Lk-weimarinseisojan PEVISA

Eri rotujen harrastajien ja toimihenkilöiden tiedotteita.

Valvoja: Maarit Seppänen

Salla Finnilä
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 63
Liittynyt: 9.2.2006 09:52
Paikkakunta: Pohojois-Pohojammaa
Viesti:

Lk-weimarinseisojan PEVISA

Viesti Kirjoittaja Salla Finnilä »

Hei,

Olen saanut runsaasti yhteydenottoja vuonna 2008 rekisteröidystä lk-weimarinseisojapentueesta, jossa nartun lonkat ovat D/E. Weimareiden nykyisessä PEVISAssa on lonkkakuvauspakko ilman raja-arvoa. Rodun jalostuksentavoiteohjelmassa on annettu suosituksena käyttää jalostukseen vain tervelonkkaisia koiria. Onkin siis korkea aika keskustella PEVISAn tiukentamisesta. Toivon harrastajien kertovan, pitävätkö he tarpeellisina seuraavista jompaa kumpaa tai molempia:

- PEVISA-muutos siten, että lonkkakuvauksen raja-arvoksi saadaan C.
- Matadoripykälä (21 pentua, viimeinen rajan yli menevä pentue rekisteröidään kokonaisuudessaan).

Yleensähän tällaiset asiat on keskusteltu vuosikokouksen yhteydessä järjestettävässä roturyhmäpalaverissa, mutta katsotaan, jos saataisiin riittävän suuri aktiivisuus internetin kautta. Näin esityksen voisi tehdä vuoden 2009 vuosikokoukselle, jolloin uusi PEVISA (mikäli Kennelliitto esityksen hyväksyy) saataisiin voimaan vuoden 2010 alusta. Muutoin asia lykkääntyy vuoden 2011 alkuun.

Toivon, että levitätte asiasta tietoa harrastajille, jotta mahdollisimman moni ottaisi osaa keskusteluun. Mikäli ei halua mielipidettään nettiin, yhteystietoni löytyvät jalostustoimikunnan sivulta.

Ystävällisin terveisin,
Salla Finnilä
jalostusneuvoja, pienrodut

Satu

Viesti Kirjoittaja Satu »

Lämpimät kiitokset sinulle Salla, että otat asian heti esille.

Omasta puolestani voin ainakin heti allekirjoittaa molemmat ehdotukset. Raja-arvo on selvästikin tarpeellinen ja Matadoripykäläkin on näin pienessä populaatiossa perusteltua.

Keskustelu jatkukoon :)

Satu Vekkeli

Miranda Forssell
Juniori
Viestit: 7
Liittynyt: 23.4.2008 06:33
Paikkakunta: Mäntsälä
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Miranda Forssell »

Tästä aiheesta onkin jo aika keskustella, kiitos Salla keskustelun avauksesta.

Itse puollan tuota C:n raja-arvoa, sekä myös 21 pennun Matadori-pykälää.

Toivottavasti aiheelle saadaan runsaasti kantaa ottavia kommentteja!

Miranda Forssell

Emma Pirilä
REPPUKOIRA!
Viestit: 136
Liittynyt: 11.4.2007 09:25
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Emma Pirilä »

Hienoa Salla, että tuot asian julkisuuteen.

Itse kannatan ehdottomasti molempia ehdotuksiasi.

Kun en itse ole kasvattaja niin rohkenen sanoa, että tässä maassa alkaa olla weimareiden pentujen tuottajia (jolla ei ole mitään tekemistä jalostuksen kanssa) jo aivan liiaksi. Oikeasti v****aa niin ettei veri kierrä :evil:

Seppo Koivula
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1040
Liittynyt: 13.12.2005 13:12

JALOSTUSKOIRIEN LAATUVAATIMUKSET

Viesti Kirjoittaja Seppo Koivula »

JALOSTUSKOIRIEN LAATUVAATIMUKSET

http://www.saksanseisojakerho.fi/html/vaatimukset.pdf

http://www.saksanseisojakerho.fi/html/kysely.pdf

Ote

Saksanseisojakerhon edustamat rodut ovat ensisijaisesti metsästyskoiria. Jalostukseen käytettävien yksilöiden metsästysominaisuuksista tulisi olla näyttöä ennen astutusta. Luotettavin näyttö on palkinto kanakoirien erikoiskokeesta. Näyttelypalkinto on osoituksena koiran oikeasta rotutyypistä sekä rakenteesta ja luonteesta ilman vakavia virheitä.
Rotujärjestö kantaa erityistä huolta jalostukseen käytettävien koirien terveydestä. Koiran omistajia kannustetaan avoimuuteen ja vastuullisuuteen siten, että jos koiralla havaitaan periytyväksi tiedetty virhe tai sairaus, asia tuodaan julki ilmoittamalla siitä kasvattajalle ja rodun jalostusneuvojalle, eikä koiraa käytetä jalostukseen. Näin huolehdimme, että rotumme säilyvät mahdollisimman terveinä, ja pennun ostajille voidaan välittää mahdollisimman oikeaa tietoa.

Myös lonkkien tulisi olla terveet?

Salla Finnilä
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 63
Liittynyt: 9.2.2006 09:52
Paikkakunta: Pohojois-Pohojammaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Salla Finnilä »

Hei,

Menneelle ei mitään voi, joten yritetään katsoa eteenpäin ja olla viisaampia jatkossa. Se on myös mahdollisen PEVISA-muutoksen ja tämän keskustelun tarkoitus. Toivon, että pitäydytään siinä.

Tämä voisi myös olla hyvä tilaisuus weimariväelle miettiä keskuudessaan, millaisen haluatte weimarinseisojan olevan ylipäätään viiden tai kymmenen vuoden kuluttua ja mitä täytyy tehdä, että sinne päästään. Sitten vain kääritään hihat ja aletaan töihin ;)
:)
Salla

Emma Pirilä
REPPUKOIRA!
Viestit: 136
Liittynyt: 11.4.2007 09:25
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Emma Pirilä »

Salla, tulevaisuus on todennäköisesti tämä:
Weimari tulee rotuna jakautumaan.

Tässä maassa tuotetaan nyt jo weimareita jotka eivät ole riittävän terveitä, joilla ei ole mitään käyttötuloksia ja jotka eivät ole edes ulkomuodollisesti riittäviä.
On olemassa ihmisiä jotka ihan oikeasti vain tuottavat weimareillaan pentuja koska "tää mun puppe on niiiiin kiva ja kaunis", "pitäähän nartun nyt yhdet pennut saada" jne jne. Ja tämä on ihan faktaa.
Toisaalta tulemme tulevaisuudessa näkemään myös enemmän ja enemmän pelkkillä näyttelytuloksilla tuotettuja weimaripentueita. Eli tässä suhteessa ollaan menossa muun maailman suuntaan.
Tämä kuulostaa ehkä rankalta tekstiltä mutta ikävä kyllä kaikki tämä on myös totta. Weimarin kirous on aina ollut se, että se on erittäin kaunis ja "sopii kivasti sisustukseen".
En usko hetkeäkään, että kaikki weimari-ihmiset tässä maassa saadaan yhdistymään miettimään yhteisiä tavoitteita rodun parhaaksi. Rotuhan on jo nyt jakautunut kahteen rotua harrastavaan yhdistykseen ja lisää siihen vielä kaikki ne jotka ei tosiaan välitä tuon taivaallista mistään muusta kun pentujen tuottamisesta.
Ainut tapa edes jollain tavalla saada jotain järkeä weimareiden jalostukseen on tehdä pentujen rekisteröinnistä niin hemmetin vaikeaa kun mahdollista. Rekisteröimätön weimari menee varmaan kaupaksi sekin mutta ehkä se vähän vaikeuttaa pentujen tuotantoa. Jos minä saisin olla diktaattori niin pentujen rekisteröimiseen vaadittaisiin molemmilta vanhemmilta käyttötulos.

Laura M

Viesti Kirjoittaja Laura M »

Minunkin mielestäni matador- pykälä ja lonkkien raja-arvo C ovat asiaa rodun tulevaisuuden kannalta.

Sen enempää ottamatta kantaa muihin keskustelussa sivuttuihin asioihin kannattaa muistaa, että pienen rodun ollessa kyseessä ei "liian" tiukkoja jalostuskriteereitä voida laatia, ettei geenipooli pienenisi liikaa. (Ja tällaisia eivät siis mielestäni ole nuo C:n raja-arvo ja matador-pykälä!)

-Laura Mehto- :D

Pia Järvinen
Juniori
Viestit: 5
Liittynyt: 29.7.2008 14:17
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Pia Järvinen »

Samoilla linjoilla ollaan matador-pykälästä ja PEVISAn raja-arvosta.

Kuten jo mm. SSK:n vuosikokouksessa keskusteltiin, olisi myös tärkeää, että pennuttaessa olisi takataskussa _riittävät_ metsästykselliset koetulokset. Uskoisin, että kasvattajilta löytyy sen verran rautakankea selkärangan kohdalta, että laajennusta geenipooliin haetaan tarvittaessa ulkomailta.

Mitä tulee tähän Emman maalailemaan jakautumiseen:
- Tasaisin väliajoin joku haluaa nostaa esille kahden yhdistyksen asian, joten muistutetaan nyt jälleen kerran, että Pro Weimaraner on yhdistys, koska siitä on meille hyötyä harrastuksissamme. Olemme vuosien varrella olleet esim. em. asioista hyvin samoilla linjoilla. Ei siis viedä tätä tärkeää keskustelua sivuraiteille tämän enempää.

Ai niin, olen ottanut oletuksena, että ym. asiat koskevat sekä lkws että pkws. Onhan se näin, onhan? :)

SallaPi

Viesti Kirjoittaja SallaPi »

Hei,

Itse kannatan myös C:n raja-arvoa sekä matador-pykälää.

Olen valitettavasti samaa mieltä Emman kanssa siitä, että rotu tulee ajan kanssa jakautumaan, jollei ihmettä tapahdu. Se on surullista, mutta totta. Tämä ei kuitenkaan liity millään tavalla siihen, että meillä on kaksi rotua harrastavaa kerhoa, enkä usko että Emma sitä tarkoittikaan. Weimari on aivan liian suosittu omaksi parhaakseen. Ongelmakoirina nämä ovat äärettömän yleisiä maissa joissa weimareita myydään myös lemmikeiksi ja "kodin sisustukseen". Todella moni rodusta kiinnostunut on Suomessakin liikkeellä periaatteella "Mutkun mä haluun!". Ei olla yhtään kiinnostuneita käyttämään koiraa metsällä eikä nähdä mitään ongelmaa siinä, että "muutama" koira ajautuisi metsästyksen ulkopuolelle.

Surullinen totuus on kuitenkin se, että mitä enemmän koiria menee ei-metsästyskäyttöön, sitä nopeammin alkaa rotu ajautua tielle joka johtaa samaan lopputulokseen kuin esimerkiksi settereillä... Koiria aletaan jalostaa ulos niiden vieteistä (jotta olisivat helpompia kotikoiria), niitä aletaan jalostaa yhä näyttävämpään (ja suhteettomaan) suuntaan jotta ne pärjäisivät paremmin näyttelyissä - Joka edelleen on sudenkuoppa käyttökoira rodulle(suhteettomista suhteista kärsii koiran liikkeet ja jahtikestävyys). Lopuksi pyritään saamaan pois luontaista terävyyttä ja mahdollisesti myös puolustus/vahtiviettiä - Mikä taas tuottaa täysin rotumääritelmän vastaisia koiria.

Laura on aivan oikeassa, että näin pienellä geenipoolilla ei yksinkertaisesti VOI karsia koiria pois jalostuksesta aivan pikkusyistä. Minusta tärkeimpinä jalostuskriteereinä tulisi pitää luonnetta ja metsästysominaisuuksia sekä perusterveyttä. Sen jälkeen tulee rodunomainen ulkomuoto ja muu sälä.

Kuitenkin olen ehdottomasti sitä mieltä, että C:n rajaarvo ja matadorpykälä tarvitaan. Jo ihan siksi että saataisiin jotain rotia tähän toimintaan. D tai E lonkkainen koira ei ole minusta jalostuskoira rodussa jossa löytyy runsaasti tervelonkkaistakin materiaalia. Jalostusasioissa on järjenkäyttö salittu ja myös toivottavaa. Kumpi on tärkeämpää a) koira on kaikinpuolin harmooninen kokonaisuus, se toimii metsällä ja sillä on siitä myös koetulokset siitä osoituksena. Sen luonne on rotumääritelmän mukainen mutta sillä on C-lonkat vai b) Koira toimii jotenkuten metsällä(ei koetuloksia), sen luonteessa on toivomisen varaa mutta sillä on A-B lonkat?

Itse ottaisin pennun tässä tapauksessa mieluummin a) koirasta.

Lonkissakin on kuitenkin raja vedettävä johonkin. Tuo C olisi minusta tässä tilanteessa sopiva.


Salla Pitkänen

Emma Pirilä
REPPUKOIRA!
Viestit: 136
Liittynyt: 11.4.2007 09:25
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Emma Pirilä »

Se on aivan totta, että pienessä rodussa on huolehdittava geenipoolin riittävästä laajuudesta.
Yksi hyvä tapa huolehtia siitä on tehdä yhteistyötä toisten kasvattajien kanssa niin kotimaassa kun ulkomaillakin. Tällä saralla lienee parantamisen varaa, etenkin kotimaisen yhteistyön puolella. Tätä ajoin takaa kun totesin, että ei ole eduksi näin pienelle rodulle kun ihmiset ajautuvat useampaan kuppikuntaan.

Lisäksi rodun jakautumista voitaisiin hidastaa jos pentuja myytäisiin vain metsästäviin koteihin mutta sekään ei tunnetusti auta. Ihmiset hakevat sitten koiria ulkomailta jossa niiden kasvatus ei enää perustu lainkaan käyttöominaisuuksiin.

Kuten Salla P sanoi, weimarilla pitäisi olla jalostuskriteereinä käyttö-terveys-luonne. Ei nämä ole mahdottomia asioita, esim. pari viimeistä pentuetta täyttää nämä kriteerit (lukuunottamatta nyt tätä ihan viimeisintä tapausta).

Oikeasti tosi surullista, että näitä Pevisoita ym edes tarvitaan. Se vain kuvastaa sitä, että sääntöjä ja määräyksiä on luotava koska on olemassa ihmisiä jotka eivät välitä mistä yhdistelmistä pentuja maailmaan suoltavat ja joita ei siis kiinnosta rodun tulevaisuus pätkääkään. Se on tämä minä-minä-minä meininki josta täällä on moni puhunut.

Pauliina Perkiö
Juniori
Viestit: 7
Liittynyt: 29.7.2008 08:00

Viesti Kirjoittaja Pauliina Perkiö »

Hienoa että kissa (vai olisiko tässä tapauksessa koira parempi :) ) on nostettu pöydälle, ja näitä asioita puidaan muutenkin kuin kahden tai useamman ihmisen välisissä keskusteluissa.
Kannatan molempia ehdotuksia; raja-arvoksi C-lonkkia ja matadori pykälää.

Toivottavasti vielä useammat uskaltautuvat keskusteluun ilmaisemalla mielipiteensä.

Salla Finnilä
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 63
Liittynyt: 9.2.2006 09:52
Paikkakunta: Pohojois-Pohojammaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Salla Finnilä »

Tällä hetkellä muutosta ollaan hakemassa vain lk-weimareille. Pk- ja lk-weimareilla on yhteinen JTO, joten teoriassa PEVISA-rajoitukset voisi mahdollisesti saada myös pk-weimareille, mutta jos asia ei ole ihan akuutti, odottaisin mielelläni vuoteen 2010, jolloin JTO:t ovat katkolla muutekin. Näin muutos saataisiin voimaan minun vuoden 2011 alusta tai viimeistään vuonna 2012.
:)
Salla

Pia Järvinen
Juniori
Viestit: 5
Liittynyt: 29.7.2008 14:17
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Pia Järvinen »

Ei se taida ihan akuutti olla, joten 2010 lienee ihan ok, kunhan ei unohdeta asiaa :)

Seppo Koivula
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1040
Liittynyt: 13.12.2005 13:12

Tilastotietoa

Viesti Kirjoittaja Seppo Koivula »

Kuvatut lonkat, koiran syntymävuosi 2000 - 2006

weimarinseisoja, lyhytkarvainen

kpl> %> Lonkat

27> 38> A

23> 32> B

16> 23> C

04> 5,6> D

01> 1,4> E

71> 100> Yhteensä


kpl> %> Lonkat

50> 70> Terveet

21> 30> Sairaat

71> 100> Yhteensä

Vastaa Viestiin