Aina ajankohtaisia aiheita luppoaikana pohdittaviksi

Keskustelua erästyksestä yleensä. Täällä voisi käydä keskusteluja koira-aiheiden ulkopuolella. Tarinoita ja turinoita harrastukseen liittyen.

Valvoja: Maarit Seppänen

mauri harju
REPPUKOIRA!
Viestit: 310
Liittynyt: 5.6.2008 14:31

Viesti Kirjoittaja mauri harju » 14.1.2012 15:17

Mitään hyvää ei tahdo saada ilmaiseksi.

ilkka hietala
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 41
Liittynyt: 25.11.2005 23:27
Paikkakunta: lapua

Viesti Kirjoittaja ilkka hietala » 16.1.2012 10:33

nuosta koemaksuista tiärä mutta kyllä 50€ kuulostaa vähän kalliilta. viime vuonna omis kokeis oli maksut 10-30€. vesikoe maksoi 2-10€. sisälti aamupalan suurin piirtein saman kuin hotellis. illalla kaurista/ peuraa ja joskus possunkinkku, eikä nekään hävenneet hotelliruokailua. rahaa jäi ylikin kun oli tuomari maksettu. majoitusta jos tarvi oli sekin maksuton. muutaman ryypyn kyllä piti majoittujan illalla ottaa seuraksi. Yleensä kilpailijat sai ottaa linnut itselle, tahtoo olla noilla meidän tuomareilla tarpeeksi lintuja.

Eija Rantanen
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 63
Liittynyt: 22.11.2005 18:57
Paikkakunta: Toijala

Ennen oli miehet rautaa, laivat oli puuta hiiohoi...

Viesti Kirjoittaja Eija Rantanen » 17.1.2012 12:36

Kun aloittelin tätä harrastusta, koemaksut olivat lähes aina SSK:n suositusten mukaisia, myös Pirkanmaalla missä kokeita silloin olin järjestämässä. Vesikokeista tuli yleensä voittoa, Kaer-kokeet menivät useimmiten plus-miinus 0-tuloksella. Sitten tuli joku koepaikka, jossa oli jahtitoimintaa ja lintumäärät sen mukaiset. Yrittäjä tarjosi myös ruokaa. Koemaksu oli huomattavasti korkeampi kuin muualla. Silti taisi kävijöitä olla hyvin.

Ottamatta kantaa siihen oliko se hyvä vai paha asia, silloin sekoittui bisnes myös kaer-kokeiden pitoon. Ehkä nämä nykyiset valtavat koekäyntimäärät ovat luoneet kysyntää, johon yrittäjät vastaavat tarjonnalla. Ja niinkuin kaikessa bisneksessä, hullu ei ole se joka pyytää vaan joka maksaa.

Halvemmaksi koemaksuja saisi ainakin siten, että ruokailuja ja muuta "ylimääräistä" ei niputeta koemaksuun vaan jokainen saisi tulla omin eväin jos haluaisi. Niin kuin silloin ennen... =) Mutta tämä on varmaan juuri sitä kustannusten kattamista, joten tuskin se on järjestäjille kannattavaa. Ja niinkuin Ile kirjoitti, usein tarjotut herkut ovat melkoista gourmeeta. Mutta silti.

Heikki Kinnunen
AVO-luokan keskustelija
Viestit: 23
Liittynyt: 16.2.2007 20:12

Viesti Kirjoittaja Heikki Kinnunen » 20.1.2012 08:57

KAER-koe - bisnestä vai pelkkää harrastustoimintaa ?

Hyvinä metsäkanalintuvuosina on mukava ja huoleton mieli järjestää KAER M kokeet. Teeriä, metsoja tai riekkoja ei tarvitse / voi kasvattaa tarhoissa, vaan luonto on hoitanut homman. Vuosi 2011 oli tässä mielessä mainio. Aiempina vuosina koetoimitsija tuskaili lintujen löytymättömyyden kanssa kuunnellen joskus kovaakin kritiikkiä.

Suomessa lienee vain muutama paikkakunta, missä fasaani- / peltopyykanta on niin hyvä, ettei alueelle tarvitse istuttaa tarhalintuja kokeita varten. Tarhalinnut on jonkun kasvatettava, luonto ei niitä ruoki.

Jälkityökokeisiin koiran ohjaaja tuo oman siivekkään mukanaan. Vesityökokeissa tämä ei ole yleinen tapa. Koetoimitsijalla pitää olla hyväkuntoisia vesilintuja keskimäärin 10 kappaletta yhtä koetta varten. Nämä linnut ovat pois padasta ja joskus niitä on varsin työläs hankkia. Jos joku koira vieroksuu noudettavaa lintua, niin yleensä syyksi sanotaan linnun huono kunto tai liian suuri / pieni koko. Mitähän kokeisiin osallistujat tuumaisivat, kun koetoimitsija esittelisi ylituomarille noutolinnut, kymmenen kappaletta isoja lokkeja?

Jokunen lehtinumero taaksepäin oli SSK:n jäsenlehdessä kuva lentävästä pyrstöttömästä fasaanista. Kuva kertokoon enemmän kuin tuhat sanaa. Fasaanin kasvatus on varsin työläs rupeama. Lentokyvyn kehittymiseen tarvitaan iso ja korkea tarha. Hyvän höyhenpeitteen kehittymiseen erinomainen ruokinta. Hyvä höyhenpeite taas takaa sen, että lintu kestää kosteutta luonnossa. Ruokinnassa on huomioitava monipuolinen vilja, ravintorikas ostorehu kasvuvaiheessa, päivittäinen vihannan saanti, vesihuolto, kivi / kalkki ja lisäksi petojen häätö. Työlästä, mutta palkitsevaa. Linnut voivat hyvin ja luontoon laskettaessa ne käyttäytyvät luontaisen kannan tavoin.

Koealueiden laajuus pitää olla iso. Fasaanikokeissa liikutaan peltoalueilla ja yleensä siellä on myös kotien pihapiirit. Kaikki eivät pidä pelloilla tallaavista ihmisistä, saati siitä, että ammutaan pihan läheisyydessä. Sopivan koemaaston löytyminen ei ole aina ihan helppoa.

Koekaudella istutusfasaanin hinta on kirjava. Halvimmillaan sen voi saada 15 eurolla, mutta halvalla ei mersua saa. Hyväkuntoinen fasaani maksaa 20-25 euroa kappale. Jotta koetoimitsija voi lähteä koepäivään luottavaisin mielin, pitää koealueella olla vähintään 3 lintua / koira. Onhan todella väärin, jos kalliin koemaksun maksanut osallistuja ei koirineen saa edes yhtä mahdollisuutta fasaanille. Tästä voi huonollakin matematiikan taidolla laskea lintuistutuksen hinnan / osallistuja.

Ylituomareiden hankkiminen pistepussin aukaisemiseen on aivan oma lukunsa. Kiitos niille ylituomareille, jotka olette mielellänne saapuneet Lastuun ja siitä edelleen koemaastoihin. Mukavia hetkiä olemme pelloilla viettäneet.

En tiedä olenko hullu vai höperö, kun suostun taas ensi syksynä yrittämään järjestää KAER F kokeita. Ainakaan bisnestä tämä ei ole, vaikka kerhomme järjestämissä kokeissa koemaksut eivät ole halvimmat, eikä siellä tarjota edes lämmintä ruokaa osallistujille. Mutta tavoite on, että ainakaan huonoja lintuja ei kenenkään tarvitse syyttää. Linnuilla on niin komeat pyrstöt, että sääli niitä on ampua.

Koetoimitsija, Lapinlahden kokeet.

marja katajamaa
REPPUKOIRA!
Viestit: 482
Liittynyt: 23.11.2005 18:25
Paikkakunta: avvil-city
Viesti:

Viesti Kirjoittaja marja katajamaa » 20.1.2012 09:58

Koiranäyttelyihin maksamme hymy huulilla 35-75e, jotta koiramme saisi pari minuuttia kestävän arvostelun sen rodunomaisuudesta.
Kuva

kerttu ylilauri
KVA -keskustelija
Viestit: 99
Liittynyt: 9.12.2005 18:56
Paikkakunta: Lumijoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kerttu ylilauri » 20.1.2012 17:44

peukutan kahta viimeista kirjoitusta ilomielin :D

Heikki Sarvikivi
REPPUKOIRA!
Viestit: 257
Liittynyt: 25.11.2005 15:50
Paikkakunta: Kanakoiraharrastuksen kehto

Viesti Kirjoittaja Heikki Sarvikivi » 20.1.2012 19:51

:roll:
Viimeksi muokannut Heikki Sarvikivi, 7.10.2013 09:57. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
Petteri Nissinen
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1203
Liittynyt: 22.11.2005 17:38
Paikkakunta: Napapiiri
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Petteri Nissinen » 20.1.2012 22:07

En tiedä olenko hullu vai höperö, kun suostun taas ensi syksynä yrittämään järjestää KAER F kokeita. Ainakaan bisnestä tämä ei ole, vaikka kerhomme järjestämissä kokeissa koemaksut eivät ole halvimmat, eikä siellä tarjota edes lämmintä ruokaa osallistujille. Mutta tavoite on, että ainakaan huonoja lintuja ei kenenkään tarvitse syyttää. Linnuilla on niin komeat pyrstöt, että sääli niitä on ampua.
Vähät välitän fasaanihommista ja F-kokeista (oiva koodi muuten tuo F) mutta nostan kyllä Kinnusen Heikin kohdalla hattua korkealle. Noin se homma pitää hoitaa ja kun se noin hoidetaan, niin siitä maksaa mieluusti! Tinkimätöntä ja pyyteetöntä työtä! Kaikki primaa, eikä mitään turhaa. Enpä olisi uskonut, että joskus fasaanin täytätän, mutta Heikin pitämien kokeiden jälkeen pitää sekin tehdä.
Kuva

Petri Keinänen
AVO-luokan keskustelija
Viestit: 16
Liittynyt: 20.10.2008 05:52
Paikkakunta: Erämaa

Viesti Kirjoittaja Petri Keinänen » 21.1.2012 20:45

Kyllä fasaanikokeita pitävät ja lintuja kasvattavat tekevät arvokasta työtä harrastuksemme eteen. Eihän kukaan tappiolla pidä kokeita vuosi toisensa jälkeen. Kaikki maksaa. Ja Petteri. Kyllä KVA-fasaani on täyttämisen väärti.
Aloittelija

Avatar
Petteri Nissinen
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1203
Liittynyt: 22.11.2005 17:38
Paikkakunta: Napapiiri
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Petteri Nissinen » 21.1.2012 21:29

Ei Pete mitään rääpälettä olisi silti viittynyt täytättää, mutta tämä oli kyllä niin komea liehupyrstö konkari-kukko, että enpä ole ihan viime aikoina nähnyt.

Ja on sieltä Heikin kokeissa kerran hattuakin nostettu ja silloinkin oli koejärjestelyjen puolesta kaikki täys kymppi. Eli kyse ei ole vaan siitä, että saatiinpa sieltä ykkönen.
Kuva

Heikki Sarvikivi
REPPUKOIRA!
Viestit: 257
Liittynyt: 25.11.2005 15:50
Paikkakunta: Kanakoiraharrastuksen kehto

Viesti Kirjoittaja Heikki Sarvikivi » 26.1.2012 19:58

:roll:
Viimeksi muokannut Heikki Sarvikivi, 7.10.2013 09:58. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
Seppo Lehtovirta
Suuri guru
Viestit: 613
Liittynyt: 24.11.2005 13:24

Viesti Kirjoittaja Seppo Lehtovirta » 27.1.2012 13:03

Heikki Sarvikivi kirjoitti:Härnätäänkö lissee?
Jep.

Näin se on Heikki. Ei pelkästään ”henkiinherättäminen” riitä ylläpitämän keskustelua kovin pitkään, jonkun pitäisi vielä hoitaa ”tahdistimen” virkaa jotta elämä sivuilla jatkuisi. :wink:
Ei paukkunoudon periytymiseen/jalostusvaikutukseen tarvitse kirjoja lukea, ei noiden ymmärtämiseen hirveästi ajatustoimintaa tarvita.
Sen sijaan kannattaisi miettiä miten kokeiden metsästyksellisyyden lisääminen vaikuttaisi jalostustason ylläpitämiseen, sillä on oma vaikutuksensa.
Pitäisi myös ehkä miettiä että minkälainen vaikutus on pentujen hintatasolla rotujen jalostustasoon / metsästyskäytössä pysymiseen. Näitähän olisi hyvä näin luppoaikana pohdiskella.

Tuo viljan hinta on sellainen joka elää. Tarkoitus oli viimevuonna alkusyksystä hypätä auton rattiin ja hakea etelästä 7 tonnia vehnää, mutta markkinahinta oli kohonnut edellisvuodesta niin hurjasti että se ei enää ollut alkuunkaan kannattavaa, eikä sitä myöskään enää ollut helposti saatavissa kun maailmanmarkkinat veti sen mitä tuottajat pystyi tuottamaan.

Tuo Kinnusen fasaanintarhausta koskeva kirjoitus oli juuri sellainen jonka toivoin jonkun tarhurin tänne kirjoittavankin, se on kirjoitettu riittävän selkeästi ja siitä pitäisi jokaisen ymmärtää onko hinnat kohdillaan. Jos joku katsoo että kyseessä on helppo homma tai hyvä tulonlisä niin siitä vain yrittämään. Tuo tarhaus ei ole mitenkään harrastelijoiltakaan suojattua toimintaa vaikka viranomaiset sen voivat joissakin tapauksissa kieltääkin, eli joka takapihalla ei sitäkään voi harrastaa.

Tuo Mikan ”pystyryöstöksi” luokittelema koemaksuhinta ei mielestäni ole enää missään suhteessa tuohon Mikan omilla sivuillaan ilmoitettuun 50 € tunti koirankoulutusmaksuun. Eli suhtautumisessa näköjään kyse on enemmänkin siitä onko tuo summa meno vai tulopuolella. No… Eijahan tuollaisesta toiminnasta myönsi omassa kirjoituksessaan ”terveen paperit”, eli ei ilmeisesti mitään probleemaa siinäkään. :D
Jotta ymmärtäisi koiran käyttäytymisen riistatilanteessa, täytyy ymmärtää myös saaliin käyttäytyminen ja sitä ohjaavat seikat ko. tilanteessa.

Mika Harju
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 46
Liittynyt: 24.12.2006 13:46

Viesti Kirjoittaja Mika Harju » 28.1.2012 16:06

Seppo hei. Mietippäs nyt vähän mitä eroa on koetoiminnalla tai tällä minun toiminnallani. Jos et sitä ymmärrä niin silleppä ei sitten oikeasti mitään voi.
Tai sanotaanko näin, mä ymmärrän jos sä et ymmärrä.

Hannu Unger
AVO-luokan keskustelija
Viestit: 17
Liittynyt: 4.1.2010 22:51
Paikkakunta: Nurmo

Viesti Kirjoittaja Hannu Unger » 4.2.2012 13:56

Näin se on Heikki. Ei pelkästään ”henkiinherättäminen” riitä ylläpitämän keskustelua kovin pitkään, jonkun pitäisi vielä hoitaa ”tahdistimen” virkaa jotta elämä sivuilla jatkuisi.
Erittäin hyvin tahdistettu Seppo! :shock:
-Kortti tuo ja kortti vie, mutta kanakoirametsästys, se se on onnenkauppaa-

Avatar
Seppo Lehtovirta
Suuri guru
Viestit: 613
Liittynyt: 24.11.2005 13:24

Viesti Kirjoittaja Seppo Lehtovirta » 4.2.2012 21:18

Jep. Se ei tuo sähköpuali oo mun vahvimpii osa-alueit. Tais tull liikaa virtaa ku lens hiekkaämpärit käsist. :shock:
Jotta ymmärtäisi koiran käyttäytymisen riistatilanteessa, täytyy ymmärtää myös saaliin käyttäytyminen ja sitä ohjaavat seikat ko. tilanteessa.

Vastaa Viestiin