vWD - verenvuototauti

Eri rotujen harrastajien ja toimihenkilöiden tiedotteita.

Valvoja: Maarit Seppänen

Mervi Kukkonen
REPPUKOIRA!
Viestit: 136
Liittynyt: 6.1.2006 16:21
Paikkakunta: Muhos
Viesti:

vWD - verenvuototauti

Viesti Kirjoittaja Mervi Kukkonen » 14.4.2008 16:16

Tyypin 2 von Willebrandin verenvuototaudin DNA-tutkimus (lähetettävät näytteet) on mahdollista nyt myös Suomalaisessa tutkimuspalveluja tuottavassa yrityksessä:

ks. http://diagnostics.finnzymes.fi/index.p ... nperinsair

Yhteystiedot
Finnzymes Diagnostics
Keilaranta 16 A
02150 Espoo
Finland
Tel. +358 9 584 12299
Fax +358 9 5841 2200

Tieto lisätään myös Saksanseisojakerho ry:n sivuille kohtaan "Karkeakarvainen saksanseisoja" ja siellä kohtaan "Tietoa von Willebrandin taudista karkeakarvaisilla saksanseisojilla".

Kuurnakallio

Viesti Kirjoittaja Kuurnakallio » 15.4.2008 10:22

Mikä meillä mahtaa olla tilanne ko taudin suhteen?
Miten ollaan tämän suhteen varauduttu?

Mervi Kukkonen
REPPUKOIRA!
Viestit: 136
Liittynyt: 6.1.2006 16:21
Paikkakunta: Muhos
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Mervi Kukkonen » 17.4.2008 10:30

Kkss rotupaneelissa jalostusneuvojat kertoivat, että heille on tullut ilmoituksia 17 testatusta koirasta (tuontikoiria ja kotimaisia koiria), joista kaikki ovat olleet vapaita vW-taudista. Vapaiksi testattujen jalostukseen käytettyjen koirien kautta on vapautunut useita pentueellisia heidän jälkeläisiä (emä ja isä testattuja vapaita > pennut automaattisesti vapaita), joita ei ole listattu tuohon 17 koiran määrään. Testattujen koirien tilastointi ja testitulosten merkintä on myös tökkinyt, mutta siihen luvattiin parannusta tulevalle vuodelle. Testatut koirat olisi siis saatava näkyville tietokantaan, jo tämä saattaa innostaa aktiivisempaan testaukseen ja testituloksista ilmoittamiseen jalostusneuvojille.

Rotupaneelissa -08 päätettiin, että valistusta asian suhteen jatketaan, ja että testausmäärät on tavoitteena saada nousuun. Ellei tätä aktiviisuutta löydy ilman "pakottavia" määräyksiä, mietitään tulevaisuudessa testin liittämistä esimerkiksi pevisaan.

Tilanne ei ole tämä hetken valossa meillä mitenkään huolestuttava. Tapauksia ei ole tullut ilmi, mutta koirakannassamme on sukulinjoja joissa tiedetään olleen kyseistä tautia mm. Saksassa ja Tanskassa.

Ko. tautia on vastuutonta antaa levitä meille ollenkaan, taudin vastustaminen on helppoa (testi), koska se ei periydy piilevästi. Testin tekeminen on tavallaan kertaluontoinen satsaus, jos testautat jalostuskoirasi ja käytät sille vain testattuja partnereita, on seuraava sukupolvi vapaa testaamatta jne. Näiden testitulosten ja vanhempien kautta vapaiksi todettujen koirien rekisteröityminen tietokantaamme auttaisi asian hallinnassa niin kasvattajia, pennunhankkijaa kuin jalostustoimikuntaankin.

Tuontikoirien ja jalostukseen käytettävien ulkomaisten koirien kohdalla on aina syytä muistaa kysyä kasvattajalta onko pennun vanhemmat testattu, ellei on syytä pyytää pentu testattuna.

Lisätietoa taudin periytymisestä, testaukesta ja testituloksen ilmoittamisesta SSK:n sivuilla kohdassa "karkeakarvainen saksanseisoja".

Vastaa Viestiin