, jos on lomaa vuodessa n. viisi viikkoa ja sen ajan on metsällä koiran kanssa vai onko se auttamattomasti liian vähän.

Vieras

Viesti Kirjoittaja Vieras » 6.4.2006 18:43

Et varmaan tarkottanu, että koira ei muina aikoina käy metässä tai saa riistakontaktia tai oo muuten ulukona ko. harrastustoiminnasta?

Avatar
Petteri Nissinen
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1203
Liittynyt: 22.11.2005 17:38
Paikkakunta: Napapiiri
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Petteri Nissinen » 6.4.2006 19:29

Minusta se ei ole vähän, vaan päinvastoin erinomainen tehoputki. Mieluummin seisojan kanssa metsästelisi kuitenkin tasaiseen tahtiin jatkuvasti kuin tuollaisen "tehoputken" kerran vuodessa. Jos esim. on vara käyttää parhaaseen mettästysaikaan tuon verran koiran kanssa metsästykseen ja siihen lisää vielä viikonloppuja ym. juhlapyhiä päälle, niin minusta koiralla on oikeinkin hyvä olla seisojana ja metsästyskoirana. Monella tahtoo jäädä siihen yhteen pohjosen reissuun vuodessa se metsästysaika, loppuaika on sitten semmosta puuhastelua, lähinnä lenkkeilyä. Suurimmalla osalla seisojistamme on varmaankin suurin osa vuodesta kuitenkin luppoaikaa, eikä suinkaan tehokasta metsästystä, saati linnun metsästystä.
Kuva

Avatar
Eero Könönen
Suuri guru
Viestit: 729
Liittynyt: 22.11.2005 19:48
Paikkakunta: Savo-Karjala

Viesti Kirjoittaja Eero Könönen » 6.4.2006 19:38

Taitaapi keskimäärin tulla syksyssään parikymmentä varsinaista jahtipäivää (vesilinnustus mukana). Semmosia kopasuja sitten tasaseen tahtiin. Talvella korkeintaan 1 pohojosen reissu ja rusakkoa, supia ym. oheistoimintaa. Ei määrä vaan se laatu!
Kuva

Vieras

Viesti Kirjoittaja Vieras » 7.4.2006 11:10

Anonymous kirjoitti:Et varmaan tarkottanu, että koira ei muina aikoina käy metässä tai saa riistakontaktia tai oo muuten ulukona ko. harrastustoiminnasta?
Koira kävisi tietysti metsässä mukana normaaleilla kävely- ja hiihtolenkeillä, mutta ei METSÄSTÄMÄSSÄ. Lisänä tulisi harjoittelua ja joitain satunnaisia sorsastusviikonloppuja. Kuitenkin niin, että pääpaino olisi tosiaan yhdessä useamman viikon reissussa pohjoiseen.

Lähinnä mietin sitä, miten paljon seisojan pitää päästä "tositoimiin", että koira voi olla "onnellinen" ja saa tarpeeksi toteuttaa itseään.

Avatar
Eero Könönen
Suuri guru
Viestit: 729
Liittynyt: 22.11.2005 19:48
Paikkakunta: Savo-Karjala

Viesti Kirjoittaja Eero Könönen » 7.4.2006 13:35

Anonymous kirjoitti:...miten paljon seisojan pitää päästä "tositoimiin", että koira voi olla "onnellinen" ja saa tarpeeksi toteuttaa itseään.
Olisko noin 365 päivää vuodessa, jos keskiverto seisojalta kysästään. :wink:
Kuva

Vieras

Viesti Kirjoittaja Vieras » 7.4.2006 13:38

Meidän karkkarineiti on nyt vuoden iässä. Kertaakaan ei ole vielä ollut varsinaisesti metsästämässä, mutta hyvin on onnellisen oloinen ja tarpeeksi tekemistä on ollut. Pelkillä narulenkeilläkin löytyy täällä maalla kuitenkin niin paljon jälkiä haisteltavaksi, että on se ainakin meillä riittänyt väsyttämään koiran. Mieluiten se tietysti metsässä juoksentelee vapaana, mutta eipä tuo ole valittanut, vaikkei metsälle ole päässytkään :wink:

Avatar
Titta Pitkänen
Suuri guru
Viestit: 664
Liittynyt: 13.12.2005 00:03
Paikkakunta: Kuopio / Käpälämäki

Viesti Kirjoittaja Titta Pitkänen » 7.4.2006 16:44

:shock:

Hmm, ihmettelen miten se voisi valittaa jos ei tiedä paremmasta? Ja mistä sen tietää ettei ole vielä valittanut? :?:

Takana 24 vuotta koirien (seisojien) kanssa mutten silti puhu täydellistä koiraa... Tietäisinkö jos ne haluaisivatkin yht´äkkiä vaikka alkaa harrastamaan lumilautailua? Epäilisin etten. :(
Mitä enemmän opin tuntemaan Miestäni, sitä enemmän rakastan myös seisojaani ;)

Jan Kankkonen

Viesti Kirjoittaja Jan Kankkonen » 7.4.2006 19:31

Alkuperäiseen kysymykseen palatakseni, niin kyllä viiden viikon linnunmetsästysrupeamalla pärjää nähdäkseni erinomaisesti. Metsästykseen nämä koirat on tarkoitettu ja olen kyllä melko vankasti sitä mieltä, että jos käytettävissä ei ole kuin viikko pari vuodessa niin miksi ottaa seisoja? Koiraa pitää kuitenkin muistaa välillä lepuuttaa, nuorehko koira kestää kyllä 5-6 päivää metsästystä kevyesti.
Itse tulee metsästettyä metsälintuja 45 - 50 päivää vuodessa, tosin käytössä on useampi koira. Suosittelen ehdottomasti seisojan hankkimista, metsästykseen tulee ihan uutta sisältöä.

Vieras

Viesti Kirjoittaja Vieras » 10.4.2006 07:38

Mitenkähän arvasin jo kirjoittaessani, että juuri tuollaisen nenäkkään vastauksen saa kuin tuo Susihukkasen yllä oleva, jos vain on hiukankin toista mieltä tällä palstalla jostakin asiasta. En puhu koiraa minäkään, mutta uskoisinpa näkeväni milloin koirani on onnellinen ja milloin ei.

Avatar
veijo toimela
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 60
Liittynyt: 24.11.2005 14:39
Paikkakunta: Jämsä (sydämelthän umpilappilainen)
Viesti:

Re: Kuinka paljon seisojanne on metsällä vuodessa?

Viesti Kirjoittaja veijo toimela » 10.4.2006 09:07

Anonymous kirjoitti:Haluaisin tietää kuinka paljon teidän koiranne ovat viikkoina metsällä vuodessa. Ja toiseksi haluaisin mielipiteitä siitä, mikä on seisojalle "tarpeeksi" metsästystä. Siis voiko ottaa saksanseisojan, jos on lomaa vuodessa n. viisi viikkoa ja sen ajan on metsällä koiran kanssa vai onko se auttamattomasti liian vähän.
Aivan liian vähän ehtivät minun kanssa mettälle. Tarpeeksi olisi reilusti enemmän. Onneksi perheessä on nyt mettästyskortti parilla muullaki, joten eikhän hienot mettästyskoirat pääse entistä enemmän omimman hommansa parriin.
http://www.toimela.com

http://galleria.busanistit.org/toimeven-Hayabusa-01 , uusia kuvia 26.11.2008 (galleriassa kuvia mm. joulumettosta!)

*************************************
...se on justiinsa se hetki
ennenku annat koiralle luvan nostaa...

Tommi Väisänen

Viesti Kirjoittaja Tommi Väisänen » 10.4.2006 09:41

niin paljo ku ikinä vaan aika,rahat yms antaa myöten.Ja sen lisäksi sovitetaan kaikenlainen muu toiminta seisojalla metästystä palvelevaksi ja sitä hyödyntäväksi,mahollisuuksien mukaan tietysti. :roll:

Tommi Väisänen

Viesti Kirjoittaja Tommi Väisänen » 10.4.2006 09:45

optimaalinen tilanneha ois,mihin varmaan veijoki viitas,että ku pystys 365 pvää/vuosi metästään.Oispaha aika unelmahomma.
Ja edelliseen kommenttiin jatkoksi että kaikki muu syksysten metästysten lisäksi.

Anu Auno
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 77
Liittynyt: 25.11.2005 13:54
Paikkakunta: Koria/Kouvola

Viesti Kirjoittaja Anu Auno » 10.4.2006 10:03

Minun kokemukseni mukaan viisi viikkoa on jo ihan riittävä määrä, varsin moni seisoja joutuu tyytymään vähempään. Parempi kuitenkin olisi, jos tuon viisi viikkoa voisi jakaa koko metsästyskaudelle elokuusta maaliskuulle sen sijaan, että metsästää viisi viikkoa putkeen. Niin, ja kaikki viikonloput tietysti lisäksi. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa pitäisi kyllä olla käytössä kaksi koiraa, jotta koirat saavat tarpeelliset lepopäivät.
Koiran masennuksesta vielä: Kyllä meillä ainakin koirat selvästi masentuvat pakollisen kesätauon aikana, kun eivät pääse metsästämään. (toisaalta, koira mielestäni metsästää aina kun sen päästää irti luontoon, vaikka itse olisikin lähtenyt vain pissatuslenkille) Muutos on huomattava: vielä keväällä innokkaana mukaan lähtevä koira ei heinäkuussa enää viitsi vaivautua edes nousemaan pediltään lähteäkseen mukaan. Lenkillä se lönköttelee laiskasti mukana ja koko olemus huokuu viestiä 'ei täällä kuitenkaan saa tehdä mitään kivaa'. Voitte vain kuvitella koiran ilmettä, kun sen taas syksyllä saa päästää irti ja se pääsee tositoimiin. Mikään sijaispuuha ei ole auttanut, kun koira elää vain metsästääkseen.

Avatar
Eero Könönen
Suuri guru
Viestit: 729
Liittynyt: 22.11.2005 19:48
Paikkakunta: Savo-Karjala

Viesti Kirjoittaja Eero Könönen » 10.4.2006 10:33

Mitä kukin sitten jahtipäivällä tarkoittaa. Esim. 5 täyttä metsästyspäivää putkeen keskiverto olosuhteissa on jo koiralle ihan kunnon suoritus, ja vaikka menohaluja vielä olisikin, pieni huili välillä tekee hyvää. Kova työ jättää koiriinkin jälkensä ja käyttövuosia voi saada lisää, jos ei joka syksy aivan äärirajoilla paineta. Itse kannatan kohtuutta ja mieluummin useamman koiran vuorottelua, jos itsellä aikaa ja resursseja riittää. :)
Kuva

Vastaa Viestiin