Aina ajankohtaisia aiheita luppoaikana pohdittaviksi

Keskustelua erästyksestä yleensä. Täällä voisi käydä keskusteluja koira-aiheiden ulkopuolella. Tarinoita ja turinoita harrastukseen liittyen.

Valvoja: Maarit Seppänen

Juha Ylimäki

Viesti Kirjoittaja Juha Ylimäki »

5.1. Koiran riistatyön arvostelu käsittää seisonnan, paikallistamiskyvyn, etenemisen ja käyttäytymisen riistan karkottuessa ja ammuttaessa. Mikäli avoimen ja voittajaluokan koetilanteessa riistaeläin ammutaan, arvostellaan lisäksi koiran käyttäytyminen riistan pudotessa tai kaatuessa.

Riistatyön edellytyksenä on koiran seisonta riistalle, jonka karkottuessa metsästyksellisessä tilanteessa on ammuttava koiran läheisyydessä.

5.6. Käyttäytyminen riistan pudotessa tai kaatuessa
Avoimessa ja voittajaluokassa voidaan riistatyön yhteydessä pudottaa tai kaataa riistaa tuomarin harkinnan mukaan. Riistan pudotessa tai kaatuessa on koiran pysyttävä rauhallisesti paikallaan.

Koira ei saa luvatta noutaa riistatyön yhteydessä ammuttua riistaeläintä. Paukkunouto aiheuttaa noutosuorituksen hylkäämisen ja riistatyön arvosanan alenemisen. Avoimessa luokassa paukkunoudon tehnyt koira voidaan palkita enintään kolmannella palkinnolla.


Eli jos tuomari ilmoittaa että arvostelee voittajaluokan ja avoimen luokan koirien käyttäytymisen riistan pudotessa tai kaatuessa sääntöjen mukaisesti riistatyön yhteydessä ja mikäli tähän ei pystytä ei ykköstä tule, niin tekeekö tuomari väärin ? Voisiko tuomari "luistaa" muista riistatyön osatekijöistä, seisonnasta, etenemisestä, paikallistamisesta, nostosta, käyttäytymisestä riistan karkottuessa ja ammuttaessa ykköspalkintoa jaettaessa siten, että jättäisi niistä jonkun täysin arvostelematta korkeinta palkintoa haettaessa ? Eli esim koiralla vaikka 5 riistatyötä, kaikkiin tiputus, koira kaikissa rauhallisesti paikallaan ja luvasta nouto, ainut vaan että yhteenkään ei saada etenemistä lintujen karkottuessa seisonnalle mentäessä, annetaanko ykkönen ?

Seppo Lehtovirta
Suuri guru
Viestit: 613
Liittynyt: 24.11.2005 13:24

Viesti Kirjoittaja Seppo Lehtovirta »

Kyllä sinä Titta luet noita sääntöjä kuin piru raamattua. :D :D :D
Et kai sinä tosissaan ole sitä mieltä että tuomarit jotka vaativat pudotuksen ykköseen, ovat epäpäteviä tai epärehellisiä? Nuo ovat nimittäin niitä tuomareita joiden arvostelukykyyn minä varmimmin luotan.

Nuo esilletuomasi valionarvojen säännöt ovat ehdoton alaraja millä jollekin koiralle voidaan valionarvo antaa, koe sääntöjen tulkintaperusteisiin tai tuomarin arvosteluperusteisiin ne eivät vaikuta mitään.

Kysehän on aina metsästyskokeesta. Jos koira ei onnistu toivotulla tavalla, eli saalista ei ole mahdollisuutta saada siitäkään huolimatta, että tulitukena on kokenut ampuja ohjaajan oman tulivoiman lisäksi ja lintutiheys normaalia paljon tiheämpi (niin kuin se näissä istutuslintukokeissa yleensä on), niin silloin se mielestäni kertoo paljon koiran toiminnasta ja kyvystä järjestää todellinen pudotus- eli metsästyksellinen tilanne.

Pudotuskaan ei takaa ykköstä, lopputulos on useamman osatekijän summa Eli tuomarin näkemys ja harkinta on se joka on ratkaisevassa asemassa.
Pudotus saattaa myös kaikkein varmimmin estää sen ykkösen, jopa tuomarin harkintavallalla on tietyissä tapauksissa rajansa

Helpoin tapa yrittää peitellä koiran mahdollisia virheitä kun pudotuslupa on saatu, on ampua ohi tai pudottaa tilanteessa jossa koiralla ei ole mahdollisuutta nähdä pudotusta. Siksi olen sitä mieltä että pudotus riistatyöltä aina kun se on mahdollista.

Ohjaajalle myös ase mukaan kokeisiin jotta ei voi valittaa ettei ampuja osu, ja myös siksi että siitä kokeesta tulee todellisen metsästyksen kaltainen niin kuin sen tulisi koesäännön mukaan olla. Ei minullakaan ole koskaan ollut erillistä ”koiravahtia” noilla metsästysreissuillani, eikä varman ole monella muullakaan.

Täytyy ottaa huomioon että varsinkin eteläsuomessa pudotusmahdollisuudet metsälinnuille ovat joskus ”kiven alla” monista järjestäjistä riippumattomista syistä, mutta silloin kun mahdollisuus pudotuksiin on ne tulisi koiran arvioimiseksi hyödyntää. Istutuslintukokeessa tuo mahdollisuus on yleensä aina, huonoinakin riistavuosina. Muutoin olen Koivuportaan kanssa samaa mieltä.
Pertti Tuorilainen kirjoitti:Mutta se että koemaksut on meillä päin jo 60€ muutenkin niin kyllä siihen hintaan täytyy jo kuulua se pudotettu fasaani.
Hmm.. ei kai se ihan niin ole että se pudotettu lintu kuuluu koemaksuun, eikö silloin pitäisi osa maksusta palauttaa niille joiden koiralta ei pudotettu? Siellä missä joudutaan käyttämää ulkoisia palveluita metsästyksessä, myös harrastuksen kustannukset lisääntyvät. Tuossa mielestäni kerho on toiminut niin, että osa kokeen (kyseenalaisesta) tuotosta menee pudotettujen lintujen korvaamiseen. Jos kaikille koirille pudotetaan aina riistatyöstä, niin kyllä ohjaajien on mielestäni silloin asennoiduttava siihen että maksavat lintunsa itse, ainakin sen "tuomarinlinnun" pudotuksen jälkeen.
Jotta ymmärtäisi koiran käyttäytymisen riistatilanteessa, täytyy ymmärtää myös saaliin käyttäytyminen ja sitä ohjaavat seikat ko. tilanteessa.

Titta Pitkänen
Suuri guru
Viestit: 664
Liittynyt: 13.12.2005 00:03
Paikkakunta: Kuopio / Käpälämäki

Viesti Kirjoittaja Titta Pitkänen »

Ahaas, eli rauhoitusajan kokeilla voidaan näiden ajatusten myötä pyyhkiä persausta?

Sääntöjen "tulkitseminen" on aina, poikkeuksetta, epätasaista kun arvostelijana on ihminen. Koesääntöjen (eikä -käytäntöjen!) tulisi sallia sitä missään määrin! Säännöt eivät ole tarkoitettu rikottaviksi, joten kyllä, minä luen niitä kuin piru raamattua! Jos minun koirani ryssii riistatilanteen niin se on vaan voi voi, ei voi muuta kuin katsoa peiliin ja aloittaa alusta, mutta en minä sen takia ole sääntömuutoksia kaipaamassa.

Eihän kukaan täyspäinen halua koiraansa kylmän linnun noutoon jos mahdollisuutena on ottaa se nouto tiputetulla linnulla, eihän???

Itselleni ei aseen kantaminen ja sen käyttäminen ole ongelma, kun kuitenkin aktiivinen metsästäjä olen, ihan ilman koiraakin, mutta isompi ongelma minulle on ampuja, joka pahimmillaan saattaa kysyä tuomarilta että "ammunko maahan"... :roll:

Mutta hei oikeesti, oletteko te todellakin sitä mieltä että koiran koetuloksiin pitää vielä vaikuttaa ohjaajan ampumataidonkin, joka ei kuitenkaan MILLÄÄN tasolla edistä kanakoirien jalostusta??? Kouluttajakohtaisten erojenkin tulkinta kun kuitenkin on jo aika pirun haastavaa.

Ihan mielenkiinnolla odottaisin jo vähän kattavampaakin osallistumista keskusteluun...
Mitä enemmän opin tuntemaan Miestäni, sitä enemmän rakastan myös seisojaani ;)

Ilkka Korhonen
AVO-luokan keskustelija
Viestit: 16
Liittynyt: 24.1.2007 00:01

Viesti Kirjoittaja Ilkka Korhonen »

Pudotusvaatimus istutuskokeissa on vähintäänkin kohtuullista. Jos koira on päivän aikana seisonut 5 tai vaikka 8 kertaa lintua osoittaen istutuskokeessa, jossa ampumamatkat on poikkeuksetta lyhyitä, eikä pudotusta saada, on vika joko ampujan tai koiran. Aina. Jos ampuja on koiran ohjaaja, hän a) ei luota koiraansa riittävästi tai b) ei osaa sillä metsästää. Kelvotonta ampujaa ei kokeen järjestäjä saa huolia, niissä kokeissa voi vuosien mittaan väki äänestää jaloillaan.

On minullakin hieno rinnakkaispiippunen ja kallis ratahaulikko kaapissa, mutta ei níillä siellä kaapissa mitään palkintoja ampumakilpailuista saa, miksi sitten koirakokeissa tulisi olla toisin. Neuvotteluun haulikoiden paremmuudesta voin ehkä osallistua...

Kun kyse on laatuarvostelusta, siihen laatuun kuuluu mielestäni melko oleellisena osana pudotus ja lämpimän linnun nouto. Onneksi tuomarilla on vapaa harkinta ja koira, joka esittää päivän aikana jotain poikkeuksellista, voi saada ykkösen ilmankin pudotusta. Tänä syksynä kun tuo 5 lintutyötä olisi voitu tekaista vaikkapa viidellä metsokukolla. Siinä olis saattanut pudottaminen olla jo hieman haasteellista, mutta viidestä jo ehkä onnistunut sekin. Metsästäjän on siis myös osattava lukea koiraansa, jotta pääsee ampumatilanteeseen, siis sellaiseen, josta voi oikeasti pudottaa linnun!

Muuan heitti kysymyksen, ettei kai kukaan tosissaan noudata ennemmin kylmällä linnulla. Noudattaapa hyvinkin, koska sitä voi kotona harjoitella tuhansia kertoja, mutta lämpimän noutoja ei niin paljoa. Siksi osa kulkee myös vain rauhoitusajan kokeissa, pakollisia poikkeamia lukuunottamatta.

Petri Keinänen
AVO-luokan keskustelija
Viestit: 16
Liittynyt: 20.10.2008 05:52
Paikkakunta: Erämaa

Viesti Kirjoittaja Petri Keinänen »

Hyvä Ilkka. Kirjoitat asian niin kuin se pitäisi olla. :D :D
Aloittelija

kerttu ylilauri
KVA -keskustelija
Viestit: 99
Liittynyt: 9.12.2005 18:56
Paikkakunta: Lumijoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kerttu ylilauri »

Kiitti vinkistä - jatkossa taitaa Lumijoen kokeissa olla pudotusmaksu:) On nimittäin ottanut joskus päähän turha lintujen haaskaaminen koirille joilla ei ole hääviin tulokseen mahdollisuutta. Sama juttu kurittomat koirat jotka menevät perään niin kauan kunnes saavat linnun kiinni, ja parraat ei sitten etes ole tuoneet sitä talteen.

Hannu Unger
AVO-luokan keskustelija
Viestit: 17
Liittynyt: 4.1.2010 22:51
Paikkakunta: Nurmo

Viesti Kirjoittaja Hannu Unger »

Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun järjestin Lumijoella kokeet...
Perin mielenkiintoinen ajatus tuo pudotusmaksu em. perusteilla :shock: . Mietin vain, että miten sen toteuttaisi. Olisihan se väärin, että hyviltä koirilta se peritään, jos se on siihen ykköseen vaatimuksena. Miten määritellä termi "häävi tulos"?. Onko se nolla, kolmonen 53 pist. kakkonen 65 pist. vai mikä, kun pitäisi siinä aamulla arvioida koiran päivän kuntoa, että viitsiikö kokeisiin lähteä pahoittamaan muiden mieltä, kun koira tuntuu olevan kakkosen iskussa ? :D .
No, jos kuitenkin käy niin, että niitä vähiä lintuja törsätään "häävin tuloksen" koiriin, niin kuka sen maksaa? Eikö sen kuittaaminen kuulu tuomarille, kun hänhän mielestäni sen päätöksen siitä pudottamisesta tekee?.
Tämän lisäksi haluan tässä lanseerata pari uutta maksua kokeisiin sen koemaksun lisäksi. Saa vapaasti lainata.
Juoksutusmaksu: Sen joutuu maksamaan kaikki nelosen hakua esittäneiden koirien omistajat, koska koira polkee sänkeä laajemmalta alueelta, kuin huonompaa hakua esittäneet koirat.
Odotusmaksu: Sen maksavat kaikki "häävin tuloksen" koirien omistajat, kun odotuttavat hyvien tulosten koirien omistajia seuraajaosastossa juoksuttamalla koiraansa kokeessa.
Harvassa taitaa olla ne viidellä kokeella käyttövalioksi tulleet.
Ja vähän asiaakin:
Kyllä mielestäni on perusteltua, että myös avo-luokan koirien ohjaajat kuljettavat kokeessa asetta ja käyttävät sitä tilanteen tullessa.
Mielestäni ilman pudotusta ja kuumaa noutoa ykköstä ei pitäisi saada, vaikka se sitten johtaisi rauhoitusajan kokeiden loppumiseen.
-Kortti tuo ja kortti vie, mutta kanakoirametsästys, se se on onnenkauppaa-

Seppo Lehtovirta
Suuri guru
Viestit: 613
Liittynyt: 24.11.2005 13:24

Viesti Kirjoittaja Seppo Lehtovirta »

Noilla linnuilla kuitenkin on siivet ja ne ”äänestävät” niillä jos niitä liikaa pöllytetään, kyllä Kerttu mielestäni siinä oikeassa on. Tuon ”muuttolinnunkin” joku kuitenkin on omalla rahallaan kasvattanut. Myös kaikki muu hukka mitä luonnossa tulee, pitäisi kyetä noista myytävistä / pudotettavista linnuista mittaamaan ulos, muutoinhan homma menee tappiolle.

Tuomarinko pitäisi maksaa / kuitata jonkun muun kokeista aiheutuvat kulut siksi että hän antaa sen pudotusluvan??? Kannattaisiko vielä kuitenkin hetki miettiä tuota. Mistä sen jälkeen saataisiin tuomarit kokeisiin?
Mietin että Sukaristako kerholle uusi tuomari, mutta kyllä sekin taitaa kuitenkin olla liian pihi tai köyhä noilla ehdoilla tuohon toimeen.

Mietittäväksi vain jää se, että mistä ne tuomarin linnut otetaan. Täytyyhän tuomarinkin sen verran vapaa-aikansa uhraamisesta evästä saada, että jaksaa kokeissa noita muiden koiria käydä arvostelemassa. Ne on ilmeisesti vain selkeästi sisällytettävä koemaksuun. Ja jos "tuomarinlinnun" jälkeen koiralle pudotetaan, niin pudotukset tietenkin maksaa ohjaaja ja vie tietenkin ne linnut mukanaan jotka on maksanutkin. Silloinhan ei koemaksukaan todellisuudessa nouse kun hyötykin pudotetun linnun muodossa jää kokonaisuudessaan ohjaajalle.

Mikäli olen oikein ymmärtänyt, niin muutama koepaikka kerholta on jo mennyt vuosien saatossa kun ei noista kokeista ole ollut varsinaista hyötyä linnun kasvattajille/tarhureille tai tilanomistajille, vaan ne ovat enemmänkin haitanneet tuota kannattavaa toimintaa.
Jotta ymmärtäisi koiran käyttäytymisen riistatilanteessa, täytyy ymmärtää myös saaliin käyttäytyminen ja sitä ohjaavat seikat ko. tilanteessa.

kerttu ylilauri
KVA -keskustelija
Viestit: 99
Liittynyt: 9.12.2005 18:56
Paikkakunta: Lumijoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kerttu ylilauri »

Löytyhän se kokemusta omaava joka tajuaa kupletin kulun - Kiitos Seppo :) Tuomarit muuten harvoin ottavat niitä "tuomarin lintuja" kyllä ne tahtoo komiatki kukot tuossa portinpielessä olla kokeen jälkeen. Eikä niitten paskalle pitäs maistua. Jos tämä fasaanitarhaus olis niin kannatavaa niin luulen että mm. vaikka Nurmossakin olis joka torpassa fasuja :D

Mika Harju
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 46
Liittynyt: 24.12.2006 13:46

Viesti Kirjoittaja Mika Harju »

Eli mielestänne nuo nykypäivän koemaksut 60-80 euroa ei riitä kattamaan pudotusta/pudotuksia kokeissa??? Ensinnäkin, fasaaneitten hintapolitiikka on karannut tarhureilta jo aika päivää sitten käsistä. 25 euroa/lintu on mielestäni pystyryöstö, katsoo sitä miltä kantilta tahansa. Kate on aivan varmasti kohdillaan. Yleensä maastoon istutetaan n. 2 lintua per koira kokeita varten joten mistään tappiosta tarhurille ei voida tällöin edes puhua. Lisäksi jos koeryhmän 6:sta koirasta 3:lle pudotetaan lintu niin maastoon jää vielä useita lintuja joita A: hyödynnetään seuraavana päivänä myymällä koulutus taikka jahti kyseiselle alueelle jolloin tarhuri saa linnustaan kaksinkertaisen hinnan tai B linnut palaavat kasvattajan tarhan ympärille josta ne halutessaan voi pyydystää takaisin tarhaan jolloin se voidaan istuttaa uudestaan ja linnusta saadaan tällöinkin kaksinkertainen hinta. Ne haukkojen ja kettujen tappamat taas kuuluvat lajin luonteeseen ja niitä ei kai voi mitenkään välttää tässä lajissa, oli kyseessä kaupallinen toiminta tai harrastuskasvatus. Kyseinen hintapolitiikka vallitsee ainakin täällä etelä-suomessa, pohjoisten fasaanikasvattajien hinnoista en tiedä. :roll: :roll: :shock:

Mika Harju
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 46
Liittynyt: 24.12.2006 13:46

Viesti Kirjoittaja Mika Harju »

Mikäli olen oikein ymmärtänyt, niin muutama koepaikka kerholta on jo mennyt vuosien saatossa kun ei noista kokeista ole ollut varsinaista hyötyä linnun kasvattajille/tarhureille tai tilanomistajille, vaan ne ovat enemmänkin haitanneet tuota kannattavaa toimintaa.
Missä vaiheessa Kaer-kokeista on tullut liiketoimintaa??

kerttu ylilauri
KVA -keskustelija
Viestit: 99
Liittynyt: 9.12.2005 18:56
Paikkakunta: Lumijoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kerttu ylilauri »

näin fasaanitarhaajana voin sanoa ettei se ole liiketoimintaa eikä siksi tarkotettuakaan. Linnut kuitenkin maksaa euroa X paikassaan ja koekulujen tulis ne kattaa että kokeiden pito olisi mahdollista. Kokeissa saatetaan ampua yli 10 lintua + tuomarin palkkio joka saattaa olla sekin kohtuulinen maksaa vaikkakin pieni korvaus tuomarille uhraamastaan ajasta. Ei ketään kiinnosta tarhata omalla rahalla lintuja toisten iloksi, ainkaan minä en ihan niin hyväntahtonen ole. Tuo MIkan lainaus käsittääkseni tarkoittaa sitä että joku tarhuri on ottanut mieluummin maksettuja safareita mailleen kuin KAER koetta. Minä ymmärrän sellasta tilannetta. Itse olen saanut sovitettua safarit niin ettei yhtään koetta ole peruttu niitten takia. Onko MIka laskenut mitä fasaanin tarhaus maksaa? jos sinä myyt minulle verollisena llintuja alle 25 € niin voitas suunnitella kauppoja, turhaanhan tuota munia kerää ja valvoo untuvikkojen hoitojen kans astioita puunaten jos toiset osaa sen edullisemmasti hoitaa :D

Pertti Tuorilainen
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 61
Liittynyt: 1.10.2008 18:39
Paikkakunta: Kiuruvesi

Viesti Kirjoittaja Pertti Tuorilainen »

Täällä savossa on ollut kokeissa se käytäntö että siitä ekasta pudotetaan että nähhään koiran käyttäytyminen linnun pudotessa, sen jälkeen ei tarte enää tiputtaa enkä ymmärrä miks pitäskään. Vaikka metsällä kokeessa ollaankin niin ei sitä tarte kuitenkaan ihan joka lintua ampua.

Ei multakaan ole kukaan kieltänyt milloinkaan toista tiputusta mutta olen sen verran järkeillyt että kun sen ensimmäisen tilanteen hoitaa kunnialla niin sen jälkeen saavat lennellä pois ihan rauhassa.

Ja jos aatellaan että siihen koemaksuun mikä on sen 60€ kuuluu se yks lintu niin sen hyväksyn ja ymmärrän. Onhan siellä jokaiselta se 60€ otettu ja kaikki ei edes pääse tiputustilanteeseen asti. Tai eivät osu jne jne.

Entäs niissä kokeissa missä ei meinaa välillä löytyä niitä istutuslintujakaan, voi välillä miettiä että onko siellä niitä laisinkaan, kerätään vaan rahat ohjaajilta pois ja voivotellaan että ne on liikkunu varmaan jonnekkin viime yön aikaan.

Seppo Lehtovirta
Suuri guru
Viestit: 613
Liittynyt: 24.11.2005 13:24

Viesti Kirjoittaja Seppo Lehtovirta »

Mika Harju kirjoitti:Missä vaiheessa Kaer-kokeista on tullut liiketoimintaa??
Voiko asian noinkin väärin ymmärtää?
Kuka kaer-toimintaa on väittänyt liiketoiminnaksi???

On kaksi täysin eri asiaa kerhon harjoittama kaer-toiminta ja tilan tai yrityksen harjoittama liiketoiminta.
Olethan itsekin aikoinaan ollut renkinä tai palkollisena eräällä tilalla mm. kasvattamassa fasaaneita, eli kyllä asian sinulle jo tuoltakin pohjalta pitäisi olla selvä.

Harrastustoimintaa ja liiketoimintaa ei pidä sekoittaa keskenään fasaaninkasvatuksessakaan. Liiketoimintaa se on silloin kun se on liitetty tilan toimintaan ja siitä maksetaan asianmukaiset verot. Harrastustoimintaa tehdään omaksi iloksi ja omiksi tarpeiksi, siitä ei voi keltään vieraalta periä laillisesti maksua.

Jossakin päin joudutaan, tai ainakin on jouduttu, käyttämään liiketoimintaa harjoittavan tilan palveluksia kaer-kokeen toteuttamiseen ja läpiviemiseen tai harrastuspaikkojen luomiseen. Kyllä se suurta ymmärrystä kanakoiraharrastusta kohtaa tilanomistajalta vaatii, kun tuollaiselle tilalle antaa mahdollisuuden kokeiden järjestämiseen. Ei siinä todellakaan lompakko pullistu.

Jos tuo nykyisin perittävä korvaus 25€ olisi ryöstöhinta, niin kuin Mika väität, niin silloinhan sen täytyisi tarkoittaa sitä, että lintujen kasvattaminen tuolla hinnalla olisi todella kannattavaa, en vain tiedä yhtään tilaa joka pystyisi elämään pelkästään fasaaninkasvatuksella.
Tuosta hinnasta tarhuri maksaa alv:n ja vielä tietenkin tuloveron. Tuosta jäljellejäävästä summasta kun vielä vähennetään kaikki selvällä rahalla maksettavat kulut jotka menevät linnun aikuiseksi kasvattamiseen, niin silloin ei enää puhutakaan kovin isosta summasta / lintu. Myös ne kadonneet tai petojen syömät linnut on selvällä rahalla kasvatettu, ei niitä korvaa valtio tai vakuutusyhtiö, myös se pitää ottaa huomioon kun lasketaan lopullista tuottoa tai kulujen peittoa. Mielestäni olisi typerää väittää että ne eivät vaikuta mitään tuohon linnun hintaan. Tai sitten väittäjän täytyy olla täysin taloudellista toimintaa ymmärtämätön.

Viime vuoden keväästä lähtien, jokaisen jolla on pihapiirissään yksikin lintu tarhattuna, on ollut velvollinen tekemään ”tarhausilmoituksen” kuntaan ja kunnan eläinlääkärille. Veikkaisin että lähiaikoina harrastuksenaankin lintuja kasvattava joutuu miettimään tuota linnun todellista hintaa, kun verottaja kiinnostuu tuosta toiminnasta. Tietohan viranomaisten välillä tuntuu kulkevan.

Kyllä noita Kerttu pystyy tietenkin halvemmallakin kasvattamaan. Mutta miksi ottaisi itselleen ongelmalintuja ja vielä maksaisi siitä. On eri asia tehdä ystävien kesken joku diili tai auttaa kaveria, mutta se ei ole kannattavaa kaupantekoa, eikä toimi taloudellisella pohjalla.
Jotta ymmärtäisi koiran käyttäytymisen riistatilanteessa, täytyy ymmärtää myös saaliin käyttäytyminen ja sitä ohjaavat seikat ko. tilanteessa.

Mika Harju
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 46
Liittynyt: 24.12.2006 13:46

Viesti Kirjoittaja Mika Harju »

Kerttu, sen verran tiedän fasaaninkasvatuksesta että ammatikseni niitä kasvattelin 7 vuotta. 13.000-15.000 kpl vuosittain. Vastasin myös kasvatustoiminnan kulurakenteesta ja sen verran voi niistä laskelmista päätellä että fasaanin hinta on tänä päivänä kohtuuton.

Vastaa Viestiin