Toimintakyky

Keskustelua koirien luonnetesteistä

Valvoja: Maarit Seppänen

Vastaa Viestiin
Jukka Rouhiainen

Toimintakyky

Viesti Kirjoittaja Jukka Rouhiainen » 20.4.2005 20:48

Olen allaolevaan tiivistänyt Kenneliiton luonnetestin osion sen miten se testataan. Lopussa on ajatukseni, miten kuvamani osio hyödyttäisi seisojan luonteen arviointia.

Toimintakykyä pidetään koiran kykynä hallita tekojaan huolimatta pelon valtaan joutumisesta. Toisin sanoen koira pystyy pelostaan huolimatta toimimaan oikealla tavalla ja voittamaan pelkonsa.
Toimintakyky saa koiran pitämään puoliaan todellista tai kuviteltua vaaraa vastaan. Sitä, mitä toimintakyky on, ei varmasti tiedetä. Sitä on pidettävä monen omianaisuuden yhdessä muodostamaksi reaktioksi. Muita vaikuttavia ominaisuuksia voivat olla puolustushalu, taisteluhalu ja temperamentti.
Koiralle pelon kokeminen on ristiriitatilanne, johtuen vastakkaisista tunteista. Toisaalta haluttaisi paeta, toisaalta haluttaisi tutkia pelon kohde. On huomattava, että pakenemishalu on sitä suurempi, mitä kauempana ollaan koiran reviirin keskuksesta. Kotipesässä puolustushalu on melkein aina hallitseva pakenemiseen nähden. Lähellä kotiaan koira on lähes aina toimintakykyisempi.

Testi
Koiran on tunnettava itsensä uhatuksi tuntematta puolustushalua. Uhkaa kasvatetaan vähäisestä suurempaan siirtämällä ihmishahmoa (uhkaa) lähemmäs koiraa. Hahmoa on kiinni pulkassa, jota narulla vedetään lähemmäs koiraa, uhkaavia liikkeitä välillä tehden.

Arviointi
Tuomri arvio koiran raktioiden alkamisajankohtaa, voimakkuutta, luonnetta ja määrää. Missä kohdin koira osoittaa pelkoa, pakenenimishalua, aggressiota tai epäluuloa vaikuttavat arviointiin. Kiihtymyksen nousu ja vaimeneminen koiran tunnistaessa hahmon esineeksi vaikuttaa arviointiin. Koiran liikkeistä ja asennoista (painopiste, kokonaisasento, häntä, pää asento) huomioidaan ne reaktiot, joita voidaan pitää toimintakyvyn aiheuttamina. häntä mm kertoo koiran mielialasta.
Hampaitten kalistelua uhan alla pidetään pelkopurijan tunnusmerkkinä !

Omat jutut
Toimintakykyä tarvitaan mm palveluskoiralla, jonka on esim etsitnätehtävässä mentävä peltikatolle tehtäväänsä suorittamaan. Korkea paikkka ja liukas alusta eivät saa häiritä etsintää. Seisojalle tuntuu vaikealta kuvitella tämän osion olevan kovinkaan tähdellinen. Tikulla penkoen voisi nähdä toimintakykyä (tai sen puutetta) vieraan ihmisen ilmestyessä hakualueelle. Riistalla toimintakykyä (saalistusviettiä) on pikemminkin vaikea hillitä. Ainakin siivittämisen jälkeen. Joissakin vesityökokeissa olen havainnut ulkoisen häirion haittaavan, jopa estävänkin vesityön suorittamisen. Kuitenkin lintu pitää saada noudettua esteistä huolimatta ! Olisiko tässä kohdin tarvetta tarkentaa vesi/jälkityöarvosteluja ? Muita yhtymäkohtia en saa esille, löysikö joku muu?

markoa

Viesti Kirjoittaja markoa » 19.1.2006 18:07

Puolustushalun lisäksi kyseisessä testissä, kuten muissakin luonnetestin osissa, mitataan myös koiran palautumiskykyä. Puolustushalupisteisiin vaikuttaa koiran asema laumassa ja rodun ominaisuudet siihen liittyen. Toki tuohon kelkaan on puolustushaluton koira helppo totuttaa, mutta mitä se silloin mittaa?

Mitä tulee toimintakyvyn säilymiseen esimerkiksi vesityössä tai haussa, niin pitäisi ennen liiallisten johtopäätösten tekemistä arvioida menettääkö koira toimintakyvyn vai ohjautuuko toiminta mielummin johonkin muuhun kuin noutoon/hakuun. Jos esimerkiksi vieraan ihmisen ilmestyminen paikanpäälle lamauttaa koiran, niin silloin pitäisi todellakin hälytyskellojen kilahtaa. Mutta jos koiran toimintahalu siirtyy johonkin muuhun kuin suoritettavaan tehtävään, niin siinä täytyy arvioida aivan muita seikkoja kuin toimintakykyä. Toki voidaan kysyä, että toimiiko toimintakyvyn mittarina se että koira voidaan käskyttämällä saada tekemään jotain muuta kuin mitä se haluaa. Silloin kuitenkin minusta mitataan enemmän tottelevaisuutta.

Saakohan tuosta nyt mitään tolkkua.

Mulla ei ole hurjan monesta kaer- tai vesityökokeesta kokemusta, mutta en ole havainnut kertaakaan toimintakyvyn menettämistä saati koiran täydellistä lamaantumista.

markoa

Viesti Kirjoittaja markoa » 19.1.2006 19:36

Sopivan pakkaspäivä pohtia näitä asioita ja kun oon vautiin päässy niin laitetaan lissää

Monesti tulee vastaan koiranomistajia jotka sanoo omistavansa kovan koiran, vaikka tosiassa se on vain agressiivinen. Minun käsittääkseni tuo agressiivisuus on yleisempää heikkoluontoisella kuin kovaluontoisella koiralla. Pelkopurija ja agressiivinenkin on hiukan eri asia. Pelkopurija on hirvittävän arka ja agressiivinen epävarma. Mitä kovempi koira sitä itsevarmempi se on.

Minusta koiran kovuutta mittaa seuraavat tekijät: Paineensietokyky ja palautumiskyky. Eli mitä kovempi koira sitä kovemmassa paineessa se säilyttää toimintakykynsä. Kova koira myös palautuu paineen tuottamasta stressitilasta nopeasti. Mitä kovempi koira sitä nopeammin. Mikä olisi sopiva tapa mitata seisojan kovuutta ja mikä olisi se vähimmäisvaatimus seisojan kovuudessa. Siinäpä sitä onkin miettimistä.

Näitä asioita ei mielestäni tulisi kokonaan mitata metsästysluonteisessa tilanteessa, sillä paineen kovuuteen vaikuttaa myös oppiminen sietämään kyseistä tilanetta ja siksi siitä saatava tieto ei olisi kyllin luotettava arvioidessa koiran kovuutta, sillä niitä asioita koirille tuleekin kouluttaa ja siksi ovat myös tutummassa tilanteessa.

Minun mielestä sitä kuitenkin voisi pitää lähtökohtana suunnittellessa seisojille sopivaa luonnetestiä. Yhtenä osiona metsästyksellinen tilanne jossa tapahtuu jotain odottamatonta. Toisen osion lähtökohtana voisi pitää ruåttissa joskus ollutta yhteiskuntasoveltuvuus testiä, jossa vastaan tuleva henkilö tekee jotain poikkeavaa. Horjahtaa kohti koiraa, aukaisee sateenvarjon tylysti osoittaen sillä koiraa yms. toimintaa. Kolmas osio voisi mitata puolustushalun puutetta seisojalle sopivalla tavalla, esim. saaliin puolustamisella. Lisääkin niitä voi olla vuan ei just ny keksi.

Käpälämäen Ukko

Viesti Kirjoittaja Käpälämäen Ukko » 19.1.2006 20:32

Eipä pelkää meillä koirat horjahtelevia miehiä. :P
Pelkopurija on minusta epävarma.
Agressiivinen on epäluuloinen, muttei se tarkoita että arka,jospa sitä vaan vituttaa maailmanmeno valtavasti.
Linnuille ei minun koirat ole koskaan olleet agressiivisia eli linnut ei niitä vituta, toisin on supit ja minkit, ne meitä ovat joskus vituttaneet agressiivisuuteen asti. :lol: :lol:

Käpälämäen Ukko

Viesti Kirjoittaja Käpälämäen Ukko » 19.1.2006 20:36

Jäi sanomatta, jotta jos minun koirat näkisi minun käyttävän sateenvarjoa, niin kyllä ne olisi silloin epäluuloisia..... :shock:

markoa

Viesti Kirjoittaja markoa » 19.1.2006 21:21

Epäluuloinen ja agressiivinen on eri asioita. Toki epäluuloinen voi olla agressiivinenkin. Tietyijen rotujen (alkuperäisiin) ominaisuuksiin kuuluu varautuneisuus (epäluuloinen), rohkeus ja itsevarmuus muttei agressiivisuus. Agresiiviset ovat mielestäni useimiten arkoja.

Petovihaisuudella ei minusta ole agressiivisuuden kanssa mitään tekemistä Väittäisin että itsevarma (siis kova) koira on siinä leikissä parempi kuin arka joka on agressiivinen. Vai?

Käpälämäen Ukko

Viesti Kirjoittaja Käpälämäen Ukko » 20.1.2006 00:40

HohHohHoijaa, alan tulla epäluuloisaksi...

Vastaa Viestiin