PEVISA-päätökset

Jalostustoimikunnan tiedotteita.

Valvoja: Maarit Seppänen

Vastaa Viestiin
Saija Suomaa

PEVISA-päätökset

Viesti Kirjoittaja Saija Suomaa » 7.12.2005 17:11

PEVISA –PÄÄTÖKSET

Suomen Kennelliitto r.y.:n jalostustieteellinen toimikunta on kokouksissaan 16.5., 16.6. ja 24.11. hyväksynyt seuraavat Saksanseisojakerho r.y.:n anomat PEVISA -ohjelmat (Perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmat):

Lyhyt- ja karkeakarvainen saksanseisoja:
- Pentujen vanhemmista tulee ennen astutusta olla lonkkakuvauslausunto. Rekisteröinnin raja-arvo on lonkkaniveldysplasian aste B. Ohjelma on voimassa 1.1.2006-31.12.2010.

Pitkäkarvainen saksanseisoja:
- Pentujen vanhemmista tulee ennen astutusta olla lonkkakuvauslausunto. Rekisteröinnin raja-arvo on lonkkaniveldysplasian aste C. Yksittäiselle koiralle rekisteröidään korkeintaan 21 jälkeläistä. Viimeinen, rajan ylittävä pentue rekisteröidään kuitenkin kokonaisuudessaan. Ohjelma on voimassa 1.1.2006-31.12.2010.
- Rotujärjestön jalostustoimikunta ei suosittele saman yhdistelmän uusimista

Pienimünsterinseisoja
- Pentujen vanhemmista tulee ennen astutusta olla lonkkakuvauslausunto. Rekisteröinnin raja-arvo on lonkkaniveldysplasian aste C. Ohjelma on voimassa 1.1.2006-31.12.2010.
- Rotujärjestön jalostustoimikunta ei suosittele saman yhdistelmän uusimista

Isomünsterinseisoja
- Pentujen vanhemmista tulee ennen astutusta olla lonkkakuvauslausunto. Rekisteröinnin raja-arvo on lonkkaniveldysplasian aste C. Ohjelma on voimassa 1.1.2006-31.12.2010.

Bracco italiano, lyhytkarvainen unkarinvizsla, karkeakarvainen unkarinvizsla ja weimarinseisoja
- Pentujen vanhemmista tulee ennen astutusta olla lonkkakuvauslausunto. Ohjelma on voimassa 1.1.2006-31.12.2010.

Spinone
- Pentujen vanhemmista tulee ennen astutusta olla lonkkakuvauslausunto. Rekisteröinnin raja-arvo on lonkkaniveldysplasian aste C. Ohjelma on voimassa 1.1.2006-31.12.2010.

Bretoni
- Pentujen FIN-rekisterissä olevista vanhemmista tulee olla voimassaoleva silmätarkastuslausunto ja ennen astutusta annettu lonkkakuvauslausunto. Silmätarkastuslausunto ei saa olla 24 kuukautta vanhempi. Rekisteröinnin raja-arvo on lonkkaniveldysplasian aste C. Ohjelma on voimassa 1.1.2006-31.12.2010.

Saksanseisojakerho r.y.:n lyhyt- ja karkeakarvaiselle saksanseisojalle, pienimünsterinseisojalle ja bretonille anomat prosenttimuotoiset matador-pykälät palautuivat Saksanseisojakerho r.y.:n jalostustoimikunnan uudelleen muotoiltavaksi lukumääräiseen muotoon. Suomen Kennelliitto r.y.:n jalostustieteellinen toimikunta on kokouksessaan 24.11.2005 hyväksynyt ja Suomen Kennelliitto r.y.:n hallitus kokouksessaan 25.11.2005 vahvistanut lukumääräiset matador-pykälät Saksanseisojakerho r.y.:n jalostustoimikunnan esityksen mukaisesti seuraavasti:

Lyhytkarvainen saksanseisoja:
- Yksittäiselle koiralle rekisteröidään enintään 55 jälkeläistä. Viimeinen, rajan ylittävä pentue rekisteröidään kuitenkin kokonaisuudessaan.

Karkeakarvainen saksanseisoja:
- Yksittäiselle koiralle rekisteröidään enintään 60 jälkeläistä. Viimeinen, rajan ylittävä pentue rekisteröidään kuitenkin kokonaisuudessaan.

Pienimünsterinseisoja:
- Yksittäiselle koiralle rekisteröidään enintään 26 jälkeläistä. Viimeinen, rajan ylittävä pentue rekisteröidään kuitenkin kokonaisuudessaan.

Bretoni:
- Yksittäiselle koiralle rekisteröidään enintään 36 jälkeläistä. Viimeinen, rajan ylittävä pentue rekisteröidään kuitenkin kokonaisuudessaan.

Lyhyt- ja karkeakarvaisen saksanseisojan, pienimünsterinseisojan ja bretonin matador-pykälille Suomen Kennelliitto r.y.:n jalostustieteellinen toimikunta hyväksyi voimassaoloajaksi 1.7.2006-31.12.2010.

Nämä PEVISA-päätökset merkitsevät siis, että:

Lyhyt- ja karkeakarvaisen saksanseisojan jalostukseen käytettyjen koirien lonkkaniveldysplasian raja-arvo kiristyy C:stä B:ksi 1.1.2006 alkaen. Tämä tarkoittaa sitä, että ainoastaan A- ja B-lonkkaisten lyhyt- ja karkeakarvaisten saksanseisojien pennut rekisteröidään. Bretonille tuli jalostukseen käytetyille koirille uutena voimaan lonkkaniveldysplasian raja-arvo C. Muiden rotujen osalta vaatimukset pysyvät entisen kaltaisina lonkkaniveldysplasian suhteen.

Matador-pykälät tarkoittavat sitä, että kun yksittäisen koiran jälkeläisten yhteenlaskettu kokonaismäärä ylittää rotukohtaisen raja-arvon, ei kyseisen koiran jälkeläisiä enää 1.7.2006 jälkeen rekisteröidä ilman poikkeuslupamenettelyä. Pitkäkarvaisen saksanseisojan osalta raja-arvo on voimassa jo 1.1.2006 alkaen. Muutettaessa prosenttiosuuksia lukumääriksi on huomioitu 5 viimeisen vuoden rekisteröintimäärät sekä rekisteröintien kehityssuunta.

Saksanseisojakerho r.y. jalostustoimikunta

Pekka Hautamäki
REPPUKOIRA!
Viestit: 156
Liittynyt: 24.11.2005 17:09
Paikkakunta: Koskenkorva

Viesti Kirjoittaja Pekka Hautamäki » 8.12.2005 12:44

Ihan näin mielenkiinnosta:

Paljonkos kennelliitto nyysii tästä "poikkeusluvasta", jos esimerkiksi haluaa käyttää nartulleen selaista urosta (lkss), jolla on vaikkapa tuo 55 jälkeläistä?
Lätsä följyhyn ja menoksi

marja katajamaa
REPPUKOIRA!
Viestit: 481
Liittynyt: 23.11.2005 18:25
Paikkakunta: avvil-city
Viesti:

Viesti Kirjoittaja marja katajamaa » 8.12.2005 15:28

mielestäni nämä "matador-rajoitukset" olisi pitänyt ottaa uudestaan käsittelyyn vuosikokouksen roturyhmissä, koska mitään kappalemääriä
ei siellä hyväksytty! prosentit ja kappaleet kun voivat olla ihan erit tulevaisuudessa. :shock:
Kuva

marja katajamaa
REPPUKOIRA!
Viestit: 481
Liittynyt: 23.11.2005 18:25
Paikkakunta: avvil-city
Viesti:

Viesti Kirjoittaja marja katajamaa » 8.12.2005 16:46

...sorry, ei tullu luettua loppuun saakka... :oops:
olihan siellä tuo rajoituksen toistainen voimassaoloaika selkeästi merkittynä!
Kuva

Avatar
erkki heikkinen
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 51
Liittynyt: 24.11.2005 18:03

pöö

Viesti Kirjoittaja erkki heikkinen » 8.12.2005 17:59

Pentujen määrä piti vääntää kappaleiksi ihan käytännön syistä: Uutta pentua rekisteröidessä Kennelliiton tietojärjestelmä ymmärtää kappaleet mutta ei osaa laskea prosentteja. Kennelliitto on ilmeisen haluton kehittämään vanhaa, kohta unholaan jäävää tietojärjestelmäänsä. Järjestely on toteutettu samalla tavoin myös muilla matador säännön käyttöön ottaneilla roduilla.

Saija Suomaa

Viesti Kirjoittaja Saija Suomaa » 8.12.2005 19:34

Pekalle: ymmärtääkseni ei yhtään sen enempää kuin normaalistikaan kunhan on rotujärjestön jalostustoimikunnan puolto, joka hyväksytään Kennelliitossa. Tietenkin tarvitaan hyvät perustelut.

Katajamaaskalle:taisi sinulle selvitäkin, jo, mutta kerrataan nyt varmuuden vuoksi. Jälkeläismäärän raja-arvo on voimassa seuraavan PEVISA-kauden, eli 5 vuotta. Tämän jälkeen raja-arvoa voidaan tarkistaa, kuten nyt on tehty lyhyt- ja karkeakarvaisen saksanseisojan lonkkaniveldysplasian raja-arvon kanssa. Nykyistä raja-arvoa laskiessa on huomioitu rekisteröintien kehittyminen ja pyöristetty lyhyt- ja karkeakarvaisella selkeästi ylöspäin. Pitkäkaikaisemman rekisteröintien seurannan valossa meidän valtaroduillamme tilanne on ollut moneen muuhun rotuun verrattuna varsin vakaa. Kun raja-arvo on laskettu 5 edellisen täyden vuoden perusteella, huomioiden viimeisen vajaan vuoden kehityssuunta ja vielä pyöristetty ylöspäin, ei ongelmia tulevan 5 vuoden aikana pitäisi tulla.

Saija Suomaa

Viesti Kirjoittaja Saija Suomaa » 14.12.2005 19:42

Joulukuun Koiramme -lehti tupsahti tänään postilaatikosta. Siinä esitellyt rotukohtaiset PEVISA-päätökset eivät meidän rotujemme osalta pidä sisällään Kennelliiton jalostustieteellisen toimikunnan 24.11. kokouksen päätöksiä, ne eivät valitettavasti ehtineet enää joulukuun Koiramme -lehteen, mutta Saksanseisoja-lehteen ehtivät. Tästä syystä Koiramme-lehden tiedot ovat meidän rotujemme osalta puutteelliset. Tuossa edellä tällä palstalla julkaistu tiedote pitää sisällään rotujemme PEVISA-päätökset oikeassa muodossa ja laajuudessa (24.11. kokouksen päätökset mukana), myös voimassaoloaikojen suhteen.

Siltä varalta, että joku ihmettelee...Toivon,että tieto kulkee netin käyttäjiltä myös nettiä käyttämättömille ihmettelijöille. Saksanseisoja -lehti ainakin kulkee jäsenille ihan lähipäivinä.

Seppo Koivula
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1040
Liittynyt: 13.12.2005 13:12

Koirien kuolinsyyt

Viesti Kirjoittaja Seppo Koivula » 15.3.2006 18:27

Koiramaastojuoksu rantautuu Suomeen

Canicross eli koiramaastojuoksu kilpailut järjestettiin Kangasalan
Kyötikkälässä 18.9. Koiramaastojuoksu on kuntoilu- ja kilpalaji,
jossa ohjaaja ja koira juoksevat maastoradalla yhdessä kelloa
vastaan. Koira on valjaissa ja kytketty ohjaajan vetovyöhön.
– Laji vaatii harrastajaltaan hyvää kuntoa. Sillä radan alamäki
osuudetkaan eivät välttämättä suo helpotusta kilpailijoille, kertoo
Jukka Leppälä. Laji on Keski-Euroopassa sangen suosittu ja siellä
kisat ovatkin yleensä kaksipäiväisiä. Suomen ensimmäisten
koiramaastojuoksukisojen voittaja miesten avoimessa luokassa oli,
Jari Johansson ja Lkssn Rohlin Feria. Naisten vastaavan 7,5
kilometrin matkan voitti Marjatta Oksanen ja Beu Vargas Du
Lagide.

http://www.palveluskoiraliitto.fi/lehti08-2004.pdf

Osoitteesta löytyy muutakin mielenkiintoista tietoa, esim. terveysasioista.

Vastaa Viestiin