Erot nartulla ja uroksella

Keskustelua koirien luonnetesteistä

Valvoja: Maarit Seppänen

Vastaa Viestiin
Rote

Erot nartulla ja uroksella

Viesti Kirjoittaja Rote »

Kumpi teidän mielestä olisi parempi vaihtoehto ensimmäiseksi kkss natu vai uros? Ja mitä sillai eroja niissä on(muuta kuin vehkeet)??

Olen kuullut että natu olis helpompi koulutettava kuin uros...?
Minkä uros oppii niin se ei sitä unuhda, narttu vähän ailahtelevainen..??
Onko tälläiset väittämät ihan huu haata?


ps:pennun valinta erittäin lähellä... :wink:

Vieras

Viesti Kirjoittaja Vieras »

Itse olen nartun kannalla ei niin jääräpäinen.

Titta Pitkänen
Suuri guru
Viestit: 664
Liittynyt: 13.12.2005 00:03
Paikkakunta: Kuopio / Käpälämäki

Viesti Kirjoittaja Titta Pitkänen »

Mullon 5 erirotuista narttua, ja ainoastaan pakon edessä. Urokset on ollut kaikissa roduissa "kovempia" kouluttaa, elikkäs pitää olla tosi jämpti kokajan eikä saa antaa poitsujen kukkoilla. Mut narttu on helpompi, mutta ennenkaikkea sen minkä uros oppii kertalaakista, voi nartulle joutua sen useampaan otteeseen neuvomaan. Uros on suoraan veemäinen, narttu kyräilee. Näytä urokselle kaapinpaikka kerran, nartulle voit joutua sen näyttämään viisi kertaa. Tai joka juoksusta. Sekä jokaisesta naapurin koiran juoksusta. :lol:

Tämä on nyt hiukan kärjistetysti sanottu, mutta antaa suuntaa siihen mitä voi olla edessä. Eli uros koulutetaan kerran, narttua neuvotaan pitkin ikää hormonitoiminnan mukaan... Näinkai se meillä immeisilläkin menee, ukot kukkoilee tasaisesti jatkuvasti, ja ämmät pimahtelee just sillon kun huvittaa :mrgreen: Ittelleni laittaisin uroksesta kunnon käyttökoiran jos ei olis tätä kanalaumaa ympärillä päätä sotkemassa.
Mitä enemmän opin tuntemaan Miestäni, sitä enemmän rakastan myös seisojaani ;)

Lumo

Viesti Kirjoittaja Lumo »

itellä on talossa tällä hetkellä 2 kk narttua ja 1 kk uros ja enpä osaa sanoa kummat ois helpompi/vaikeampi kouluttaa. Ihan tasapuolisesti olleet omapäisiä "kiukuttelijoita" :D

-koira ei opi, se muistaa (onko muistaminen oppimista?)- :lol:

Vieras

Viesti Kirjoittaja Vieras »

Itselläni kokemusta kahdesta seisojasta, erittäin kovapäinen
uros, joka vasta vanhoilla päivillä pysyi ruodussa (varmaan
omissa koulutusmetodeissakin kyllä vikaa oli) ja narttu, jonka
kasvatus ja kouluttaminen on ollut erittäin helppoa. Juoksut eivät
ole vaikuttaneet sen toimintaan. Yksilöitä toki kaikki on, mutta
narttu on vakuuttanut, että urosta en enää ota.

Tiina Eskelinen
AVO-luokan keskustelija
Viestit: 20
Liittynyt: 22.11.2005 19:45
Paikkakunta: Kajjaani

erot nartulla ja uroksella

Viesti Kirjoittaja Tiina Eskelinen »

Itsellä on 4 narttua,3 karkkaria ja 1 setteri.
Aikoinaan omistin useita uroksia ja tänä päivänä ei yhtään urosta kiitos.
Karkkarinartut on meillä olleen äitikoiraa myöten todella helppoja,koulutettavuus on melkein kybä. Itsepäisyyttä ei näissä ole näkynyt, ukon edesmenneellä uroksella sitä oli kyllä kymmenen koiran tarpeet.
Et nartut on kyll kivoi 8)

Vieras

Viesti Kirjoittaja Vieras »

Akkain höpinöitä ! Kyllä lopputulos on uroolla pareen ! :!:

paxa

Viesti Kirjoittaja paxa »

Uros ja narttu....
seisojissa ollut talossa kaksi urosta...mutta muuten ollut myös muutama narttu ja muissakin roduissa sitten enempi uroksia - noin ikäänkuin taustoiksi mistään oo sen kummempia tullut:)
Mutta eroihin koulutettavuudessa. Kouluttaminenhan on ihan sama kumpi koira sinulla on - peilin ja sinun välinen juttu, koiralla siinä loppujen lopuksi aika pieni osa oli se sitten mimmoinen koira vaan niin homma on korkeemman käsissä eli sinun.

Narttu elää hormooniensa varassa käyttäytyen niiden mukaan. Narttu ei ole niin samanlainen päivittää ongelmatilanteissa kuin uros eli se mikä päti eilen ei päde tänään eli joudut olemaan muuntuvaisempi ja hoksaavampi; hieman parempi sen peilisi kera ja useammin siihen katsomaan jos haluat onnistua.

Uros elää narttujen kautta - kuten varmaan kaksilahkeiset hyvin ymmärtävät..eli on putkiaivot eli suoraviivaisempi. Uroksella tarvitaan hallintaa enemmän, en tarkoita ruumiillista kuritusta, sillä kuka vahvan uroon kanssa alkaa painimaan niin saa sille tielle lähtiessään tehdä niin aina. Elikkä tarkoitan nimenomaan henkistä hallintaa..eli olemalla se ohjaaja ja ottamalla ohjaajan rooli - ei toimita ottaa tappelu ja nujakointikaverin roolia..

Kumpi parempi ekakoiraksi, mikäli sinulla ei ole koiria ollut tai on ongelmia ollut hallinnan kanssa niin ehkä se narttukoira on mukavampi kulkemaan mukana.

Yleensä ihmiset ajastaan sitten ovat joko narttu/tai uroskoiraihmisiä henkeen ja vereen - eli osuvaa ohjetta on vaikea saada koska kyse on siitä peilistä eli kuinka tulet siihen katsomaan:)

Henkilökohtaisesti pidän uroskoiraa helpompana - suora ja selkeä kunhan ohjaaja on sitä itsekin. Narttukoirankouluttajia olen aina arvostanut erittäin ylös koska martun koulutuksen onnistuminen on ohjaajan älystä kertovaa....

Hallinta narttukoiran kera on helpompi ehkä saavuttaa...ja jos kaipaa sitä nujakointi , taistelu suhdetta narttu ei yleensä siihen siihen sovi, lakikikin sen kieltää kotona asuvien helmallisten voimakeinoin hallitsemisen:) eivät tykkää siitä...ja julmistuvat...

päivi ahola

Heikki Sarvikivi
REPPUKOIRA!
Viestit: 257
Liittynyt: 25.11.2005 15:50
Paikkakunta: Kanakoiraharrastuksen kehto

Viesti Kirjoittaja Heikki Sarvikivi »

:?:
Viimeksi muokannut Heikki Sarvikivi, 7.10.2013 15:13. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Jukka Hokkanen
REPPUKOIRA!
Viestit: 127
Liittynyt: 23.11.2005 16:19
Paikkakunta: Petäjävesi

Viesti Kirjoittaja Jukka Hokkanen »

Muut koirani olleet aina uroksia, mutte ekaksi seisojaksi otin sitten nartun. En nyt osaa sanoa mikä on sukupuolen ja mikä yksilön osuutta, mutta helppoa on ollut ja hetkeäkään en ole katunut. Juoksukin oli ja meni eikä sitä tytön käytöksestä kyllä juuri huomannut.

paxa

Viesti Kirjoittaja paxa »

ihan mielenkiinnosta heikki kysyn. Löytyykö sama ero/jakauma myös osallistumismäärässä vai onko narttuja tai uroksia määrällisesti osallistunut selkeästi enemmän.

Joskus tuntuu kuitenkin että narttujen kera ollaan ehkä tuloshakuisempia - luulisin että nartun ottajalla usein kuitenkin on haave tehdä ne pennut..uroskoiran omistajalla harvemmin niin jalostuksellisia haaveita.

edellä oleva on pelkkää "musta tuntuu" ajattelua ja syntynyttä näkemystä enemmänkin muista roduista että narttuun ja sen koepuoleen panostetaan enemmän?...

En ole mikään tilastohiiri kun en jaksa niitä lukea mutta muiden tulkinnat kiinostavat kyllä ja niistä nousee usein erittäin mielenkiintoisia asioita esiin.

päivi ahola

Tero Kumpulainen
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 59
Liittynyt: 17.1.2006 18:48

Viesti Kirjoittaja Tero Kumpulainen »

Sinänsä mielenkiintoinen aihe, jonka parissa moni muukin lienee painiskellut. Ehkä turhaa kuitenkin lähteä vertailemaan vieraan tyyliin, kumpi on paree...Toisille vaan sopii paremmin urokset, toisille nartut, jotkut taas saavat pelikoiria molemmista. Jos nyt kuitenkin välttämättä haluaa vertailla "paremmuutta" tai eroja, lienee paras mittari nuo Heikin esittämät tilastot. Kävin itsekin laskemassa mielenkiinnosta, kuinka paljon junkkarivoittajissa on narttuja ja uroksia sekä samoin riistakoirassa.
Tässäpä niitä:

Junkkarit 1976-2005

Narttuja 19 kpl
Uroksia 10 kpl

Riistakoirat 1951-2005

Narttuja 27 kpl
Uroksia 17 kpl

Tarkemmat tiedot tosiaan tuolla Koetoimikunnan linkeissä.

Ei sit muuta kuin analysoimaan :wink:

paxa

Viesti Kirjoittaja paxa »

mielenkiintoinen aihe tosiaan ja ia on ollut varmaan keskustelun aiheena iät ja ajat- ja mielenkiintoa lisää vielä nuo teron kaivamat jutut - eli nyt joku prosenttinero vaan laskemaan prosentteja näiden pohjalta eli huomioiden osallistujamäärät että saavutetut tulokset / nartut -> urokset - muuttuuko lopputulos sen kautta...

ei sitä naisimmeinen noin vaikeita lukuja issekseen ossaa käsitellä ainakaan niin että luotettavaa tulosta syntyy.....

päivi ahola

Rote

Viesti Kirjoittaja Rote »

Joo hyvin on tullut ajatuksi asiasta ja siitä kiitos. :D
Mutta tämä on vissiin sellainen asia että tästä saa aina erillaisia mielipiteitä(niin paljon kun on koiraihmisiä) ja tilastoja! Mut tässä tuli hyvin esille erillaisia valinta kriteerejä mistä voi mietiskellä valinnan tulosta!

Vastaa Viestiin