Spondyloosi bracco italianolla

Jalostustoimikunnan tiedotteita.

Valvoja: Maarit Seppänen

Vastaa Viestiin
Avatar
Salla Finnilä
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 63
Liittynyt: 9.2.2006 09:52
Paikkakunta: Pohojois-Pohojammaa
Viesti:

Spondyloosi bracco italianolla

Viesti Kirjoittaja Salla Finnilä » 18.12.2006 10:08

Saksanseisoja 5/2006. Saksanseisoja ry:n julkaisuja.
Viite mainittava lainattaessa.


Spondyloosi bracco italianolla

Suomessa on todettu spondyloosi, selkärangan silloittuma, kolmella alle kolmevuotiaalla bracco italianolla.

Mitä on spondyloosi?
Spondyloosi, spondylosis deformans, on selkärangan rappeumasairaus, jossa selkänikamien rajoille muodostuu luupiikkejä, jotka kasvavat luusilloiksi, minkä vuoksi selkäranka jäykistyy. Lopulta koko selkäranka voi olla luutunut yhdeksi kappaleeksi. Lievä-asteinen spondyloosi on usein oireeton, mutta vaikea-asteisena sairaus voi haitata koiran elämää.

Spondyloosin syytä ei tiedetä varmuudella. Se voi kuitenkin johtua nikamien välisiin nivelsiteisiin kohdistuneesta liian suuresta rasituksesta, rakenteellisesta selkänikamien yliliikkuvuudesta, loukkaantumisesta tai nikamien kehityshäiriöstä. Perimän katsotaan myös vaikuttavan spondyloosin kehittymiseen. Spondyloosi on yleistä mm. boksereilla, joilla sairauden on todettu olevan perinnöllistä alkuperää, joskin periytymistapa ei ole tiedossa. Boksereiden lisäksi sairautta esiintyy mm. kultaisilla- ja sileäkarvaisilla noutajilla, leonberginkoirilla, dobermanneilla, suursnautsereilla ja irlanninsettereillä.

Spondyloosin oireet
Spondyloosin oireet ovat hyvin moninaiset ja vaihtelevat yksilöittäin: koira voi liikkua jäykästi, olla haluton liikkumaan tai venyttelemään, tai se voi kompuroida. Se voi painellessa aristaa selkärankaansa, usein lannerangan tai ristiselän alueelta, tai sillä voi olla selittämättömiä lihaskipuja. Selän jäykistyessä tai koiran lopettaessa painon varaamisen tasaisesti jokaiselle jalalle bracco italianolle tyypillinen maatavoittava ravi voi kadota, ja koira alkaa ravata jäykästi lyhyin askelin. Spondyloosia sairastavien koirien omistajat ovat usein todenneet koiransa joko kävelevän tai lähtevän liikkeelle ”venytellen”, jalkojaan laahaten. Jos luupiikki painaa hermoa, spondyloosi voi aiheuttaa pidätyskyvyttömyyttä ja halvausoireita. Spondyloosi voi estää tai haitata koiran metsästyskäyttöä, mutta se voi olla myös täysin oireeton. Spondyloosi on yleensä vanhojen koirien vaiva. Spondyloosia ei voi parantaa, mutta sen oireita voidaan hoitaa.

Toimenpiteet
Bracco italiano -kasvattajilta ja -rotujärjestöiltä kerätyn tiedon mukaan spondyloosia ei ole tavattu rodulla Italiassa, Ruotsissa eikä Hollannissa. On kuitenkin mahdollista, että todettuja tapauksia ei ole ilmoitettu rotujärjestöille. Boksereilla, joilla spondyloosi on varsin yleinen perinnölliseksi todettu sairaus, suositellaan spondyloosia sairastaville koirille tervettä partneria tai ainakin välttämään yhdistämästä kahta koiraa, joilla on molemmilla keskivaikeita muutoksia.

Spondyloosi todetaan röntgenkuvista. On kuitenkin huomioitava, että spondyloosi on etenevä rappeumasairaus, minkä vuoksi muutokset eivät välttämättä näy kovin nuorilla koirilla, ja että kuvien tulkitseminen vaatii kuvaavalta eläinlääkäriltä erikoisasiantuntemusta. Harrastajien toivotaan ilmoittavan mahdolliset kuvaustulokset rotujärjestön jalostusneuvojalle ja/tai rotuyhdyshenkilölle. Harrastajien toivotaan raportoivan säännöllisesti myös muita koiriensa terveyttä koskevia tietoja rotujärjestön jalostusneuvojalle ja/tai rotuyhdyshenkilölle. Terveystiedot käsitellään luottamuksellisina ja ne tallennetaan Saksanseisojakerhon tietokantaan seuranta- ja jalostuskäyttöä varten.


Salla Finnilä
Jalostusneuvoja, pienrodut
Saksanseisojakerho ry.

Vastaa Viestiin