Keskustelua vesi- ja jälkityöuudistukseen liittyen

Kanakoirien jalostukseen liittyvää keskustelua.

Valvoja: Maarit Seppänen

Mervi Kukkonen
REPPUKOIRA!
Viestit: 136
Liittynyt: 6.1.2006 16:21
Paikkakunta: Muhos
Viesti:

Keskustelua vesi- ja jälkityöuudistukseen liittyen

Viesti Kirjoittaja Mervi Kukkonen »

Hyvät foorumin käyttäjät

Hiljattain ilmestyneessä Saksanseisojalehdessä 5/2009 oli juttu "Vesi- ja jälkityökoe - uudistuksella jalostuksen ja metsästäjien palvelukseen".

Jutun yhteydessä luvattiin keskustelun avaamisesta Saksanseisojakerhon keskustelufoorumille.

Olkoon keskustelu nyt tällä päivämäärällä ja kellonlyömällä avattu tänne jalostus -osion alle ja keskustelun pohjana olkoon työryhmän lehtijuttu.

Lehtijutun yhteydessä luvattu äänestys on myös luvassa foorumille, mutta sen aika koittaa myöhemmin.

Toiveena on, että tämän otsakkeen alla suoritettu keskustelu pysyisi kutakuinkin aiheen sisällä ja asiallisena.

Oikein rakentavia & idearikkaita keskusteluja toivotellen

Työryhmän puolesta

Mervi Kukkonen

PS. Ideoita, aloitteita jne. sähköpostitse meri.kukkonen@mail.suomi.net.

Petri Allén
KVA -keskustelija
Viestit: 96
Liittynyt: 22.11.2005 17:11
Paikkakunta: Rovaniemi

Viesti Kirjoittaja Petri Allén »

Jos vesityöt säilyvät kutakuinkin entisen kaltaisina, niin tuomareiden reissupaineiden ja vesitöiden järjestelyn helpottamiseksi arvostelun voisi hoitaa tolkullinen koetoimisija.

Pikku kurssi pohjille tai näyttö siitä, että tajuaa asian jujun. Ei vesitöiden arvostelu kummosia vaadi, joten homma kyllä hoituisi "alituomareidenkin" voimin.

Mikäli haluttaisiin säilyttää VOI-luokan status ja arvostus, niin niihin sitten voisi saapua paikalle Ylituomarikin.

Liekö juridisesti mahdollista, mutta tällainen ajatuspieru alkuun..

mauri harju
REPPUKOIRA!
Viestit: 310
Liittynyt: 5.6.2008 14:31

Viesti Kirjoittaja mauri harju »

Kiitoksia luottamuksesta 8)

Mika Harju
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 46
Liittynyt: 24.12.2006 13:46

Viesti Kirjoittaja Mika Harju »

Kyllä kai me nyt kumminkin annetaan vielä ylituomareiden tehdä hommansa tässä lajissa. Koetoimitsijoilla on ihan tarpeeksi tekemistä saada paperinsa oikein täytettyä ja ajoissa eteenpäin :lol: . Luokkakohtainen vesityöpassi olisi mielestäni erittäin hyvä vaihtoehto vesi ja jälkityökokeen uudistamiseksi. Passi olisi voimassa niin kauan, kun koira kyseisessä luokassa "kilpailee". Osallistumismahdollisuus vesityökokeisiin olisi maksimissaan 3 kertaa per koekausi jotta ihmiset alkaisivat oikeasti hieman paneutua koiriensa suoritustasoon. Tänä päivänä vesi ja jälkityökokeissa näkee aivan liian usein luvalla sanoen luokattomia suorituksia. Vaatimustasoa voisi hieman nostaa, ainakin avoimen ja voittajaluokan koirille. Avoimessa luokassa voisi miettiä jonkinlaisen häiriötekijän ilmaantumista suorituksen aikana, esim. laukaus ilmaan koiran ollessa noudossa. Voittajaluokassa vaikeusasteen nostaminen voisi olla Saksalaistyyppinen tyhjän kaislikon perkaus kestoltaan 5-10 min, jossa kiinnitettäisiin erityinen huomio koiran ohjattavuuteen. Sen jälkeen koira kytkettäisiin ja vietäisi pois suorituspaikalta. Lintu piilotettaisiin samaan kaislikkoon minkä koira on jo hakenut ja sen jälkeen normaali voi-luokan nouto. Saisimmeko tällä uudistuksella hieman lisää tietoa koiran "riistainnosta" ja vesityöominaisuuksista? Ei pitäisi olla mahdottomia vaatimuksia koirille, joilla me sorsastamme elokuulta marraskuulle joskus melko karuissakin olosuhteissa.

markoa

Viesti Kirjoittaja markoa »

Muutama ajatus tai aivopieru.
Ensin kommentti tuohon ajatukseen petoeläinjäljestä. Ymmärsin että se tehtäisiin kuolleella (vuosikerta) ketulla tms. Se ei tunnu hyvältä ajatukselta, koska mun käsityksen mukaan koiran avulla pitäisi saada elävä petonen hengiltä, eikä haitata sitä työtä opettamalla koira etsimään tai jopa keräämään toisten vaivalla tekemiä haaskoja. Tämmöinen skenaario olisi periaatteessa mahdollista, jos petovapaan koiran opettaa noutamaan kuolleita petosia. Voi jopa olla että sillä testillä saataisiin petosta pelkääväkin koira näyttämään paperilla ihan erilaiselta ja se saattaa kääntyä omaan nilkkaan joskus myöhemmin. No onneksi on mua viisaampia sitä arvioimassa.

Vesi ja jälkityöpassi on hyvä ajatus. Jos koira (luokasta riippumatta) saadaan kokeessa tekemään jälki kuumanlinnun noudon yhteydessä, niin passiin merkintä siitä ja se on voimassa aina ja ikuisesti. Muuten tehty jälki pitäisi uusia joka toinen vuosi.

Sitten sellainen ajatus, että vesikokeesta saadaan tietoa jalostukseen vain jos siellä käydään. Jos siitä tehdään liian vaikea, niin se saattaa jäädä monelta väliin. Olen ymmärtänyt että nykyinenkin vaatimustaso teettää joillakin töitä?

Ehkä olisi syytä kerätä jäsenistöltä tietoa kuinka paljon ja miten kanakoiria käytetään vesilintujahdissa. Seuraavan lehden mukana voisi toimittaa kyselyn, kait? Sen pohjalta sitten sitä vaatimustasoa olisi helpompi räknätä.

Hilkka Lindberg
REPPUKOIRA!
Viestit: 422
Liittynyt: 26.11.2005 13:10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hilkka Lindberg »

Toivon ja uskonkin että uudistuksen myötä vesi- ja jälkikokeesta saadaan nykyistä enemmän jalostuksellista tietoa. Aikamoinen homma vaan työryhmällä on edessä kaiken kaikkiaan, mutta varmasti kannattaa tehdä uudistukset nykyisiin sääntöihin. Lehden jutusta jäi päällimmäisenä mieleen työryhmän ajatus siitä että tulevaisuudessakin koiria testataan suomalaisen metsästyskulttuurin mukaisesti, ei kopioida valmiita koemuotoja muista maista. Näin sen pitää ollakin.
Vertailun vuoksi noutajien WT-koe, joka on kopioitu suoraan englannista. Koe mittaa kyllä hyvin koirien koulutettavuutta, hermorakennetta ja ohjaajien taitavuutta, mutta mielestäni se ei palvele tänäpäivänä kovin hyvin metsästäjien tarpeita. Koemuoto on aika kaukana suomalaisesta metsästyskulttuurista.

Juha Ylimäki

Viesti Kirjoittaja Juha Ylimäki »

Sallittakoon nyt yksi vähän epäasiallisempi linkki, vaikka ihan havainnollistamaan koirien luontaista toimintaa.

Ameriikan junkkari, meno on sielläkin samanlaasta kuin karhunmäen lammikolla, ja damejakin alkaa kellua yhtä paljon lopussa. Tosin jenkit saa sen damisekamelskan aikaan näköjään yhellä koiralla, mutta siellähän on kaikki niin suurta muutenkin : )

http://www.youtube.com/watch?v=2Ll4f4-d ... re=related

markoa

Viesti Kirjoittaja markoa »

:D
Juu ei vaikuta näppikset kuluvan tämän asian tiimoilta, joten laitampa jotain asiasta. Työryhmä varmaan miettii pää kuumana mikä on tärkeää jalostuksen ja metsästyksen kannalta, mutta hoksataanko mietiskellä mikä nykyisessä mallissa kuuluu siihen epäoleliseen? GlenParkkerin kanssa poristiin sillain lyhyen ytimekkäästi ja tultiin siihen tulokseen ettei vähemmän tärkeää olekkaan, kuin missä asennossa koira on lintua luovuttaessa.. Eli ehodottelisin että siinä samassa rykäisyssä poistettaisiin vaatimus siihen turhanpäiväiseen istuskeluun luovuttaessa. Samalla voitaisiin poistaa tuo ravistelun varominen ja niiden sijasta toivottaisiin nopeaa ja varmaa luovutusta. Eli luovuttakoon vaikka selällään kunhan ei pudota tai pure lintua ja ravistelkoon rannalle tullessaan mutta pysähtymättä, jos osaa :) Sen sijaan virheenä pidettäisiin sitä "naamapitkällä" laahustelua ja odottelua sun muuta hinkkaamista ja kierimistä, mitä sen istuskelun vartominen osalla teettää.

Tällöin nähdään oikeasti mikä huli toimittaa iloisesti ja viipymättä sotkan isännälleen, että se pääsis kokeileen taviaki :) Ja sellaisen kaverin kanssa mie vesilintuja jahtaan mielummin kuin rannalle laahustavan istuskelian kanssa.

Sama juttu myös mettälinnun noutoon. Reippasti ja varmasti käteen.
Viimeksi muokannut markoa, 18.12.2009 21:19. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Pertti Tuorilainen
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 61
Liittynyt: 1.10.2008 18:39
Paikkakunta: Kiuruvesi

Viesti Kirjoittaja Pertti Tuorilainen »

Olen tuon istumisen kanssa samaa mieltä, ja sitten se vielä että kun sitä rupeaa vasta-alkajat niinkuin minä itse hieromalla hieromaan, niin siinä on todella suuri vaara että mennee vituiks koko nouto.

Eli ei ainakaan nuo luokassa sitä vaadittas, eri asia sitten kun koirat on jo aikuisia, niin vois kuvitella että kestäävät silloin sitä hieromista hieman paremmin.

mauri harju
REPPUKOIRA!
Viestit: 310
Liittynyt: 5.6.2008 14:31

Viesti Kirjoittaja mauri harju »

Kokeitten tulisi olla metsästyksen omaisia tapahtumia. Kuka huutaa pallo punaisena koiraa istumaan kun se metsästä tulee metso suussa. Ruotsi on tässäkin hommassa jo hokannut asian ytimen ennen meitä, tietenkin koska heillä on hyvä jahtikulttuuri.

markoa

Viesti Kirjoittaja markoa »

Maurin suoraan kysymykseen suora vastaus: Mannermaisia kanakoiria harrastava!

Ja vielä yksi aivopieru: VOI luokassa noudetaan kaksi tirpaa, joista toinen on rantaruovikossa ja sen sijainti osoitetaan ohjaajalle. Toinen sitten kunnolla rannalla ja sen hakusektori osoitetaan kuten nykyään.

Juha Ylimäki

Viesti Kirjoittaja Juha Ylimäki »

Jos käytännön metsästystä lähemmäs ja siinä arvostettavia seikkoja joita itse haluaisin nähdä, niin voittaja luokassa kaksi lintua, molemmille ampuu itse ohjaaja. Ensimmäinen lintu heti suorituksen alussa siten että koira näkee heiton sektorin vasemmassa reunassa, ohjaaja ampuu ilmaan, tämän jälkeen parin minuutin tauko jonka jälkeen ohjaaja ampuu ilmaan sektorin oikeaan reunaan, itse lintua ei heitetä, piilotettu ennen suoritusta kuten voittaja luokassa nykyäänkin, pieni odotus ja nouto vapaassa järjestyksessä. Koiran käyttäytyminen, rauhallisuus \ levottomuus ennen nouto käskyä arvioidaan ja pisteytetään. Kaikista hienointahan olisi kun tuolla toisella sorsalla voisi tehdä jäljen joka alkaisi sieltä vastarannalta, mutta taitaa rannat loppua jos VOI koiria useampia. Niin ja tämä vain kerran koiran elinaikana VOI luokassa, passi kouraan kun läpi.

mauri harju
REPPUKOIRA!
Viestit: 310
Liittynyt: 5.6.2008 14:31

Viesti Kirjoittaja mauri harju »

Aika vanhaksi tässä piti elää, ennen kuin kuulin kuka metsoa noutavalle koiralle huutelee 8) En ole koskaan ymmärtänyt, miksi sen koiran pitää istua kun se luovuttaa otusta. Tärkeintähän on, että tuo käteen asti. Jos halutaan vaatia näitä sirkustemppuja, niin ei sillä ainakaan metsästyksen kanssa ole mitään tekoa. Vai pystyykö joku perustelemaan järkevästi (ihan oikeasti) miksi koiran pitää istua luovutuksessa.

Hannu Kyllönen
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 65
Liittynyt: 14.2.2006 21:03
Paikkakunta: Kiiminki

Viesti Kirjoittaja Hannu Kyllönen »

mauri harju kirjoitti:Vai pystyykö joku perustelemaan järkevästi (ihan oikeasti) miksi koiran pitää istua luovutuksessa.
No valokuvien takia tietysti :lol:

Hilkka Lindberg
REPPUKOIRA!
Viestit: 422
Liittynyt: 26.11.2005 13:10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hilkka Lindberg »

HooKoo kirjoitti:
mauri harju kirjoitti:Vai pystyykö joku perustelemaan järkevästi (ihan oikeasti) miksi koiran pitää istua luovutuksessa.
No valokuvien takia tietysti :lol:
Just! :lol: Olen joutunut opettamaan noutajammekin istumaan lintu suussa, että kerkiäisi saamaan kunnon pönötyskuvia kotisivulle. Muutenhan nuo tulee ja palauttaa niin vauhdilla ettei saa yleensä kuin hännänpäästä kuvan.

Tuota istumisvaatimusta luovuttaessa kannattaa varmaankin miettiä, mieluummin niin että koira tulisi iloisen vauhdikkaasti ja palauttaa riistan suoraan ohjaajan käteen, sitten heti vierelle rauhassa istumaan ja tarkkailemaan tilannetta.

Vastaa Viestiin