Jalostuskoe

Seuraavassa avataan keskustelu tarpeesta kehittää suomalainen malli kanakoirien jalostuskokeesta. Kannanottoja pyydetään myös jalostuskokeen sisältöön ja osallistumisrajoituksiin. Olisiko tästä jalostuksen työkaluksi normaaleja kokeita ja näyttelyjä parem

Valvoja: Maarit Seppänen

Jouni

Jalostuskoe

Viesti Kirjoittaja Jouni »

Kuten tuolla aiemmin virkaveli toteaa "kannat meillä ovat liian pieniä jalostusta ajatellen, mutta tuontien avulla voidaan jalostusta ylläpitää"

Vaikka saisimme lähes kaikki Suomessa syntyneet koirat osallistumaan jalostuskokeeseen ei se laajentaisi jalostuspohjaa miksikään, yksilöitä vain olisi enemmän.

Miksi emme lähtisi kehittämään jalostuskoetta kansainväliseen suuntaan? Yhdenmukaistetaan jalostuskokeessa arvioitavat perinnölliset ominaisuudet vaikkaopa pohjoismaiden ja/tai Saksan kanssa. Tiedot yhteiseen jalostusrekisteriin, ja olishan mistä valita. Nyt jalostukseen joudutaan valitsemaan muutamasta kymmenestä koirasta kun mahdollisuudet olisivat satoihin yksilöihin.

Ajatellaan tilanetta, että joku nartun omistaja vaikkapa Rovaniemellä on aikeissa pennuttaa narttunsa, joka on osallistunut jalostuskokeeseen yhteisillä kansainvälisillä säännöillä. Nartulle löytyisi sopiva uros jostakin kaukaa, edellyttäen että on tämän vaaditun VDD: n jäsen. Sitten vain koeputki Finnairin koneeseen ja Rovaniemelle, jossa se eläinlääkärin toiomesta saatetaan sinne minne se kuuluukin. Ja 62 vrk ja meillä olis tarjota halukkaille pennunottajille pentuja joiden eteen ennen syntymää on pyritty tekemään kaikki mitä voidaan.

Ei tämä meidän jalostustyö ainakaan verenvähyyteen kaatuis. Mikä parasta välttyisimme ajamasta tuhansia kilometrejä.

Ajatus on tietenkin raakile ja vaatii paljon työstämistä edelleen.
Viimeksi muokannut Jouni, 23.11.2005 15:47. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

Jarmoka

Re: Jalostuskoe

Viesti Kirjoittaja Jarmoka »

Yhtenevyyttä pohjoissmaiseen ominaisuustietojen keruuseen ja tiedot käyttöön, sitähän Jouni varmaankin tuossa hait. Olen sitä mieltä että säännöt on sääntöjä ja nykyisten sääntöjen puitteissa pystyttäisiin tarvittavat kansainväliset jalostukselliset ominaisuudet keräämään ja tallentamaan yhteiseen pohjoismaiseen tai vaikka VDD:n jalostusrekisteriin.

Puutun nyt ehkä turhankin kärkkäästi mutta heti pois ajatukset noiden keinoputkien käytöstä. Kaikki epänormaalin lisääntymisen menetelmät pitää unohtaa heti alkuunsa. Jo pelkästään astutusajankohdan veritestillä paikallistaminen mahdollistaa sellaisten narttujen tiineeksi saamisen jotka eivät luonteeltaan tai hormonaalisen häiriön vuoksi muuten tulisi kantavaksi lainkaan. Ja kun tälläinen siemen on kerran kylvetty piilevänä vaeltamaan koirakantaan on seisojien maailmanlopun kello käynnistetty ja sitä ei enää pysty käytännössä pysäyttämään.
Suomessa on jo rotuja joissa ensimmäiset astutusongelmat on "hoidettu" parikymmentä vuotta sitten ja nyt näissä roduissa ei enää pentueita normaalikonsteilla saa oikeastaan ollenkaan

Jos kiinnostava kumppani pentueeseen on ulkomailla niin sydämeltään jalostaja ei anna matkan pituuden häiritä. Metsästyskoiran kanssa matkustetaan kyllä 1000km näyttelyyn, miksei sitten astutuksellekin. Ja toisekseen matkailu on ihan lystiä ja kaikille se loma on joskus paikallaan, vaikka sitten seksilomakin (siis koiralle).

Saksassa on yleinen käytäntö että todelliset koiramiehet eivät salli minkäänlaista puuttumista astutustapahtumaan, narttua ei saa pitää kiinni, eikä urosta "ohjastaa" jos homma ei hoidu normaalisti niin olkoon hoitumatta... Tämä on sitä jalostusta ei pentuilmoitusten laittaminen lehtiin.

Jouni

Re: Jalostuskoe

Viesti Kirjoittaja Jouni »

Tämä Jarmon esilletuoma ajatus on yksi mikä pitää ottaa huomioon. Meinasin jo tuota ensimmäistä viestiä kirjoittaessa ottaa asian esille ja mainita siitä, että keinosiemennyksen edellytyksenä nartulla tulee olla ainakin yksi normaalisti tuotettu pentue.

Sain joskus Ameriikkalaiseen osoitteeseen josta löytyy valkopohjaisia seisovia, metsästäviä, karkeakarvaisia. Astustusmatka jopa minusta tuntuu kohtuuttoman pikältä, vaikka asiaan olenkin vihkiytynyt ihan riittämiin. Ainakin osa näistä Ameriikkalaisista kuulu tuon VDD: n piiriin.

Jarmoka

Re: Jalostuskoe

Viesti Kirjoittaja Jarmoka »

Aivan, juuri tätä minäkin ajoin takaa, hyvä tarkennus Jouni.

Sellainenkin asia on tullut esille ettei veritestillä tehtävä astutusajankohdan määrittely aina edes ole avuksi, on tapauksia missä koira on pari kertaa jäänyt tyhjäksi vaikka veritestit on otettu ja kun kolmannella kerralla testi on jätetty ottamatta on astutus tuottanut tulosta. Syy taitaa olla siinä että veritestillä määritellään munasolun irtoamishetki. Näin ollen jos astuttaminen yritetään tehdä juuri määritettynä päivänä on riskinä se että ollaankin hiukkasen myöhässä. Luontaisestihan narttu antaa astua jo muutamia päiviä ennen tätä huippupäivää.

Ai niin meinasin harhautua tästä aiheesta; Tuo Jounin ajatus on erinomainen. Itse olen pähkäillyt sellaisen koesysteemin järkevyyttä, missä KAER-kokeista kerättäviä ominaisuuksia muokattaisiin yhteneväiseksi "fullbrukspröv" kokeiden kanssa. Sen lisäksi kehitettäisiin kenttäkoesäännöt pellolle ja metsään/tunturiin yhteistyössä kanakoirakerhon kanssa, kuitenkin siten että tulevaisuudessakin mannermaiset ja kuumat kilpailisivat omissa ryhmissään FCI:kokeiden tapaan. Mannermaisten puolella käytettäisiin edelleen laatuarvostelua kaikissa luokissa mutta peltokokeiden voi-luokka olisi aina parihakuna.
Käyttövalion vaatimuksena olisi edelleen 3 x voi1, siten että ykköset KAER'ista ja metsä/tunturikokeesta sekä sijoittuminen kolmen parhaan joukkoon SSK:n järjestämässä peltokokeessa (joita järjestettäisiin ehkä vain 2-3 vuodessa). Pitäisköhän tiputtautua takaisin maanpinnalle, tais karata Jampilta mopo käsistä....

heisarvi

Re: Jalostuskoe

Viesti Kirjoittaja heisarvi »

Taitaa karata... menee taas sekaisin suhteellinen eli kilpailu- ja tavoitesuhteellinen eli laatuarviointi. Eli ne kuuluisat puurot ja vellit...

Jarmoka

Re: Jalostuskoe

Viesti Kirjoittaja Jarmoka »

Itse asiassa...juuri tuota ajatuksissani kuvittelisin ehkäiseväni. Elikkä olisi erikseen kokeet joissa käydään mittauttamassa koiran kykyä perinnöllisillä ominaisuuksillaan metsästää (KAER ja metsä/tunturikokeet). Ja niille jotka haluavat tyydyttää kilpailuviettiään tai vaan harrastaa kokeissa käyntiä jäisi kaikki kerhon arvokilpailut sekä fieldtrial tyyppiset peltokokeet. Myöskin nämä käytännön jahtikoirat joutuisivat kuitenkin mittauttamaan metsästyshalunsa ja kykynsä työskennellä kanakoiralle ominaisella tyylillä voi-luokan parihakukokeissa....

Mutta niinkuin sanoin tämä keskustelun avaus on vähän atmosfääreissä mutta kun keskustelu koetyyppien remontista on käynnistetty niin sekotan vähän soppaa kun on jäänyt vähän kaihertamaan mieltäni kun olen kokeissa arvostellut muutamia koiria (jopa voi-luokassa) joiden työskentelyinto ja tyyli muistuttaa enemmän labradorinnoutajaa kuin jaloa kanakoiraa.

heisarvi

Re: Jalostuskoe

Viesti Kirjoittaja heisarvi »

Jarmo!

Kirjoitit yllä: "Käyttövalion vaatimuksena olisi edelleen 3 x voi1, siten että ykköset KAER'ista ja metsä/tunturikokeesta sekä sijoittuminen kolmen parhaan joukkoon SSK:n järjestämässä peltokokeessa (joita järjestettäisiin ehkä vain 2-3 vuodessa)."
Eikö tuo sijoittuminen kolmen parhaan joukkoon jne. ole juuri kilpailuarvostelua? Vai enkö nyt ymmärrä jotain oleellista?

Muuten olen sitä mieltä, että olisi syytä ensin analysoida nykyisiä sääntöjämme, mitä hyvää, mitä korjataan.

Jouni

Re: Jalostuskoe

Viesti Kirjoittaja Jouni »

Meidän nykyisillä kaer säännöillä pystytään kyllä koirat arvostelemaan ja ominaisuudet saadaan paperille. Kokeisiin osallistuvien koirien määrä vain syntyvyyteen verrattuna on vähäinen. Johtuuko se sitten "kilpailusta" vai miksi rima osallistumiselle on niin korkea. Onko säätömme kenties liian vaativat?

Jalostuskokeella ei ole tarkoitus korvata nykysiä kaer kokeita vaan se tulisi uutena kokeena täydentämään ja tukemaan nykyisiä kaer kokeita ja sääntöjä. Osallistumisoikeus kaikille 2 -3 vuotiaille koirille jotka ovat saaneet näyttelypalkinnon ja samalla todettu rotumääritelmän mukaisiksi. Antaisi mahdollisuuden tarkastella koiria pentueittain mikä jalostuksellisesti olisi erittän tärkeää. Nyt meillä voi nousta joku yksilö ylitse muiden taitavan ohjaajan ansiosta ja muusta osasta pentuetta emme välttämättä tiedä mitään!!! Tämmönen koira voi meillä helposti astua 5 - 7 narttua, tai narttu vastaavasti saada useitakin pentueita.

Jalostuskoe voitaisiin tehdä vaikkapa kaksiosaiseksi. Kaikkien koirien osalta koetta ei välttämättä vietäisi loppuun saakka, jos koira jossakin osasuorituksessa esiintyisi niin heikosti, että sitä ei voida arvostella, suoritus ja koko koe sen koiran osalta hylättäisiin. Vain parhaiden osalta koe vietäisiin loppuun saakka. Käyttöominaisuuksien lisäksi arvioitavana tulisi olla joku luonnetestiin liittyvä osio. Kokeeseen voisi osallistua 2 kertaa. Tämä käytäntö mahdollistaisi laajan tiedonkeruun koirakannastamme ja sitähän me kaikki toivomme.

Minäkin olen sitä mieltä, että nykyisissä säännöissä olis pientä korjattavaa, mutta jos joku koira voi - luokassa hakee kuin labris vika ei ole säännöissä.........

veijo toimela

Re: Jalostuskoe

Viesti Kirjoittaja veijo toimela »

Kyllähän kaer-kokeitten säännöt on sellaset, että koiran ja isännän täytyy onnistua hyvin jos meinaa ykkösen saavuttaa. Se, että onko ne sitten miten "oikeudenmukaset", on varmasti liki yhtä monta mieltä kuin miestä/naista.

Eikä varmasti helepota yhthän se, että monesti kuitenki kuulee sen, että kaer-kokkeet ei ole oikia "harjottelupaikka"...itellehän se ei ole ongelma, kun mettässä palijon liikumma ja jopa "oikiasti" mettästämmä. Mutta jos laajemmin haluthan kokemusta näistä koirista kokkeissa, niin onhan se ihan varmasti kynnys korkialla tulla jopa mettästämättömällä parilla kaiken tietävien ja kokeneitten kanakoiraharrastajien kanssa samalle viivalle.

Puhumattakhan siitä, että itte koe maksaa läjän euroja ja matkat myös ellei satu kotinurkille koemaastot, ja jos sitten joutuu hattua nostamhan (tai nätisti annethan ymmärtää, että sen aika olis...) heti toisessa hakuvuorossa kun ei nyt satu menemhän koesääntöjen mukasesti, niin siinä sitä sitten olhan.

Käsittääkseni kyllä monet tuomarit antavat, varsinki nuorien koirien, vähän soholatakki, jotta pääsisivät näkemhän enemmän ja joka osa-aluhhesta koiran hakua, riistaintoa jne. Semmosessa tilanthessa taas varmasti tuomarin "ammattitaito", jona käsitän hänen oman mettästyskokemuksen seisojien kans erilaisissa maastoissa ja erilaisilla koirilla, antaa myös "uusille" pareille sellasta tietoa ja näkemystä josta on ammennettavissa hyötyä oman mettästysharrastuksen etteenpäinviemisessä.

Ittekki olen käyny sekä pelto- että mettäkokkeissa kerran nuoren koiran kans ihan sen takia, että tiiän miten sielä toimithan. Ja saanu vahvistusta omille ajatuksille koirasta ja sen kyvyistä. Ja siitä, miksi meitä ei ole palkittu.

Toishaalta olen kyllä syyllistyny ittekki siihen, että olen tainu julukisestikki sanoa, että seuraavan kerran lähen kokkeishin, kun tiiän, että meillä on mahollisuus saaha ykkönen, jos/kun kaikki natsaa kohilhen. Meillä jokasella on varmasti omat ajatukset ja tavothet, enkä kyllä yhthän väheksy myöskhän niitä, joille kokkeissa käyminen on muutaki ku pelekästään jalostuksellisesti tärkiää tietoa antava foorumi.

Harratuksenhan tulis olla kuitenki monipuolista ja erilaisia elämyksiä antavaa. Joillaki se on se, että koirilla mettästethän pelekästään välittämättä siitä mitä kokkeissa sanottais, toisilla taas mahollisesti kokkeissa käyminen korvaa osin sitä, ettei ole ehkä mettästysmahollisuuksia syystä tai toisesta.

Jarmoka

Re: Jalostuskoe

Viesti Kirjoittaja Jarmoka »

En nyt meinaa millään saada tekstiksi perimmäisiä ajatelmiani. Mutta yritetään vatkata lisää:

Missään nimessä en tarkoita että kokeita pitäisi muuttaa kilpailullisempaan suuntaan, päinvastoin olen aina ollut sitä mieltä että metsästyskoirien kasvattamisen kiemuraisella polulla suurimmat kivet ovat näyttelyharrastus ja kilpailut..
Olen näyttelyistä joskus aiemmin paasannut että jalostustarkastukseksi kerho hyväksyisi pelkästään Junkkarin sekä vuosittain 2-3 kpl kerhon nimeämiä erikois- ja ryhmänäyttelyitä. Näin Bangladeshin suuri kanakoiraguru Sidharat Jurus ei saisikaan enää määritellä seisojiemme jalostusarvoa... Ilkeämielistä nurkkapatriotismia, eikö vaan?

Miksi sitten aloin mutustelemaan nimenomaan SSK:n peltokokeiden voi-luokkaan (siis 2-3 kpl/vuosi) kilpailuarvostelua;
- nostettaisiin kva-arvon statusta (ja samalla lähestyisimme ruotsin ja tanskan valionarvon sääntöjä)
- annettaisiin arvo nopeille ja hyvänenäisille koirille
- varmistettaisiin peltotulosten taso, nyt varmaan joku vetäisi nuuskat väärään sieraimeen (mutta onneksi lappalaiset on näissä peltohommissa edesvastuuttomia kun meidän tietämys rajottuu lähinnä kenkäheinän leikkuuseen).

Mitä sitten tapahtuisi "tavallisille" fasaanikokeille, ei juuri mitään, niissä voisi käydä harrastamassa mukavaa koeharrastusta mutta käyttövalioksi ei koira voisi tulla pelkästään istuta ja ammu (catch and shoot, huomaatteko uusi nimike...) + rauhoitusajan metsäkoe kombinaatiolla.

Tulleepi pikkusen paksua juttua mutta eihän se haittaa kun tämähän on keskustelua, ei päätöksentekoa... Enkä totta puhuakseni ole edes samaa mieltä kaikkien ajatelmieni kanssa, koska nimittäin uskon että hyvä koira tulee kyllä esille olipa sitten säännöt ja maastot mitkä hyvänsä ja kyllä minun mielestä istutettuja fasujakin on kiva possautella...

Katja

Re: Jalostuskoe

Viesti Kirjoittaja Katja »

Muuten kuulostaa hyvältä, mutta voi sitä narttua jolla on juoksut junkkarin aikaan (=ei jalostustark.)....

YksKaksYksKaks

Re: Jalostuskoe

Viesti Kirjoittaja YksKaksYksKaks »

Eikai liity käsiteltävään aiheeseen, mutta mitä mieltä olette semmoisesta, että päästäkseen voittajaluokkaan koiralla tulisi olla ykkönen pellolta ja ykkönen metsästä, voittajaluokassa samoin, niin KVa-plaketti olisi taskussa.
Koekäyntien määrä ei vähenisi, vaatimukset olisi samat kuin nykyisinkin mutta koekäynnit jakautuisivat tasaisemmin ja peltoteatteri vähenisi, voittajaluokkaa arvostettaisiin enemmän ja metsäkokeisiin saataisiin lisää osallistujia.
Nykyisin voittajaluokassa on koiria jotka eivät saa koskaan ykköstä metsässä, eli eivät ko luokkaan edes kuulu.
Siis kaksi ykköstä molemmissa luokissa, mielellään vielä pudotukset molemmissa luokissa ja se on siinä. Kommenttia

YksKaksYksKaks

Re: Jalostuskoe

Viesti Kirjoittaja YksKaksYksKaks »

No eipä ole tullut kommenttia vielä!

Jalmari

Re: Jalostuskoe

Viesti Kirjoittaja Jalmari »

Saatpa olla varma, että me ainakin alamme kuluttamaan enempi metsäkoetuomareiden hermoja kun se aika koittaa : )

Aivan näin aloittelijan näkemys on et ne on kaksi aivan eri lajia (Tai koirani on sitä mieltä ja osoittaa sen kyllä toiminnallaan) Siis miksipä ei myös molemmista vaadittaisi tulosta??

Muuten, pitäisiköhän tuon kirjoittamasi kommentin ensinmäisessä kappaleessa kahdesti esiintyvistä voittajaluokista toinen vaihtaa avoimeksi luokaksi??

YksKaksYksKaks

Re: Jalostuskoe

Viesti Kirjoittaja YksKaksYksKaks »

Voipi toki olla luetun ymmärryksessäkin vikaa tai tuossa kirjoituksessa, mutta tarkoitin AVO 1:n peltokokeesta ja AVO 1:n metsäkokeesta, niin koira olisi oikeutettu kilpailemaan voittajaluokassa. Voittajaluokassa VOI 1:n peltokokeesta ja Voi 1:n metsäkokeesta oikeuttaisi käyttövalion arvoon.
Näin mitaten voittajaluokan koira olisi eriluokan koira kuin nykypäivän peltoteatterin käyneet. Ymmärsitkös Jalluvaari yskän ?

Vastaa Viestiin