Pihaluonne

Keskustelua koirien luonnetesteistä

Valvoja: Maarit Seppänen

Vastaa Viestiin
jukka rouhiainen

Pihaluonne

Viesti Kirjoittaja jukka rouhiainen » 13.12.2004 10:29

Pihatottelevaisuus katoaa, kun linnunhajut tunkeutuvat koiran selkäytimeen. Kuuliainen kotikoira riistatilanteessa muuttaa ohjaajansa perinteisiä kennelnimiä käyttäväksi mölyapinaksi. Toisaalta vahvan luonteen omaava arkailematon näyttelysampiooni voi muuttua riistalla varovaiseksi jopa araksi toimijaksi. Kotoa karkaileva, seiniä pureskeleva ja omiaan haukkuva koira voi riistalla toimia kuin ohjaajansa ajatus, toteuttaen pienimmätkin vihjeet halutusta toimintatavasta. Tietysti löytyy niitäkin koiria, joita on mukava ohjata kotona ja riistalla, kuin myös niitä joilla haluttua toimintaa ei löydy oikein missään tilanteessa.

Jos unohdetaan ohjaajan tekemät virheet, niin onko hyvällä pihaluonteella ja hyvällä metsästysluonteella loppujen lopuksi mitään yhteistä?

Saija Suomaa

Re: Pihaluonne

Viesti Kirjoittaja Saija Suomaa » 13.12.2004 22:34

No eivät ne toisiaan pois sulkevia ainakaan ole.

Tunnen useamman koiran, joka kotona rentoilee, mutta annas olla kun jahtitamineet otetaan esiin ja ase matkaan lenkille niin johan on erilainen täpinä touhussa ja pilke silmässä.

Eikös koiralla silloin ole hyvä hermorakenne, jos se osaa rentoutua ja vasta tositilanteessa on viretila korkealla?

Oma koira pysyy pihassa kun ihmiset ovat pihatouhuissa, mutta en minä sitä pitkäksi aikaa yksin pihaan jätä enkä ainakaan tyttärensä kanssa yhdessä. Kyllä silloin keksitään postilaatikolla vierailevaa fasaania lähteä moikkaamaan. Kotona sisällä makaa ja rentoilee, keittiötouhuja tosin pitää tulla seuraamaan lähituntumalla maaten. Ihmisten poissa ollessa tuo aikuinen koira nukkuu sisällä, pentu nyt saattaa vielä vähän askarrella, mutta se on vasta pentu.

Jos on jatkuva stressitila päällä koiralla niin siinähän hulluksi tulevat kaikki!
Tuleepa vaan mieleen, että millaista on sorsastus tai kyyhkysjahti jatkuvasti stressaavalla koiralla. Oma koira makoilee tai istuu rauhassa veneessä ja tarkkailee tilannetta. Kyyhkysjahdissa "kyttää" ihmisen kanssa.

Marko Koivula

Re: Pihaluonne

Viesti Kirjoittaja Marko Koivula » 14.12.2004 11:36

Myös saksanseisojan pitää olla ENSIKSI HYVÄ KOTIKOIRA !!!!


Saksanseisojan pitää olla:
Rauhallinen ja tottelevainen mutta mettällä yksi pentele joka ei anna periksi missään.

Esimmäinen oli tälläinen. Ehkä paras mitä vain voi toivoa.

Toinen huusi kaiken päivät, mettällä hyvä mutta muuten sekopää.

Kolmas pelkää perkele piisamia.

mutta

Neljäs ei paljon aristele ( pentu ).Mahtava KOIRA . Loistava sisällä, mettässä meno maittaa eikä pelkää vaarallisia jyrsijöitä !
Ei hauku turhia eikä vikise, avoin kaikille. Osaa painia lasten kanssa eikä ole vihainen kenellekkään. Nyt jo kun ajatus !

ps. Jos koira turhaan tarhassa tai sisäsällä huutaa ei muuten tule koiranpidosta mitään. Koiraa alkaa inhoamaan ja koulutus kärsii.
Vaikka olisi maailman paras koira mettällä niin älkää ainakaan jalostako tälläisiä vikisijöitä tai turhan haukkujia.

[%sig%]

Vastaa Viestiin