Weimarinseisojien roturyhmä / SSK:n vuosikokous 2010

Eri rotujen harrastajien ja toimihenkilöiden tiedotteita.

Valvoja: Maarit Seppänen

Harri Järvinen
AVO-luokan keskustelija
Viestit: 19
Liittynyt: 30.5.2007 09:41
Viesti:

Weimarinseisojien roturyhmä / SSK:n vuosikokous 2010

Viesti Kirjoittaja Harri Järvinen »

PÖYTÄKIRJA


Saksaseisojakerhon vuosikokous 2010/ Weimarinseisojien roturyhmä


Paikka ja aika:
Laajavuori Jyväskylä, 17.4.2010, klo 10 – 12

Läsnä: Jouni Hermunen, Pia Hermunen, Harri Järvinen, Pia Järvinen, Harri Laaksonen, Ahti Lehtinen ja Virpi Luoma-Marttila1. Kaikkien pienrotujen yhteinen, Salla Finnilän vetämä alustus.


Weimarinseisojien osalta annettiin negatiivista palautetta toimittamattomista terveystiedoista

2. Salla Finnillä esitteli PEVISAn tilanteen.

Todettiin, että PEVISA ei koske pk weimarinseisojaa, mikä ei selkeästi tule esille asiaan liittyvästä dokumentaatiosta. Pyritään liittämään pk weimarinseisoja mukaan seuraavassa PEVISA-kierroksessa.

Keskusteltiin lonkkien C-raja-arvosta, ja sen mahdollisista vaikutuksista nykyiseen käytäntöön käyttää c-lonkkaisia koiria useammassa astutuksessa.


3. Rodun yhteyshenkilöiden valinta


Todettiin nykyisen kahden henkilön järjestelmän olevan hankala niin rodun harrastajien kuin SSK:n kannalta.

Salla Finnilän toimesta oli tarkistettu Miranda Forssellin kiinnostusta toimia jatkossa pentuvälittäjänä. Päätettiin valita Miranda Forssell poissaolevana pentuvälittäjäksi ja yhteyshenkilöksi.


4. Salla Finnillä esitteli ehdotettuja muutoksia vesityökokeeseen


Keskusteltiin muutostyön haastavuudesta: ketä sen pitäisi koskea ja miten, kaislikkotyön yms muutosten haasteista koepaikalle, sekä koko muutoksen lopullisesta vaikutuksesta arvosteluun.

Weimarinseisojien osalta halutiin kerätä myös kokouksesta poissaolevien rodunharrastajien näkemyksiä ennen kuin asiasta annetaan ehdotusta Saksanseisojakerholle.


5. Käytiin läpi uusi JTO

Todettiin uuden JTO:n viestimisessä olleen pieniä tiedonkulullisia ongelmia

Käytiin läpi muutosehdotukset, jotka Pia Järvinen toimittaa Miranda Forssellille
s. 4 Yhteenveto (3 lause)
...rotua käytetään lähes yksinomaan kanalinnustukseen.

- Poistetaan tämä - weimaria käytetään Suomessa huomattavasti laajemmin

s. 7 Taulukko 2 Pitkäkarvaisetn weimarinseisojien rekisteröinnit Suomessa
- poistetaan 2005 vuoden kohdalta 1** ja seliteteksti.

s. 18
4.2.2. Käyttöominaisuudet/ viimeinen kappale
... mutta Suomessa sitä käytetään lähes poikkeuksetta vain seisovana lintukoirana

- Poistetaan tämä/ perustelut ks yllä

s. 48
6.4. SWOT/ Uhat:
...harrastajien jakautuminen eri leireihin

- Muutetaan teksti: harrastajien jakautuminen näyttely- ja metsästysharrastajiin.


6. Käytiin läpi ehdotusta ”rotujärjestön hyväksymä” –merkinnän antamisesta jalostusrekisterin ulkopuolisille yhdistelmille

Todettiin ajatus määritellä tietyt, jalostusrekisteriin kuulumattomien koirien yhdistelmät rotujärjestön hyväksymiksi yhdistelmiksi jalostusrekisterin arvostusta alentavaksi ja erittäin riskialttiiksi ajatukseksi.
- jalostusrekisterin arvostus laskisi
- päätöksentekemispolku ei ole riittävän hyvin määritelty esityksessä
o kuka tai mikä ryhmä päätökset tekee/ henkilökohtaisten ominaisuuksien vaikutus
- perusteet hyväksymiselle eivät ole riittävän hyvin määritelty
o onko perusteltua, että NUO 3 on riittävä näyttö
- tarve tällaiselle toisen tason hyväksynnälle jäi hämäräksi


Toivottiin, että kyseinen ehdotus ei mene läpi. Salla Finnillä totesi, että asiasta keskustellaan laajemmin 2011 vuosikokouksessa.


7. Rodun esittelyteksti SSK:n kotisivuilla

Uusittiin jo aiemmin tehty päätös muuttaa rodun esittelytekstin kappale Metsästyskäyttö SSK:n kotisivuilla. Muutokset:
- rodun metsästyskäyttö Suomessa on vakiintunut…
- Poistetaan koko tekstin viimeinen lause, jossa sanotaan rodun tulostellisten koekäyntien määrän olevan alhainen. (vrt koekäynnit suhteessa rekisteröinteihin, sekä palkitsemis%)

Pia Järvinen hoitaa asian suoraan SSK:n ylläpidon kanssa.

Muuta:

Pk weimarien omistajat muistuttivat jälleen, että pk ja lk weimarinseisojat ovat kaksi eri rotua. Jos puhutaan pelkästään lk weimarinseisojista, se olisi hyvä kirjata myös niin.

Keskusteltiin pk ja lk weimarinseisojien risteyttämisestä keskenään, ja jatkuvan risteyttämisen pitkän aikavälin mahdollisesti aiheuttamista karvamuunnoksista ns välimuodoista, jotka ovat rotumääritelmän mukaan vakava virhe. Todettiin, että harvinaisen rodun ottaessa pitää olla valmis tekemään töitä asian eteen, eikä helpoimman kautta meneminen ole kenenkään etu. Näin ollen toivottiin, että muutosta ei haeta, vaan astuksissa käytetään rotujen alkuperämään Saksan käytäntöä olla astuttamasta niitä ristiin harvoja geenipohjan laajentamiseksi erityisluvalla tehtyjä, ominaisuuksiltaan erinomaisia yhdistelmiä lukuunottamatta. Todettiin, että Suomessa ei ole tällä hetkellä ainoatakaan riittävän hyvin palkittua pk weimaria, että risteytys toisi tämä kaltaista jalostuksellista arvoa.


Roturyhmän puolesta,
Pia Järvinen

Satu

Viesti Kirjoittaja Satu »

Kiitos Pia pöytäkirjasta :)

SallaPi

Viesti Kirjoittaja SallaPi »

Kiitoksia vaan.

Huom. pk ja lk weimarit eivät ole "kaksi eri rotua", vaan kaksi eri karvamuunnosta saman rodun sisällä. Rotumääritelmä on kirjattu "weimarinseisojat
*pitkäkarvainen
*lyhytkarvainen"

Rotumääritelmä poikkeaa ainoastaan karvanlaadun kohdalla.

"Risteytyksiin" en voi kommentoida muuta kun että: geenipooli, geenipooli ja geenipooli. Pitkän aikavälin ongelmat ovat minusta ihan muualla kun karvanlaadussa. Tsekeissä juttelin muutan pitkänlinjan pk. kasvattajan kanssa ja heillä on ollut nimenomaan ongelmana löytää erisukuisia koiria jalostukseen: koirat ovat kaikki sukua keskenään. Saksastakaan ei apua löydy, koska saksalaisia koiria on paljon tsekkiläisten sukutauluissa. On totta, että karva pysyy pitkänä ja hyvänä jatkuvalla pk+pk risteytyksellä, mutta siinäkin tulee nopeasti seinä vastaan kun näitä ei ihan oikeasti ole järkyttäviä määriä oikein missään. Itse kannattaisin harkitsevia pk+lk yhdistelmiä silloin tällöin suoritettuna.

Pia Järvinen
Juniori
Viestit: 5
Liittynyt: 29.7.2008 14:17
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Pia Järvinen »

Kiitos Salla korjauksesta!
Olen olettanut kyseessä olevan kaksi eri rotua, vaikka kyseessä onkin FCI rotukoodissa ns. desimaaliero, olinpa tyhmä. Eikä tarttunut tuo virhe muillekaan kokoukseen osallistujille silmään pöytäkirjan tarkastuskierroksella. 8)

Mutta olennainen lienee tullut kuitenkin esille, eli mikäli jokin koskee vain toista karvamuunnosta, tämä on hyvä tuoda esille myös dokumentaatiossa tms.

Hyvä kuulla, että risteytyksissä olemme samalla kannalla, siis hyvää harkintaa käyttäen! Keskustelimme kokouksessa nimenomaan siitä, että risteytyksien taustalla ei saa olla helpomman kautta meneminen, vaan geenipooli. Tästä syystä toivomuksena olikin, että näitä risteytyksistä ei tulisi se sääntö, vaan pysyisivät riittävillä perusteilla tehtyinä poikkeuksina. Näin ollen pohdimmekin sitä, että Saksan tapa hyväksyttää yhdistelmät rotuyhdistyksellä, jolla on asiaan suhteellisen tiukat kriteerit, on varsin toimiva. Eli geenipoolia ajatellen myöskään randomilla tehdyt NUO 3 - AVO 3 yhdistelmät eivät aja asiaa.

VOI1 - VOI1 yhdistelmä hyvällä koirien ominaisuuksien yhteensopivuudella on ihan hyvä - sitä odotellessa :lol:

SallaPi

Viesti Kirjoittaja SallaPi »

Ah, hyvä juttu! Käsitin selvästi väärin yhteenvedosta :)

Sehän on selvä, että mitään päähänpistona tehtyjä yhdistelmiä en itsekkään kannata, vaan yhdistelmän pitäisi antaa jotain rodulle.

Vastaa Viestiin