ultrapoint avance tms. seisonnan ilmaisin

Keskustelua erästyksestä yleensä. Täällä voisi käydä keskusteluja koira-aiheiden ulkopuolella. Tarinoita ja turinoita harrastukseen liittyen.

Valvoja: Maarit Seppänen

leksa

ultrapoint avance tms. seisonnan ilmaisin

Viesti Kirjoittaja leksa » 20.9.2009 18:01

Hei

Kaipaisin käyttökokemuksia Ultrapoint Avance "seisontapannasta" tai vastaavista. Tuollainen maksaa n. 550 ja ei viitsisi ostaa sikaa säkissä. Eli piippauspanta ei kiinnosta, mutta hakusessa olisi radiosignaalilla toimiva laite, jossa olisi liikkeentunnistin (koira paikallaan) ja koiran suunnan ilmaisin. GPS/GSM - laitteet rajaan pois, sillä metsästän osittain paikoissa, joissa ei ole GSM-kenttää. Koira ei siis kerta kaikkiaan tiedota, en kaipaa siihen liittyviä koulutusneuvoja.

Avatar
Anna Pesonen
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 67
Liittynyt: 23.11.2005 12:37
Paikkakunta: Ruokolahti
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Anna Pesonen » 21.9.2009 12:25

Meillä on ollut Ultrapointin Avance -seisontatutka käytössä vajaan vuoden. Panta on kevyt ja kestävän oloinen. On toiminut moitteettomasti ja koira on "hälytyksen" jälkeen löytynyt lähes aina seisonnalta. Vastaanotin piippaa ja/tai värisee ja vilkuttaa virheää koiran seisottua hetken täysin paikallaan. "Suolentyhjennystauoilla" koiran pää ei ole niin paikallaan, että laite ilmoittaisi seisonnan :lol: Vilkuttaa siis niin kauan kuin koira seisoo. Vastaanottimella saa kätevästi suunnan koirasta, tämä tosin vaatii pientä harjoittelua, että onnistuu nopeasti. Säätökiekolla säädetään laitteen herkkyys koiran etäisyyden mukaan ja tämän jälkeen haetaan oikea suunta. Oikeaan suuntaan osoitettaessa piippausten äänen korkeus nousee ja vilkkuvien valojen määrä kasvaa.. Ei häiritsevän kovaääninen. Metsäreissujen jälkeen patterit on otettu aina pois pannasta, eikä niitä ole vielä tarvinnut vaihtaa.

Erinomainen apu tiedottamattomalla koiralla (koulutusvaiheessa), kun mennään niin peitteisessä metsämaastossa, ettei säännöllisestä haustakaan ole apua. Ainakaan meillä koira ei ole ollut niin kaukana tai mäkisessä maastossa, etteikö radioyhteys olisi toiminut pannan ja vastaanottimen välillä. Täysin turha kapistus pellolla ja viime syksynä tunturissakaan en nähnyt tarvetta käyttää.

Kurzhaar

Viesti Kirjoittaja Kurzhaar » 22.9.2009 15:17

On olemassa tuota Ultarapointia helppokäyttöisempikin laite, mutta maamme viranomaiset eivät halua sitä tänne. Vaan katsotaan mitä tuleman pitää...Ja ellen väärin muista, niin osalla tämänkin foorumin kirjoittajista on jo ko. laitteesta empiiristä tietoa.

markoa

Viesti Kirjoittaja markoa » 24.9.2009 11:04

En ole isommin perehtynyt, mutta ymmärtääkseni halvemmallakin saa koiratutkan. Jos sesse pitää yhteyttä haussa, niin kait sitä ilman tökötysilmaisintakin tietää onko koira liikkeellä vai pysähtynyt vaikkapa linntua seisomaan?

Ehkä kuitenkin odottelisin mihin tulokseen suomen viestintävirasto tulee tuon astron suhteen. On halpa ja helppo käyttää ja sillä voi seurata hulin hakua reaaliajassa vaikka mimmosessa puskassa. Sen lisäksi se näyttää kun huli pysähtyy että tököttääkö/istuuko/nojaako se puuhun. Itellä vain toimi edellisen koiran kanssa niin, että väitti hulin istuvan vaikka se tökötti potterimaisen kolmijalka tökötyksen. Lisäksi jos päivitysväli oli pitkä, niin ei ehtinyt kertoa tökötystä kun koira irtosi tiedottaan ja muutenkin yhteys välillä katosi, joten viiden sekunnin päivitysväli on se ainoa toimiva vaihtoehto ja silloin pannan aun kesto lyhenee huomattavasti. Vaaramaisemissa yhteys tökkii jos huli huitelee yli kilometrin päässä ja väliin sattuu isommasti kumparetta. Kantomatka on ainakin neljä kilometriä... .. on testattu että panta on hulin kaulassa ja gepsi ukon käessä. :?

Jukka Hokkanen
REPPUKOIRA!
Viestit: 127
Liittynyt: 23.11.2005 16:19
Paikkakunta: Petäjävesi

Viesti Kirjoittaja Jukka Hokkanen » 24.9.2009 12:02

No ei sillä astrolla sitten mitään tee, jos se väittää koiran istuvan vaikka se seisoo.

Mikko Riutola
AVO-luokan keskustelija
Viestit: 32
Liittynyt: 7.5.2007 14:49

Viesti Kirjoittaja Mikko Riutola » 24.9.2009 14:59

Astro mikä? Linkkiä tahi koko nimeä tuotteelle jos saisi, kiitos?

edit: ilmeisesti Garmin

Avatar
Anna Pesonen
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 67
Liittynyt: 23.11.2005 12:37
Paikkakunta: Ruokolahti
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Anna Pesonen » 24.9.2009 15:48

Ultrapointin tutka ilmoittaa seisonnan 10 sekunnin paikallaan olon jälkeen
http://www.ultrapoint.fi/fi/ultrapoint_avancerf

Huhujen mukaan Astro on himpun verran kalliimpi länsinaapurissa kuin Avance Suomessa (n. 560 e).

markoa

Viesti Kirjoittaja markoa » 24.9.2009 23:01

Jukka Hokkanen kirjoitti:No ei sillä astrolla sitten mitään tee, jos se väittää koiran istuvan vaikka se seisoo.
Älä ny heti morkkaa... Näyttäähän se kuiten ihan virheettömästi miten ja missä koira liikkuu. Sen lisäksi piirtää kokoajan jälkeä koiran liikkeestä, joten helppo kattoa mitkä alueet koira on hakenut ennenkuin oikein kovasti alkaa sitä jonnekki ohjaamaan tai että ite törmäis hakemattomalle alueelle jne. Siitä näkee heti yhen napin takaa minkä matkan koira on kulkenut ja millä keskivauhdilla.

Mutta joo eihän se tiedottamattomalla koiralla toimi, koska ohjaaja luulee koiran hinkkaavan anaaleja varvikossa silloin kun se tököttääkin ja luulee sen olevan linnuilla kun se tyhjää suolta.. :lol:
Anna kirjoitti: Huhujen mukaan Astro on himpun verran kalliimpi länsinaapurissa kuin Avance Suomessa (n. 560 e).
En lähtisi vertaamaan astroa näihin harava-antenneihin. Sillä niin eri laitteista on kyse.

Avatar
Anna Pesonen
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 67
Liittynyt: 23.11.2005 12:37
Paikkakunta: Ruokolahti
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Anna Pesonen » 25.9.2009 08:11

Totta, eihän näitä laitteita voi hinnassa suoraan verrata. Toisessa on seisonnan ilmasin ja pieni kompassi kun toisessa taas GPS koirapannan lisäksi. Alkuperäiseen kysymykseen viitaten Avance on kyllä toiminut seisonnan ilmaisimena erinomaisesti.

En ole radioamatööri, ja miettinyt juuri tuota GPS:n toimivuutta erilaisissa paikoissa. Ei ole yksi kerta, kun Garmin 60(jotain) on hakenut satelliitteja peitteisessä kuusikossa tuloksetta. Toisinaan sillä pienellä kompassilla pärjää paremmin :P

leksa

Viesti Kirjoittaja leksa » 25.9.2009 12:10

Kiitos vastanneille!

Tunnen kyllä Garmin Astron ja sitä ovat ruotsalaiset tutut seisojaihmiset kehuneet vuolaasti. Tässäkin asiassa on näköjään Suomessa tyydyttävä huonompaan (vrt. esim. lintukannat, metsästysajat jne.).

markoa

Viesti Kirjoittaja markoa » 25.9.2009 22:02

leksa kirjoitti:Tässäkin asiassa on näköjään Suomessa tyydyttävä huonompaan (vrt. esim. lintukannat, metsästysajat jne.).
Höh.. Eihän täältä ole kuin vartin ajomatka ja saa astroilla vielä marraskuussa.. 8)

Avatar
Petteri Nissinen
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1203
Liittynyt: 22.11.2005 17:38
Paikkakunta: Napapiiri
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Petteri Nissinen » 27.9.2009 07:21

Jos pistää UP:n DOgps-pannan, niin siinä tulee myös astron ominaisuudet samassa. Paitsi että toimii gsm verkon kautta ja kartat koko Suomesta ovat ilmaiset maanmittauslaitoksen kartat. Pannassa on seisontahälyytys kuten avancessakin. Ja on laillinen Suomessa.
Kuva

markoa

Re: ultrapoint avance tms. seisonnan ilmaisin

Viesti Kirjoittaja markoa » 27.9.2009 10:57

Paitti että:
leksa kirjoitti:GPS/GSM - laitteet rajaan pois, sillä metsästän osittain paikoissa, joissa ei ole GSM-kenttää.
Såmmå hår.. ja sen lisäksi pidän mielelläni sellaisia suunistusvälineitä (gps, kartta ja kompassi), jotka toimii myös äärioloissa ja hyvissäkin olosuhteissa ilman että mukana joutuu pitämään varavoimalaa..

Ehkä joskus kaukaisessa tulevaisuudessa kännykät/kämmentietsikat ovat sellaisia että asiaa voisi harkita, mutta se ei ole mitenkään näköpiirissä oleva asia.

EDIT: Ja hinnatkin näyttää olevan sitä luokkaa, että niiden hinnallla hankki hyvän ja varmatoimisemmat käsigepsin + seisontatutkan.. Ite ostin tuon astron, kun halusin karttanäytöllisen käsigepsin ja ruåttista silloin sellaisen hinnalla sai tuon astron.
EDIT2: Mutta jos on laittaa löysää rahaa pelkästään siihen, että katselee miten koira on päivän aikana liikkunut, niin taitaa tuo up:n värkki olla siihen astroa parempi. Astro ei kovin pitkää päivää piirrä, joten siihen pitää vajaan tunnin välein tallentaa koiran kulkema matka ja yhdistellä ne reitit sitten tietsikalla ja vasta sitten voi jälkikäteen katella miten päivä meni. Kuitenkin se näyttää koiran kulkeman matkan ja keskivauhdin koko päivän ajalta ja hakua voi seurata "livenä" myös puskaisessa maastossa.

Avatar
Petteri Nissinen
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1203
Liittynyt: 22.11.2005 17:38
Paikkakunta: Napapiiri
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Petteri Nissinen » 27.9.2009 17:11

Emmätiä onko tuo up lopulta seisovan koiran kulkemisen katteluun parempi. Kyllä astro on varmasti yksi parhaista, ellei paras kun lähellä liikkuvia koiria seurataan. Itse pidän tuota up:ta nimenomaan lähinnä gepsinä itselleni. Panta on hyvin harvoin koirillani käytössä vaan se on yleensä lainassa. Kartat on loistavat, joten siksi tuota ohjelmaa itselläni pidän. Gepsinä toimiessaanhan tuo ei vaadi mitään gsm-kenttiä. Kartat ovat aina uusimmat mahdolliset ja tarkimmat kun tulevat MML:n tietokannasta. Käsigepseissä kartat ovat usein hyvinkin vanhoja.

Kannattaa testata tuo ilmainen maastogepsi -versio. Kauppiailta saa siihen 100 latausta lisää kun käy liikkeestä hakemassa.
Kuva

markoa

Viesti Kirjoittaja markoa » 27.9.2009 17:53

Jaa-a mie olen pitänyt että jos haluaa nimenomaan jälkikäteen katsoa reissun tiedot (kuljettu matka, hakuvauhti jne.) tuo up olisi parempi. Ja tietenkin paremmilta kartoilta on parempi kattoa haettu maasto. Ite liveseurannassa astro on yliteto.

Mie piän että varsinaisessa suunistuksessa nuo käsigepsin kartat on riittäviä koska ainakin mie pidän mukana myös maastokarttaa ja kompassia. Paperikartalta pystyy katsomaan maastot yhdellä silmäyksellä laajemmin kuin gepsin/kännykän pikkunäytöltä. Gepsi on mukana vain koska se nopeuttaa paikantamista ja helpottaa navigointia johonkin tiettyyn paikkaan. Ite oon pärjäilly tuolla jeesuksen vanhalla vapaa-ajan kartalla. Toki tarkempi olisi mukavampi ja oikeastaan tarpeelinen koska siinä on tilarajat, muttei se kuitenkaan paperikarttaa korvaa.

Vastaa Viestiin