BH -koe

Keskustelua koirien luonnetesteistä

Valvoja: Maarit Seppänen

Fia

BH -koe

Viesti Kirjoittaja Fia »

Onko kenelläkään kokemusta BH -kokeesta eli käyttäytymiskokeesta mannermaisen kanakoiran kanssa?

heisarvi

Re: BH -koe

Viesti Kirjoittaja heisarvi »

NO MIKSI TEHDÄ, KUUNTELE VAIKKAPA BRAHMSIA

Kauko

Re: BH -koe

Viesti Kirjoittaja Kauko »

Miksi täällä pitää aina vittuilla? Jos joku kysyy asiallisen kysymyksen, miksi joku urpo aina viitsii antaa takaisin?
Älytöntä touhua.

yks rekku vaan

Re: BH -koe

Viesti Kirjoittaja yks rekku vaan »

Hei! Alatyylin sana teki kommentistasi alatyylin kommentin. Se siitä sa Rekku

veijo toimela

Re: BH -koe

Viesti Kirjoittaja veijo toimela »

Miksi joku käyttää koiria näyttelyssä? Tai kaer-kokeissa? Ehkä joku saa niistä jottain tietoa mahollista tulevaa käyttöä varten, joko suoranaisesti itselle tai ehkä jalostuksellisesti myöhemminkin...toinen asia on tietysti se, kuka ja miten tuollaisia tietoja julkaisee, tulkitsee, miten hyödyntää jne. Tätä arvelin myös tuossa yllä tarkotettavan.

Minulle rodunjalostuksesta tuli tännään riittävä näyttö: pentu otti seisonnan riekolle! Eikä ikkää ole kuin rapiat neljä kuukautta. Eikä menny perrään. Ei kyllä pelännykkään :o)

Jan Kankkonen

Re: BH -koe

Viesti Kirjoittaja Jan Kankkonen »

Siinähän sitä käyttäytymiskoetta oli kanakoiran alulle enemmän kuin tarpeeksi. En ihan täysin ymmärä tätä intoilua luonnetestien ja käyttäytymiskokeiden puolesta. Olen itse työni puolesta joutunut jonkun verran tekemisiin myös "ihmisten metsästykseen" käytettävien koirien kanssa, näillekään koirille ei tehdä paljon mainostettua luonnetestiä vaan koulutustarkastuksia jotta saadaan selville koiran käyttökelpoisuus ja koulutettavuus siihen työhön mihin se on alunperin suunniteltu.
Osa koirista hylätään armotta mikäli ominaisuudet eivät riitä "työkaluksi".
Vaihtoehtoja ei tunneta vaan koira poistuu myös varmasti jalostuskäytöstä. Tuntuukin vähän siltä, että näillä testien merkityksen ylistämisellä yritetään "parantaa" sellaisia koiria jotka eivät yllä KAER-kokeissa korkeimmille palkinnoille jotka kuitenkin ovat sijalla 1. jalostuskäytön edellytyksistä. Voin toki olla väärässä tässä asiassa.
Pennunostajalle pitäisi ainakin olla "mannaa" lukea KAER-kokeiden kertomuksia tulevan koiransa vanhemmista kuin jotain sellaista paperia millä ei ole mitään tekemistä metsästysominaisuuksien mittaamisen kanssa. Onneksi syyskuun 10. lähestyy, joskin aivan liian hitaasti.

Jan Kankkonen

Re: BH -koe

Viesti Kirjoittaja Jan Kankkonen »

Hiljaisuus on vanhan tavan mukaan myöntymisen merkki joten en ilmeisesti ollut väärässä.

Lauri Ojala

Re: BH -koe

Viesti Kirjoittaja Lauri Ojala »

Hiljaisuus ei varmaan johdu siitä, että satuit oikeaan vaan toivottomuuden tunteesta. Tipahdimme jälleen alimpaan keksustelutasoon luonnetestistä ja sen merkityksestä koiranjalostuksessa.

Jan Kankkonen

Re: BH -koe

Viesti Kirjoittaja Jan Kankkonen »

Luonnetestillä ei mielestäni edelleenkään ole mitään merkitystä metsästysominaisuuksien mittarina. Olen jo tällä palstalla aikaisemmin todennut, että olen huono ihminen kun haluan ainoastaan terveen metsästyskoiran jolla myös riistaa saa reppuun saakka.
Onneksi kaikki omistamani koirat (muutkin kun saksanseisojat) ovat tähän saakka nämä vaatimattomat toiveet täyttäneet. Ei vaivuta masennukseen helteestä huolimatta.

***

Re: BH -koe

Viesti Kirjoittaja *** »

ei siitä testistä haittaakaan ole. käyttäköön ne ketkä koiriansa siellä haluaa käyttää...

carnevals

Re: BH -koe

Viesti Kirjoittaja carnevals »

Niin eihän tuo periaatteessa ole kuin samat liikkeet kun alo -tokossa,että jos joku haluaa testata niin tokoon vaan ja luonnetta luonnetestiin,minäkin pitäisin metsästyksellisiä ominaisuuksia tärkeimpinä.Tietenkään unohtamatta selväpäisyyttä,sen liene kaikki tunnistaa...

Salla Finnilä

Re: BH -koe

Viesti Kirjoittaja Salla Finnilä »

Hei Fia,
Hiukan käytännönläheisempi vastaus: olen joskus kauan sitten treenannut BH-kokeeseen, mutta en ole sitä suorittanut, sillä koirani oli alle vuoden ikäinen, eikä sitä otettu.
Harjoituksissa kävimme muistaakseni ainakin seuraamista hihnassa (sis. pysähtyminen, nopeuden vaihtelu ja käännökset), pujottelua ihmisryhmässä, laukaus, seuraaminen hihnassa niin, että ohi menee pyöräilijä tai lenkkeilijä, jota kohtaan ei saanut olla aggressiivinen (koira eikä emäntä). Lisäksi koiran piti olla kytkettynä ilman näköyhteyttä omistajaan, ohi kulki häiriöryhmä, jossa oli yksi provosoimaton koira. Oma koira ei saanut olla aggressiivinen. Käytännössä katsotiin vain, että koiralla oli jonkinmoinen perustottelevaisuus ja että se ei tapa/halua tappaa ketään.
Ihmettelin kovasti, miksi tällaisia pitää harjoitella; oma koirani kun on pienestä pitäen rampannut mukana, metsässä, kaupassa ja kaiken maailman kissanristiäisissä, mutta ymmärrän kyllä, että varsinkin PK-puolella koirien yhteiskuntakelpoisuus on hyvä katsastaa. Jos kiinnostaa, kannattaa BH-koe käydä, onhan se yksi kokemus (kissanristiäiset!) koiralle ja emännälle lisää.
Metsästyksestä ja jalostuksesta puolestaan herrat ovatkin jo antaneet viisaammat vastaukset :)
Jos haluat tietää lisää, laita vaikka sähköpostia, niin etsin sinulle jonkun PK-ihmisen, joka tietää asiasta enemmän.
:)
Salla Finnilä

pia

Re: BH -koe

Viesti Kirjoittaja pia »

BH-kokeesta on kokemusta (suoritettu v.98) mutta ei kylläkään mannermaisen kanakoiran kanssa.

Tässä lainaus BH-kokeen tarkoituksesta Suomen Palveluskoiraliiton sivuilta joiden hallintaan tämä koe kuuluu:

"Hyvin käyttäytyvä, ympäristöönsä luonnollisen välinpitämättömästi suhtautuva koira on paras näyttö koiran yhteiskuntakelpoisuudesta. Tällaisen käyttäytymisen mittariksi on kehitetty KÄYTTÄYTYMISKOE."

Yhteiskuntakelpoisuus velvoittaa myös kanakoiria! Vai oletteko muuta mieltä? Kyse on vain istu, maahan ja tänne ja sit vähän kaupunki liikenteessä olemista. Tuomittavaako käydä suorittamassa tämä koe?

Alkuperäinen kysyjä ei sanallakaan viitannut että tällä mitattaisiin metsästysominaisuuksi!! Jota ei luonnetestissäkään muuten mitata.
Joten herätkää näiden testien vastustajat!

Luonnetesti säännöissä sanotaan näin testitoiminnan tavoitteista:

"Luonnetestin tarkoituksena on tutkia koiran käyttäytymistä tilanteissa, joissa sen hermosto joutuu rasitetuksi. Testitulosta voidaan käyttää koirien luonnekuvan määrittämiseen ja koulutuskelpoisuuden arviointiin.

Luonnekuva on eri kuin metsästysominaisuudet! Luonnekuvaa ovat; toimintakyky, terävyys, puolustushalu, taisteluhalu, hermorakenne, tempperamentti, kovuus, luoksepääsätävyys ja laukauspelottomuus.

Ei ole kohtaa, onko herännyt riistalle? jne.....

Rodunomaiset kokeet ovat niitä arvostettavimpia!

mutta voi sitä muuallakin käydä koiransa kanssa ja on ne sen verran toiminnan haluisia koiria että varmaan ovat messissä teet niiden kanssa mitä tahansa...

Jenny

Re: BH -koe

Viesti Kirjoittaja Jenny »

Olen suorittanut seisojallani käyttäytymiskokeen.
Hieman pitkään siellä katsottiin ja ihmeteltiin kuinka ajokoiraa voi kouluttaa vapaana seuraamiseen ym. irrallaoloon.
Heittämällä se läpi meni, onpahan koirani todistetusti yhteiskuntakelpoinen. Eikä siitä mitään haittaa ole koiralle eikä ohjaajalle.
Tuollainen hallinta eri tilanteissa ei mielestäni ole pahitteeksi kanakoirillekkaan.Tottelevaisuus kuitenkin on edellytys metsästyskoulutuksen alkuun panemiseksi.

Anne-Mari

Re: BH -koe

Viesti Kirjoittaja Anne-Mari »

Ihmetyttää joidenkin suhtautuminen aivan asiallisiin kysymyksiin. Eikös se
näin ole, ettei kysyvä tieltä eksy? Miten luulette uusien harrastajien saavan
tietoa asioista kuin esim. kysymällä? Vaikkei BH-koe suoraan rotujemme
varsinaiseen käyttöön liitykkään niin ei siitä varmasti haittaakaan ole.
Koira tuskin on pahoillaan, jos sen kanssa metsästyksen ohella harrastaa
ja kokeilee muitakin juttuja. Mielestäni kaikki koiristamme saatava tieto palvelee myös jalostusta.

Vastaa Viestiin