Kuulevat kuulosuojaimet kanakoirahommissa

Keskustelua erästyksestä yleensä. Täällä voisi käydä keskusteluja koira-aiheiden ulkopuolella. Tarinoita ja turinoita harrastukseen liittyen.

Valvoja: Maarit Seppänen

Avatar
Petteri Nissinen
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1203
Liittynyt: 22.11.2005 17:38
Paikkakunta: Napapiiri
Viesti:

Kuulevat kuulosuojaimet kanakoirahommissa

Viesti Kirjoittaja Petteri Nissinen » 3.12.2006 20:23

MITÄ!?!?!

Eikun että tuli tuossa syksyllä mieleen kun jahtihommissa oli mukana kaveri, joka käytti kuulevia kuulosuojaimia lintutilanteissa, että onko täällä porukoilla kokemuksia luurien käytöstä?

Tarkoitushan olisi käyttää niitä siis vain silloin kun mennään seisonnalle ja kulkea avokorvin muuten. Millaisia käytännön onglemia tai hyötyjä olette saaneet? Mitä tärkeää pitää huomioida hankittaessa ko. vekottimia?

Alkaa nimittäin tuntua, että parissa kohtaa kuulossa on kuoppia ja tinnitusta en kaveriksi halua. Korvatulpat taas estävät tärkeiden äänien kuulemisen riistatöiden aikana. Kuulon kuopat ovat ilmeisesti kytköksissä pohjoiseen muuton kanssa... pauke on lisääntynyt :)
Kuva

Chris

Viesti Kirjoittaja Chris » 3.12.2006 21:30

Käy lukemassa tarinoita kyseisistä tuotteista ...eralle.net foorumissa, siellä on monenmoista laitekokemusta tarjolla, muistaakseni tarvike osastolla...

Avatar
Petteri Nissinen
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1203
Liittynyt: 22.11.2005 17:38
Paikkakunta: Napapiiri
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Petteri Nissinen » 3.12.2006 23:11

Kiitos vinkistä, luettu on. Nyt haluaisin kokemuksia nimenomaan kanakoiralla metsästäviltä. Mitä erityistä on otettava huomioon, vai onko mitään?
Kuva

Avatar
erkki heikkinen
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 51
Liittynyt: 24.11.2005 18:03

kuulosuojaimista

Viesti Kirjoittaja erkki heikkinen » 4.12.2006 10:36

Pari vuotta takaperin Laajakoskella oli kokeissa yksi kaveri, joka käytti Peltorin Sound Trap'peja. Oli kuulemma pakon sanelema juttu kun ei halunnut menettää kuuloaan kokonaan. Hänellä oli jo olemassa oleva ammuntaperäinen kuulovaurio.

Soundtrapeilla kuulee. Volyymi täysillä ne vahvistavat ääntä eikä sanonta "niillä kuurokin kuulee" ei ole ihan tuulesta temmattu. Vaikka kummallekin kuulokkeelle on oma mikrofoni, äänen suuntaa on välillä hankala hahmottaa. Muovi ihoa vasten saa pitemmän päälle ihon hikoamaan ja puristavathan ne hiukan jos ovat pitkään päässä.

Avatar
Seppo Lehtovirta
Suuri guru
Viestit: 613
Liittynyt: 24.11.2005 13:24

Viesti Kirjoittaja Seppo Lehtovirta » 4.12.2006 10:51

Aikanaan noita käytin korvaleikkauksen jälkeen, kun korvan oma vaimennusmekanismi ei vielä toiminut. Lähinnä nuo ”kuulevat” suojaimet hankin siitä syystä että kuulin tuomarin ohjeet kokeissa, sekä suojatakseni leikatun korvan kylmältä viimalta keskusteluyhteyden metsästyskavereihini häiriintymättä.
Sanoisin että, jos seisova kanakoira vähänkään toimii luonteensa mukaisesti niin tuosta äänenvahvistamisominaisuudesta ei itse riistatilanteen kannalta ole mitään hyötyä, seisojalla kun varmasti metsästää hyvin kuurokin henkilö. Näköaistiahan tuossa riistatilanteessa ohjaajalta tarvitaan.
Kokeessakin lintu täytyy nähdä, pelkän kuulohavainnon perusteella suoritettu laukaus ei tuota riistatyöpisteitä, vaikka moni tuotakin on yrittänyt. :D
Hirvimetsällä taasen nuo ”kuulevat” suojaimet ovat hyvät, koska hirven liikkumisäänet ne vahvistavat hyvin, joka taas auttaa tilanteen ennakoinnissa.
Nuo suojaimet ovat tuollaiset ”pullukat” joten ne usein kolahtavat aseen tukkiin ampumatilanteessa, mikä saattaa joitakin häiritä, eli itse käyttäisin mieluummin noita ampujille tarkoitettuja litteitä malleja, jos suojaimia vielä käyttäisin.
Sanoisin että, metsästystilanteessa kuulovaurioriskiä voi jo huomattavasti pienentää sillä kun tulppaa tuon lähinnä aseen suuta olevan korvan, eli oikeakätiseltä vasemman korvan. Silloin on vielä toinen korva kuulolla.
Jotta ymmärtäisi koiran käyttäytymisen riistatilanteessa, täytyy ymmärtää myös saaliin käyttäytyminen ja sitä ohjaavat seikat ko. tilanteessa.

Avatar
Petteri Nissinen
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1203
Liittynyt: 22.11.2005 17:38
Paikkakunta: Napapiiri
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Petteri Nissinen » 4.12.2006 11:33

Niin, en hae äänen vahvistusominaisuuksia, vaan kuulonsuojaominaisuuksia siten, että kuulen vielä ympärilleni.

Tottahan se on, että näkö on tärkeämpi kuin kuulo, mutta on siitä tuosta kuulostakin paljon hyötyä kun tilanteeseen menee (esim. kommunikaatio mahd. kaverin kanssa). Yleensäkin korvat on hyvä olla tilanteen tasalla pysymiseen.

Puristamiset yms. ei liene ongelma kun suojat ovat päässä sen 10 sek ---> 1,5 min.
Kuva

Jukka Hokkanen
REPPUKOIRA!
Viestit: 127
Liittynyt: 23.11.2005 16:19
Paikkakunta: Petäjävesi

Viesti Kirjoittaja Jukka Hokkanen » 4.12.2006 14:14

Sittenhän on nämä, jotka ei haittaa ampumista: http://www.fenno-arms.fi/index6.html
Ovat vasta haaveissa, joten käyttökokemuksia pitää kysellä muilta.

Käpälämäen Ukko

Viesti Kirjoittaja Käpälämäen Ukko » 4.12.2006 18:05

Kuva


Noita mä käytän duunissa ja radalla, kuppisuojat on hanurista metsällä..

Vaan en mäkään käytä metsällä mitään, eikä meillä pyyt enää vihellä.. :lol:

leksa

Viesti Kirjoittaja leksa » 5.12.2006 09:31

Itselläni on nykyisin Peltorin Pro Tacit ja ennen oli Sound Trapit. Nämä Pro Tacit ovat kaikin puolin todella hyvät ja niitä voin suositella. Pro Taceja käytän aina ollessani passijahdissa (sorsa, hirvi...) ja aina silloin tällöin seisojamme kanssa. Lähinnä fasaani- ja riekkojahdissa, jossa linnut kestävät seisontaa ja suojaimet ehtii kaivaa repusta. En nimittäin pidä niitä koko päivää päässä, ne alkavat hiostaa ja painaa ajan kanssa.
Kannattaa kiinnittää erityisesti huomioita siihen, mihin ja miten suojaimet pakkaa, jotta ne on tarvittaessa nopeasti löydettävissä. Sitten kyse onkin lähinnä siitä kuinka kova polte itsellä on seisonnalle. Meinaan kun on pari kolme tuntia kävelty tyhjää ja sitten koira ottaa seisonnan ja riekot kotkottavat sen edellä, niin kyllä on välillä jäänyt suojaimet kaivamatta repusta. Mitä helpommin ne on käteen saatavilla, niin sitä useammin ne on korvilla.

Heikki Sarvikivi
REPPUKOIRA!
Viestit: 257
Liittynyt: 25.11.2005 15:50
Paikkakunta: Kanakoiraharrastuksen kehto

Viesti Kirjoittaja Heikki Sarvikivi » 8.12.2006 18:19

:?:
Viimeksi muokannut Heikki Sarvikivi, 7.10.2013 14:25. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
Petteri Nissinen
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1203
Liittynyt: 22.11.2005 17:38
Paikkakunta: Napapiiri
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Petteri Nissinen » 8.12.2006 22:53

Kanakoirahommissa ongelmallisia ovat puskaryyhällykset,
Nooh, onneksi ei juuri mettästellä puskamailla 8)
Kuva

Avatar
Seppo Lehtovirta
Suuri guru
Viestit: 613
Liittynyt: 24.11.2005 13:24

Viesti Kirjoittaja Seppo Lehtovirta » 9.12.2006 00:34

Nuo Jukka Hokkasen esittämät suojaimet olisivat ihan asialliset, mutta hinta on jo vähän niin ja näin. Tai minkä arvoisena pitää käyttömukavuutta.
Jos noista tulee joskus jotain käyttäjäkohtaista kokemusta niin olisi ihan mukava kuulla.
Saattahan se vähän riepoa jos noin arvokkaat suojaimet hukkaa jollakin reissulla.
Jotta ymmärtäisi koiran käyttäytymisen riistatilanteessa, täytyy ymmärtää myös saaliin käyttäytyminen ja sitä ohjaavat seikat ko. tilanteessa.

Avatar
Eero Könönen
Suuri guru
Viestit: 729
Liittynyt: 22.11.2005 19:48
Paikkakunta: Savo-Karjala

Viesti Kirjoittaja Eero Könönen » 9.12.2006 14:09

Petteri_N kirjoitti:
Kanakoirahommissa ongelmallisia ovat puskaryyhällykset,
Nooh, onneksi ei juuri mettästellä puskamailla 8)
Kyllä mie olen siellä pohjoisessakin onnistunut niitä (esim. jokivarsista ja kuruista jne.) v.maisia puskamaitakin löytämään. Ai niin, Petterihän olikin erikoistunut niihin kiirunoihin. :)
Kuva

Raine Jussinmäki
AVO-luokan keskustelija
Viestit: 23
Liittynyt: 28.6.2006 20:52

Viesti Kirjoittaja Raine Jussinmäki » 12.12.2006 15:57

Itselläni on käyttökokemuksia Peltor Soud Trapeista neljältä vuodelta ja Peltor Com Taceista muistaakseni myös neljältä vuodelta.
Metsästystä kuulosuojainten kanssa olen harrastanut hirvipassissa, hirvikoiran kanssa liikkuessa, lintujahdissa passissa ja liikkeessä koiralla ja ilman.

Yhteinen ongelma on niiiden hiostavuus lämpimällä kelillä, mutta vastaavasti ovat mukavat päässä kun on kylmä.

Soud Trapit olivat huollossa muistini mukaan kolmesti ja jäivät pihakäyttöön sen jälkeen kun olisi pitänyt uusia koko toisen puolen elektroniikka. Sound Trapit päässä äänen suunnan arvioiminen oli vaikeaa. Vaatteiden ja risujen äänet häiritsevät liikkuessa.

Com Tacit ovat olleet joka suhteessa paremmat, korjauspalveluita en ole tarvinnut - vesisateet ja hikoileminen ei haittaa elektroniikkaa. Äänen suunta pysyy hyvin selvillä. Eivät paina korviin kovinkaan paljon. Mutta kyllä osa äänistä katoaa näilläkin risujen ja vaatteiden kahinaan, myös tuuli aiheuttaa omat efektinsä. Hintaa oli muistaakseni n.400e, joka sekin on paljon. Com Tacit jouduin tilaamaan maahantuojalta. Käyttöni onkin nykyään yleensä sellaista, että maastossa liikkuessani kuulosuojaimet ovat pois korvilta ja tilanteen tultua sujautaan kuulokkeet korville. Seisojan riistatilanteissa Com Taceista ei ole ollut haittaa ja niiden piikkiin ei voi laittaa yhtään töplinkiä. Pakkohan niitä on käytellä, kun jokaisen laukauksen jälkeen jonka ampuu ilman suojaimia korvat soivat sen pari tuntia vähintään. Ja sanotaahan, että korvan soiminen on aina sen merkki, että kuulo on kärsinyt.

Kyllähän Hokkasen linkin takana olevat laitteet kiinnostavat kovasti, pitänee aloittaa säästöpossun lihotus.

Helo

Viesti Kirjoittaja Helo » 15.1.2007 21:30

Kuulevien kuulosuojaimien käytöstä kokemusta viime syksyn verran... tai oikeastaan sen verran mitä tuli radalla räiskittyä, eli niin vähän kuin ennekin. Kuulevatkuulosuojaimet tuli tosiaan hankittua viime syyskesästä ja vannoin ja vakuutin itselle, että pidän niitä jahdissa päässä. Vesilintujahti kun taas alkoi normaali helteisenä niin kuulosuojaimetkin tipahti sinne repunpohjalle eikä ne sieltä kyllä hevin korville enää nousseet. Suojaimien käyttölle kyllä minullakin löytyy syyt (ammunnasta johtuva tinnitys vasemmassa korvassa) ja tahtoopa olla aika herkät nuo minun korvat. Kunnon räiskinnän jälkeen soi kyllä kumpikin korva tunteja. Korvia olen kyllä koittanut säästellä käyttämällä aina tilanteen tullen korvatulppia, yleensä seisonnalle mentäessä ainakin vasemmassa korvassa. Tunturissa metsästäessä molemmissa korvissa.

Vastaa Viestiin