Kova koira on tyhmä ?

Keskustelua koirien luonnetesteistä

Valvoja: Maarit Seppänen

jukka rouhiainen

Kova koira on tyhmä ?

Viesti Kirjoittaja jukka rouhiainen »

Pehmeä koira on älykäs ja älykkyytensä avulla toimii paremmin metsällä. Kovapäisen luonteen omaava tekee virheensä kunnes oppii, jos oppii. Kiinni paljolti omistajan sitkeydestä. Näin pehmeät koirat nousevat kokeissa paremmin esille, paritetaan keskenään, jolloin osa pennuista on vielä pehmeämpiä ! Onko tässä syy, miksi hyvät metsästysomanaisuudet tuntuvat väistyvän, eli eivät jää pysyviksi linjoihin ?

Intsi02

Re: Kova koira on tyhmä ?

Viesti Kirjoittaja Intsi02 »

Jaa, enpä tiedä. Mutta kovuus ei ainakaan ole sama asia kuin kovapäisyys...

veijo toimela

Re: Kova koira on tyhmä ?

Viesti Kirjoittaja veijo toimela »

...sitä melekein näin "kokkeissa koskhan mithän saanhena" haluais uskoa tuohon...eli meillähän on menty pitemmän kaavan mukasesti sössien ja surkuttelujen kautta välillä loistavhin mettästyskokemukshin. Pitäskö sittenki sitä koiran astuttamista miettiä uuesthan... =o)

Joskin ei taia olla (vai onko sittenki?) kovvuuella/tyhymyyellä mithän tekemistä sen kans, miten koira USKALTAA ottaa linnut maastosta isännän tiputettavaksi. Jukka Rouhiainen ei kait tarkottanu kovvuuella tässä yhteyessä luonthelthan vihasia/muita purevia koiria?

tallberg

Re: Kova koira on tyhmä ?

Viesti Kirjoittaja tallberg »

Tarkoitatteko pehmeällä koiralla, koiraa jonka hermorakenne on herkkä? Vai?
Se ei nimittäin ole helppo eikä haluttu ominaisuus saksanseisojalla.

Fasu

Re: Kova koira on tyhmä ?

Viesti Kirjoittaja Fasu »

Vai onko niin, että fiksu koira myös kyseenalaistaa ja funtsii asioita, eikä aina suorita annettuja käskyjä kaavamaisesti?

Ehkä koiran ns. fiksuus ei välttämättä ole sama asia kuin riistankäsittelytaito? Me ihmiset vain arvostamme ko. luontaista ominaisuutta ja pidämme tällaista koiraa viisaana.

[%sig%]

Seppo Lehtovirta

Re: Kova koira on tyhmä ?

Viesti Kirjoittaja Seppo Lehtovirta »

Pidätkö Jukka kovapäisyyttä hyvänä metsästysominaisuutena?

Petteri

Re: Kova koira on tyhmä ?

Viesti Kirjoittaja Petteri »

Mihin Jukka pohjaat olettamuksen, että pehmeä koira olisi älykäs? Joku tuossa edellä myös ihmetteli miten määritellään pehmeä. Onko pehmeä koira sellainen, joka kyllä höyryää, mutta kusee allensa kun puskasta kuuluu raps, vai koira, joka ei hakkaa päätänsä seinään vaan rauhallisesti myöntyy "tosiasioiden" edessä.

Sotka

Re: Kova koira on tyhmä ?

Viesti Kirjoittaja Sotka »

Jukan alustuksesta:
''Pehmeä koira on älykäs ja älykkyytensä avulla toimii paremmin metsällä.''

Väittäisin ja väitänkin että:
- Pehmeä koira on arka ja arkuutensa avulla toimii varovasti metsällä, siis ei juuri lainkaa ominpäin. Eikä kykyene itse ratkaisemaan ongelmia vaan tarvitsee kokoajan ohjaajan- lupaa ja hyväksyntää toimilleen.

Mene ja tiedä??

Itellä noita ''koviksia'' tuossa jaloissa kaksi mutta luontaisia seisojia jo nuoresta pitäen, sikäli kun sitä tarkoitettiin...

JS

VM

Re: Kova koira on tyhmä ?

Viesti Kirjoittaja VM »

Tarkoitatko nöyrää ja kontaktinhakuista koiraa? Sellainen on helpompi kouluttaa esim peräänmenon suhteen kuin itsepäinen, altapois-minätulen ja itseluottamusta uhkuva luupää. Kokemukseni mukaan kumpikaan ei ole tyhmä, mutta jälkimmäisen kanssa tahtoo kokeissa tulla nolla. Linnut kyllä löytyvät metsällä molemmilla. Luupään kanssa vaan saa tehdä kymmenen kertaa enemmän töitä ja kovemmilla otteilla, jotta esim. peräänmeno jää pois. Jos jää.

Seppo Lehtovirta

Re: Kova koira on tyhmä ?

Viesti Kirjoittaja Seppo Lehtovirta »

Mahtoikohan tuo Jukka heittää lievän provon tuota omaa luonnetestiään varten?

Meillä rauhallinen herkkäopinen koira yleensä mielletään pehmeäksi, riistakovuuttahan (petokovuutta) siltä kyllä saatta löytyä. Se on niin kuin Petteri arvioi, koira "joka ei hakkaa päätänsä seinään vaan rauhallisesti myöntyy "tosiasioiden" edessä".

Se ei ole koira jonka hermorakenne on herkkä.

Sotka

Re: Kova koira on tyhmä ?

Viesti Kirjoittaja Sotka »

Niin, sen nöyrän ja kontaktinhaluisen kanssa vain tahtoo olla niin jotta haun laajuus ja vauhti kärsii juuri tuosta ominaisuudesta.
Nuorukaiselle pitää antaa aikaa ja se NUORUUS, muistaakseni S. Lehtovirtakin joskus asiasta kirjoitti. Turha kiire pois ja koiralle kenttää,
ja jos se ajaa riistaa niin asialla on oltu joko liian aikaisin tai huonoilla linnuilla...

Itse itseäni pidättelin koko syksyn etten mennyt juniorin kanssa näihin etelän fasaanihelvetteihin, liian nuoren koiran kanssa. Sitten syksyllä koira kentälle lapissa, riekkojen kimppuun. Ikää ~10KK eka kerta linnuilla,
eka seisonta ja nosto, stoppi ja perään. - Ukko ite vain seurasi sivummalta:)
Toinen tilanne edellisen toisinto, mutta matka vain lyheni. Kolmanella kerralla malttoi jo ukonkin tulla tykö, nosto ja paikala..............Koiralle sylillinen kehuja, Ekipagea??

- Annoin koiran itse oppia ettei niitä lintuja saa kiinni vaikka juoksisi koko tunnin niiden perässä, ja kyllä se juoksikin, hitto kun oli kivaa.
- Sillävälin metsästelin vanhemman kanssa.

Seuraavaksi kokeilin parihakua, aivan sama kumpi sai linnut, jälkimmäinen
jäi säestämään (kunnioittamaan) toisen seisontaa. Kiinteät, röyhkeät seisonnat suoraan linnuille ja nostot, juman kaut mikä kilpailu riistasta Avancen jälkeen ja kuitenkin lintujen siivittäessä paikalla!!!!!

Eli, summa summarum, käytännöstä ja kokemuksesta nuo opivat koulutuksella vain pilataan koirat, varsinkin nuoret....

Nyt nuo Raggarit täytyy käyttää pihalla, öitä!!

[%sig%]

veijo toimela

Re: Kova koira on tyhmä ?

Viesti Kirjoittaja veijo toimela »

lainaus: "Lähettäjä: VM
Päiväys: 13.01.05 20:15

Tarkoitatko nöyrää ja kontaktinhakuista koiraa? Sellainen on helpompi kouluttaa esim peräänmenon suhteen kuin itsepäinen, altapois-minätulen ja itseluottamusta uhkuva luupää. Kokemukseni mukaan kumpikaan ei ole tyhmä, mutta jälkimmäisen kanssa tahtoo kokeissa tulla nolla. Linnut kyllä löytyvät metsällä molemmilla. Luupään kanssa vaan saa tehdä kymmenen kertaa enemmän töitä ja kovemmilla otteilla, jotta esim. peräänmeno jää pois. Jos jää."

Joskus tuntuu, että kymmenen kertaa enemmän teettävän koiran kanssa pikkuhilijaa "maalhin" pääseminen on myös kymmenen kertaa antosampaa.

Learning-by-doing ei varmasti sovellu tänä päivänä kaikille, kun heti pitäs saaha homma kunthon ja net harvat kerrat kun riistalle päästhän, niin miksipä niitä tuhulaamhan sössivän hurtan kans...mutta joku se viehättää näissä "luupäissä", jotka tekevät hommat omalla taholla ja vahavan riistavietin vetäminä justhin sillä tyylillä mihin ohjaaja antaa mahollisuuen.

Itelläki palava halu saaha koira pelittämhän heti pennusta ja suuri tuska, kun niin ei vain käynykhän. Sitten joku "sisu" (terveiset Tamperhelle) tiputti maalaispojan takasin maanpinnalle toteamalla, että kaikista nyrkkeilijöistäkhän ei tule muhammed-aleja, joten kykippä siinä kyynärpäitä myöten paskassa ja mieti, että miten ethenpäin.

Pitemmän kaavan kautta oli oma ratkasu, ja en ole kyllä katunu, vaikka kannon nokassa on tullu istuttua tuskassa toisenki kerran.

Mutta sitä palavaa intoa, jolla koirat mennee linnulle ja lähelle, tulen varmasti vaalimhan myös tulevissa hienoissa seisojissa. Uskon edelhenki siihen, että minulla koiran mettästyskaverina on kuitenki tuossa suhthessa aika palijon sanottavvaa (siis vaikutusta) meän toiminnassa. Oli sitten koiran perimät mitä tahansa. Näkkyy jo näissä kahessa nyt olevassa; lähelle röyhkiästi ja reiphat nostot.

Perräänmenosta en sano mithän ;o)

heisarvi

Re: Kova koira on tyhmä ?

Viesti Kirjoittaja heisarvi »

Kyllä meillä taitaa edelleen olla horjuvuutta käsitteistä: mitä itsekukin tarkoittaa kovuudella ja pehmeydellä. Muuten olen Sepon kanssa samaa mieltä: Jukka heitti pienen provon!

Marko Koivula

Re: Kova koira on tyhmä ?

Viesti Kirjoittaja Marko Koivula »

Tyhmä vai viisas ?

Voi sun surkeus... jos koirilla olisi kumminkin kyse vieteistä eikä älykkyydestä.

Eipä taida koira huomista miettiä.

Saija Suomaa

Re: Kova koira on tyhmä ?

Viesti Kirjoittaja Saija Suomaa »

Hei Marko!

Koira ei kykene ajattelemaan (asiantuntijoiden nykykäsityksen mukaan)niin kuin ihminen, eli kuten sanoit ei ilmeisesti osaa murehtia huomista kuten ihminen (moni käytännön tilanne tosin voidaan tulkita niin, että vaikuttaa siltä että koira osaa ennakoida asioita). Mutta kyllähän koiran älykkyydestä silti voidaan puhua! Älykkyys siinä, miten nopeasti oppii yhdistämään asioita toisiinsa, oppii asiayhteyksiä, oppii soveltamaan metsästystaipumuksiaan erilaisissa tilanteissa jne. jne.. Koira on oppivainen eläin eli siis älykäs.
Toiset tuntuvat olevan nopeampia oppimaan kuin toiset. Tietynlaisia älykkyystestejä on jopa tehty koirille, testejä, jotka vaativat oivaltamista. Eri rodut ovat menestyneet testeissä eri tavoin. Yksilöiden välisistä eroista puhumattakaan.

T: Saija Suomaa

Vastaa Viestiin