Pennun valinta lkssu

Keskustelua koirien luonnetesteistä

Valvoja: Maarit Seppänen

Vastaa Viestiin
Nurmoo rulaa

Pennun valinta lkssu

Viesti Kirjoittaja Nurmoo rulaa »

Terve vaan!

Jos te viksut ja vilimaattiset aktiiviharrastajat olisitta menos pentua valittemahan, niim´minkälaaset riteerit olis hyvä pitää miäles?
Jos meinaannotta haluaasitta lyhytkarvaasta uroospenikkaa jok`olis rauhaallinen ja heleppo kouluuttaa ja haluaas olla isäännällen miäliksi?
Ja osaas näyttää kartasta notta tuas on se mettoo joka olis sun piirongin päällä jossolisit lähteny seuraamahan kummä tulin hakemahan!
Niiiijja sellaanen jota ei tartte kauhiasti kurmoottaa!

[%sig%]

Nurmoo...

Re: Pennun valinta lkssu

Viesti Kirjoittaja Nurmoo... »

Laitoinko kysymyksen väärään foorumiin, vai yritinkö olla liian hauska?

Toinen nurmoolaanen

Re: Pennun valinta lkssu

Viesti Kirjoittaja Toinen nurmoolaanen »

...olla liika paljo ominaasuuksia kerralla hakuusas.

Seppo Lehtovirta

Re: Pennun valinta lkssu

Viesti Kirjoittaja Seppo Lehtovirta »

En ole fiksu enkä filmaattinen mutta koirien kanssa olen "pelannut" jonkin verran.

Jos löydät yhdistelmän jossa molemmilla vanhemmilla on toivomasi ominaisuudet, on sinulla ehkä myös jonkin näköiset mahdollisuudet onnistua saamaan pentu joka vastaa mahdollisimman hyvin odotuksiasi. Tuskin sittenkään täydellisesti.

Millään venyttelyillä, tuijotteluilla tai suuhun katsomisilla ei lopputulosta voida ennakoida, yhtä hyvin tuloksin voidaan tuijotella vaikka sinne pennun toiseen päähän ;)
Paljon vaikuttaa myös kasvuympäristö ja ehdottomasti eniten se ohjaaja.

Nurmoo...

Re: Pennun valinta lkssu

Viesti Kirjoittaja Nurmoo... »

Kiitos!

Jos pääsen valkkaamaan mielestäni hyvän yhdistelmän pentueesta mieleiseni eli istumaan laatikon reunalle, miten se viksuin pentu sieltä erottuu?

tallberg

Re: Pennun valinta lkssu

Viesti Kirjoittaja tallberg »

Hienoa jos pääset valkkaamaan hyvästä yhdistelmästä. Kaikilla on siten hyvät edellytykset hyviksi metsästyskoiriksi.
Yritä löytää pentu jonka luonne sopii sinulle. Siis yhdistelmä : koira + ohjaajan luonteen yhteensopivuus. Täytä taskut ja mieli itsekritiikillä, ja tarkkaile pentuhärveliä.
Haluatko pennun joka on mukana joka krähinässä, vai kamppailujen aloitetekijän, uneliaan sipsuttajan, kaaharin joka asettuu heti kun pääsee syliisi...?... Kestääkö kotiolot tuhatta ja sataa menevän koiran? Vai onko sopivin se hieman hikjaisempi tarkkailijapentu? Vai haluatko pentueen riiviön, tulevan pirttihirviön?.....
Ei muuta kun jäitä hattuun ja valitsemaan. Onnea matkaan.

hyvä nurmoo

Re: Pennun valinta lkssu

Viesti Kirjoittaja hyvä nurmoo »

Välttämättä noista luonteenpiirteistä siellä pentulaatikossa ei ole mitään iloa kun se koira viedään metälle. Se pentueen vilkkain pentu pentulaatikossa saattaa muuttua pellon reunassa joka puskaan kusijaksi ja haahuilijaksi ja unelias sipsuttelija vetää peltoo päästä päähän sata lasissa. kuitenkin tässä rodussa on kyse siitä kuinka koira käyttäytyy metsällä eikä kotioloissa tai pentulaatikossa.

Aina parempi mitä vanhempana pääsee koiraa seuraamaan ennenkuin sen valitsee. jos nyt jotain vinkkejä antaa, niin ite katon ainakin pennun tassun muodon, mahollisimman pyöree ja tiivis on mielestäni kestävin kun ruvetaan koiraa juoksuttaan ja jos riistaverisyyttä testaat niin joku pennulle ennestään vieras esine jota on hierottu vähän johonkin eksootisempaan riistalajiin ja sitten sillä kokeilet kuinka pentu siitä kiinnostuu. Siivellä on turha kokeillu kun kasvattaja on niitä sillä reenannut kuitenkin viikon ikäisestä : ). Mutta tuuristahan se kuitenkin on aina loppupeleissä kiinni saakko pentueen parhaan ja siitä kuinka jaksat ja osaat koiraasi reenata

tallberg

Re: Pennun valinta lkssu

Viesti Kirjoittaja tallberg »

Mikäli pentueella on HYVÄT sukujuuret. Siis monta sukupolvea taaksepäin, molemmilta puolilta, niin tasainen riistavietti on melkein taattu. Ja terveistä yhdistelmistä, sekä rakenteelta että muista sairauksista vapaat. Silloin on suht helppoa ja mukavaa "valkata". Mm tassuijen muoto ja lapojen asteet ovat kestävän koiran edellytykset. Siinä on eväät koulutuksen kautta metsästämään.
Se että siitä pentulaatikosta löytyy eri "tyyppejä", sekä ulkomuodolta että luonteelta on hämmästyttävää.
Olen tarkkaillut pennunostajia kun tulevat valkkaamaan pentuja. Suurin osa ovat valinneet itsensä luonteisen koiran. Tosi kiinnostavaa.
Helpompaahan se on sitten ohjaajan kouluttaa jos luonne on samantyyppinen. Ei kaikki koirat asu koiratarhassa. Suurin osa "tässä rodussa" syntyneet koirat elelevät ohjaajan kotioloissa. Kannattaa pitää kotiolot rauhallisina. Mm noita rengastettuja pirttihirmuja voi liikkua samoissa tiloissa...

Vastaa Viestiin