SSK.n vuosikok. SPINONE ROTURYHMÄKOKOUKSEN ESITYSLISTA:

Eri rotujen harrastajien ja toimihenkilöiden tiedotteita.

Valvoja: Maarit Seppänen

kerttu ylilauri
KVA -keskustelija
Viestit: 99
Liittynyt: 9.12.2005 18:56
Paikkakunta: Lumijoki
Viesti:

SSK.n vuosikok. SPINONE ROTURYHMÄKOKOUKSEN ESITYSLISTA:

Viesti Kirjoittaja kerttu ylilauri » 28.3.2008 15:41

SAKSANSEISOJAKERHO RY:n VUOSIKOKOUKSEN
SPINONE ROTURYHMÄKOKOUKSEN ESITYSLISTA:
Järvenpää,
Next Hotel Rivoli
Asema-aukio Järvenpää.

lauantaina 12.4.2008 alkaen klo 11

-Rodun tämänhetkinen tilanne Suomessa
Terveyskatsaus, terveyskyselyn tilanne
jalostustilastot (pentueet, koetilasto, metsästysominaisuudet ja luonne)
ulkomuoto
jalostuksen pelisäännöt
Spinoneiden rodunomaisen käytön edistäminen Suomessa
-spinone mestaruuskokeen pitopaikka 2009
-vuosikokouksen henkilövalinnat mm. pienrotujen jalostusneuvoja
-Esitys rodun yhteyshenkilöstä
-Sekä keskustelua ajankohtaisista yhteisistä asioista:
pentulistan pisteytys –esitys (ei päätettäväksi vuoden 2008 kokouksessa,
vaan jatkovalmisteluun)
sertit vain käyttöluokasta –esitys (päätettäväksi vuoden 2008 vuosikokouksessa

kiertopalkintojen jakaminen
Lupaava nuori spinone –kiertopalkinto
Fragola Opaali KAER NUO 2 66 p om Tiina ja Sami Moisio
Venlan Kruunu – kiertopalkinto parhaalla koepistemäärällä palkitulle spinonelle
Riekonnaurun Rianna AVO 2 66 p om Salla Finnilä

Muut esille tulevat asiat

Toivottavasti mahdollisimman moni pääsee paikalle!

Avatar
Salla Finnilä
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 63
Liittynyt: 9.2.2006 09:52
Paikkakunta: Pohojois-Pohojammaa
Viesti:

SSK:n vuosikokouksen roturyhmä: spinone

Viesti Kirjoittaja Salla Finnilä » 13.4.2008 17:56

SAKSANSEISOJAKERHO RY:n VUOSIKOKOUKSEN SPINONE ROTURYHMÄKOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA:
Järvenpää,
Next Hotel Rivoli
Asema-aukio Järvenpää.

lauantaina 12.4.2008 alkaen klo 11

Paikalla: Liisu Ollikainen (pj.)
Carita Höök (siht.)
Pasi Kohopää
Salla Finnilä

1. Rodun tämänhetkinen tilanne Suomessa

Käyttöominaisuudet: KAER-koekäyntejä oli 10 koiralla yhteensä 19 kpl, joista palkintoon johti 7 starttia. Palkitsemisprosentti oli 37%. 2xAVO2, 3xAVO3 ja 2xNUO2. Junkkariin osallistui 3 koiraa, joista yhtään ei palkittu, mutta kaksi palkittiin NUO2:lla seuraavassa kokeessaan. Rodun ominaisuuskeskiarvot vuonna 2007 olivat: vauhti 2.3 / maastonpeittävyys 2.5 / yhteistyö 3.3 / metsästyshalu 3.6 / seisontakynnys 3.3 / eteneminen 3.5. Moni koira käy ensimmäisen ja ainoan kerran kokeissa Junkkarissa, jolloin vain harva rodun yksilö on herännyt täysin riistalle.

Terveyskatsaus, terveyskyselyn tilanne: vuoden 2007 aikana omistajat ja kasvattajat ovat ilmoittaneet terveystietoja seuraavasti: 1 kivesvika, 2 kasvainsairautta vanhoilla koirilla. Muut raportoidut koirat olivat terveitä. Kyselyyn on vastattu tai terveystietoja toimitettu 1997–2007 rekisteröidyistä koirista noin 31 % koirista, mikä on erittäin hyvä prosentti. Tämä on pitkälti yhden aktiivisen kasvattajan ansiota. Toivotaan, että muutkin kasvattajat toimittaisivat terveystietoja kasvateistaan. Vuoden 2007 aikana lonkkakuvattiin 20 spinonea, joista A 13 kpl, B 4 kpl ja C 3 kpl. Rodun lonkkavikaprosentti vuonna 2003–2006 syntyneistä on 21,9%.

Jalostustilastot: pentueita on vuonna 2007 ollut 1, jossa 6 narttua ja 5 urosta. Tuonteja ei ollut. Narttu oli jalostusrekisterissä ja uros Suomessa koepalkittu italiantuonti.

Ulkomuoto: rodun ulkomuodollinen taso Suomessa on hyvä. Pehmeää turkkia esiintyy jonkin verran.

2. Jalostuksen pelisäännöt

JTO:n mukaisesti käytetään terveitä koiria joilla jonkin näköinen koenäyttö KAER-kokeesta. Geenipohjaa pitäisi yrittää laajentaa, sillä suuri osa spinoneista Suomessa polveutuu muutamasta linjasta. Todettiin, että Italiassa geenipohjan laajennus on toteutettu harkituin roturisteytyksin, joiden kaksi ensisijaista tavoitetta ovat 1. laajentaa käyttöominaisuuksien parantamiseksi tehdyn linjasiitoksen myötä kaventunutta geenipohjaa ja 2. parantaa rodun käyttöominaisuuksia. Käyttöominaisuuksien ensisijaiseen huomioimiseen tulisi kiinnittää huomiota Suomessakin, jossa esim. terveys ja ulkomuoto ovat hyvällä tasolla ja jossa geenipoolia on onneksi mahdollista ja erittäin suotavaa laajentaa harkituin tuonnein.

3. Spinoneiden rodunomaisen käytön edistäminen Suomessa

Spinone mestaruuskokeen pitopaikka 2009: ehdotetaan että kokeet järjestetään metsä- tai tunturikokeena ja pitopaikka selvitetään myöhemmin, varalla pidetään Lumijoki, jossa Kerttu Ylilauri on järjestänyt kokeen jo useana vuonna peräkkäin.

Ehdotettiin että järjestettäisiin tapaaminen jossa järjestettäisiin epävirallinen koe/katselmus missä mitataan koirien rodunomaiset piirteet, käyttäytyminen eri riista ja metsästystilanteissa jne.

4. Vuosikokouksen henkilövalinnat

Pienrotujen jalostusneuvojana esitetään jatkamaan Salla Finnilää.
Salla Finnilän kieltäydyttyä rotuyhdyshenkilönä toimimisesta ja hänen esityksestään rotuyhteyshenkilönä jatkaa Kerttu Ylilauri, jolla on Suomessa kattavin kokemus rodun metsästyskäytöstä ja siten parhaat edellytykset rotutietouden jakamiseen. Pyritään tiivistämään yhteistyötä rodun harrastajien Saksanseisojakerhon toimihenkilöiden välillä.

5. Keskustelua ajankohtaisista yhteisistä asioista:

Pentulistan pisteytys –esitys. Saksanseisojalehdessä 1/2008 ollut artikkeli
siitä, miten pentueet, joilla on näyttöjä voidaan erottaa pentulistalla pentueista, joilla ei ole näyttöä, jollain järkevällä ja pennunostajaa palvelevalla tavalla. Odoteltiin Sallaa alustamaan, mutta oli liian kiireinen. Jätettiin myöhempään keskusteluun esim. Saitilla tai erikoisnäyttelyn yhteydessä.

Sertit vain käyttöluokasta –esitys. Jalostustoimikunnan esitys kennelliitolle, että sertit jaettaisiin vain käyttöluokassa, jonne pääsisi 3. tuloksella. Odoteltiin Sallaa alustamaan, mutta oli liian kiireinen. Asiasta ollut keskustelua SSK:n keskustelupalstalla.

6. Kiertopalkintojen jakaminen

Lupaava nuori spinone –kiertopalkinto: Fragola Opaali KAER NUO 2 66 p om. Tiina ja Sami Moisio
Venlan Kruunu – kiertopalkinto parhaalla koepistemäärällä palkitulle spinonelle Riekonnaurun Rianna AVO 2 66 p om. Salla Finnilä

7. Muut esille tulevat asiat

Keskusteltiin siitä miten saataisiin koko spinone porukka yhtenäisemmäksi ja ”puhaltamaan samaan hiileen”. Ehdotettiin mm. että järjestettäisiin tapaaminen jossa järjestettäisiin epävirallinen koe/katselmus missä mitataan koirien rodunomaiset piirteet, käyttäytyminen eri riista ja metsästystilanteissa jne.

Vastaa Viestiin