KARKKARIEN LONKKAINDEKSI

Eri rotujen harrastajien ja toimihenkilöiden tiedotteita.

Valvoja: Maarit Seppänen

Pasi Putkonen
AVO-luokan keskustelija
Viestit: 25
Liittynyt: 28.12.2005 18:17
Paikkakunta: Kuopio

KARKKARIEN LONKKAINDEKSI

Viesti Kirjoittaja Pasi Putkonen » 5.3.2009 09:33

KoiraNettiin on tullut koirakohtaiset lonkkaindeksit (myös lyhkäreille). Käy tutustumassa koirasi lonkkataustaan. Tv Pasi Putkonen

Seppo Koivula
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1040
Liittynyt: 13.12.2005 13:12

Rodun indeksien keskiarvo on 100

Viesti Kirjoittaja Seppo Koivula » 5.3.2009 22:41

Rodun indeksien keskiarvo on 100. Se tarkoittaa, että rotuun nähden genotyypiltään keskiarvoinen koira saa tuloksen 100. Alle sadan koira on huonompi ja yli sadan koira parempi kuin aineistossa olevat rodun yksilöt keskimäärin. Mitä suurempi indeksi on sitä parempi koira on genotyypiltään Koiran indeksiin vaikuttaneiden lähisukulaisten määrä vaikuttaa indeksin varmuuteen. Mitä enemmän tutkittuja lähisukulaisia on sitä varmempi on indeksi

http://www.kennelliitto.fi/FI/kennellii ... deksit.htm

Seppo Koivula
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1040
Liittynyt: 13.12.2005 13:12

Lonkkaindeksi

Viesti Kirjoittaja Seppo Koivula » 6.3.2009 00:13

BLUP-indeksit linkin takana

Indeksi 100 - 140

Arvosteluvarmuus 27 % - 81 %

http://jalostus.kennelliitto.fi/frmBLUP ... &L=Varmuus

Juha Ylimäki

Viesti Kirjoittaja Juha Ylimäki » 6.3.2009 06:37

Minkä takia sisaruksilla voi olla eri indeksi, niillähän pitäisi olla samat lähisukulaiset ?. Lonkkakuvaustulos sisaruksilla siis sama, mutta lonkkaindeksi eri.

Eija Rantanen
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 63
Liittynyt: 22.11.2005 18:57
Paikkakunta: Toijala

Viesti Kirjoittaja Eija Rantanen » 6.3.2009 08:24

Ainakin se vaikuttaa jos niillä on eri verran kuvattuja jälkeläisiä (varsinkin eri tuloksilla). Mutta jos tarkoitit koiria jolla ei vielä jälkeläisiä ole, en osaa sanoa.

Tämä oli kyllä hyvä uudistus, lisää vaan kuvattuja koiria niin varmuus paranee.

Seppo Koivula
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1040
Liittynyt: 13.12.2005 13:12

Miten sukulaistuloksia painotetaan lonkissa

Viesti Kirjoittaja Seppo Koivula » 6.3.2009 09:53

Voi niissä olla jotain eroja.

Miten sukulaistuloksia painotetaan lonkissa ja kyynärpäissä?

Sukulaistulokset otetaan huomioon sillä painolla, mikä on koirien sukulaisuus indeksin saavaan koiraan, eli kuinka paljon koirilla keskimäärin on yhteisiä geenejä. Esimerkiksi vanhempien, sisarusten ja jälkeläisten tuloksia painotetaan saman verran (sukulaisuus 50 %), isovanhempia, puolisisaruksia ja sisarusten jälkeläisiä puolet tästä (sukulaisuus 25 %), serkusten painotus on taas puolet edellisistä (12,5 %) ja niin edelleen.

Riippuu myös periytymisasteesta kuinka paljon laskentaohjelma antaa sukulaistuloksille painoa suhteessa omaan tulokseen. Kun periytymisaste on pieni, ohjelma antaa sukulaisille enemmän painoa kuin periytymisasteen ollessa suuri. Siksi kyynärindekseissä on useimmilla roduilla otettu sukulaistuloksia enemmän huomioon kuin lonkkaindekseissä.

http://www.koiranjalostus.fi/arvostvarm.htm

http://www.koiranjalostus.fi/Indeksit.htm

http://www.koiranjalostus.fi/katariina1.pdf

http://www.koiranjalostus.fi/katariina8.pdf

Mikä koirien todellinen geneettinen sukulaisuusaste on?

http://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoir ... IN13839/00

http://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoir ... IN13833/00

Hilkka Lindberg
REPPUKOIRA!
Viestit: 422
Liittynyt: 26.11.2005 13:10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hilkka Lindberg » 6.3.2009 18:09

Hienoa että lopultakin lasketaan indeksit myös karkkareille ja lyhytkarvaisille seisojille.

Yllättävän monella A tai B-lonkkaisilla lyhkäreillä on huonompi indeksi kuin 100 ! Johtuu varmaan rodun yleensä erinomaisista lonkkatilastoista.

Ainostaan yhden C-lonkkaisen äkkiseltään löysin jolla taas on parempi indeksi kuin 100.
http://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoir ... 5/03&R=119

Seppo Koivula
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1040
Liittynyt: 13.12.2005 13:12

Hilulle

Viesti Kirjoittaja Seppo Koivula » 6.3.2009 21:27

LYHYTKARVAINEN SAKSANSEISOJA

Tilaston koirat, vuodet 1988 – 2009.

Kuvattuja on 1405 kpl.
Indeksi asettuu väliin 58 – 129.
Luotettavuus 27 % - 83 %.

Kuvatuissa on 901 koiraa, joiden indeksi on suurempi kuin 100.
Indeksi asettuu väliin 101 – 129.
Luotettavuus 35 % - 82 %.

Kuvattuja on 1405 koiraa, 100 %.
Indeksi yli 100, koiria on 901 kpl (osuus kaikista kuvatuista 64 %).

Kaikkien kuvattujen lonkkatulosten jakauma on:
- lonkat A n. 68 %
- lonkat B n. 25 %
- lonkat C n. 7 %
- lonkat D n. 1 %

Viimevuosina terveiden osuus on edelleen kasvanut.

Koirakannasta on kuvattu n. 30 %.

MSK

Viesti Kirjoittaja MSK » 6.3.2009 22:38

jyli kirjoitti:Minkä takia sisaruksilla voi olla eri indeksi, niillähän pitäisi olla samat lähisukulaiset ?. Lonkkakuvaustulos sisaruksilla siis sama, mutta lonkkaindeksi eri.
Jos kummallakaan samaa sukupuolta olevalla sisaruksella ei ole pentuja, jotka vaikuttavat laskentaan, tulisi indeksi olla sama. Jos sisarukset ovat eri sukupuolta niin eroa voi olla.

Tämä johtuu siitä, että BLUP-indeksin laskennassa huomioidaan myös se, miten periytyminen tilastollisesti näyttää eroavan sukupuolten välillä. Tai ainakin pitäisi huomioida - en ole varma Kennelliiton algoritmin yksityiskohdista.

Jos joku tietää tarkemmin niin voi täydentää...

Mutta sitten kysymys mietittäväksi:

Nyt kun lonkkaindeksit on käytössä, vaikuttaako se jotenkin jalostussuosituksiin. Nyrkkisääntöhän kai on se, että parituksessa uroksen ja nartun indeksin keskiarvon tulisi olla sen 100:n yläpuolella.

Juha Ylimäki

Viesti Kirjoittaja Juha Ylimäki » 6.3.2009 23:13

Jos kummallakaan samaa sukupuolta olevalla sisaruksella ei ole pentuja, jotka vaikuttavat laskentaan, tulisi indeksi olla sama. Jos sisarukset ovat eri sukupuolta niin eroa voi olla.
No näin minäkin sen ymmärsin, mutta silti tuolla on koiria jotka sisaruksia, samaa sukupuolta, ei jälkeläisiä, molemmilla a lonkat, eli mielestäni tilastotieteen nimissä täysin identtisiä, mutta silti indeksi eri. Ei niissä maata mullistavaa eroa ole, mutta rupesi kiinnostaan tuo algoritmi, että kuinka se saa eri indeksin kahdelle samanlaiselle koiralle.

Nyt kun lonkkaindeksit on käytössä, vaikuttaako se jotenkin jalostussuosituksiin. Nyrkkisääntöhän kai on se, että parituksessa uroksen ja nartun indeksin keskiarvon tulisi olla sen 100:n yläpuolella.
Tuskin kannattaa ruveta indeksi numeroilla ja niiden keskiarvoilla jalostaan, varmaan joutuu vieläkin katsoa uroksen ja nartun sukutaulut ja sukulaiset sekä niiden lonkat, se 100 kun voi merkitä c lonkkiakin.

MSK

Viesti Kirjoittaja MSK » 7.3.2009 08:45

jyli kirjoitti:No näin minäkin sen ymmärsin, mutta silti tuolla on koiria jotka sisaruksia, samaa sukupuolta, ei jälkeläisiä, molemmilla a lonkat, eli mielestäni tilastotieteen nimissä täysin identtisiä, mutta silti indeksi eri. Ei niissä maata mullistavaa eroa ole, mutta rupesi kiinnostaan tuo algoritmi, että kuinka se saa eri indeksin kahdelle samanlaiselle koiralle.
Yksi mahdollisuus on tietysti myös ikä, jossa nuo sisarukset on kuvattu. Veikkaan, että tuossa mainitsemassasi saman sukupuolen tapauksessa parempi indeksi on sillä joka on kuvattu vanhempana. Eli vanhempana kuvattaessa koira saa vähän etumatkaa.

jyli kirjoitti:Tuskin kannattaa ruveta indeksi numeroilla ja niiden keskiarvoilla jalostaan, varmaan joutuu vieläkin katsoa uroksen ja nartun sukutaulut ja sukulaiset sekä niiden lonkat, se 100 kun voi merkitä c lonkkiakin.
Itse asiassa se C-lonkkainen voi lonkkien osalta olla parempi periyttäjä kuin B:n koira, jolla on huonompi indeksi... Eli tässä nimenomaan pitäisi katsoa enemmän indeksiä kuin koiran omaa tulosta. (Siis edellyttäen, että sukua on kuvattu sen verran, että jonkinlanen arvosteluvarmuuskin on olemassa)

Juha Ylimäki

Viesti Kirjoittaja Juha Ylimäki » 7.3.2009 16:00

Itse asiassa se C-lonkkainen voi lonkkien osalta olla parempi periyttäjä kuin B:n koira, jolla on huonompi indeksi... Eli tässä nimenomaan pitäisi katsoa enemmän indeksiä kuin koiran omaa tulosta. (Siis edellyttäen, että sukua on kuvattu sen verran, että jonkinlanen arvosteluvarmuuskin on olemassa)
Mä taas katsoisin jotta molemmat on yhtä huonoja, c lonkkanen kun on lonkkavikanen ja jos b lonkkasen pisteet on huonommat kuin c lonkkasella, niin on siellä rasitetta lähisuvussa.
Nyrkkisääntöhän kai on se, että parituksessa uroksen ja nartun indeksin keskiarvon tulisi olla sen 100:n yläpuolella.
Ja nimen omaan tuota tarkoitin että pitää katsoa koira kerrallaan eikä muodostaa pareja ja laskea niiden keskiarvoja. Jos otetaan 80 pisteen b lonkkanen ja 120 pisteen a lonkkanen niin keskiarvohan on silloin 100. Ja jos vielä oikeen huonosti käy niin tuo 80 pisteen b lonkkanen on himo periyttäjä ja tulevan pentueen indeksi painuu likemmäs tuota 80 eli sinne tulee c:tä tai huonompaa kuvaustulosta pennuille.

Toki tuolla on koiria jotka kärsivät sisarpuolien huonoista lonkista, ne pitää katsoa tapaus kerrallaan sukutauluista, eikä niistä pisteistä.

MSK

Viesti Kirjoittaja MSK » 7.3.2009 17:42

jyli kirjoitti:Toki tuolla on koiria jotka kärsivät sisarpuolien huonoista lonkista, ne pitää katsoa tapaus kerrallaan sukutauluista, eikä niistä pisteistä.
Tässä taitaa olla sulla nyt pieni väärinkäsitys. BLUB -indeksin laskentahan nimenomaan katsoo "koira kerrallaan" sieltä sukutauluista ja laskee ne pisteet sen mukaan.

Lonkkakuvaustulos kertoo vain yksittäisen koiran ominaisuuden (=ei perimää), BLUP -indeksi on matemaattinen arvio perimästä, joka on tärkeämpi jalostuksessa kuin se yksittäinen kuvaustulos. Ja siksihän BLUP-indeksiä ylipäätään lasketaan.

Eli yksinkertaistettuna koira jolla on korkeampi BLUP-indeksi on *todennäköisesti* parempi periyttäjä kuin se, jonka indeksi on alhaisempi *riippumatta* siitä onko noiden koirien omat tulokset A, B vai C.

Juha Ylimäki

Viesti Kirjoittaja Juha Ylimäki » 7.3.2009 22:13

Sukulaistulokset otetaan huomioon sillä painolla, mikä on koirien sukulaisuus indeksin saavaan koiraan, eli kuinka paljon koirilla keskimäärin on yhteisiä geenejä. Esimerkiksi vanhempien, sisarusten ja jälkeläisten tuloksia painotetaan saman verran (sukulaisuus 50 %), isovanhempia, puolisisaruksia ja sisarusten jälkeläisiä puolet tästä (sukulaisuus 25 %), serkusten painotus on taas puolet edellisistä (12,5 %) ja niin edelleen.
Sori, tuota vasten oletin, että jos sisaria tai emää paritetaan uudelleen c lonkkasella ja saadaan näin aikaan lisää c ja d lonkkasia puolisisaruksia tai veljen \ sisaren lapsia, niin se vaikuttaisi sen "puhtaan" koiran indeksiin.

Seppo Koivula
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1040
Liittynyt: 13.12.2005 13:12

Periytymisaste / Lonkkanivel keskiarvo

Viesti Kirjoittaja Seppo Koivula » 17.3.2009 11:22

Lkss lonkat 2009.03.12

Kuvatut joilla on pentuja 581 kpl 100 % v. 1979 - 2006
Terveet joilla on pentuja 566 kpl 97,4 % v. 1982 - 2006
Sairaat joilla on pentuja... 15 kpl 2,58 % v. 1979 - 2001

119 saksanseisoja, lyhytkarvainen

Lonkat (kuvatut tammikuu 2009) 1468 kpl
Periytymisaste lkss 0,26
Lonkkanivel keskiarvo lkss 0,35
Lonkkanivel arvosteluvarmuus lkss 0,51

119 saksanseisoja, lyhytkarvainen

Kuvatut lkss 2009.3.2

Koiralla kuvaustulos (tutkitut %) 1546 kpl 30 %
terveet, osuus kuvatuista.......... 1428 kpl 92,4 %
sairaat, osuus kuvatuista............ 118 kpl 7,6 %

98 saksanseisoja, karkeakarvainen

Lonkat (kuvatut tammikuu 2009) 1419 kpl
Periytymisaste kkss 0,35
Lonkkanivel keskiarvo kkss 0,53
Lonkkanivel arvosteluvarmuus kkss 0,59

98 saksanseisoja, karkeakarvainen

Kuvatut 2009.2.25

Koiralla kuvaustulos (tutkitut %) 1499 kpl 27 %
terveet, osuus kuvatuista.......... 1274 kpl 85 %
sairaat, osuus kuvatuista............ 225 kpl 15 %

Vastaa Viestiin