vWD TUTKIMUSTULOKSET

Eri rotujen harrastajien ja toimihenkilöiden tiedotteita.

Valvoja: Maarit Seppänen

Pasi Putkonen
AVO-luokan keskustelija
Viestit: 25
Liittynyt: 28.12.2005 18:17
Paikkakunta: Kuopio

vWD TUTKIMUSTULOKSET

Viesti Kirjoittaja Pasi Putkonen » 28.8.2009 08:07

HEI
Lähettäkää omien ja kaverien koirien vWD tutkimustulosten kopiot minulle johonkin alla olevaan osoitteiseen. Tutkimustulokset tullaan julkaisemaan Saksanseisojalehdessä kohdassa ’’Terveystutkimukset’’. Samalla saadaan kerättyä tulokset yhteen paikkaan ja siten saadaan aikanaan siirrettyä tieto VDD:n pitämään tietokantaan.

Ystävällisesti

Pasi Putkonen
Karkeakarvaisten jalostusneuvoja
Osoite: Emännäntie 15 70820
Mail: pasi.putkonen@sawcenter.fi.
Fax: 017 363 1660

Tiina Eskelinen
AVO-luokan keskustelija
Viestit: 20
Liittynyt: 22.11.2005 19:45
Paikkakunta: Kajjaani

vWD TUTKIMUSTULOKSET

Viesti Kirjoittaja Tiina Eskelinen » 1.9.2009 06:29

Hei!

vWD tutkimustuloksia voi lähettää myös suoraan herra Hans Keuperille, hän kerää listaa koirista, jotka on testattu, terveitä tai kantajia.
Kun lähetät hänelle koirasi tulokset, hän lähettää sinulle kattavan listan tutkituista koirista ympäri maailman.
Näistä tutkimuspaikoista hänelle on kertynyt tuloksia:
VetGen ( United States ), Laboklin ( Germany ), TiHo Hannover ( Germany ), Vet.Med.Lab ( Germany ), Finnzymes Diagnostics ( Finland ) and Utrecht University ( Holland ).
Hans on tehnyt tätä tulosten keräystä jo 12 vuotta ja on todella kiitollinen myös kaikkien
suomalaisten koirien tuloksista, joitakin siellä näkyy jo olevankin joitakin.

Lähetän tämän viestin Hansin pyynnöstä ja hänen email osoitteensa on:
hanskeuper00@hetnet.nl

HANS KEUPER
Founder and Administrator of DNA-vWD-Databank
Member of honor of VVDD ( DD-club of the Netherlands

Viestin välitti:Tiina Eskelinen

Pasi Putkonen
AVO-luokan keskustelija
Viestit: 25
Liittynyt: 28.12.2005 18:17
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja Pasi Putkonen » 29.9.2009 12:59

HEI
Vielä puuttuu kopioita vWD-tutkimustuloksista. Laitelkaa niitä tulemaan minulle. Tulosten lähetetään keskitetysti siten estetään kirjoitusvirheet jne. ja samalla tiedetään SSK:n osalta tutkituista koirista. Tietopankkiin on nyt avattu suomalaisten koirien lista. Tanskan lisäksi Norja on ottanyt pentujen rekisteröinnin ehdoksi, että molemmat vanhemmat on oltava vWD vapaita.
Tv Pasi Putkonen

Tiina Eskelinen
AVO-luokan keskustelija
Viestit: 20
Liittynyt: 22.11.2005 19:45
Paikkakunta: Kajjaani

vWD TUTKIMUSTULOKSET

Viesti Kirjoittaja Tiina Eskelinen » 29.9.2009 13:14

Muistutuksena kuitenkin, lähettäkää samalla Pasille Email-osoitteenne, että
saatte Hansilta suunnilleen kuukausittain päivitetyn listan maailman tutkituista koirista.
Pasi lähettää ne samalla Hansille kuten tuloksetkin :D

Jos jotain kiinnostaa asia jo nyt, eli haluisi nähdä listan, niin laittakaa yksityisviestiä. Laitan teille sen heti, koska Hans pyysi lähettämään sitä suomalaisille karkkari-immeisille.

Tiina

Seppo Koivula
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1040
Liittynyt: 13.12.2005 13:12

Willebrandin verenvuototaudin DNA-tutkimus

Viesti Kirjoittaja Seppo Koivula » 5.11.2009 07:56

Tyypin 1 von Willebrandin verenvuototaudin DNA-tutkimus
(berninpaimenkoirat, dobermannit, kerrynterrierit, manchesterinterrierit, pembroke welsh corgit, papillonit ja villakoirat)

Tyypin 1 von Willebrandin verenvuototauti on useilla koiraroduilla esiintyvä perinnöllinen sairaus. Koira sairastuu tautiin, jos se perii sitä aiheuttavan geenin muunnoksen molemmilta vanhemmiltaan. Sairailla yksilöillä syntyy liian vähän verenvuotojen tyrehtymisen kannalta erittäin tärkeää, von Willebrandin tekijä -nimistä proteiinia. Proteiinin puute saattaa aiheuttaa kuolemaan johtavan verenvuodon, esimerkiksi leikkauksen tai suuren haavan syntymisen seurauksena. DNA-testissä tunnistetaan sairauden aiheuttava mutaatio ja siten on mahdollista aukottomasti määrittää taudin suhteen puhtaat (yksilöllä kaksi kopiota normaalia geeniä), kantajat (yksilöllä yksi kopio normaalia ja yksi virheellistä geeniä), sekä sairaat (yksilöllä kaksi kopiota virheellistä geeniä) yksilöt. Näin ollen testi mahdollistaa tautia aiheuttavan geenin nopean ja täydellisen poistamisen populaatiosta, mutta myös sen, että tarvittaessa geenin suhteen puhtaita yksilöitä voidaan parittaa kantajien kanssa ilman, että yksikään pennuista sairastuu tautiin.

Perinteisesti von Willebrandin taudin diagnostiikassa on käytetty veren proteiinien tutkimiseen perustuvia määrityksiä mutta jo pitkään on tiedetty, ettei perinteisten menetelmien avulla voida määrittää koiran statusta tautigeenin suhteen riittävän luotettavasti. Lisäarvoa DNA-testille tuo, että se pitää tehdä koiralle vain kerran ja sen voi tehdä myös vastasyntyneelle pennulle. DNA-näyte lähetetään täytetyn näytelähetteen kanssa laboratorioon. Testi voidaan tehdä karvanäytteestä, poskisolunäytteestä tai verinäytteestä (n. 3 mL laskimoverta EDTA-putkeen). Erityisesti ennen karvanäyteen ja poskisolunäyteen ottamista on hyvä tutustua näytteenotto-ohjeeseen.


Tyypin 2 von Willebrandin verenvuototaudin DNA-tutkimus
(bokserit, karkeakarvaiset saksanseisojat, kooikerit ja lyhytkarvaiset saksanseisojat)

Tyypin 2 von Willebrandin tautia (Tyypin II wWD) sairastavalla koiralla on epänormaali von Willebrandin tekijä, eli verenhyytymiseen vaikuttava proteiini ei toimi oikein. Tyypin II wWD on autosomaalinen resessiivinen tauti, eli tauti ilmenee ainoastaan jos koira on perinyt mutaation molemmilta vanhemmilta. Tämä tauti ei ole yhtä yleinen kuin Tyypin 1 vastaava tauti, mutta sitä esiintyy karkeakarvaisella saksanseisojilla ja kooikereilla. DNA-testillä selviää onko koira vapaa, kantaja vai sairas Tyypin 2 von Willebrandin taudin suhteen. Testi voidaan tehdä karva-, poskisolu- tai verinäytteestä.

http://diagnostics.finnzymes.fi/koirienperinsair.html

marja katajamaa
REPPUKOIRA!
Viestit: 482
Liittynyt: 23.11.2005 18:25
Paikkakunta: avvil-city
Viesti:

Viesti Kirjoittaja marja katajamaa » 9.4.2010 08:35

vWD tutkimustulosten ilmoittaminen SSK-lehden terveystietotaulukossa on lopetettu hallituksen päätöksellä. Tästä lähtien tulokset löytyvät lehden karkeakarvapalstalta.
Kuva

Vastaa Viestiin