Luonnontöpön arvostelu

Eri rotujen harrastajien ja toimihenkilöiden tiedotteita.

Valvoja: Maarit Seppänen

Antti Auno
Juniori
Viestit: 6
Liittynyt: 21.12.2009 00:37
Paikkakunta: Kouvola

Luonnontöpön arvostelu

Viesti Kirjoittaja Antti Auno » 2.2.2010 22:30

Suomen Kennelliiton ulkomuototuomareille laatimien ohjeiden mukaan 1.1.2010 lähtien
sallitaan luonnontöpö-rotuisilla koirilla häntämutkan esiintyminen hännän ollessa töpö tai lyhyt.

Rotujärjestön tietokannassa olevat ”hylkäävä rakennevirhe” maininnat häntämutkaisten
luonnontöpöhäntäisten koirien osalta poistetaan keskitetysti.

Tämän johdosta pyydän niitä koiranomistajia, joilla on luonnontöpöhäntäinen koira ja siitä merkintä rekisterikirjassa (tai geenitestin tulos)
ja joka on saanut näyttelystä hylätyn palkinnon häntämutkan takia, ilmoittamaan siitä rodun jalostusneuvojalle.

Ystävällisin terveisin

Antti Auno
Jalostusneuvoja

tsutinen

Viesti Kirjoittaja tsutinen » 6.2.2010 19:31

Bretonien jalostusneuvoja kirjoittaa että luonnontöpöhäntäisillä koirilla sallitaan häntämutkan esiintyminen.
Ei luonnontöpöhäntäisillä sallita häntämutkan esiintymistä koska niillä ei voi olla häntämutkaa. Luonnontöpöhäntäisillä koirilla on eri geeni ja luonnontöpö on epämuodostuma joka perityy aivan eri tavalla kuin häntämutka.

Suomen Kennelliton Yleisten periaatteiden kohdan 10 mukaan "Häntämutka normaalisti pitkähäntäisillä roduilla (muilla kuin ns. luonnontöpö-rotujen töpöhäntäisillä yksilöillä)"
Viittaan Raija Tammelin kirjoitukseen aiheesta, joka löytyy keskustelupalstalta kohdasta näyttelyt - kohti terveempää jalostusta.

Teija Sutinen

tsutinen

Viesti Kirjoittaja tsutinen » 9.2.2010 22:32

Kommentti kohtaan: täpät poistetaan keskitetysti – koiralla on puutteellinen ulkomuoto luonnontöpöhännässä häntämutkan takia

Minun oikeustajuni mukaan virheelliseksi havaittu tieto pitää oikaista välittömästä, eikä jonkun edeltämainitseman määrittelemättömän ajan kuluessa.

Töpöhäntäinen koirani Van´t Passant Cash sai NUO 1 tuloksen ja virheellisen ulkomuotoarvostelun (hylkäävä rakennevirhe - luonnontöpöhännässä häntämutka). Junkkarissa 2008 ja meidät diskattiin loppukilpailusta koiran puutteellisen ulkomuodon takia. Kuvasin koiran sen jälkeen ja sain kuvaavalta eläinlääkäriltä ja Kennelliitosta Annie Limanilta lausunnon, jossa todettiin että koiralla on normaali luonnontöpöhäntä eikä luonnontöpöhännissä voi olla hylkäävää rakennevirhettä häntämutkan takia. Jouduin tekemään asiasta itse selvityspyynnön, koska asiaan ei kukaan halunnut ottaa kantaa.

Nyt sitten Suomen Kennelliitto on 17.12.2009 tehnyt tarkennuksia asiaan ja kohtaan hylkäävä rakennevirhe häntämutkan takia on lisätty ettei se koske luonnontöpöjä. Asiahan on ollut selvä jo aiemminkin kennelliitossa ja asiantuntevien tuomareiden keskuudessa.

Koirallani on AA lonkat, terveet silmät, kuvattu terveeksi todettu selkäranka – KAER 2 x NUO 1 ja AVO 1 tulokset – arvostetuilta suomalaisilta tuomareilta hyväksytty näyttelytulos (mm. Raija Tammelinilta ennen Junkkaria 2008) – koira on hyväksytty jalostusrekisteriin nro 23 ja koirani on edelleen SSK:n tietokannassa jalostuskelvoton (hylkäävä rakennevirhe – luonnontöpöhännässä häntämutka), vaikka olen tehnyt bretonien jalostusneuvojalle kirjallisen pyynnön tietojen oikaisemisesta.

Minun mielestäni meillä kaikilla jäsenillä on oikeus saada kohtelu, joka on kaikkien sääntöjen mukainen ja virheelliseksi todetut tiedot tulee oikaista välittömästi kun ne havaitaan.

Terveisin Teija Sutinen
Cashin toinen omistaja ja ohjaaja
SSK:n ja Suomen bretonikerhon jäsen

marja katajamaa
REPPUKOIRA!
Viestit: 482
Liittynyt: 23.11.2005 18:25
Paikkakunta: avvil-city
Viesti:

Viesti Kirjoittaja marja katajamaa » 11.2.2010 17:31

Kennelliitto näyttää monesti panttaavan päätöksiään ja tiedottaa asioista rotujärjestöjä/rotujärjestöjen jalostusneuvojia turhan pitkällä viiveellä, kuten nyt näissä töpöhäntä- ja typistettyhäntäisten koirien osallistumisoikeustapauksissa on tullut ilmi. Sijaiskärsijän rooliin joutuu sitten monesti ihan syyttömät... :shock:
Kuva

Anu Auno
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 77
Liittynyt: 25.11.2005 13:54
Paikkakunta: Koria/Kouvola

Viesti Kirjoittaja Anu Auno » 12.2.2010 09:05

Eikös tuo päätös/uusi ohjeistus astunut voimaan vasta 1.1.2010 alkaen? Kyllä ne koirat siihen asti on arvosteltu ihan voimassaolevien ohjeiden mukaan. Kennelliiton hitauteen en ota kantaa.

marja katajamaa
REPPUKOIRA!
Viestit: 482
Liittynyt: 23.11.2005 18:25
Paikkakunta: avvil-city
Viesti:

Viesti Kirjoittaja marja katajamaa » 12.2.2010 10:11

Ainakin minun oikeustajuni mukaan rotujärjestöjä olisi informoitava ennen määräysten voimaantuloa, eikä kuukautta sen jälkeen... :shock:
Kuva

raija tammelin
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 48
Liittynyt: 8.12.2005 20:29

Viesti Kirjoittaja raija tammelin » 8.3.2010 20:57

Hei
Antti odottaa nyt ilmoituksia, toivottavasti ne tulevat. Viime kesänä aiheesta ole artikkeli Koiramme-lehdessä. Seuraavat tiedot tulivat juuri olleilla urlkomuototuomarien neuvottelupäivillä. Toivottavast töpöjen omistajat ahkeroivat ilmoituksia Antille. Leviääkö tieto kaikille?
raija T

Seppo Koivula
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1040
Liittynyt: 13.12.2005 13:12

Turhat täpät

Viesti Kirjoittaja Seppo Koivula » 15.3.2010 16:41

Raija

Miten se on?

Kun yksi tuomari on löytänyt virheen koirasta, virhe on olemassa?

Koiralla voi olla kymmenen hyväksyttyä arvostelua, silti täppä, hylkäävä rakennevirhe näkyy?

Aihe on esillä toistuvasti.

Vastaa Viestiin