luonnetestin tietokanta

Keskustelua koirien luonnetesteistä

Valvoja: Maarit Seppänen

Vastaa Viestiin
nea sipola

luonnetestin tietokanta

Viesti Kirjoittaja nea sipola »

Osoitteessa :
www.dogsports-online.com

klikkaa : tulostietoja

Pystyt katselemaan luonnetestien tuloksia menneiltä vuosilta.
Tosin seisojia ei varmaan montaa löydy, koska tietopohjana on ollut Palveluskoiralehti, mutta mielenkiintoista luettavaa silti löytyy.
Etenkin kun vertailet eri rotujen saamia pisteitä eri osasuorituksissa.

Hyväksytty tulos saavutetaan kun koira saa väh.+75 pistettä.
Arvosana +1 ( väh ) täytyy saada seuraavista osasuorituksista :
- terävyys
- hermorakenne
- luoksepäästäväisyys
- laukaisupelottumuus

Onnea muuten Suski valitsemallesi uralle,
ei ole ihan helppoa tuomaroida eri rotuisten koirien käyttäytymistä.
Oletkos muuten keskustellut tuomareiden kanssa kuinka moni on joutunut / päässyt testaamaan seisojia ?

suski

Re: luonnetestin tietokanta

Viesti Kirjoittaja suski »

Ne tuomarit keitä olen tavannut, suurimmalle osalle seisojat ja yleensäkin lintukoirat melko tuntematon suuruus. Ne ketkä ovat testanneet, poikkeuksetta kehuvat! Mutta otoshan on kyllä ollut säälittävän pieni.

Kerronpa tähän väliin oman koirani testauksesta - vanhempi münsteriurokseni (6v) Brunontytön Tieva oli mukana luonnetestituomarikurssilla missä testasimme toistemme koiria harjoitusmielessä. Tieva oli yksi testattava. Jätkä suhtautui koko testiin vähän niinkuin haukotellen, sen näköisenä että no millos se äksöni alkaa. Luoksepäästävyys paras mahdollinen, taisteluhalua ei löytynyt rätin kanssa, minkä kerroinkin haastattelussa että näiden koirien koulutukseen ei kuulu taistella vaan luovuttaa suustansa. Kelkkakokeessa häntä pystyssä murisi ja haukahti pari kertaa, ja kun kelkka pysähtyi, meni Tieva heti sitä nuuhkimaan ja sen jälkeen ei osoittanut enää mitään kiinnostusta. Puolustuskokeessa istui vieressäni ja murahti hiljaa, sitten heilutteli häntää ja kun uhka loppui, hyppäsi hyökkääjää vasten onnellisena. Räminäkokeissa missä testataan mm. kovuutta, Tieva vähän hypähti eteentulevaa haalaria eikä sitä jälkeenpäin arastellut, ja rämisevää tynnyriä se ei juuri noteerannut. Tieva saikin kovuudestaan parhaan mahdollisen arvosanan, kohtuullisen kova +3. Terävyyskokeessa, missä koira on kiinni seinässä yksinään jätettynä, Tieva heilutteli hyökkääjälle häntää kunnes äijä tuli ihan lähelle, Tieva kävi maahan kuulema sen näköisenä että lopeta nyt jo hyvä mies. Pimeä huone jäi valitettavasti testaamatta kun huone oli silloin muussa käytössä. Laukauksista Tieva katseli taivaalle ja ympärilleen aivan virkeänä että missä tippuu, että pääsis tekemään paukkunoudon... Tästä epävirallisesta testistä Tieva sai tulokseksi 186 p. ja erinomaiset pisteet juuri toimintakyvystä ja hermorakenteesta. Muut kurssilaiset (kaikki palveluskoiraihmisiä) ja ne kouluttavat tuomarit, jotka eivät olleet seisojia testanneet olivat suoraan sanottuna ihmeissään, että olipa hyvä tulos ja mukava koira.

Itsellekin on nyt jonkin verran kertynyt harjoitusarvosteluja (ja uskokaa että jo tällä lyhyellä urallani olen nähnyt semmoisia koiria että ihmettelen miten joku niiden kanssa voi elää), ja kyllä uskon luonnetestiin yhtenä jalostuksen apuvälineenä, ja juuri siten kun ruotsalaisetkin testiä käyttävät, eli vertaavat myös metsästyskoetuloksiin. Tänä päivänä kun koiriemme luonteella on niin paljon enemmän merkitystä, koska koirat ovat yleensä suuren osan elämästään ihan perhekoiria, ja paljon on uusia harrastajia jotka ottavat seisojan hetken mielijohteesta. Puhumattakaan koirista joita käytetään jalostukseen perimmäisenä tarkoituksena saada ihan muuta kun metsästyskoiria...

Noniin, minähän jaksaisin tästä aiheesta puhua ja kirjoittaa vaikka kuinka paljon, jatketaan taas...

-päivi-

Re: luonnetestin tietokanta

Viesti Kirjoittaja -päivi- »

Tämä on kai vähän otsikon vierestä, mutta havaitsin, että keskustelijat ovat ilmeisesti asiaan perehtyneitä, joten kysäisempä kuitenkin. Kokeissahan ilmeisesti todetaan vain asia, jos koira on paukkuarka?!? Mutta millainen paukkuarka koira on keskimäärin (perinteisen pk-luonnetestin mukaan) hermorakenteeltaan, kovuudeltaan, terävyydeltään ja tempperamentiltään?

Testi

Re: luonnetestin tietokanta

Viesti Kirjoittaja Testi »

Tuosta otoksen pienuudesta; minua on aina ihmetyttänyt, etteivät rorukoiraihmiset käytä oikeuttaan käydä luonnetesteissä, kun heidän koirillan sellainen on. Me monirotuisten omistajat olemme jo vuosia yrittäneet saada osallistumisoikeuden ko. testiin. Joissain BH-testeissä on useampiakin monikkokoiria. Lisäksi testit ovat oiva tapa lisätä rodun arvostusta ja tuoda sitä yleiseen tietouteen. Monella koiranomistajallakaan ei ole kovin kummoista tietoutta muista kuin omista roduistaan.
Myös pennunostaja tarvitsee lt-tiedot vanhemmista. Itse valitsisin vaihtoehtoisista pennuista testatun vanhemman pennun, jos lt miellyttäisi.
Huomattava tosin on, ettei kaikilla ostajilla ole testituloksen tulkintataitoa.

Maija Salmi

Re: luonnetestin tietokanta

Viesti Kirjoittaja Maija Salmi »

Testi - totta puhut! Kun ostat pennun luonnetestatuista vanhemmista, saat taas tuiki tärkeää lisätietoa! Vaikka kuinka seisojaihmiset puolustaisivat, että KAER-kokeissa näkee koirista sen mitä tarvitseekin, se väite on aika hataralla pohjalla. Ainakin se on sitä epävarmalle pennunostajalle, jolle on aina todellista mannaa, kun hänelle näytetään vanhempien lt-pöytäkirjat.

Kaiken kaikkiaan koirien testauttaminen on paitsi hauskaa hupia myös tärkeää tiedonsaantia. Liian usein kuitenkin arvostellaan tuomareita ("se on sakemanniäijä", "ei kuulemma ymmärrä belggareista mitään"). Kun asialla on kokenut tuomarikaksikko, joka on parhaimmillaan testannut satoja, jopa tuhansia koiria, metsäänmenoriski on minimaalinen.

Olen itse toiminut vuosittain neljässä testissä ylituomarina, ratamestarina tai sihteerinä yli 20 vuoden ajan ja nähnyt useiden satojen koirien testauksen. Ainoastaan pari, kolme kertaa on vähän tullut kohoteltua kulmakarvoja - ja kun oli asiaa miettinyt tarkemmin, ehkäpä tuomarit sittenkin tiesivät mitä tekivät.

Testauttakaa koiranne!

Vastaa Viestiin