Mitä saksanseisojalta testataan?

Keskustelua koirien luonnetesteistä

Valvoja: Maarit Seppänen

Vastaa Viestiin
Late

Mitä saksanseisojalta testataan?

Viesti Kirjoittaja Late »

Eli kun menee luonnetestiin, niin mitä kk saksanseisojilta testataan?

Jukka Rouhiainen

Re: Mitä saksanseisojalta testataan?

Viesti Kirjoittaja Jukka Rouhiainen »

Testaus on kaikille roduille sama, jos menet mennessäsi Kennelliton hyväksymään testiin. Tästä testistä on ilmestynyt video, jossa testi esitellään. http://www.dogsports-online.com/index_s.htm sivulta voi esittelyn tilata, tosin maksullisena. Tilasin esittelyn ja mielestäni siitä pääsee hyvin yleiskäsitykseen luonnetestauksesta, hintaan (6- 12 e)nähden sisältö hyvä.

Saksanseisojakerhon vuosikokous hyväksyi toimintasuunnitelmaan kerhon oman luonnetestauksen selvittelyn jatkotyön. Selvittelytyö etenee akselilla kennelliiton testi - Ruotsin seisojakerhon testi - luonneominaisuuksien terävöitetty merkintä kokeissa ja näyttelyissä. Selvittelytyön aikana otan erittäin mielelläni vastaan kommentteja kokemuksista testeissä käyneiltä ja näkemyksistä asian tiimoilta, tällä palstalla tai suoraan sähköpostiini.

Gia

Re: Mitä saksanseisojalta testataan?

Viesti Kirjoittaja Gia »

Olen käyttänyt kaksi koiraani ( ei seisojia) luonnetestissä aikoinaan (muistaakseni vuonna 1990 ja 1999). Kumpikin jätkä läpäisi testin hyvin tuloksella LT +2. Testi ehkä auttaa karsimaan ääripään luonteet, koirat jotka k...vat alleen ja toiset jotka jäävät silmittömään aggressioon uhattaessa, noin karkeasti sanottuna. Muuten koen testin turhaksi raharei'äksi ja resurssien tuhlaamiseksi. Jos sitä nyt kuitenkin tuodaan omanaan seisojille niin ihan ok... ne käyttää koiransa siinä jotka haluavat, kunhan siitä ei vain tehtäisi jalostuskriteeriä.

Pauli

Re: Mitä saksanseisojalta testataan?

Viesti Kirjoittaja Pauli »

Palveluskoirille tehdyssä luonnetestissä kuitenkin testataan niitä palveluskoira ominaisuuksia. Joskin sieltä erottuu rodusta kuin rodusta ne arat ja huono hermoiset koirat. Kokeessahan "pelotellaan" koiraa kaikin tavoin ja katsotaan kuinka koira palautuu. Itse en veisi kovin arkaa tai pehmeää koiraa lainkaan kyseiseen testiin. Oman seisojani vein siihen testiin nähdäkseni kuinka kova se on, kun ei pelkää mitään ja eihän sitä paljoa hetkauttanut "päälle putoavat" peltitynnyrit.

Jos seisojille tulee oma testi olen siellä kyllä koirieni kanssa..

Kairankiertäjä

Re: Mitä saksanseisojalta testataan?

Viesti Kirjoittaja Kairankiertäjä »

Minä en näe syytä seisojien omaan luonnetestiin senkummemmin kuin kulkemiseen nykyisessäkään testissä.

Muutamat rotujärjestöt kelpuuttavat hyväksytyn luonnetestin korvaamaan muotovalion arvoon tarvitut koetulokset. Jos seisojilla olisi oma luonnetesti, saattaisi tämänkaltaisia paineita ennemmin tai myöhemmin syntyä.

Jos seisojien luonnetta haluttaan seurata, niin ehkäpä KAER kokeen arvosteluun voisi laittaa pari sanaa koiran luonteesta.

[%sig%]

Maija Salmi

Re: Mitä saksanseisojalta testataan?

Viesti Kirjoittaja Maija Salmi »

Pauli wrote: "Palveluskoirille tehdyssä luonnetestissä kuitenkin testataan niitä palveluskoira ominaisuuksia."

Kuulehan Pauli, ei se nyt enää noin ole. Jos tuomarikaksikko osaa asiansa, koirat testataan niin, että myös niiden rotu huomioidaan. Tänä päivänä yli puolet testatuista on muita kuin palveluskoiria; kyllä tuomareiden tiedot ja taidot on jouduttu pakostakin päivittää huolella.

Hyvänä esimerkkinä mainittakoon Karkkilan viime viikonlopun testi, jossa oli kaksi seisojaa: lk weimari ja bracco. Kummankin rättiosuuden (taistelutahto) kohdalla tuomarit totesivat, että seisojien pitää pitää lintua siististi suussa, eli ei niiden kuulukaan harrastaa mitään rättirevityksiä.
Taistelutahtoa kun mitataan koko testin alueella.

Se on taas kokonaan toinen juttu, mitä seisoja hyötyy testistä. Jos haluaa viettää hauskan päivän, testi on hyvä vaihtoehto.


t. maija salmi

Heikki Pöllänen

Re: Mitä saksanseisojalta testataan?

Viesti Kirjoittaja Heikki Pöllänen »

Anteeksi nyt vaan, mutta edellä kerrottu esimerkki luonnetestin rättileikin yhdistämisestä linnun suussapitoon on erikoinen näkemys. En voi uskoa, että tuomarit olisivat aivan tätä tarkoittaneetkaan, jos jotakin asiasta sanoivat. Taisteluleikillä ei ole mitään tekemistä linnun suussapitämisen kanssa (kertomuksessa viitattiin ilmeisesti riistan puremiseen?)

Rättileikillä testataan koiran synnynnäistä taipumusta osallistua taisteluun (leikkiin) ilman agressiota. Kiinnostus "pakenevaan" rättiin osoittaa saalistushalua. Uhattunakin (lyöntiin kohotettu käsi tms.) leikkiä jatkava koira osoittaa myös toimintakykyä.

Taisteluhalun voimakkuuden yhtenevyys noutohalukkuuteen, etenemiseen yms. olisi tietenkin mielenkiintoinen havainto, mutta ei sillä mitään lisäarvoa ole. Ominaisuudet kun on yksiselitteisemmin testattavissa metsästyksessä ja KAER-kokeissa.

[%sig%]

Päivi Vähäkoski

Re: Mitä saksanseisojalta testataan?

Viesti Kirjoittaja Päivi Vähäkoski »

Heikki Pöllänen kirjoitti asiaa ja yksinkertaisen selkeästi !!!

[%sig%]

Maija Salmi

Re: Mitä saksanseisojalta testataan?

Viesti Kirjoittaja Maija Salmi »

Heikki Pöllänen wrote: "En voi uskoa, että tuomarit olisivat aivan tätä tarkoittaneetkaan, jos jotakin asiasta.."


Sivusta seuranneena minä kyllä ymmärsin, mitä tuomarit tarkoittivat - seisojalla ei tämän(kään) osion ei tarvitse mennä ns. sakemannien malliin.

Laskin, että olen muuten ollut töissä yli 100 luonnetestissä (vanha akka kun olen!). Noin viimeisen viiden-kymmenen vuoden aikana on testeissä alettu tosiaan katsomaan suorituksia rotukohtaisesti. Ne saksanpaimenkoirasilmälasit ovat siis onneksi pudonneet päästä jo varmasti useimmilta tuomareilta.
Ainakin toivoa sopii :)

Kairankiertäjä

Re: Mitä saksanseisojalta testataan?

Viesti Kirjoittaja Kairankiertäjä »

Niin karkkilassa seisojat vissin tappaa korpit ja pedot pussamalla net hengiltä... Minusta sellainen luonnetesti on vain yksi esimerkki siitä, että nykyisessä testimallissa sopivalla tuomarivalinnalla saajaan tietyissä roduissa ne heikompikuuppaisetkin muotovalioksi. Ja se ei ole niin hyvä, kun pentuja myydään valiovanhemmista...

Gia

Re: Mitä saksanseisojalta testataan?

Viesti Kirjoittaja Gia »

Niin kauan kaikki on hyvin kunnes joku m....i ehdottaa että luonnetestillä voisi korvata rotukohtaisen kokeen ja muut m....t haluavat samaa...ja se piru vie menee läpi...niin minä lopetan mekkaan päin kumartamisen *wirn* Ihan oikeasti, luonnetesti on niin manipuloitavissa oleva testi ettei mitään järkeä...
PS. Saksanpaimenkoiran rodunomainen koe on sitten suojelukoe ei luonnetesti ;) vaikka sitä kuinka ihailtaisiin =D

Maija Salmi

Re: Mitä saksanseisojalta testataan?

Viesti Kirjoittaja Maija Salmi »

Collie on pahin rotu - kaikki c-harrastajat tunkevat testeihin ja toivovat, että heidän tutiseva nössönsä läpäisi testin nippa nappa.
Ja jos näin onnekkaasti sattuisi käymään, eikun riemu kattoon ja kehumaan, kuinka helkkarin hyvä koira heillä onkaan :(
Karseeta kateltavaa.

Gia write: "luonnetesti on niin manipuloitavissa oleva testi ettei mitään järkeä..."

Kiinnostaa että mitä tuolla Gia tarkoitat?


t. maija salmi

Gia

Re: Mitä saksanseisojalta testataan?

Viesti Kirjoittaja Gia »

Testin ideahan on katsoa miten koira reagoi ja toimii yllättävissä uusissa tilanteissa. Pysyykö koira toimintakykyisenä jne... Mutta usein koiraa on treenattu testiä varten. Harjoiteltu kelkan kanssa jne. Eli siellä näkyy sitten opittu käyttäytyminen, ei todellinen lähtötilanne. Onhan se tietenkin vaatinut kovasti töitä omistajalta joka esim. haluaa peitellä oman koiransa arkuutta. Eli tulos on todellisuutta parempi. Toisaalta jos koira on saatu kokemuksen kautta "paremmaksi" niin eihän kyseessä ole toivoton tapaus ollenkaan vaan ihan varsin koulutettavissa oleva koira. En tiedä onko sillä nyt sitten loppupelissä mitään merkitystä onko testin läpäissyt 75 pisteellä vai 275 pisteellä, kunhan on läpäissyt =) vaikkakin me ihmiset niin herkästi ihastellaan niitä pisteitä ;)
Eli ihmiset jotka haluavat viedä koiransa luonnetestiin, niin viekää ihmeessä. Se on ihan mielenkiintoinen kokemus. Mutta jalostuksellista arvoa minä en siinä näe. Se on minun mielipide.

Maija Salmi

Re: Mitä saksanseisojalta testataan?

Viesti Kirjoittaja Maija Salmi »

Juu onhan se eri asia, asuuko yhden koiran kanssa Mannerheimintiellä vai koiralaumassa Muhoksen mettissä. Mutta osaava tuomaripari kaivaa sen koiran todellisen luonteen elämänkokemuksen, iän tms. alta. Koira paljastaa kyllä itsensä paineen alla.

Ennakkotreenaamiset otetaan esille pisteissä. Esim. puolustushalun kerroin on yksi (1), kun taas hermorakenteen 35.
Aikamoinen ero - toista kun voi harjoitella ja toista ei. Tai toki voi, mutta se oikea koira löytyy aina kunhan vähän kaivellaan.

Ja fiksut tuomarit näkevät esim. kelkalla, kuinka paljon koiraa on harjoitettu sitä varten. Kun kelkka tulee uutena ja yllättävänä, kelkka aiheutta aina tietyt reaktiot. Treenatut haukottelevat että hohhoijaa - ei vois vähempää kiinnostaa...


t. maija salmi

Vastaa Viestiin